Τσακαλώτος για Eldorado Gold: Η ΝΔ προσπάθησε, ίσως σε συνεργασία με την εταιρεία, να δημιουργήσει πρόβλημα μετά τη ΔΕΘ

Τσακαλώτος για Eldorado Gold: Η ΝΔ προσπάθησε, ίσως σε συνεργασία με την εταιρεία, να δημιουργήσει πρόβλημα μετά τη ΔΕΘ

«Ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ δεν ανακοίνωσε επενδύσεις, αλλά το πλαίσιο και τους όρους για να γίνουν» σχολίασε

Τσακαλώτος για Eldorado Gold: Η ΝΔ προσπάθησε, ίσως σε συνεργασία με την εταιρεία, να δημιουργήσει πρόβλημα μετά τη ΔΕΘ
Για συνεργασία της ΝΔ με την Eldorado Gold και την Ελληνικός Χρυσός, προκειμένου να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση μετά την συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, μίλησε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, προκειμένου να απαντήσει σε μια σειρά από κρίσιμες ερωτήσεις, όπως για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, της υλοποίησης του εξωδικαστικού συμβιβασμού με την Siemens και των επιπρόσθετων προαπαιτούμενων που υποχρεούται η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

«Με καλύπτει η ανακοίνωση Σταθάκη»

Κλείσιμο
Ο κ. Τσακαλώτος, κληθείς να απαντήσει στον βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργο Αμυρά, για την ξαφνική εμπλοκή στην επένδυση στις Σκουριές, είπε: «Με καλύπτει η ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η ΝΔ προσπάθησε, σε συνεργασία ίσως με την εταιρεία, να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση μετά την ΔΕΘ».

Και προσέθεσε: «Ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ δεν ανακοίνωσε επενδύσεις, αλλά το πλαίσιο και τους όρους για να γίνουν. Το σωστό είναι να υπάρχουν κανόνες, εργαλεία και στόχευση για το τι επενδύσεις θέλεις, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση, χωρίς να επιστρέψει στην κατάσταση προ του 2009».

«Έχω τον Κοντονή να με υπερασπιστεί από την μήνυση Τσίπρα»

Αναφορικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Siemens, είπε: «Η παροχή 80 εκατ. ευρώ μέσω διαγραφής εισπρακτέων απαιτήσεων έχει ολοκληρωθεί εντελώς. Η παροχή 90 εκατ. ευρώ για πέντε έτη για υποστήριξη φορέων έχει υλοποιηθεί μέσω προγραμμάτων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την υποστήριξη πανεπιστημιακών και ερευνητικών προγραμμάτων, υποτροφιών κ.α».

Όταν, δε, ο κ. Αμυράς τον ρώτησε αν ανησυχεί «μην τυχόν βρεθείτε κατηγορούμενος για απιστία και παράβαση καθήκοντος επικυρώνοντας τον συγκεκριμένο εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens ίσως και από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα», υπενθυμίζοντας παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο υπουργός είπε: «Αν φοβάμαι; Δεν τα ξέρω τα νομικά και αν είναι μήνυση ή αγωγή, αλλά έχω τον κ. Κοντονή δίπλα μου που είναι εξαιρετικός δικηγόρος και θα δεχθεί να με στηρίξει σε οποιαδήποτε μήνυση, απ' όπου και αν προέρχεται».

Στο υπερταμείο περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Δημήτρη Κουκούτση για την τύχη του αεροδρομίου Καλαμάτας, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε πως: «Η δουλειά του Ταμείου είναι να αυξήσει τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου με ιδιωτικοποιήσεις ή άλλα μέσα».

Ο ίδιος επισήμανε ότι τις επόμενες 2-3 εβδομάδες θα συγκροτηθεί το ΔΣ του ΕΔΗΣ και «θα εξεταστεί η στρατηγική αξιοποίησης όλων των αεροδρομίων και των λιμανιών, αν πάνε εκεί. Το πώς θα γίνει αυτό εξαρτάται από το γενικό στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης. Η δική μας άποψη είναι ότι έτσι κι αλλιώς πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση για να γίνουν πιο ελκυστικά για αξιοποίηση ή για πώληση. Επίσης, εμείς θέλουμε να έχουμε μια στρατηγική για όλα τα αεροδρόμια και όχι κάθε ένα χωριστά».

Πάντως, ο ίδιος έσπευσε να υποστηρίξει πως είναι νωρίς για συζητήσεις ιδιωτικοποιήσεων και αναφερόμενος στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας είπε: «Είμαστε μακριά για να συζητάμε τι θα γίνει με ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Καλαμάτας. Πρέπει να γίνει πρώτα αναδιάρθρωση του αεροδρομίου να αυξηθεί η κίνηση να γίνει πιο ελκυστικό για επενδυτές και μετά βλέπουμε».

Σε άλλο σημείο, δε, είπε πως «μέσα στην συμφωνία με τους πιστωτές είναι ότι από την αύξηση χαρτοφυλακίου του υπερταμείου, το μισό κέρδος θα πηγαίνει στους πιστωτές και το άλλο μισό θα είναι για επενδύσεις. Γι' αυτό το κομμάτι των επενδύσεων είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πιο κομμάτι θα πάει για επενδύσεις εκτός ταμείου και πόσο θα επενδυθεί σε εταιρείες που βρίσκονται εντός του ταμείου για να γίνουν πιο ελκυστικές».

Τέλος, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η ειρωνική διάθεση του κ. Τσακαλώτου στην ερώτηση του κ. Γιάννη Κουτσούκου (ΔΗΣΥ) για την πορεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, το περιεχόμενο των 103 προαπαιτούμενων και τις δεσμεύσεις προς το ΔΝΤ.

Ο υπουργός παρέπεμψε τον βουλευτή στο Διαδίκτυο, υποστηρίζοντας πως στο site της κομισιόν και του ΔΝΤ βρίσκονται όλες οι απαντήσεις που ζητά.

«Στο Internet θα μπορούσε ο κ. Κουτσούκος να βρει τα 103 προαπαιτούμενα. Να μπει στο site του ΔΝΤ να δει τα δικά του προαπαιτούμενα και να συγκρίνει ποια είναι ίδια και ποια διαφορετικά, αν είναι καινούρια κλπ. Ήταν στο δημόσιο χώρο και δεν χρειαζόταν να γράψετε επιστολές και ερωτήματα. Ξέρετε τι έλεγε ο Κομφούκιος; Αν δώσεις ψάρι σε έναν άνθρωπο θα τον κρατήσεις ζωντανό για μια ημέρα. Αν τον μάθεις να ψαρεύει θα τον κρατήσεις ζωντανό για μια ζωή γι αυτό οι συνεργάτες μου μπορούν να μάθουν στους δικούς σας πώς να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο».

Αντιδρώντας, ο κ. Κουτσούκος μίλησε για «θράσος του υπουργού» για να προσθέσει «Μπορεί να μην σπούδασα στην Αγγλία αλλά πρέπει να μάθετε να μην προσβάλλετε τους συναδέλφους σας στην Βουλή. Αντί να μας εγκαλείτε ότι δεν κάνουμε χρήση του διαδικτύου και σας κουράζουμε να ζητήσετε συγγνώμη. Σταματήστε να απαντάτε με ευφυολογήματα για να υπεκφύγετε. Στα αγγλικά μπορούμε να βρούμε αυτά που μας είπατε. Την επιστολή που στείλατε εσείς και ο κ. Τσίπρας στο ΔΝΤ δεν μπορούμε να την βρούμε».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης