Τσίπρας από Σύρο: Χρειάζεται πολλή - πολλή ανάπτυξη

Τσίπρας από Σύρο: Χρειάζεται πολλή - πολλή ανάπτυξη

«Οκτώ χρόνια ακούγατε για οικονομικές ειδήσεις, τώρα που η οικονομία πάει καλά, ακούτε άλλες ειδήσεις» - Το «καρφί» του πρωθυπουργού λίγο πριν το τέλος της ομιλίας του

Έργο ουσιαστικού εκσυγχρονισμού, με πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο για τις Κυκλάδες αλλά και για την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από την ηλιόλουστη Σύρο. 

Ο πρωθυπουγός δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής «που καταφέραμε ένα έργο που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες, όπως και άλλα, να το απεμπλέξουμε από γραφειοκρατικές κωλυσιεργίες και εμπόδια, και να το ολοκληρώσουμε δίνοντας μια πολύ σημαντική αναπτυξιακή προοπτική στα νησιά των Κυκλάδων και ένα πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Τόνισε ότι με την ολοκλήρωση και των επόμενων φάσεων του έργου στα επόμενα δύο χρόνια -σήμερα εγκαινιάζεται η πρώτη φάση του έργου- θα υπάρξει πολύ σημαντική εξοικονόμηση πόρων που υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. σε βάθος 20ετίας. Οπως χαρακτηριστικά είπε εντός του 2019 θα έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση, ενώ μέσα στο 2020 η τρίτη φάση. 

«Το επόμενο διάστημα με την ένταξη και την Μυκόνου θα έχει ολοκληρωθεί  η πρώτη φάση του έργου», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

«Το συνολικό όφελος από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της διασύνδεσης των Κυκλάδων θα προσεγγίσει τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη επιβάρυνση από τη χρέωση χρήσης του νέου συστήματος, θα είναι πάρα πολύ μικρή κι έτσι, οι καταναλωτές όλης της χώρας θα δουν σύντομα σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς τους» επισήμανε ο πρωθυπουργός στην τελετή εγκαινίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα, στη Σύρο. 

«Με την καλωδιακή σύνδεση πρόκειται να σταματήσει η λειτουργία των Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής της Σύρου, της Πάρου και της Μυκόνου, οι οποίες τροφοδοτούσαν μέχρι σήμερα την περιοχή, λειτουργώντας ως γνωστόν λειτουργούσαν με πετρέλαιο. 

Ο πρωθυπουργός εν συνεχεία, υπογράμμισε: 

«Το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται, αφορά το αυξημένο κόστος που είχε μέχρι σήμερα η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με πετρέλαιο. Κόστος που μέσω των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας επιβάρυνε τους καταναλωτές όλης της χώρας» τόνισε, για να προσθέσει: «Το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με την διακοπή της λειτουργίας των τριών Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής, είναι το περιβαλλοντικό. Με την καλωδιακή διασύνδεση, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Σύρου, της Πάρου και της Μυκόνου βελτιώνεται δραστικά η μόλυνση από τους ρυπογόνους πετρελαϊκούς σταθμούς. Το τρίτο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται είναι το ζήτημα της αξιοπιστίας του συστήματος. Η απεμπλοκή από τον κίνδυνο των μπλακ άουτ, μπορεί να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στον τουρισμό και στην τοπική ανάπτυξη».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια «νέα εποχή σημαντικών επενδύσεων που θα βοηθήσουν να γίνουν τα νησιά μας αναπτυξιακός πυλώνας, όχι μόνο για τον ενεργειακό τομέα αλλά για το σύνολο της οικονομίας». 

Ο πρωθυπουργός επισήμανε, επίσης, ότι η λειτουργία της Βάσης Υποστήριξης Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο είναι γεγονός, υπογραμμίζοντας: «Η λειτουργία της βάσης της Σύρου, όλο το εικοσιτετράωρο, όλες τις ημέρες του χρόνου, έχει προσφέρει άμεση ανταπόκριση στα επείγοντα περιστατικά, τα οποία μέχρι τώρα καλύπτονταν από την Ελευσίνα κι έτσι, μειώθηκε σημαντικά ο χρόνος πρόσβασης στα περιστατικά, μειώθηκε το κόστος των πτήσεων, παρέχεται άμεση, έγκαιρη και ουσιαστική νοσοκομειακή περίθαλψη στους ασθενείς και μειώθηκαν οι πλωτές διακομιδές».

Σημείωσε ότι θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση στους καταναλωτές, στις ΥΚΩ, καθώς το ενεργειακό κόστος μοιράζεται σε όλους τους κατοίκους της χώρας, και άρα η εξοικονόμηση δεν αφορά μόνο τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών, αλλά του συνόλου της χώρας. Σημείωσε το περιβαλλοντικό όφελος, την προοπτική για την ανάπτυξη του τουρισμού και την ενεργειακή επάρκεια. Τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση του συνόλου του έργου, όταν όλες οι Κυκλάδες θα έχουν ενταχθεί στο κεντρικό σύστημα, θα υπάρχει πολύ σημαντική αναπτυξιακή δυναμική γιατι το καλώδιο αυτό λειτουργει αμφίδρομα, και θα είναι πολύ σημαντικό κίνητρο για επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο τουρισμός θα αποτελέσει και φέτος κινητήριος δύναμη στην πορεία της οικονομίας, σχολίασε ότι σπάνε τα ρεκόρ χρόνο με τον χρόνο και πως οι Κυκλάδες είναι στην «ατμομηχανή» του ελληνικού τουρισμού. Είπε πως όμως οι Κυκλάδες δεν πρέπει να είναι μόνο τουρισμός και πως πρέπει παράλληλα να προσανατολιστούμε στην ενίσχυση των αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων των νησιών μας. Επισήμανε ότι το περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση για το Ν. Αιγαίο που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το Πάσχα θα δώσει τη δυνατότητα να συζητηθούν πολυ συγκεκριμένα οι δυνατότητες και οι προοπτικές, καθώς, όπως είπε, μόνο με την αγαστή συνεργασία κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούμε να έχουμε μια διαφορετική προοπτική για τη χώρα.

 
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Νεωρίου της Σύρου, δηλώνοντας πολύ ευτυχής που «μετά από πολύ μεγάλες προσπάθειες και μεγάλες δυσκολίες, καταφέρνουμε να βρούμε λύση, να ξεμπλέξουμε αυτόν τον γόρδιο δεσμό και να δώσουμε αναπτυξιακή δυναμική σε ένα ναυπηγείο με πολύ μεγάλη παράδοση που χαρακτήριζε για δεκαετίες το νησί». Σημείωσε ότι έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις και δήλωσε πολύ αισιόδοξος ότι τους επόμενους 2-3 μήνες θα ξεκινήσει πάλι η δουλειά, η ζωή, η παραγωγή, στα ναυπηγεία της Σύρου. «Αυτό θα είναι ένα δείγμα χειροπιαστό ότι πράγματι βγαίουμε από την κρίση», σημείωσε, εξηγώντας ότι δεν επαρκούν οι δείκτες -που είναι θετικοί- αλλα πρέπει να αποτυπώνονται και σε χειροπιαστά πράγματα στην ζωή των ανθρώπων. «Προχωράμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος σε θέσεις εργασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Οκτώ χρόνια ακούγατε για οικονομικές ειδήσεις, τώρα που η οικονομία πάει καλά, ακούτε άλλες ειδήσεις», είπε στο τέλος της ομιλίας του και κατέληξε: «Τα σημαντικά έργα ανήκουν στον ελληνικό λαό και σε καμία κυβέρνηση». 


«Ταξίδι στη Σύρο και την Τήνο σήμερα για την εγκαινίαση της ενεργειακής σύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα», έγραψε ο πρωθυπουργός στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter
Εν συνεχεία, ο κ. Τσίπρας θα αναχωρήσει για την Τήνο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο, Ιωάννη Σιώτο. Επιπλέον, θα επισκεφθεί το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό σε κατοίκους και φορείς της πόλης και θα ξεναγηθεί στην έκθεση του Ιωάννη Χαλεπά.Εγκαινιάζεται η διασύνδεση 4 νησιών των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης

Πάνω από το 82% της ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά το 2017 παρήχθη από μονάδες που λειτουργούν με πετρέλαιο, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των καταναλωτών από το υψηλό κόστος παραγωγής και του περιβάλλοντος από τους ρύπους. Η εικόνα για τις Κυκλάδες θα αρχίσει να αλλάζει από εφέτος καθώς τη Δευτέρα θα εγκαινιαστεί επίσημα η πρώτη φάση της διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο. Η διασύνδεση υλοποιήθηκε από τον ΑΔΜΗΕ, λειτουργεί δοκιμαστικά από τις αρχές του χρόνου και θα οδηγήσει από εφέτος σε περιορισμό του κόστους και της ρύπανσης, αλλά και σε αύξηση του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών οι οποίες πέρυσι κάλυψαν το υπόλοιπο 18% των ενεργειακών αναγκών των μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Στην τελετή των εγκαινίων που θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο θα παραβρεθούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης καθώς και οι διοικήσεις της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Η πρώτη φάση που εγκαινιάζεται περιλαμβάνει τα νησιά Σύρο, Μύκονο, Πάρο και Νάξο, έργο κόστους 245 εκατ. ευρώ, το οποίο μειώνει το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών κατά 80 εκατ. ευρώ το χρόνο. Η δεύτερη φάση που περιλαμβάνει τη διασύνδεση της Νάξου και την αναβάθμιση των διασυνδέσεων με 'Ανδρο και Τήνο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019 ενώ το 2020 προγραμματίζεται η τρίτη φάση που περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου καλωδίου διασύνδεσης του Λαυρίου με τη Σύρο, έργο που με απόφαση του ΑΔΜΗΕ επισπεύσθηκε κατά δύο χρόνια. Την ίδια χρονιά (2020) προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία η πρώτη, «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου - Χανίων και θα ακολουθήσει η δεύτερη (Ηράκλειο - Αττική), που εξετάζεται σε συνδυασμό με την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο (EuroAsia Interconnector), ενώ στο στάδιο της εξέτασης βρίσκονται οι διασυνδέσεις νησιών του Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου, Δωδεκανήσων κλπ.

Η μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης των νησιών οδηγεί σε βάθος χρόνου σε μείωση των επιβαρύνσεων που πληρώνουν οι καταναλωτές για την κάλυψη του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, που κυμαίνεται στο επίπεδο των 600 - 800 εκατ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με πηγές της ΡΑΕ, οι χρεώσεις ΥΚΩ που ισχύουν τώρα έχουν ενσωματώσει τα οφέλη τόσο από την εισφορά του κρατικού προϋπολογισμού στην κάλυψη του ελλείμματος παρελθόντων ετών, που καταβλήθηκε εφέτος, όσο και από τις διασυνδέσεις νησιών που πρόκειται να τεθούν άμεσα σε λειτουργία. Οι επόμενες μειώσεις που θα προκύψουν από τον επόμενο κύκλο διασυνδέσεων αναμένονται σε ορίζοντα τετραετίας.

Η τελική απόφαση για το ύψος των χρεώσεων σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση λαμβάνεται ύστερα από εισήγηση του Διαχειριστή προς τη ΡΑΕ το Σεπτέμβριο κάθε έτους με εκτίμηση για την πορεία του λογαριασμού την επόμενη διετία, ενώ θα ακολουθεί εισήγηση της ΡΑΕ προς το υπουργείο που θα λαμβάνει την τελική απόφαση με στόχο ο λογαριασμός να είναι ισοσκελισμένος και να υπάρχει απόθεμα ασφαλείας.

ΣΧΟΛΙΑ (167)

maraki

Πρεπει να γινει εκκαθαριση να φυγουν και οι 300 δεν νομιζω να διοικει Ελληνας?το ταγμα τους τελικα πολλα κακα εφερε....ας τους σταματησει ΚΑΠΟΙΟΣ....γιατι ο λαος υποφερει και αυτων οι μισθοι στην βουλη υπερογκοι....

Νικόλαος Τσουκαλάς

Θα πάει και αλλού για κορδέλες, το αμέσως επόμενο διάστημα...Για μετά τις επόμενες εκλογές, του βρήκαμε δουλειά.Ο κορδελάκιας με τις πλάτες άλλων :-)

Ο μέγας

Ο κορδελακιας των έργων που έβριζε και προσπαθούσε να μπλοκάρει τα εγκαινιάζει ως δικά του .... τι πιο λογικό;

Αγύριγος Στόκος

Γιατρέ, ούτε τα νέα φάρμακα δουλεύουν. Πάλι μ' έπιασε το παραλήρημα.....

ΙΑΤΡΟΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ , ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΕΣ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ !

ΔΥΣΜΟΙΡΕ ΛΑΕ

ΤΙ ΚΑΡΦΙ? ΚΑΡΦΑΚΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΗΨΙΑ, ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΧΑΜΟΓΕΛΑΕΙ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΙΖΕΙ ΚΟΒΟΝΤΑΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ. ΟΙ ΓΥΦΤΟΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΟΙ ΤΗΓΑΝΟΚΕΦΑΛΟΙ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ, ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΣΟΥΡΩΤΗΡΙ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΚΡΑΤΑΝΕ ΟΜΗΡΟΥΣ 2 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ. Ο ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟΣ ΚΑΤΑΛΗΨΙΑΣ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΒΟΛΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΡΡΑΞΗ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΤΕ! ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΡΗΞΟΥΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΜΟ, ΝΑ ΑΝΑΒΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΠ'ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΟΣΟ ΠΑΕΙ. ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΚΟΡΕΑΤΕΣ ΤΗΣ ΧΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΝΙΚΑ ΝΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΠΩΣ ΠΟΛΕΜΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ! ΤΑ ΣΥΡΙΖΟΝΙΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ, ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ? ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΡΙΣΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΗΘΕΝ ΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΔΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ!

@

ΔΥΣΜΟΙΡΕ ΣΥΝΤΡΟΦΕ, ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΕ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ. ΔΕ ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.

Ρε παιδιά...

... αυτός ο άνθρωπος πρέπει να χάζεψε! αν δεν ήταν ήδη χαζός!!!

Αυτή είναι η Ελλάδα

Αυτο δεν ειναι το καρφί αλλα το ανέκδοτο του πρωθυπουργού!

kopritis

σε λιγο ξεκινανε και τα ναυπηγεια στην συρο.Να αναβετε καμια λαμπαδα στον κομανταντε!

Κρητικός

Συντομα αρχιζει και η κατασκευή του βορείου οδικού άξονα Κρήτης! Ενα έργο που εμενε 40 χρόνια στις υποσχέσεις απο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, βρίσκεται στη τελικη ευθεία απο τον Σύριζα...!

ΣΠΥΡΟΣ

Ποιος το ξεκίνησε Αλέξη το έργο; Θα μας το πεις η κάνει τζιζζζζ;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

georgoulismain1

Ο ηθοποιός και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ-1 ότι «λόγω της ενασχόλησής του με τα κοινά στη Λάρισα, βρισκόταν σε συζητήσεις με τη ΝΔ για τη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές» - Δεν του έγινε πρόταση, κατεβαίνει τελικά με τον ΣΥΡΙΖΑ 

16