Σφυροκόπημα σε Σταθάκη: Ξεπουλήστε τα περιουσιακά σας στοιχεία που ξεχνάτε να δηλώσετε κι αφήστε τη ΔΕΗ!

stathakis_arthro

Απίστευτη κατηγορία από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας - Έμμεση παραδοχή από τον πρόεδρο της ΔΕΗ ότι οι εργαζόμενοι στις μονάδες που ιδιωτικοποιούνται έπειτα από έξι χρόνια θα μπορούν να απολύονται ακόμη και χωρίς αποζημίωση

Σφοδρό σφυροκόπημα στο νομοσχέδιο για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ εξαπολύει το σύνολο των αιρετών εκπροσώπων των «ενεργειακών» περιοχών, των περιβαλλοντικών φορέων αλλά και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων της εταιρείας επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει την συναίνεση μόνο των βουλευτών της για να προχωρήσει στην εκποίηση των εργοστασίων και των ορυχείων και όχι της κοινωνίας και των εργαζομένων της εταιρείας.

Η ακρόαση των αρμόδιων φορέων στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής διεξάγεται σε τεταμένο κλίμα ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις μεταξύ των προσκεκλημένων και του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη.

«Ξεπουλήστε τα περιουσιακά σας στοιχεία και όχι την ΔΕΗ»

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας Αριστείδης Μπρουμάς υπενθύμισε τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ περι δημόσιας και ενιαίας ΔΕΗ και επισήμανε απευθυνόμενος στον υπουργό: «Αν θέλετε να ξεπουλήσατε κάτι, ξεπουλήστε τα περιουσιακά σας στοιχεία που ξεχνάτε να τα δηλώσετε γιατί είναι πολλά».

Ο κ. Σταθάκης ζήτησε από κ. Μπρουμά να ανακαλέσει και όταν ο δεύτερος αρνήθηκε, ο υπουργός σχολίασε: «Αφήνω στην μοίρα του ένα πρόεδρο που έχει προβλήματα και μάλλον πολλαπλά».

Σε εκείνο το σημείο αντέδρασε ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υπενθυμίζοντας το αποτυχημένο αστείο της προέδρου της Επιτροπής Εύης Καρακώστα η οποία είχε πει πως ο κ. Σταθάκης θα κεράσει για την ονομαστική του εορτή από μίζες που έχει πάρει! «Ο κ. Κωνσταντινόπουλος είναι περιορισμένης ευφυΐας. Οι δημοσιογράφοι κατάλαβαν ότι ήταν αστείο» είπε η κυρία Καρακώστα.

«Αποσύρετε το νομοσχέδιο»

Εκτός αυτών, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης ξεκαθάρισε ότι «θα αντισταθούμε στο ξεπούλημα της εταιρείας και των εργαζομένων. Δεν πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο αλλά να επιστραφεί σε εκείνους που το προώθησαν». Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι η τοπική κοινωνία αντιμετωπίζει το σχέδιο εκποίησης της ΔΕΗ που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπισε την «μικρή ΔΕΗ» της προηγούμενης κυβέρνησης ενώ προειδοποίησε «Σε περίπτωση ψήφισης του νόμου ο αγώνας μας θα είναι συνεχής και συστηματικός».

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε και ο δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης ενώ ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο « δεν μπορεί να γίνει δεκτό στο σύνολο του. Δεν μεριμνά για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Κανένας λόγος δεν υπάρχει την περίοδο που η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια να επιλεγεί αυτός ο δρόμος».

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης προειδοποίησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας για ενδεχόμενη απιστία απέναντι στην εταιρεία και πρόσθεσε «Το υπουργείο προσπάθησε να κάνει ένα ελκυστικό νομοσχέδιο για τους επενδυτές. Θα είναι ετεροβαρής η σχέση ΔΕΗ με ιδιώτες στο λιγνίτη προς όφελος των δεύτερων». Ο ίδιος πρότεινε την απόσυρση του νομοσχεδίου και την κατάθεση «ενός ενεργειακού σχεδιασμού για να δούμε πόσο θα συμμετέχει ο λιγνίτης. Θα ξαναβρεθούμε στην αίθουσα να συζητάμε άλλο νομοσχέδιο για άνοιγμα της αγοράς γιατί δεν θα βρεθούν επενδυτές. Αν βρεθούν θα είναι γιατί το ξεπουλάτε κοψοχρονιά όπως είπε ο προκάτοχος του κ. Σταθάκη, ο κ. Σκουρλέτης».

«Στα αφτιά μας ηχούν οι υποσχέσεις σας για μια ενιαία ΔΕΗ και πως η μικρή ΔΕΗ ήταν εθνικό ξεπούλημα που όποιος το έκανε θα πήγαινε στα ειδικά δικαστήρια» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αριστείδης Μπρουμάς, πρόεδρος του εργατικού κέντρυ Αρκαδίας και πρόσθεσε «»ήρθε ο κ. Τσίπρας για το αναπτυξιακό συνέδριο στην Τρίπολη και μας αποκλείσατε. Σε κάθε στενάκι είχατε τοποθετήσει και μια κλούβα ενώ είχατε επιστρατεύσει από όλη την Ελλάδα αστυνομικούς. Η ΔΕΗ στήθηκε με το αίμα των εργαζομένων και το υστέρημα των ελλήνων πολιτών και δεν δικαιούστε να την ξεπουλάτε».

Πρόεδρος ΔΕΗ: Αποζημιώσεις σε όσους απολυθούν σε έξι χρόνια

Από την πλευρά της εταιρείας, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης πρόταξε ως βασικό επιχείρημα για την εκποίηση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού την σχετική απόφαση του ευρωδικαστηρίου για άνοιγμα της αγοράς και όχι κάποιο ενεργειακό σχέδιο.

«Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έλεγα ότι αυτές οι μονάδες που αποεπενδύονται είναι ισοδύναμες με εκείνες που απομένουν» υποστήριξε σε άλλο σημείο για να εξηγήσει: «Θα πω ως παράδειγμα ότι η Μεγαλόπολη 3 είναι 45 ετών και αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία των τιμών του διοξειδίου άνθρακα θα είναι μονάδα που ίσως δεν θα μπαίνει στο σύστημα θα είναι ψυχρής εφεδρίας».

Ο κ. Παναγιωτάκης επισήμανε ότι η αποεπένδυση θα «πρέπει να πετύχει με εύλογο τίμημα και εγκαίρως», τόνισε ωστόσο ότι για να επιτευχθεί εύλογο τίμημα θα πρέπει να υπάρξει σαφής ενεργειακός σχεδιασμός για την επόμενη 15ετία».

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών είπε πως τα αποθέματα της Μεγαλόπολης θα τελειώσουν σε 15 χρόνια ενώ υποστήριξε ότι η Φλώρινα έχει προοπτικές να γίνει ενεργειακό κέντρο.

Ο πρόεδρος της εταιρείας υποστήριξε ότι το υπουργείο οφείλει να διασφαλίσει τις εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων της ΔΕΗ. «Οι εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν στις νέες εταιρείες να διέπονται από τον κανονισμό και τις συμβάσεις εργασίας που ίσχυαν. Να υπάρξει διατύπωση και για την αποζημίωσή τους για ενδεχόμενη απόλυτη μετά από 6 χρόνια. Πρέπει να δούμε και το εργασιακό μέλλον για τους εργαζόμενους που τυχόν απολύονται μετά τα 6 χρόνια. Αν υπάρξουν αυτές οι βελτιώσεις θα έχουν κατοχυρωθεί τα δικαιώματα εργαζομένων» είπε ο κ. Παναγιωτάκης.

Πρόγραμμα εθελουσίας προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΔΕΗ

Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και στο βάθος… απολύσεις προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης για το προσωπικό της εταιρείας που απασχολείται στις υπό εκποίηση λιγνιτικές μονάδες αλλά θα παραμείνουν στην ΔΕΗ μετά την ιδιωτικοποίηση τους. Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι το σχετικό νομοσχέδιο δεν εγγυάται το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων που θα μεταφερθεί στο νέο ιδιωτικό καθεστώς υποστηρίζοντας ότι «θα προσπαθήσουμε να υπάρξει η βέλτιστη κατοχύρωσή τους».

Αναφορικά δε με τις δανειακές υποχρεώσεις που βαρύνουν τις υπό πώληση μονάδες, ανέφερε ότι θα παραμείνουν στην ΔΕΗ.

Ο κ. Παναγιωτάκης απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών κατά την συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού είπε πως το προσωπικό που θα ακολουθήσει τις μονάδες στο νέο ιδιωτικό καθεστώς «θα ανταποκρίνεται στους όρους που θα δουλεύουν οι νέες εταιρείες. Καταλαβαίνεται ότι στην Μεγαλόπολη που έχουμε 3 διαφορετικούς κλάδους θα γίνει ένας. Επομένως, θα υπάρξουν οικονομίες κλίμακας. Εκείνο που σκεφτήκαμε είναι να μεταφερθεί το νεότερο προσωπικό στον εισφερόμενο κλάδο ώστε οι εργαζόμενοι που δεν έχουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα να έχουν ευκαιρίες απασχόλησης». Ο ίδιος επισήμανε πως οι συλλογικές συμβάσεις θα υπογραφούν πριν την αποεπένδυση και θα «καλύπτουν» και τους εργαζόμενους που θα μεταφερθούν σε ιδιώτες, ωστόσο σε άλλο σημείο ανέφερε «Ισχύει η εργατική νομοθεσία περί απολύσεων. Εφόσον θα πάνε νεότεροι και εξειδικευμένοι εργαζόμενοι δεν έχει νόημα να τους απολύσει. Όμως αν για λόγους δικούς του τους απολύει, ή τους προτείνει μείωση μισθών και απολύσει όσους το αρνηθούν - τα ξέρουμε αυτά - θα προσπαθήσουμε να υπάρξει βέλτιστη κατοχύρωσή τους».

Αναφορικά δε με το προσωπικό που θα παραμείνει στην ΔΕΗ παραδέχθηκε πως «το εάν θα απασχοληθεί σε άλλες μονάδες της ΔΕΗ ή σε θυγατρικές της όπως για παράδειγμα τον ΔΕΔΔΗΕ θα γίνει με όρους οικονομίας. Να χρειάζονται . Δεν θα έχουμε υπεράριθμο προσωπικό» ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε «Το ποσό εθελούσιας δεν το ξέρουμε γιατί δεν έχουμε προσδιορίσει το προσωπικό. Οι εθελούσιες έξοδοι βοηθούν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Το έξοδο θα αποσβεστεί με τρόπο που θα ικανοποιεί τους εργαζόμενους».

Τέλος, σημείωσε οι δανειακές υποχρεώσεις των μονάδων θα παραμείνουν στην ΔΕΗ προκειμένου να μην επηρεαστεί το τίμημα αλλά και το πρόγραμμα εξοφλήσεων της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ (40)

@

Τελικα το καλυτερο δουλεμα ειναι το αριστερο..τετοιο δουλεμα στα βολεμενα δεν εχει ξαναγινει..

Για πρόεδρο

Εθελουσία τάζεις πρόεδρε μικρέ Παναγιώτη με τα δικά μας λεφτά, τι νομίζεις ότι θα κάνεις σε 6 χρονάκια θα είσαι στο πόστο σου ή θα σε βάλουμε να βρεις λεφτά για τις βλακείες που πετάς. Φοβιερός πρόεδρος.

Χαχαχα

Σταθακαρε μη μασάς πηδά τους συνδικαλες χωρίς σάλιο ολο το σύμπαν ειναι μαζί σου!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Kαι λίγα του είπε του Σταθάκη....Πείτε μου, σε ποιά σοβαρή χώρα, υπουργός Οικονομίας θα έλεγε οτι...ξέχασε να δηλώσει ακίνητά του, και δεν θα παραιτείτο, είτε μόνος του από φιλότιμο, είτε εξαναγκαζόμενος από τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης να παραιτηθεί. Αλλά στη Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν άνοιξε μύτη !!!

Συνταξιούχος

Και ομως οι δεητσιδες των ψήφισαν με τα τέσσερα γιατί ο Σαμαράς τους ξεπούλησε ρε Πώς γυρίζουν τα πράγματα ρε Τσίπρα είσαι μεγάλο λαμόγιο σε παραδέχομαι μέχρι και τους κολλητούς σου τους πούλησες δίπλα και τριπλά και τώρα κάνης και τον κόκορα είσαι απίθανος

Bill

Τελικά ο μόνος σοβαρός πολιτικός που πονάει και προσπαθεί να σώθει τη χώρα, είναι ο Τσίπρας! Δρόμο σε όλες τις άχρηστες υπηρεσίες του Δημοσίου, μπας και πάμε μπροστά! Και όποιος λέει, ότι με άλλη κυβέρνηση άμα γίνονταν αυτά, θα καιγόταν η χώρα...ΝΑ ΜΗ ΨΗΦΙΣΕΙ ΑΛΛΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, γιατί προφανώς θα πρόκειται για παντελώς ανίκανη και άχρηστη! Να είσαι κυβέρνηση και να φοβάσαι να κυβερνάς...ΜΠΡΑΒΟ Αλέξη...μαζί σου, ξηλωσέ τους όλους, δείξε τη σημαίνει πραγματική ΔΕΞΙΑ! Άμα αλλάξεις τα φώτα και στα ταλιμπάνια που μαζεύτηκαν στη χώρα με φόρους και εισφορές, θα σε ψηφίζουμε μια ζωή....

23

ρε φιλαρα εσυ πρεπει να εχεις πολυ μυαλο εχεις δικιο απο τη στιγμη που ειμαστε θιασωτες της ελευθερης οικονομιας,τσιπρα πρεπει να ψηφισουμε,αφου αυτος εφαρμοζει τον ποιο σκληρο καπιταλισμο,ρε φιλαρα ολα αυτα που πουλαει ο τσιπρας ολα τα ειχε κρατικοποιησει το συντηρητικο κομμα,ερε,νδ,σημερα ο καραμανλης ο παππους,τα ειχε ολα κανει κρατικα,δεη,οτε ,τραπεζες,νερα,συγκοινωνιες,κτλ,κτλ,δηλαδη μεγαλε δεν νομιζω να διαφωνεις,η νδ,ειναι ενα αριστερο κομμα,και συριζα ενα δεξιοτατο, δεν μπορω να καταλαβω ρε μεγαλε πως εγινε αυτο,μηπως μπορεις να μου το εξηγησεις,νομιζω οτι μπορεις γιατι εσεις οι γνησιοι συριζαιοι του 3 με 4% ολη σας τη ζωη την περνατε με αναλυσεις επι αναλυσεων,για ριξε μας καμια αναλυση επι αναλυσης,.

καπου

διαβασα χωρις να ειμαι απολυτος οτι το χρεος ητανε το 2015 περιπου 316 μιση δισ ευρω και τωρα ειναι περιπου 318.Δηλαδη ΑΝ ισχυει κατι τετοιο μιλαμε για αποτυχημενες κυβερνησεις τις πλακας που βαζουν φορους στον αερα, τελειως ,παιρνουνε την περιουσια του κοσμου και ΔΕΝ ξεχρεωνουν ΤΙ-ΠΟ-ΤΕ.Χωρις παραγωγη με δανεια σε τοκοχρεωλυσια σε ενα βαρελι διχως πατο πανε ολα τα λεφτα απο τους φορους και το αιμα του κοσμακη.Για τα πανηγυρια τελειως και η κοροιδια πεφτει συννεφοκαμμα.Μαζι με τους ψεκασμους πεφτει.Αντε ρε ποτε θα ξυπνησουνε ο κοσμος και αλλαξουνε τα πραγματα που θα πανε να κρυφτουνε ολα αυτα τα λαμογια.

ΚΑΙ

λαθος εκανα μαλλον λιγα ειπα ,απο 316 δις χρεος το 2016 ,στα 327 δις εκτοξευτηκε το 2016,φανταστειτε τωρα τι γινεται δηλαδη,που πηγανε ολα αυτα τα λεφτα,στις τραπεζες??τι πηρε ο λαος για να χρεωνεται???ο ανεργος τι πηρε και χρεωνεται??δανεικα δανεικα δανεικα ,με τα δανεικα μεσα μπαινεις το ξερουν και οι πετρες αυτο σου παιρνουν και τα σωβρακα για ποια εξοδο μιλανε δεν ξερω.Δεν εχω μια δηλαδη δανειζομαι απο τον γειτονα ,μενω νηστικος ,και αντι να ξεχρεωσω ξαναδανειζομαι με τοκο βαζω υποθηκη τα σπιτια μου την περιουσια μου και συνεχιζω να δανειζομαι,η βλακας ειμαι η το κανω επιτηδες δεν υπαρχει αλλη εξηγηση

@

Τίτλοι τέλους στο κάθε λογής δημόσιο συνδικαλησταριό που μας κατάντησε μαζί με τους πολιτικούς του προστάτες σε αυτή την κατάσταση.... Το ωραίο βέβαια είναι ότι το έργο αυτό το επωμίσθηκε μία.... αριστερή κυβέρνηση που κάλυπτε πάντα το συνδικαλησταριό... Ίσως γιατί ήταν ο μόνος τρόπος, με κάθε άλλη κυβέρνηση θα είχε καεί ήδη η χώρα όλη........

αλ6ς

Ναι καλα τραγούδα... απο την πίσω πόρτα τους βάζει με τις εκατοντάδες...

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ;

ρε πανε καλα οι διαφοροι ξεφτιλες περιφερειαρχες δημαρχοι κ.λπ ( θα μου πειτε και αυτοι δημοσια κοπροσκυλα ειναι και αυτους τους ταιζουμε).. Και γιατι να μην απολυονται οι κηφηνες της ΔΕΗ; Κανονικα ολοι πρεπει να μπορουν ν. απολυονται στο σαπιο κρατος..Τι ειναι το Ελληνικο κρατος το μαγαζακι του πατερα τους; Η Ν.Δ αν θελει να την ψηφισουμε στη νεα αναθεωρηση του συνταγματος πρεπει να θεσει ΚΑΙ το θεμα της αρσης της μονιμοτητας των..δ.υ και συνολικα των κρατικων υπαλληλων

ΠΕΤΡΟΣ

Η ατάκα '' ξεπουλήστε τα περουσιακά σας στοιχεία που ξεχάσατε να δηλώσετε'' ήταν κορυφαία. Τον ξεφτίλισε.

Και

Και ο υπουργος ίδρωσε...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Anastasiades

Τα δημοσιεύματα αυτά προκαλούν απογοήτευση, και ο καθένας μπορεί να σκεφτεί το γιατί κάποιοι αναμασούν ένα τέτοιο ζήτημα, ανέφερε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος

4738007

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποστηρίζει σθεναρά την ανεξαρτησία των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού» τόνισε ο Μαργκρέτε Βεστάγκερ για το θέμα της Βασιλικής  Θάνου– Αναλυτικά η επιστολή της στον Δημήτρη Παπαδημούλη

12
kiriakos-mitsotakis

Κρίσιμες για την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία θεωρούνται οι επικείμενες συναντήσεις του πρωθυπουργού με Μακρόν - Μέρκελ - Η προετοιμασία του Μαξίμου ενόψει της ΔΕΘ

21