Ο Μακρόν στην Αθήνα: Η βόλτα με την Μπριζίτ, το μήνυμα για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις

Ο Μακρόν στην Αθήνα: Η βόλτα με την Μπριζίτ, το μήνυμα για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις

Με ένα 45λεπτο σόου στην Ερμού Εμανουέλ και Μπριζίτ «τίναξαν» το πρωτόκολλο στον αέρα - Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις, είπε στην κυβέρνηση - Να μην προβάλλει άλλες προϋποθέσεις το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, είπε προς την άλλη πλευρά  

Ο Μακρόν στην Αθήνα: Η βόλτα με την Μπριζίτ, το μήνυμα για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις
Μένει να αποδειχθεί αν η ομιλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα περί Ευρώπης θα μείνει στην ιστορία, όπως ο ίδιος επιδίωξε, το βέβαιο είναι όμως πως το γεγονός πως επέλεξε να «τινάξει στον αέρα» τόσο το πρωτόκολλο όσο και το επίσημο πρόγραμμα του ταξιδιού του, βολτάροντας σχεδόν επί μιάμιση ώρα στο Σύνταγμα με την σύζυγό του Μπριζίτ, θα μας μείνει αξέχαστο για καιρό. 

Ιδίως γιατί δεν έχουμε συνηθίσει τέτοιες εικόνες υψηλών προσκεκλημένων χάριν των οποίων «κλείνει» όλη η Αθήνα και για λόγους ασφαλείας πάντα, απαγορεύονται όλες οι διαδηλώσεις... Κι όμως ο Γάλλος πρόεδρος και η Μπριζίτ, που έδειξε πραγματικά να απολαμβάνει τις βόλτες της στην Αθήνα, επέλεξαν να αφήσουν στην άκρη τις τυπικότητες και να βγουν βόλτα στον πιο διάσημο πεζόδρομο της πόλης, την οδό Ερμού, να χαιρετήσουν περαστικούς και τουρίστες που τους αναγνώρισαν, να βγάλουν σέλφι και να ποζάρουν γελαστοί για τις κάμερες που τους συνόδευαν και φυσικά, να «τρελάνουν» τους άντρες ασφαλείας που είδαν μια τέτοια ανατροπή στα σχέδια και το πρόγραμμά τους. 

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα το Προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας θα αναχωρούσε στις 16:00 από την Αθήνα αλλά λίγο πριν τις 17:00 βρίσκονταν ακόμη στην Ερμού και έκαναν βόλτες. 

Μάλιστα, η Μπριζίτ Μακρόν σταμάτησε μπροστά στη βιτρίνα του καταστήματος «Αλεξανδράκης», που είναι ένα από το πιο ιστορικά και εμβληματικά καταστήματα της Ερμού. Χάζεψε τη βιτρίνα του πολλή ώρα και στη συνέχεια μαζί με τον σύζυγό της φωτογραφήθηκαν με τον 98χρονο ιδιοκτήτη του, ένα από τους πλέον παλαιούς εν ζωή εμπόρους της Αθήνας.

Η βόλτα ολοκληρώθηκε στις 16:45, με το ζεύγος Μακρόν να στρίβει από την Ερμού στη Μητροπόλεως όπου εμπρός από τον Μητροπολιτικό Ναό, όπου είχαν μια σύντομη συνομιλία με τον προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών, τους περίμενε η αυτοκινητοπομπή για να τους μεταφέρει στο αεροδρόμιο. 
Κλείσιμο












Μήνυμα Μακρόν για τις γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα
Νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος είχε κάνει σαφές μέσα από τις επίσημες συναντήσεις του πως οι Γάλλοι επενδυτές ενδιαφέρονται για ό,τι ενδιαφέρον μπορεί να υπάρξει στην Ελλάδα και πως... ήρθαν για να μείνουν. Το πρωί της Παρασκευής, άλλωστε, από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα είχαν κλειστή συνάντηση με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι Γάλλοι θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση επισημαίνοντας ότι οι γαλλικές εταιρίες δεν έφυγαν ποτέ από την Ελλάδα: «Το θέμα είναι τώρα να δράσουμε μπορώ να σας εγγυηθώ τη στήριξη της Γαλλίας στις μεταρρυθμίσεις αλλά και να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι οι Γάλλοι θα συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια» είπε ο κ. Μακρόν προσθέτοντας ότι «όμιλοι που βρίσκονται στην Ελλάδα συνεχίζουν να επενδύουν ακόμα και όταν υπάρχουν πιέσεις να σταματήσουν».

Ο Γάλλος πρόεδρος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ των ευρωπαϊκών επενδύσεων στην Ελλάδα παρατηρώντας ότι «σπρώξαμε την Ελλάδα προς μη ευρωπαϊκές επενδύσεις και αυτό δεν με χαροποιεί». «Θα ήθελα οι Ευρωπαίοι να έρθουν στην Ελάδα να επενδύσουν αλλά να μπορεί η Ελλάδα να επιλέξει» συμπλήρωσε ο κ. Μακρόν. 

Επανέλαβε, δε, ότι για τον ίδιο η μόνη βιώσιμη στρατηγική είναι η αλληλεγγύη και οι μεταρρυθμίσεις που βεβαιώς χρειάζονται. «Η Ευρωζώνη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη. Η Γαλλία έδειξε ότι στηρίζει αυτή τη γραμμή και αυτό το έκανε κάθε φορά που υπήρχε δυνατότητα να το κάνει στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων» συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος λέγοντας ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση.


Μακρόν: Να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και το ΔΝΤ να μην προβάλλει νέους όρους
Κατά την συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη, αμέσως μετά την άφιξή του στην χώρα μας, το μήνυμα που έστειλα ο Μακρόν ήταν διπλής κατεύθυνσης: Τόσο προς την ελληνική κυβέρνηση, να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, όσο και στο ΔΝΤ, να μην προβάλλει νέους όρους για να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τον Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα γίνει «μοιραία» κάποια στιγμή στο μέλλον και εκτίμησε ότι «η ελληνική κρίση σιγά-σιγά ξεπερνιέται». «Θελω να επαινέσω τις προσπάθειές σας ειδικά για την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων.

Πρέπει τώρα να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ να μην προβάλλει νέες απαιτήσεις και το Εurogroup να βοηθήσει την έξοδο της Ελλάδος από την κρίση και στην ελάφρυνση του χρέους» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του κ. Μακρόν ο οποίος δίχως να υποσχεθεί κάτι συγκεκριμένο αρκέστηκε να πει: «Ελπίζω η Γαλλία να μπορέσει να σας βοηθήσει σε όλα αυτά...».

«Η ελληνική κρίση σιγά-σιγά ξεπερνιέται» είπε ο Γάλλος πρόεδρος στην αρχική του τοποθέτηση κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα από το Μέγαρο Μαξίμου. Και συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν: «Πρέπει να στηρίξουμε επενδύσεις για την πραγματική επάνοδο της Ελλάδας στην ανάπτυξη».

Ιδιαίτερη σημασία έχει το μήνυμα του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας προς «το ΔΝΤ να μην προβάλλει νέους όρους και προϋποθέσεις για να παραμείνει στο πρόγραμμα». «Νομίζω ότι δεν είναι η σωστή μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα» τόνισε ο κ. Μακρόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκινώντας την τοποθέτησή του επεσήμανε τις πολυ σημαντικές συζητήσεις που είχε τόσο με τον κ. Τσίπρα όσο και αυτές που είχαν οι υπουργοί των δύο χωρών μεταξύ τους. «Ευχαριστώ για τη στήριξη και την συμπαράσταση που δείξατε για τους πληγέντες από τον τυφώνα Ιρμα», είπε.

«Συμφωνώ με όλα όσα είπαμε στη συνάντησή μας. Οι χωρες μας είναι συνδεδεμένες με ισχυρούς δεσμούς που χτίστηκαν στη διάρκεια της ιστορίας με την παράλληλη πορεία της τέχνης και της φιλοσοφίας» επισήμανε ο κ. Μακρόν και συμπλήρωσε: «Μεγαλώσαμε με τις ταινίες του Γαβρά και τα βιβλία του Καστοριάδη. Ελπίζω η γαλλική γλώσσα να ενδυναμωθεί στα ελληνικά σχολαία, που όμως ήδη κατέχει περίοπτη θέση».

«Η ελληνική κρίση που διαρκεί χρόνια, σιγά-σιγά ξεπερνιέται. Συμφωνώ ότι επρόκειτο για ευρωπαϊκή κρίση» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Θέλω να επαινέσω τις προσπάθειές σας ειδικά για την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων.

Πρέπει τώρα να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ να μην προβάλλει νέες απαιτήσεις και το Εurogroup να βοηθήσει την έξοδο της Ελλάδος από την κρίση και στην ελάφρυνση του χρέους» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Εμανουέλ Μακρόν. 





























Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης