Ξεκίνησε η «μίνι» Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό

Ξεκίνησε η «μίνι» Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό

«H αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ», δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος 

Ξεκίνησε η «μίνι» Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της "μίνι" Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό («Μετανάστευση κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού») στη Βιέννη, καθώς ολοκληρώθηκαν προ ολίγου οι αφίξεις των ηγετών των 10 χωρών, καθώς, επίσης, και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και του Επιτρόπου Μετανάστευσης της ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στην Ομοσπονδιακή Καγκελαρία της Αυστρίας.

Τους συμμετέχοντες ηγέτες και Ευρωπαίους αξιωματούχους υποδέχτηκε ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν, ο οποίος έχει συγκαλέσει τη σημερινή Σύνοδο.

Κλείσιμο
Η πρώτη συνεδρία εργασίας αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 13:45 ώρα Ελλάδας, θα ακολουθήσει η οικογενειακή φωτογραφία και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε γεύμα εργασίας.
 
Στο τέλος της Συνόδου θα πραγματοποιηθούν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Η αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ, η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πρόκλησης χρειάζεται κοινή και ευρωπαϊκή προσέγγιση, τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, προσερχόμενος στην αυστριακή Καγκελαρία.

 Είπε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσορίζει τη συνάντηση, την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική και τόνισε ότι είναι ώρα να συζητήσουμε και να αντιμετωπίσουμε την μεταναστευτική πρόκληση, υπογγραμίζοντας ότι χρειάζεται κοινή και ευρωπαϊκή προσέγγιση. Σημείωσε ότι το αποτέλεσμα των συζητήσεων που γίνονται και που θα ακολουθήσουν πρέπει να είναι η επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ μας και οι απελπισμένοι άνθρωποι να τύχουν αντιμετώπισης με ανθρωπισμό και αξιοπρέπεια. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα είναι βασικές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές.

Τα ελληνικά αιτήματα

Στη Σύνοδο, η Ελλάδα- σύμφωνα με το ΑΠΕ- θα τονίσει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη της:

- Αμεσης επιτάχυνσης των μετεγκαταστάσεων

- Εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων με τις χώρες προέλευσης για επιστροφές

- Αμεσης αύξησης των στελεχών του Ευρωπαϊκού Γραφείου για το Ασυλο (EASO) για στήριξη της Υπηρεσίας Ασύλου στην χώρα μας

- Ενίσχυσης συνεργασίας με την Frontex τόσο στο Αιγαίο, όσο και στα βόρεια σύνορα της χώρας, ώστε να σταλεί το μήνυμα στους διακινητές ότι οι παράνομες οδοί έχουν κλείσει και έχουν αντικατασταθεί με νόμιμες

- Αμεσης εφαρμογή της απόφασης για Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή

Ακόμη, στις ελληνικές θέσεις είναι η αύξηση της υποστήριξης προς τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες, ενίσχυση των επιστροφών ατόμων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας και της επανεγκατάστασης και επαναπροώθησης όλων εκείνων που την χρειάζονται και αύξηση των πρωτοβουλιών αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης.

Κερν: Η Αθήνα λίγο-πολύ αντέχει ακόμη

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, που προετοιμάζεται να κλείσει τα σύνορα της χώρας αν χρειαστεί, όπως αναφέρει το AFP, δήλωσε ότι ο στόχος της Συνόδου είναι κατανοηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Βαλκάνια. «Η Αθήνα είναι ακόμη, λίγο πολύ, ικανή να χειριστεί την κατάσταση. Αλλά η πίεση θα αυξηθεί», δήλωσε στην Standard.

Την Πέμπτη, ο Ορμπαν ζήτησε να απελαθούν όλοι οι παράτυποι μετανάστες από την ΕΕ, σε «μεγάλα προσφυγικά στρατόπεδα», σε νησί, ή στη Βόρεια Αφρική, όπου θα μπορούσαν να εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου τους.















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης