Πλειστηριασμοί: Κάνουν αλλαγές ώστε να ψηφιστεί η τροπολογία για φυλάκιση όσων εμποδίζουν

Πλειστηριασμοί: Κάνουν αλλαγές ώστε να ψηφιστεί η τροπολογία για φυλάκιση όσων εμποδίζουν

Έκρηξη Τσακαλώτου: «Τι δεν καταλαβαίνετε;» ρώτησε αγανακτισμένος τους διαφωνούντες - Έκανε λόγο για κίνδυνο κατάρρευσης των τραπεζών - Να αποσυρθεί η διάταξη ζήτησαν 10+ βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ

Κινήσεις απεγκλωβισμού με αμοιβαίες υποχωρήσεις αναζητά ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής προκειμένου να ψηφιστεί η τροπολογία για τους πλειστηριασμούς.

Με νέα παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, είπε ότι εξετάζεται η απόσυρση της παραγράφου που προβλέπει την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων απειλούν συμβολαιογράφους που διεξάγουν πλειστηριασμούς.

Εφόσον έρθει η νομοτεχνική βελτίωση, το συγκεκριμένο άρθρο της τροπολογίας θα προβλέπει την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων ασκούν βία κατά υπαλλήλων που διεξάγουν πλειστηριασμούς.

Ωστόσο, οι ενστάσεις που εκφράζονται από την πλειοψηφία των βουλευτών αφορούν κυρίως το δεύτερο άρθρο της τροπολογίας που αναφέρεται σε διώξεις όσων παρακωλύουν την διεξαγωγή πλειστηριασμών είτε αυτοί γίνονται σε ειρηνοδικεία είτε στα γραφεία συμβολαιογράφων (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί).

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν διαβουλεύσεις υπουργών με τους θεσμούς ώστε οι τελευταίοι να εγκρίνουν τις αλλαγές στην τροπολογία και να μην προκληθεί πρόβλημα στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. 

Τι προηγήθηκεΈντονες αντιδράσεις σημειώνονται από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούν να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη για την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων για τους πλειστηριασμούς.

Οι παρασκηνιακές διεργασίες στον 
ΣΥΡΙΖΑ, έλαβαν δραματική τροπή το απόγευμα, όταν κορυφαίοι υπουργοί, υπό τον φόβο των διαφοροποιήσεων, προέβησαν σε έκτακτη ενημέρωση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος σχετικά με το νομοθέτημα για την δίωξη όσων εμποδίζουν πλειστηριασμούς. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει μικρές φραστικές αλλαγές στην αμφιλεγόμενη τροπολογία για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, ώστε να αποτραπούν οι διαφοροποιήσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής πήγαν στη Βουλή, όπου ενημέρωσαν εκτάκτως τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να τους πείσουν να ψηφίσουν την ρύθμιση. Τουλάχιστον δέκα βουλευτές έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους και φέρονται να σκέφτονται την καταψήφιση της διάταξης. Μάλιστα ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης ζήτησε δημοσίως από το υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει την τροπολογία επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του πως «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ποινικοποιείται η λαϊκή κινητοποίηση».Ο δε Νίκος Φίλης ζήτησε να υπάρξει και πρόβλεψη μέσα στη συγκεκριμένη τροπολογία που να προστατεύει τη λαϊκή κατοικία. Πολλοί βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν σε υψηλούς τόνους και με φωνές ότι κακώς έφερε η κυβέρνηση τελευταία στιγμή την τροπολογία και χωρίς να υπάρξει νωρίτερα ενημέρωση και συζήτηση! Τσακαλώτος προς βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί δεν καταλαβαίνετε;

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά ο κ. Τσακαλώτος απηύθυνε αυστηρές προειδοποιήσεις στους βουλευτές και έφτασε μέχρι του σημείου της «έκρηξης», ακούγοντας τις ενστάσεις των βουλευτών και το αίτημά τους ότι πρέπει να προστατευτεί πιο ρητά η λαϊκή κατοικία. Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε διάφορα στοιχεία για το θέμα και κάποια στιγμή απευθύνθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντάς τους «γιατί δεν καταλαβαίνετε;»!

Μάλιστα σε άλλο σημείο της συζήτησης ο κ. Τσακαλώτος προειδοποίησε σαφώς τους βουλευτές ότι εάν δεν περάσει η διάταξη, τότε θα υπάρξει πρόβλημα με τα stress test των τραπεζών, οι οποίες θα αναγκαστούν να πάνε σε ανακεφαλαιοποίηση για να μην καταρρεύσουν.

Ασκώντας έντονη πίεση στους βουλευτές να υποχωρήσουν και αφού ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποσύρει τη διάταξη, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι διακυβεύεται το πρόγραμμα και η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησηςΥπό αυτή την έννοια, τόσο ο κ. Τσακαλώτος, όσο και ο κ. Κοντονής περιέγραψαν μία κατάσταση κατά την οποία θα κινδυνεύσει συνολικά η κυβερνητική προσπάθεια, εάν υπάρξουν διαφοροποιήσεις. Έγκυρες πηγές διαψεύδουν ότι ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για κίνδυνο πτώσης της κυβέρνησης, με τις σχετικές πληροφορίες που κυκλοφόρησαν νωρίτερα να μην επιβεβαιώνονται απολύτως -τουλάχιστον όχι μέχρι τώρα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης το «παρών» έδωσαν οι Ε. Τσακαλώτος, Στ. Κοντονής, Ν. Τόσκας, Π. Σκουρλέτης και Κατ. Παπανάτσιου ενώ από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παραβρέθηκαν περισσότεροι από 20 βουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος αποχώρησε από την κλειστή συνεδρίαση εκνευρισμένος ενώ απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα δημοσιογράφων για το αν θα έχει πρόβλημα η κυβέρνηση σε περίπτωση που καταψηφιστεί η τροπολογία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός των Οικονομικών αντέκρουσε τα αιτήματα για απόσυρση της ρύθμισης λέγοντας ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ενώ παράλληλα επισήμανε τον κίνδυνο εν όψει των stress test των τραπεζών για ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι πλειστηριασμοί συνδέονται με τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος και με τα stress tests και δεν μπορούμε να κάνουμε όλους τους ελιγμούς που θα θέλαμε και στους χρόνους που θα θέλαμε».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι βουλευτές μεταξύ άλλων εξέφρασαν φόβους πως θα γίνει ουσιαστικά "χάπενιγκ" με τις συλλήψεις μπροστά στις κάμερες και ότι θα "αναστήσουν" από το πουθενά, πολιτικά, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Ζωή Κωνσταντοπουλου.

Τι ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη πλευρά οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ζήτησαν την απόσυρση της ρύθμισης με τα αιτήματά τους να βασίζονται σε δύο βασικούς άξονες:

-         Προβληματισμός καθώς εκτιμούν ότι το κλίμα που δημιουργείται από την επίμαχη τροπολογία ενισχύει τα κινήματα κατά των πλειστηριασμών με αποτέλεσμα να διογκώνεται το πρόβλημα αντί να επιλύεται

-         Εκ του περισσού η ρύθμιση που προσθέτει πολιτικό κόστος καθώς ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει την προστασία όσων διεξάγουν πλειστηριασμούς ακόμα και σε συμβολαιογραφικά γραφεία

Παράλληλα ζήτησαν από τους υπουργούς να εισάγουν ρύθμιση που να ξεκαθαρίζει ότι προστατεύεται η πρώτη λαϊκή κατοικία.
Αντιδρά η αντιπολίτευση

Να σημειωθεί ότι η ΝΔ δια στελεχών, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τη διάταξη.

Αργότερα το βράδυ αναμένεται να γίνει ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος του ΚΚΕ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης κάλεσε, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να αποσύρει τη ρύθμιση.
Συγκέντρωση της ΛΑΕ

Αυτή την ώρα έξω από τη Βουλή η Λαϊκή Ενότητα του Πάνου Λαφαζάνη διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις κινητοποιήσεις της κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας λαΪκών στρωμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ (139)

Συριζάκιας

Εμπρός σύντροφοι να ψηφίσουμε νόμους να τους πάρουμε τα σπίτια, για να γλυτώσει ο λαός από τον ΕΝΦΙΑ

Έχω και δίνω

Κάτω οι πλειστηριασμοί ναι θέλω πισίνα και ακίνητο 350 τ.μ. κακό είναι

Δεξιός

Εγώ πάντα το έλεγα ότι αυτοί που άνοιγαν τα διόδια με τσαμπουκά και την έπεφταν στους συμβολαιογράφους, ήταν λαϊκιστικά φασιστόμουτρα. Τώρα το κατάλαβε και ο Σύριζα...

ξεβρακώθηκε ο κολοτούμπας

ξεβρακώθηκαν και τα ΣυριζΟΡΚ

ΣΤΡΕΒΏΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ

τα δάνεια είναι πάντα επιστρεφόμενο χρήμα, απλά η μόνη αδικία είναι ότι την ίδια στιγμή το τραπεζικό σύστημα που είχε τόκο καταθέσεων 5% στα 1.000 ευρώ, είχει τόκο σε καταναλωτικό δάνειο 1.000 ευρώ 17 % (προσωπική περίπτωση) !!! αυτές οι αδικίες δημιουργούν τα υπόλοιπα

Ringo

Όχι μόνο θα ξαναψηφισετε Αλέξη αλλα και άγαλμα θα του στήσετε. Εκεί που νόμιζα ήταν εντελώς αχρηστος με λίγο ακόμη χρόνο στην εξουσία θα αποδειχτεί διαμάντι. Τώρα σειρά έχουν οι συνδικαλιστές και οι υπάλληλοι του δημοσίου.

Nik

Kolotoumpa.pinochio. siryzane.

Ντροπη

στα μουτρα σας αλητες συριζαιοι που βγαζετε τις οικογενειες απο τις κατοικιες τους

Victor

Κατοικία σου θα γίνει όταν την πληρώσεις!

ΓΙΑΝΝΗΣ

πως θα την πληρωσει ας πουμε ενας που εβγαζε προ κρισης 2 χιλιαρικα και πηρε ενα στεγαστικο και τωρα ειναι χωρις δουλεια; να του παρουνε το σπιτι ωραια λογικη αυτη! και μην μου πεις για τους τζαμπατζιδες αυτοι που χανουν τα σπιτια τους ειναι οντως ανθρωποι με οικονομικα προβληματα!

Σχολιαστής

Όταν έπαιρνε δάνειο για 30 έτη, δεν γνώριζε πως σε 30 χρόνια πολλά θα συμβούν ? Σαν ενοίκιο ήταν η δόση, οπότε δεν έχασε και τίποτα. Να πάει να νοικιάσει αλλού. Σπίτι του δεν ήταν ποτέ.

Τραπεζίτη

Αφου δεν ήταν σπίτι του ποτέ γιατί το δηλώνει στο E9 και πληρώνει ΕΝΦΙΑ?? Για τα Δις Κόκκινα Επιχειρηματικά δάνεια που διαγράφονται εν κρυπτώ δεν βλέπω να λές τίποτα !!! πχ 42 εκ Ευρώ σε εισαγωγική εταιρεία αυτοκινήτων, 20 Εκ Ευρώ στον Καλογήρου κοκ..Για αυτά κανείς σας δεν μιλά..Για την κατσίκα (σπίτι) του άλλου μόνο ενδιαφέρεστε..

Μαρικα

Στις εκλογες θα μιλησει ο λαος και θα δειτε τι κΑκο προξενησατε με τις ενεργειες σας τομαρια της δηθεν αριστερας

Ειρηνη

Οι μεγαλύτεροι πολιτικοί απατεώνες και ψεύτες της χώρας θα τα πούμε στις εκλογές ταουτσέκια

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

anaktoro

Κάνοντας έναν παραλληλισμό ανάμεσα στον μυθικό λαβύρινθο της Κνωσού και τον λαβύρινθο της ελληνικής γραφειοκρατίας, ο αρθρογράφος εξηγεί πως τα δύο υπουργεία δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να ακολουθήσουν έναν κοινό «μίτο της Αριάδνης», προκειμένου να ξεκαθαρίστει το τοπίο

1
nikoromanosnd

«Για να καταλάβετε ποιοι μας κυβερνούν και πόση γελοιότητα χωράει στην αριστερά του ''ηθικού πλεονεκτήματος''», σχολιάζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός

3
giorgos-katroygalos-pic

Οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν ένα κείμενο του οποίου δεν έχουν δει την τελική μορφή, καθώς οι Σκοπιανοί θα προχωρήσουν στην αναθεώρηση, μόνο αφού κυρωθεί από την ελληνική βουλή η Συμφωνία

8
tsipras-mitsotakis-eksi

Δείτε live τη συζήτηση - Ιστορική ημέρα για την Ελλάδα - Αργά το βράδυ η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία - Γιατί δεν καταθέτει πρόταση δυσπιστίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Τι θα κάνει ο Κώστας Καραμανλής

94