FAZ: Τσίπρας και Βαρουφάκης πήγαν την Ελλάδα πίσω

FAZ: Τσίπρας και Βαρουφάκης πήγαν την Ελλάδα πίσω

Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να καλυφθεί το χάσμα που χωρίζει την Αθήνα από την υπόλοιπη ευρωζώνη, τονίζει ο οικονομολόγος Κάρστεν Μπρεζέσκι

Τις συνέπειες των πολιτικών που εφάρμοσαν οι Τσίπρας
-Βαρουφάκης το 2015, οι οποίες οδήγησαν την Ελλάδα χρόνια πίσω και το μακρύ διάστημα που απαιτείται ακόμη και τώρα, που παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, επισημαίνει η γερμανική FAZ. Ενώ η Ευρωζώνη
ανακάμπτει πλέον στο σύνολό της, «η Ελλάδα παραμένει μια ιδιάζουσα περίπτωση» συμπεραίνει η μηνιαία οικονομική ανάλυση της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «μέχρι πρότινος η χώρα περνούσε βαθιά ύφεση ενώ και πέρσι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,2% και ήταν η μοναδική οικονομία της Ευρωζώνης με αρνητικό πρόσημο. Τα αίτια (…) θα πρέπει να αναζητηθούν στην πολιτική των τελευταίων ετών υποστηρίζει ο Κάρστεν Μπρεζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος στην τράπεζα ING Diba. Ιδίως τα λάθη της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπό τους Τσίπρα και Βαρουφάκη το 2015 γύρισαν τη χώρα πίσω. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο δεν υπάρχουν ελπίδες ότι επίκειται ένα μικρό οικονομικό θαύμα. Όπως επισημαίνει ο Κάρστεν Μπρεζέσκι, παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης την τρέχουσα χρονιά αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα, «ενδεχομένως να χρειαστούν χρόνια μέχρι η χώρα να καλύψει το χάσμα που τη χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρωζώνη», όπως λέει.

Στην κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της αυστριακής Der Standard. Υπό τον τίτλο «Το κράτος αναλαμβάνει τη φροντίδα των προσφύγων: Χάος στην Ελλάδα» η εφημερίδα σημειώνει: «Λιγότεροι γιατροί, πολλά κενά: η κυβέρνηση πήρε τη θέση ΜΚΟ και των ΗΕ αναλαμβάνοντας τη φροντίδα των μεταναστών» χωρίς να έχει προνοήσει όμως εγκαίρως για το αναγκαίο προσωπικό.

Όπως αναφέρει η Der Standard «αυτές τις μέρες το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στη βόρεια Αθήνα προχωρά σε μαζικές προσλήψεις. Η δημόσια υπηρεσία έχει προκηρύξει 850 θέσεις ορισμένου χρόνου για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Ανήκουστο για την Ελλάδα της κρίσης και των περικοπών. Ο χώρος εργασίας δεν είναι βέβαια ιδιαίτερα ελκυστικός. Το ιατρικό προσωπικό χρειάζεται για τα προσφυγικά καταλύματα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση ανέλαβε τον προπερασμένο μήνα τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στη θέση των πολυάριθμων διεθνών και τοπικών οργανώσεων αρωγής, δημιουργούνται τουλάχιστον κάποιες ευκαιρίες για τους Έλληνες: νέες δουλειές που χρηματοδοτούνται από προϋπολογισμούς εκατομμυρίων της ΕΕ που χρηματοδοτούσαν προηγουμένως τις οργανώσεις αρωγής. Για τους 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες αντίθετα τα πράγματα είναι χειρότερα εάν πιστέψει κανείς την κριτική των ΜΚΟ αλλά και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Στις αρχές του μήνα η ύπατη αρμοστεία κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στους υπερπλήρεις καταυλισμούς, μεταξύ άλλων, σε Λέσβο και Κω. Από τη στιγμή που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση υπάρχουν παντού κενά. Μετά τις πρώτες βροχές αυτή την εβδομάδα οι σκηνές στο μεγαλύτερο κέντρο υποδοχής στη Μόρια της Λέσβου πλημμύρισαν, λες και ήταν η αρχή της προσφυγικής κρίσης το 2015».

Η Μέρκελ δεν έχει ιδέες και οράματα

Πέντε μέρες μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής οι αναλυτές προχωρούν πλέον σε μια δεύτερη και ουσιαστικότερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων και του μηνύματος της κάλπης.

Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Μετά από μια εβδομάδα δικαιολογημένης φρίκης για το εκλογικό αποτέλεσμα του AfD ήρθε ο καιρός να το ξεπεράσει κανείς. Με τους Γερμανούς του 1945 κατέστη δυνατό να οικοδομηθεί μια δημοκρατία. Μετά το 1989 (…) προέκυψε η δημοκρατία του Βερολίνου, πολιτικά σταθερή, την οποία ζηλεύουν πολλοί Ευρωπαίοι για τον πολιτισμικό της πλούτο και την οικονομική της ευημερία. Οι επιτυχίες των Γκάουλαντ και Βάιντελ (σσ. κορυφαίοι υποψήφιοι του AfD) δεν είναι λόγος πανικού. Τα σημαντικά ζητήματα -όπως η ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών, (…) της ισότητας των ευκαιριών- βρίσκονται προ πολλού στην ημερήσια διάταξη».

Η Nürnberger Nachrichten διερωτάται εάν η καγκελάριος Μέρκελ θα επιχειρήσει να επαναπατρίσει ψηφοφόρους που μετακινήθηκαν προς το ακροδεξιό στρατόπεδο: «(…) Στην περίπτωση αυτή η Μέρκελ θα πρέπει να κάνει περισσότερα, να μιλήσει και να εξηγήσει περισσότερα. Ωστόσο άγεται και φέρεται. Στο εσωτερικό από τα υπόλοιπα κόμματα και στο εξωτερικό από έναν, κυρίως, πολιτικό ο οποίος κινείται τελείως διαφορετικά απ΄ ότι η ίδια. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν έχει και με το παραπάνω όλα αυτά που λείπουν από τη Μέρκελ: ιδέες, οράματα και σχέδια».

Πηγή: www.dw.com

ΣΧΟΛΙΑ (11)

βας βας

Το κακό το κάνανε πριν γίνουν κυβέρνηση, όταν ξέσπασε η κρίση. Εκβιάσανε την εξουσία, στηριζόμενοι στον φόβο και την ανικανότητα των προηγούμενων. Αυτό πρέπει να αντιληφθεί η κοινή γνώμη στο εξωτερικό.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΚΑ. ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

ΣΚΕΦΤΕΤΕ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΤΟΥΣ !! ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ, ΕΠΙΣΗΣ, ΟΤΙ ΞΕΚΑΡΔΙΖΟΝΤΑΝ ΣΤΑ ΓΕΛΙΑ !! ΔΕ ΘΥΜΩΝΕΤΕ ??? ΕΣΤΩ, ΠΟΛΥ, ΛΙΓΟ ???

ΓΕΛΙΑ, ΓΕΛΙΑ .. ΞΕΚΑΡΔΙΖΟΝΤΑΙ

Αυτά τα ΧΑΖΟΓΕΛΑ της παιδιάστικης ματαιοδοξίας θα τα ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΜΕ ΑΙΜΑ ΔΥΟ ΓΕΝΙΕΣ !!! ΚΡΙΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, ΡΕ ΑΔΕΡΦΙΑ ????

τχ

Μην αδικείτε τον Alexis. Μια χαρά τα καταφέρνει και μόνος του , χωρίς το Βαρουφάκη. Ολοταχώς στην καταστροφή την πάει τη χώρα χωρίς την παραμικρή βοήθεια , μόνο που και που επεμβαίνει ο πατριδοκάπηλος Μπούλης και τον επαναφέρει όταν αρχίζει και υποδύεται τον φίλο των επενδυτών.

jan

ο γκασμάςκαι το σκεπάρνι. ουστ ρε άχρηστοι.

danaos

Όσο περνάει ο καιρός,όλο και πιο πολλοί,εντός και εκτός συνόρων, καταλαβαίνουν πόσο ακριβά πληρώσαμε,και θα πληρώνουμε για πολύ ακόμη καιρό, το πείραμα με την πρώτη φορά Αριστερά! Οι άσχετοι πολιτικά και ανίκανοι γενικά,με μόνη των καταλήψεων εμπειρία και την αριστερίστικη ιδεοληψία Συριζαίοι,κάπως μπέρδεψαν την κυβερνητική εξουσία με την του μαθητικού 15/μελούς ασυδοσία και ήρθαν, ως θαυματοποιοί, όχι μόνο να λύσουν τα καυστικά προβλήματα του τόπου,αλλά και να αλλάξουν την Ευρώπη! Η δικαιολογημένη κατά τον ίδιο,σαραντάρη τότε πρωθυπουργό,έπαρσή του και τα ουάουτου απίθανου Γιάν(ν)η Βαρουφάκη έκαναν τη χώρα περίγελο στο Εξωτερικό και καταδίκασαν για δεκαετίες στη φτώχεια το λαό. Όσο και διατυμπανίζει σήμερα ο πρωθυπουργός έξοδο από τα μνημόνια το 2018,η αλήθεια είναι είναι ότι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έχει δεσμεύσει τη χώρα μέχρι το 2100. Μόνο που,όπως γράφει σε σχετικό άρθρο του και ο Σταύρος Λυγερός,το μνημόνιο θα το ονομάσουν αλλιώς,με την ελπίδα ότι δε θα το καταλάβει ο λαός.Κάτι με την αλλαγή της τρόικας σχετικό,που, εκεί που θα την έδιωχναν κλοτσηδόν,μας έφεραν τους θεσμούς,που δεν άλλοι από τους τροϊκανούς. Προφανώς ελπίζουν ακόμη σε σανοφάγους.

Πετρος

Έτσι που προσπαθείτε να χτυπήσετε το σύριζα με ψέματα της νέας τάξης σας γίνεται μπούμερανγκ. Μαζί σου Αλεξη

Κ.Χ.

Είσαι τόσο κουτός ή κάνεις πλάκα ;

Σσσσσσσ ...!

Ειναι ο Λουλης που ξεχασε τα χαπια του . Σσσσσσ !!!!!

blax

ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ,ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΡΙΖΟΛΥΣΑΡΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ !! ΑΥΤΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ , ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΠΟΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ !!

Μπλέξαμε

Αν προσθέσουμε και τους υπόλοιπους μπαρουφο-κοπρίτες του ΣΥΡΙΖΑ ο λογαριασμός για τον έλληνα μεγαλώνει πολύ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

katruogalos

«Επρεπε να κλείσουμε, όπως κλείσαμε, με εθνικά επωφελή τρόπο, το Μακεδονικό, για να απελευθερώσουμε πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

2
tsipro_arthroooo

Καταγγελίες για χαριστικά δάνεια, προνομιακές ρυθμίσεις, πλαστογραφία, εξωχώριες εταιρίες και προσφυγές στη Δικαιοσύνη συνθέτουν το πεδίο του... διαλόγου κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης

14
tsipras_arthrro

Φωτιά άναψαν οι καταγγελίες του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για δωροδοκία πολιτών προκειμένου να υποκινηθεί βία ενόψει του δημοψηφίσματος - Οργισμένη αντίδραση από τον Ιβάν Σαββίδη

29