Μετωπική σύγκρουση ΝΔ-κυβέρνησης για τις δημοσκοπήσεις

Μετωπική σύγκρουση ΝΔ-κυβέρνησης για τις δημοσκοπήσεις

Έντονη αντίδραση από την Πειραιώς με προαναγγελία προσφυγής στο ΕΣΡ, εξαιτίας non paper του ΣΥΡΙΖΑ με επίκληση ευρημάτων από… παγκοσμίως άγνωστη εταιρία μετρήσεων

Μετωπική σύγκρουση ΝΔ-κυβέρνησης για τις δημοσκοπήσεις
Οξύτατη αντιπαράθεση προκαλούν οι… ενέσεις ηθικού στις οποίες κατέφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στην προσπάθεια του να βρει επιχειρήματα για να προπαγανδίσει τον ισχυρισμό ότι «αλλάζει το πολιτικό κλίμα» επιστρατεύει  κάθε είδους υπαρκτές και ανύπαρκτες δημοσκοπήσεις.

Ακολουθώντας κατά γράμμα  την πεπατημένη της έκδοσης non paper που συνηθίζει ο κυβερνητικός προπαγανδιστικός μηχανισμός, πήρε αυτή τη φορά τη σκυτάλη η Κουμουνδούρου για να υποστηρίξει ότι «έχει αρχίσει να ανατρέπεται το επικοινωνιακό αφήγημα της δημοσκοπικής υπεροχής της ΝΔ.

Κάνοντας λόγος για «μία σειρά μετρήσεων», το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που είχε την ευθύνη της διακίνησης του εν λόγω non paper, αναμειγνύει ευρήματα διαφορετικών εταιριών δημοσκοπήσεων, μια τουλάχιστον από τις οποίες,  η Common View, εμφανίζεται για πρώτη φορά και σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται από τη ΝΔ δεν διαθέτει καμμία πιστοποίηση από τους θεσμοθετημένους φορείς της Πολιτείας ή του κλάδου των εταιρίων που διεξάγουν έρευνες ούτε κάποιο εχέγγυο αξιοπιστίας. 

Κλείσιμο
ΝΔ: Προπαγάνδα χωρίς όρια
«Η παρέα του Μεγάρου Μαξίμου για μεγάλο διάστημα κατήγγειλε συλλήβδην τις εταιρείες δημοσκοπήσεων», σχολίαζαν σχετικά πηγές της Πειραιώς. «Τώρα βγάζει non paper χρησιμοποιώντας στοιχεία μιας άγνωστης εταιρείας εκτός συστήματος πιστοποίησης, εκτός ΣΕΔΕΑ, εκτός οποιουδήποτε έλεγχου, χωρίς καμία παρουσία και εκπροσώπηση», προσθέτουν. 
«Η προπαγάνδα τους δεν έχει όρια», τόνιζαν την ίδια ώρα γαλάζιοι αξιωματούχοι και προανήγγειλαν την πρόθεσή τους να προσφύγουν «στο Ε.Σ.Ρ. προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση της νομιμότητας στη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων».

Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι σε όλες τις έρευνες που επικαλείται η Κουμουνδούρου –όπως κυρίως εκείνες της ALCO που δημοσιοποιήθηκε προ ημερών και της ΚΑΠΑ Research  που είδε το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα- η αξιωματική αντιπολίτευση διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. 

Γι΄ αυτό, προφανώς και γίνεται επιλεκτική επίκληση των ευρημάτων των ερευνών στο ΣΥΡΙΖΑϊκό non paper, το οποίο αποφεύγει επιμελώς την παράθεση των στοιχείων που δείχνουν την απογοήτευση των πολιτών από τη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καθώς και την υπεροχή της ΝΔ και τους αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Το 73% βλέπει λάθος πορεία, αλλά…
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη μέτρηση της  ΚΑΠΑ Research που έγινε το διάστημα μεταξύ 7 και 11 Σεπτεμβρίου για λογαριασμό του «Βήματος», το 73,5% των ερωτηθέντων για την πορεία της χώρας απάντησε ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Επίσης, το 47% δήλωσε ότι η κατάστασή της οικονομίας θα χειροτερεύσει, και μόνον  το 28% ότι υπάρχουν σημάδια βελτίωσης.

Στην πρόθεση ψήφου, ουσιαστικά τα αποτελέσματα παραμένουν τα ίδια με αυτά της προηγούμενης δημοσκόπησης που είχε κάνει η ίδια εταιρία τον Ιούνιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λίγο πιο ψηλά με 16,6% (στην προηγούμενη είχε 16,2%), η Νέα Δημοκρατία χάνει μισή μονάδα με 22,7% (από 23,2%), η Χρυσή Αυγή 6,5% (6,6%), η Δημοκρατική Συμπαράταξη 6,9% (6,4%) , το ΚΚΕ 6% (6,1%) ενώ τα άλλα κόμματα βρίσκονται κάτω από το όριο του 3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 26,6%. 

Για το ποιος εκ των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός το 23,5% πιστεύει ότι είναι ο πρώτος, το 31% ότι είναι ο δεύτερος ενώ το 42% κανένας εκ των δύο. Στην «παράσταση νίκης» η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει το 57% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 23,5%.

Η Κουμουνδούρου βλέπει… υπεροχή ΣΥΡΙΖΑ
Σε πείσμα όλων αυτών, η Κουμουνδούρου ανέφερε: «Μία σειρά μετρήσεων, τόσο στο Διαδίκτυο όσο και από εταιρείες καταγραφής των τάσεων της κοινής γνώμης, δείχνουν ότι μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης το πολιτικό κλίμα στη χώρα αλλάζει και μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο. Η επιλογή της ΝΔ να ακολουθήσει το δρόμο της καταστροφολογίας και του μηδενισμού την έχει οδηγήσει σε απόλυτο αδιέξοδο. Την ίδια ώρα το μόνο της επικοινωνιακό αφήγημα, αυτό της δημοσκοπικής υπεροχής έχει αρχίσει και ανατρέπεται όπως φαίνεται σε μία σειρά μετρήσεων».

Και υποστήριξε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί την υπεροχή σε μία σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την προστασία των αδυνάμων, το κοινωνικό κράτος, την προστασία των εργαζομένων και της επιχειρηματικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη μέτρηση της εταιρείας ALCO, έξι στους δέκα ερωτώμενους τάσσονται υπέρ των μέτρων στήριξης της εργασίας που λαμβάνει η κυβέρνηση και 65% υπέρ των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Επίσης ένας στους δύο τάσσεται υπέρ της επανακρατικοποίησης του ΟΑΣΘ. Στην ίδια δημοσκόπηση το 56% των πολιτών αξιολογεί θετικά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου και κρίνει ότι ήταν θετική για τα ελληνικά συμφέροντα». 

«Η υπεροχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα κοινωνικής προστασίας αναδεικνύεται και από τη δημοσκόπηση της Common View», αναφέρεται ακόμη. «Σύμφωνα με την έρευνα, η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα θέματα του Κοινωνικού Κράτους με ποσοστό 39,6% έναντι 30,7% μιας κυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ, ενώ η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα θέματα των "Εργασιακών σχέσεων-Ανεργίας" με ποσοστό 34,5% σε σχέση με 24,3% μιας κυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ».

»Στη δημοσκόπηση της Καπα Research σε ερώτηση για τις εκτιμήσεις των πολιτών για τις προοπτικές της χώρας η πλειονότητα των πολιτών σε ποσοστό 58% πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να βγει από την κρίση, ποσοστό βελτιωμένο κατά 4,5% από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Ιούνιο του 2017. Στην ίδια δημοσκόπηση σχεδόν ένας στους δύο πολίτες, ποσοστό 47%, υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση και τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών».

»Η αντιστροφή του κλίματος επιβεβαιώνεται και από την πρόθεση ψήφου και στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις όπου στη δημοσκόπηση της Common View η διαφορά αγγίζει τα όρια του στατιστικού λάθους με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει το 24% των προτιμήσεων και τη ΝΔ το 27% και στη δημοσκόπηση της Κάπα Research η διαφορά μειώνεται στις 6,1 μονάδες καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 16,3% και η ΝΔ το 22,0%».

«Τόσο τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων όσο και τα ποσοτικά, αποδεικνύουν ότι καταρρέει και το τελευταίο σωσίβιο της ΝΔ, για την υπεράσπιση της ακραία νεοφιλελεύθερης πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει στη χώρα» ισχυρίζεται η Κουμουνδούρου και, προετοιμάζοντας από τώρα την «άμυνα» στις διαψεύσεις που αναμένεται να έρθουν πολύ σύντομα, καταλήγει: «Αναμένουμε με αγωνία τον ΣΚΑΙ και τη δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ να μας διαψεύσει».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης