LIVE

Κορωνοϊός

Σήμερα ο ανασχηματισμός του «επιδόματος ενοικίου»: Τα ονόματα που βγαίνουν και μπαίνουν

Σήμερα ο ανασχηματισμός του «επιδόματος ενοικίου»: Τα ονόματα που βγαίνουν και μπαίνουν

Αλλαγές σε τουλάχιστον τέσσερα υπουργεία, φέρνει η αναγκαστική παρέμβαση Τσίπρα στο κυβερνητικό σχήμα μετά την απομάκρυνση του ζεύγους Αντωνοπούλου-Παπαδημητρίου - Το κουβάρι ξεκινά από το υπ. Οικονομίας και φτάνει στο Παιδείας

Μπορεί οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας
, μετά την πολιτική καταιγίδα με το περιβόητο «επίδομα ενοικίου», πολύ λάμβαναν μία σειρά από υπουργοί του και οδήγησε την έξωση του ζεύγους Ράνιας Αντωνοπούλου και Δημήτρη Παπαδημητρίου,
να είναι μάλλον περιορισμένες, ωστόσο η πολιτική σημασία της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού είναι πολύ μεγαλύτερη από το εύρος του ανασχηματισμού.

Ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει για πρώτη φορά μία τόσο μεγάλη κρίση αξιοπιστίας προς την κυβέρνησή του, καθώς αρχίζει να διαμορφώνεται μία εικόνα ότι υπουργοί και στελέχη της, κινούνται με βάση μία συντεχνιακή λογική εξασφάλισης προνομίων, που δεν συνάδουν με την αυστηρή πολιτική των μέτρων λιτότητας που επέβαλλε την τελευταία τριετία στους Έλληνες πολίτες. Ο κίνδυνος να φανεί η σημερινή κυβέρνηση ότι άλλα λέει για τη διαφθορά και την κάθαρση και άλλα κάνει στην πράξη, όταν διαχειρίζεται την εξουσία πίσω από τις κλειστές πόρτες και με αμφιλεγόμενες ρυθμίσεις, είναι ορατός και δοκιμάζει τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τα κοινωνικά στρώματα που θέλει να εκπροσωπεί και τα οποία αποδέχονταν μέχρι τώρα την κυβερνητική ρητορική περί «άσπιλης και αμόλυντης» διακυβέρνησης.

Το γεγονός μάλιστα ότι πέραν του ζεύγους Αντωνοπούλου-Παπαδημητρίου, τουλάχιστον άλλοι τρεις υπουργοί έκαναν αίτηση ή ελάμβαναν το επίδομα ενοικίου, δημιούργησε μία βαριά ατμόσφαιρα για την κυβέρνηση.

Ήδη από χθες, αλλά και με το μήνυμα του ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα και να στείλει ένα μήνυμα ότι η κυβέρνησή του διαφέρει από τις προηγούμενες και χαρακτηρίζεται από ευθιξία και ευαισθησία για το κοινό αίσθημα. Κάπως έτσι άλλωστε παρουσιάζει την παραίτηση-απομάκρυνση της Ράνιας Αντωνοπούλου, που αποκαλύφθηκε ότι ελάμβανε καίτοι ζάμπλουτη το επίδομα ενοικίου των 1000 ευρώ μηνιαίως, αλλά και του συζύγου της Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Από την Τρίπολη χθες βράδυ, όπου μίλησε στο περιφερειακό συνέδριο της Πελοποννήσου, ο πρωθυπουργός έδειξε να κάνει μία έμμεση αυτοκριτική για το περιβόητο επίδομα ενοικίου, που θέσπισε η δική του κυβέρνηση το 2015, λέγοντας πως «ό,τι γίνεται νόμιμα, δεν είναι αυτομάτως και εγγεγραμμένο στις δικές μας αξίες». Επέμεινε πάντως ότι οι του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετικοί από τους προηγούμενους. «Άλλοι έχουν την ευθιξία να παραιτούνται για 23.000 και άλλοι να εξαφανίζονται για 23 δισ. διότι τόσο κόστισε το πάρτι στην Υγεία», είπε χαρακτηριστικά.

Τα ονόματα για το μπες-βγες
Ο ανασχηματισμός είναι η πρώτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού για σήμερα και ενδεχομένως οι σχετικές αποφάσεις να ανακοινωθούν ακόμη και μέχρι το μεσημέρι, ώστε να μην σέρνεται διαρκώς το θέμα.

Το κουβάρι των αλλαγών θα αρχίσει να ξετυλίγεται από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με τον αναπληρωτή υπουργό Στέργιο Πιτσιόρλα και τον αναπληρωτή υπουργό Αλέξη Χαρίτση να είναι υποψήφιοι για τη θέση του υπουργού, που άφησε κενή ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Μόνο ως έκπληξη της τελευταίας στιγμής, που θα δημιουργήσει νέες ισορροπίες συνολικά στο κυβερνητικό σχήμα, θεωρείται η ανάληψη του χαρτοφυλακίου αυτού από τον Νίκο Παππά – ωστόσο τίποτα δεν αποκλείεται, αναφέρουν πληροφορίες, καθώς όλα εξαρτώνται από τις τελικές διαθέσεις του κ. Τσίπρα σχετικά με το πολιτικό μήνυμα που θέλει να στείλει προς κάθε κατεύθυνση.

Τη θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου διεκδικούν πολλοί, αλλά δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί κάποιος από την ιεραρχία του υπουργείου Εργασίας, που διαχειρίζεται σχετικά θέματα με το χαρτοφυλάκιο της παραιτηθείσας υπουργού.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναμένεται να είναι το τρίτο υπουργείο, στο οποίο θα γίνουν αλλαγές, αφού η απομάκρυνση του Γιάννη Μουζάλα είναι για πρώτη φορά τόσο πιθανή, σχεδόν βέβαιη.

Το χαρτοφυλάκιο αυτό διεκδικεί ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας, εκτός κι αν γίνει τελικά η μετακίνηση του Δημήτρη Βίτσα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Το άλλο υπουργείο, όπου θα γίνουν αλλαγές είναι το Παιδείας, το οποίο στην πραγματικότητα είναι όλο στον αέρα! Αφενός πρέπει να αντικατασταθεί ο Κώστας Ζουράρης, που έχει αποχωρήσει εδώ και ένα μήνα – πιθανότατα με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, που ανήκει στους ΑΝΕΛ, οι οποίοι «δικαιούνται» ένα κυβερνητικό πόστο, λόγω ποσόστωσης στην κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα τώρα είναι εάν την υπόθεση με το επίδομα ενοικίου θα την πληρώσει και ο  αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα έρευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης. Όπως αποκαλύφθηκε χθες, ο συγκεκριμένος υπουργός έκανε αίτηση για το επίδομα, εγκρίθηκαν 7000 ευρώ, αλλά ο ίδιος δηλώνει ότι δεν τα εισέπραξε ποτέ γιατί δεν είχε τελικά πρόβλημα στέγασης στην Αθήνα. Με συνεχείς δηλώσεις του χθες προσπαθεί να αποποιηθεί οποιασδήποτε πολιτικής ευθύνης, ώστε να μείνει αλώβητος στον επικείμενο ανασχηματισμό!

Θέμα υπάρχει κατά πολλούς και για τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, μετά από σωρεία λαθών που έκανε το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας αντιδράσεις και εντός ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θεωρείται μάλλον δύσκολο να αλλάξει κι αυτόν ο κ. Τσίπρας σε τούτο τον ανασχηματισμό.

Αντιθέτως δεν πρέπει να αισθάνεται καθόλου άνετα η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, το όνομα της οποίας συνδέθηκε αρνητικά με την επένδυση στο Ελληνικό και επιπλέον συγκεντρώνει αρνητικές κρίσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γενικώς. Νίκος Φίλης και Νίκος Ξυδάκης είναι τα ονόματα των επικρατέστερων για να την αντικαταστήσουν.

Για κάποιους παίζει και ενδεχόμενο αλλαγής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Βαγγέλη Αποστόλου να τίθεται σε αμφισβήτηση. Δύσκολο είναι μάλλον να υπάρξει αλλαγή στο υπουργείο Ναυτιλίας, παρά τον θόρυβο που υπάρχει για τον Πάνο Κουρουμπλή, ο οποίος πάντως ακόμη κι αν φύγει από το συγκεκριμένο πόστο, είναι πιθανόν να βρεθεί σε άλλο υπουργείο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (44)

George

Όλοι αθώοι τους βγάζουν καμία 10αρια χρ ειδικα δικαστήρια και μετά ενα τίποτα απροσανατολισμος για ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί και το κόψιμο τον συντάξεων οι αντιπολίτευσης Μουγκάμπεεε όλοι δεν μιλάει κανείς όλοι στο κολπο

Συριζα = ΝΔ = Πασοκ

Και μη το αρνηθει κανεις αυτο που λεμε. Κοροϊδια απο ιδρυσεως της μεταπολιτευσης και εως σημερα. Μαζι τα ψηφιζουν, μαζι τα τρωνε. Στις επομενες εκλογες μαυρο στα κομματα της μεταπολιτευσης.

Γιώργος 45

1) Η υπόθεση Novartis είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο, μέρος του τεράστιου και ΑΥΤΑΠΟΔΕΙΚΤΟΥ σκανδάλου της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Για το διάστημα 2000-2015 το πρώτο υπολογίζεται στα 4 δις, το δεύτερο στα 23 δίς. 2) Ποιούς αφορά ;; Προφανώς την Novartis αλλά και το σύνολο σχεδόν των φαρμακευτικών εταιρειών. Όλες σχεδόν οι φαρμακευτικες εταιρείες προωθούσαν τα προϊόντα τους μέσω της υπερσυνταγογράφησης ή/και επιλεκτικής συνταγογράφησης, με το αζημίωτο, από το σύνολο σχεδόν των γιατρών και μέσω των ασύληπτα υψηλών τιμών σε φάρμακα και ιατρικά αναλώσιμα. Είναι γνωστές και επιβεβαιομένες ιστορίες για χρήση stent κατά την εγχειρηση καρδιάς με κόστος 4-5000 ευρώ ανά stent και χρήση 9-12 stent ανά εγχείρηση (!!) (χρήση ενός stent και πεταγμα των υπολοίπων του κουτιού στον κουβά) έναντι του αποδεκτού 1,2 stent με σημερινή τιμή 420 ευρώ ανά τεμάχιο !!! Αντί επομένως το δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο να επιβαρυνθεί με 500 ευρώ περίπου επιβαρύνονταν με έως και 60.000 ευρώ (!!). 3) Σε όλες τις χώρες (22 περίπου) που έχει ξεσπάσει το σκάνδαλο Novartis εμπλέκονται βασικά γιατροί, ορισμένοι κρατικοί λειτουργοί, αλλά όχι πολιτικοί. Προφανώς αυτό ήταν το mondus operandi των φαρμακευτικών εταιρειών και όχι επειδή οι πολιτικοί είναι αδιάφθοροι. Σε όλες αυτές τις χώρες έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και έχουν επιβληθεί ποινές και πρόστιμα σε γιατρούς αλλά και στην Novartis. Η μόνη χώρα στην οποία κατηγορούνται πολιτικοί είναι η Ελλάδα η οποία είναι και η μόνη χώρα όπου η έρευνα για την αυταπόδεικτη εγκληματική συνεργία Νovartis (και των άλλων φαρμακευτικών) και γιατρών καρκινοβατεί και μπαίνει σε δεύτερη μοιρα. Δηλαδή, Κυβέρνηση, Βουλή και Δικαιοσύνη ασχολούνται με την πιθανή λήψη μιζών 3,4,5 εκατομμυρίων ευρώ από πολιτικούς και βάζουν σχεδόν στην άκρη βέβαιη ζημιά των 23 δίς η οποία ΜΟΝΟ χρησιμοποιείται για την απόδοση ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ευθυνών σε επιλεγμένους αντιπάλους πολιτικούς. 4) Όπως ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ μπορεί κάποιος να δει στην ιστοσελίδα του FBI, αυτό ασχολείται με την παραβαση των Αμερικανικών νόμων εντός των ΗΠΑ. Από το 2008, ίδρυσε την Μονάδα Διεθνούς Διαφθοράς (International Corrupion Unit) που ασχολείται με την διαφθορά σε τρίτες χώρες που έχουν γίνει με συμμετοχή Αμερικανών πολιτών ή Αμερικανικών κεφαλαίων ή Αμερικανικών επιχειρήσεων. Η Novartis είναι Ελβετική εταιρεία που στην περίπτωσή μας κατηγορέιται ότι δωροδόκησε Έλληνες πολιτικούς. Εξ ορισμού το FBI ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΕΙΞΗ δεδομένου ότι η υπόθεση αφορά ΜΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑ ΣΕ ΤΡΙΤΗ ΧΩΡΑ (Ελλάδα)

άσπρη μέρα

Την πραγματική αλήθεια, ουδέποτε θα μάθει ο ελληνικός λαός. Συνήθως μετά από ένα σκάνδαλο, βγαίνει ένα ηγητικό στέλεχος, π.χ. δ/ντής της υπηρεσίας, ένα ειδικό στέλεχος που ασχολείται στενά με το θέμα και αναλύει, α) τι ορίζει η νομοθεσία, β) πως λειτουργεί η αντίστοιχη υπηρεσία και γ) πως συμβαίνουν τυχών αποκλίσεις. Έτσι αναπτύσει ο άμοιρος φορολογούμενος μια ασφαλή εικόνα της υπαιτιότητας. Εδώ βγαίνει όποις γουστάρει και αμολάει μια χοντροψευτιά -λόγια μπούρδα- που δεν διαρκεί ούτε 24 ώρες για να αποδειχθεί απατηλή και ηλίθια. Λέει επιδεικτιά, τι σκατά κάνενε οι άλλοι. Τελικά αντιλαμβάνεται κανείς την έκταση της απατηλότητας και την κάλυψη αυτής. Καταδικασμένος ο Έλληνας να μη δει ποτέ μια άσπρη μέρα. Τάϊζε αλήτες και απατεώνες εσαεί.

elena

novartis

@@@@@@@@@@@@@@

ΑΓΓΕΛΕΙΑ......Φιλοξενώ άστεγους εξωκοινοβουλευτικούς και κοινοβουλευτικούς....που δεν διαθέτουν ιδιόκτητο κατοικία εντος Αττικής....τιμές λογικές χωρίς κρυφές χρεώσεις (all inclusive)

Όλοι μαζί τα τρώγαμε

όλοι μαζί τα τρώμε. Σωστά?

kostasv

Ευσεβής πόθος του ΠΘ : Κακήν-κακώς υπό το βάρος των σκανδάλων των υπουργών

takis

Που να αρχίσουν να ψάχνουν και σε γενικούς γραμματείς τι γινεται, για σκαλιστε λίγο να δείτε, ζητάνε όλοι Mac και iphone και αντικαθιστουν αρμοδιότητες υπαλλήλων για να βολταρουν μέσα και έξω. ..παντα με παρέα κι.

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΟΤΑΝ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΑΘΕΙ Ο ΛΑΟΣ , ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΣΕ <<.. Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ..>> . ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΟΥΣ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης