Παρουσιάστηκε το βιβλίο «8 μήνες» του Γιάννη Παπαθανασίου παρουσία Καραμανλή

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «8 μήνες» του Γιάννη Παπαθανασίου παρουσία Καραμανλή

Στόχος του βιβλίου είναι «να απαντηθούν κατηγορίες και ψεύδη» είπε ο συγγραφέας - Προβόπουλος: Δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να ψέξει τον Γιάννη Παπαθανασίου ότι δεν απέτρεψε το επερχόμενο «τσουνάμι» σε μόλις 8 μήνες

Το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου «8 μήνες» παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ, παρουσία πλήθους πολιτών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, της περιόδου 2004 - 2009 μέχρι και σήμερα.

Παρών στην εκδήλωση ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής καταχειροκροτήθηκε κατά την είσοδό του στην κατάμεστη αίθουσα του ΕΒΕΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν γεμάτος ακόμη και ο χώρος του φουαγιέ από κόσμο που δεν κατάφερε να μπει στην αίθουσα. 

Στο πλαίσιο της παρουσίασης πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τα γεγονότα του 2009, την οικονομική πολιτική της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό του ελλείμματος και τις προειδοποιήσεις που απηύθυναν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομίας, τη στάση της αντιπολίτευσης πριν τις εκλογές και τα δραματικά γεγονότα που οδήγησαν στην προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός Νίκος Δένδιας τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: “Έζησα από κοντά ως υπουργός τις εξελίξεις του 2009, αν και δεν συμμετείχα τότε στο οικονομικό επιτελείο. Η περίοδος αυτή, των 8 μηνών του  2009, από τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης Καραμανλή τον Ιανουάριο μέχρι την προκήρυξη των  εκλογών τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, ήταν μία από τις πιο κρίσιμες στην ιστορία της χώρας. Καθένας μπορεί να έχει την άποψή του για τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική κατάρρευση. Κάθε λογικός άνθρωπος όμως αναγνωρίζει πως η περιπέτεια που ζούμε τα τελευταία 8 χρόνια θα μπορούσε κατά πάσα βεβαιότητα να έχει αποφευχθεί, αν ο Καραμανλής είχε βρει ανταπόκριση στην έκκληση για συναίνεση στα αυτονόητα που απηύθυνε το Μάρτιο του 2009. Ακόμη και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους υπήρχε χρόνος να σωθεί η παρτίδα, αν η κυβέρνηση που ανέλαβε άκουγε αυτά που έλεγε από τότε ο συγγραφέας του βιβλίου Γιάννης Παπαθανασίου για την κρισιμότητα της στιγμής και αντιλαμβανόταν τις ευθύνες της. Η Νέα Δημοκρατία είπε τότε την αλήθεια στον ελληνικό λαό και αυτό είναι που την κράτησε όρθια όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια για τη χώρα και την παράταξη”. Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων πρώην Υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας όπως οι Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Ευριπίδης Στυλιανίδης,  Μαριέτα Γιαννάκου, Φάνη Πάλλη Πετραλία, Ευάγγελος Αντώναρος, Γιάννης Πλακιωτάκης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Γιώργος Βλάχος, Πέτρος Δούκας, Λευτέρης Ζαγορίτης, Γιάνης Ανδριανός, Χρήστος Φώλιας, Ζέτα Μακρή, Βύρων Πολύδωρας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Κώστας Σκρέκας, Κώστας Τσιάρας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Μανώλης Κόνσολας, Νίκος Καραχάλιος, Γιώργος Καλαντζής κ.ά..

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γραμματέας της ΚΕ Λευτέρης Αυγενάκης, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, ο πρώην Υπουργός Μάκης Βορίδης, ο πρώην Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο πρόεδρος ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και πλήθος προσωπικοτήτων από το χώρο της πολιτικής και της οικονομίας. 

Ο τ. Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος,Γιώργος Προβόπουλος διατύπωσε την άποψη, ότι το οικονομικό πρόβλημα της χώρας είχε πρωτίστως πτυχές/αιτίες πολιτισμικές, θεσμικές, πολιτικές.  Γι’ αυτό και ήταν εξαιρετικά δυσχερές, αν όχι ανέφικτο, να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές του συνέπειες σε σύντομο χρόνο, όταν η διεθνής κρίση οξύνθηκε επικίνδυνα τον Σεπτέμβριο του 2008, με την κατάρρευση της Lehman Brothers, κι ανέδειξε όλες τις υποβόσκουσες παθογένειες  της χώρας.  Θύμισε πως η Ελλάδα έχει διανύσει 8 οδυνηρά μνημονιακά χρόνια, έχει εφαρμόσει τρία σκληρά μνημόνια, με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος, έχει βοηθηθεί με ένα πρωτοφανές ιστορικά ποσό, βρίσκεται υπό συνεχή εποπτεία και πίεση από τους δανειστές της, κι όμως, όπως ισχυρίστηκε, ακόμη έως και σήμερα, η αποκατάσταση της κανονικότητας δεν έχει συντελεστεί.  Το έργο παραμένει ημιτελές. Με βάση αυτή τη δεκαετή εμπειρία, πρόσθεσε πως δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να ψέξει τον Γιάννη Παπαθανασίου ότι δεν απέτρεψε το επερχόμενο «τσουνάμι» σε μόλις 8 μήνες. Ωστόσο, θα μπορούσε κάποιος να τον επικρίνει γιατί δεν προχώρησε σε πολύ πιο τολμηρά και γενναία μέτρα από αυτά που τότε υιοθετήθηκαν. 

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε ο Διευθυντής της Εφημερίδας Η Καθημερινή Αλέξης Παπαχελάς.«Διαβάζοντας το βιβλίο του Παπαθανασίου, μου προκλήθηκε και μια μελαγχολία. Υπάρχουν στιγμές που είναι χαμένες ευκαιρίες" σημείωσε ο κ. Παπαχελάς και θυμήθηκε ότι το 2009 ο κ. Καραμανλής κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά ως αποτέλεσμα ήρθε το περιβόητο εκλογές τώρα. 

Ο κ. Παπαχελάς τόνισε ότι οι δημοσιογράφοι «πληρώνονται για να γκρινιάζουν» σημειώνοντας ότι θα ήθελε περισσότερη αυτοκριτική από τον συγγραφέα. Από την άλλη πλευρά ανέφερε ότι εκείνη την περίοδο έγιναν λάθη και αναπτύχθηκαν θεωρίες συνωμοσίες που τις έχουν πληρώσει άδικα άνθρωποι, όπως ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος (παρών στην αίθουσα). 

Στην ομιλία του ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι στόχος του βιβλίου είναι "να απαντηθούν κατηγορίες και ψεύδη, που, ελλείψει αντιλόγου, πέρασαν στην κοινωνία" και πρόσθεσε: 
"Η Ελλάδα βρέθηκε στη δίνη της παγκόσμιας  οικονομικής θύελλας  χωρίς τα περιθώρια, που είχαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες,  για δημοσιονομική χαλάρωση. Και αυτό κυρίως εξαιτίας της βαριάς κληρονομιάς του δημόσιου χρέους το οποίο από το ’80 έως το 2004 είχε τριπλασιαστεί. Η ευθύνη όλων μας και κυρίως η δική μου ήταν να μην μετατραπεί η κρίση ελλείμματος σε κρίση δανεισμού. Ήταν η πρώτη φορά, από την μεταπολίτευση και μετά, που μια κυβέρνηση ελάμβανε σε προεκλογική χρονιά, περιοριστικά μέτρα. Η κυβέρνηση έλεγε την αλήθεια, λάμβανε περιοριστικά μέτρα, αναζητούσε την εθνική συνεννόηση την ίδια ώρα όπου οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις μας ζητούσαν να κάνουμε παροχές και η πλειοψηφία των ΜΜΕ μας καλούσαν να δώσουμε εξηγήσεις για δήθεν σκάνδαλα. Η κυβέρνηση Καραμανλή πήγε σε εκλογές ζητώντας την ψήφο των συμπολιτών μας για να λάβει ακόμα πιο πολλά περιοριστικά μέτρα .Για να μην μετατραπεί η κρίση ελλείμματος σε κρίση δανεισμού , για να αποφύγουμε τη μέγγενη της επιτήρησης και των μνημονίων.  Οι άφρονες χειρισμοί, οι αμετροεπείς δημόσιες δηλώσεις τους, η άρνησή τους να λάβουν μέτρα, οδήγησαν στην εκτόξευση των spreads, στην κρίση δανεισμού. Ένας από τους λόγους που έγραψα αυτό το βιβλίο είναι για να κλείσω το κεφάλαιο του χθες. Και να εστιάσω αποκλειστικά στο τώρα και το αύριο. Η επανεκκίνηση της οικονομίας προϋποθέτει την εκπόνηση και την εφαρμογή ενός φιλόδοξου αλλά και εφαρμόσιμου σχεδίου μεταρρυθμίσεων, που θα θέτει ως πρώτο στόχο του την έκρηξη των ιδιωτικών επενδύσεων.η Παράταξή μας ενωμένη διαθέτει το σχέδιο που έχει ανάγκη  η χώρα για να βγει οριστικά από την κρίση. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη βούληση να το εφαρμόσει.

Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κων/νος Μίχαλος ο οποίος υπογράμμισε τα εξής: “Το 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή είπε την αλήθεια, έλαβε περιοριστικά μέτρα, ζήτησε την ψήφο των Ελλήνων για να λάβει δύσκολες αποφάσεις που θα απέτρεπαν τα χειρότερα. Δυστυχώς ο λαϊκισμός και η σκανδαλολογία κέρδισαν για μια ακόμα φορά. 

Το 2009 όμως απέδειξε ότι ο λαϊκισμός  έχει κοντά ποδάρια. Μπορεί κάποιος να κερδίσει την εξουσία δίνοντας ψεύτικες υποσχέσεις, είναι όμως σχεδόν αδύνατο να την διατηρήσει.  Ιδιαίτερα όταν αυτές οι υποσχέσεις γίνονται σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που έχει φέρει στην επιφάνεια όλες τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.  Δεν μπορεί κανείς να κτίζει στην άμμο παλάτια. Η Ελλάδα έπρεπε να λάβει άμεσα μέτρα και δεν έλαβε. Η συνέχεια είναι γνωστή.  Τα μνημόνια είναι εδώ. Η απώλεια του 1/3 του εισοδήματος μας είναι εδώ. 

Το 2009, σε αυτή τη δύσκολη για την περίοδο χώρα, δεν επικράτησε κλίμα υπευθυνότητας και εθνικής συνεννόησης. Η κυβέρνηση το επιδίωξε, ή αντιπολίτευση το αρνήθηκε. Δεν το κάναμε τότε και το πληρώσαμε. Ας ευχηθούμε να το κάνουμε σήμερα. Διότι τα μνημόνια μπορούν να τελειώνουν αλλά αυτά που πρέπει να γίνουν συνεχίζουν να είναι δύσκολα και αναγκαία. Η Ελλάδα χωρίς ισχυρή παραγωγική βάση, βιώσιμο χρέος, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και δικαιοσύνη, ποιοτική εκπαίδευση και σύγχρονο θεσμικό περιβάλλον δεν μπορεί να κερδίσει το μέλλον. 

Το 2009 αλλά και το 2015 κάναμε ό,τι δεν έπρεπε. Σήμερα μετά από λάθη και παραλείψεις φαίνεται ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Για να έρθουν όμως τα καλύτερα θέλει δουλειά πολύ. Θέλει εθνική συνεννόηση, σχέδιο, υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα. Ας ελπίσουμε ότι θα τα έχουμε”. 

Τι λέει στο βιβλίο

«Αποφάσισα να γράψω αυτό το βιβλίο, γιατί, ακόμη και σήμερα, οχτώ χρόνια μετά, η αλήθεια για το τι πραγματικά συνέβη στη χώρα το 2009 δεν έχει αναδειχθεί σε όλες της τις διαστάσεις. Τι έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης; Πήρε μέτρα την ώρα που έπρεπε ή όχι; Προώθησε αλλαγές, υλοποίησε μεταρρυθμίσεις; Κυβέρνησε ή "παραδόθηκε" και τελικά "απέδρασε", όπως ισχυρίζονται κάποιοι;» αναφέρει ο συγγραφέας.

Ο κ. Παπαθανασίου επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα που απασχολούν πολλούς για την είσοδο στην εποχή της κρίσης και των μνημονίων. «Γιατί ο Κώστας Καραμανλής προσέφυγε σε εκλογές; Ποιοι γνώριζαν την αλήθεια για την οικονομία; Τι έπρεπε και τι τελικά έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου; Γιατί η Ελλάδα αποκλείστηκε από τις αγορές; Ήταν η προσφυγή στο ΔΝΤ αναπόφευκτη;» διερωτάται.  «Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δίνω μέσα από αυτό το βιβλίο» τονίζει ο κ. Παπαθανασίου στο οπισθόφυλλο για να προσθέσει τα εξής: «Όχι για να αποσείσω τις όποιες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης που υπηρέτησα ή και τις δικές μου. Καταθέτω στον καλοπροαίρετο αναγνώστη την προσωπική μου μαρτυρία. Για το έργο που επιτελέσθηκε. Και για τις αποφάσεις ή τους σχεδιασμούς που οι εκλογές ανέστειλαν και τελικά ματαίωσαν. Αποφάσεις και σχεδιασμοί που, αν υλοποιούνταν αμέσως μετά τις εκλογές, η πορεία της χώρας θα ήταν τελείως διαφορετική. Παράλληλα, με την αποτύπωση του πολιτικού κλίματος εκείνης της κομβικής για την εξέλιξη της κρίσης περιόδου, επιχειρώ να αναδείξω την αδήριτη για το μέλλον του τόπου ανάγκη της διαρκούς και ασυμβίβαστης σύγκρουσης μεταξύ ανευθυνότητας και υπευθυνότητας, ορθολογισμού και λαϊκισμού. Και να επισημάνω τη διαχρονική αξία της συνεννόησης και της συναίνεσης απέναντι στις μεγάλες και κρίσιμες προκλήσεις που αφορούν όλους τους Έλληνες». 

Το βιβλίο του Γιάννη Παπαθανασίου «8 Μήνες» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Άγγελος

Με λένε softex Είμαι, όπως καταλάβατε, μια χαρτοπετσέτα Μάιος του 2009. Στον Αστέρα Βουλιαγμένης είχαν συγκεντρωθεί οι ισχυροί όλου του κόσμου για να συζητήσουν για την οικονομική κρίση Συγκέντρωση της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ Ανάμεσά τους και η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και φυσικά ο τότε τσάρος της ελληνικής οικονομίας, ο Γιάννης Παπαθανασίου. Σε εμένα έπεσε ο κλήρος να είμαι εκείνη με την οποία θα σκουπιστεί ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας. Δίπλα του κάθεται η Κριστίν ΛαγκάρντΣυζητούν με ένταση για αρκετή ώρα, για θέματα οικονομικά, που δεν καταλάβαινα. Η Λαγκάρντ επιμένει να εξηγεί στον Παπαθανασίου ότι όλοι οι Ευρωπαίοι ανησυχούν γιατί βλέπουν ότι η Ελλάδα δεν πάει καλά και σε λίγο καιρό δεν θα μπορεί να δανειστείΠρέπει να κάνετε κάτι, πάρτε μέτρα, του λέει.. Μην ανησυχείς, είναι η απάντηση, θα πάρουμε αμέσως μετά τις εκλογές (άρα ήξεραν το πρόβλημα από την άνοιξη) Και τί μέτρα θα πάρετε; Εδώ είναι το σημείο, που μπαίνω στην ιστορίαΟ Παπαθανασίου αφήνει το μαχαιροπίρουνο και με πιάνει στα χέρια του Εκεί έμειναν και μερικά σημαδάκια από το λάδι του φαγητού, που παρεξήγησε αυτός ο κακοπροαίρετος Γάλλος δημοσιογράφος. Ανθρωπος της αγοράς, γαρ, ξέρει από τεφτέρι Βγάζει το στυλό από την τσέπη του σακακιού και χαράσσει την βελούδινη επιφάνειά μου ΦΠΑ +2%, αύξηση φόρων στα καύσιμα και τα τσιγάρα, μείωση μισθών δημοσίων υπαλλήλων, πάγωμα προσλήψεων και άλλα που πλέον έχουν σβηστεί από πάνω μου και δεν τα θυμάμαιΗ Λαγκάρντ δεν μιλούσε, κοιτούσε αποσβολωμένη. Εγώ άλλαξα χέρια και πέρασα στα τρεμάμενα δάχτυλα της Γαλλίδας Φοβόμουν, πρέπει να το ομολογήσω, γιατί διαισθανόμουν την ταραχή της Τώρα, λέω, θα με σκίσει και θα με πετάξει, αυτό ήτανΌχι, δεν έγινε αυτό που φοβόμουν. Αντιθέτως, με διάβασε πολύ προσεκτικά. Δεν είπε τίποτα στον Παπαθανασίου Λίγο αργότερα, όμως, την άκουσα να λέει στον διπλανό της δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά Και στη συνέχεια με τσαλάκωσε και με πέταξε σε ένα καλαθάκι. Από εκεί κατέληξα στη χωματερή.

Δ. Μ.

Τι να μας πεις και συ έρμε !!!!!!!!!!! το 2007 δεν έκανε πρόωρες εκλογές ο αρχηγός σου για να προλάβει την κατηφόρα της οικονομίας; Τι μας λες τώρα για 8 μήνες και πράσινα άλογα!! Το μόνο που έχετε δίκιο είναι η στάση του Γιωργάκη την άνοιξοι του 2009. όλα τα άλλα είναι για καθυστερημένους!!

Συνταξιούχος

Τη θέλης με αυτό το βιβλίο καθάρισες είσαι χωρίς ευθύνες έμεινες στην ιστορία ο υπουργός της χαρτοπετσέτες και δεν το λεω εγώ οι έτεροι μας το βγάλαν στην δημοσιότητα και βλέπω όλους τους πρώην και δεν έχουν τσίπα καθόλου. Ο δε σαμαράς τον έκανε και πρόεδρο των ΕΛΠΕ τα διυλιστήρια όσοι δεν το καταλαβαίνουν και έδωσε αύξηση στο εαυτό του 100% ουστ κοπροι

arctic donkey

ελπίζω το βιβλίο να έχει φωτ/φο της θρυλικής χαρτοπετσέτας που ανέλυε τις ιδέες του στην Λαγκάρντ!!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης