LIVE

Κορωνοϊός

Τσίπρας: Στόχος η έξοδος από την κρίση - Μεϊμαράκης: Σταματήστε τα παραμύθια

Τσίπρας: Στόχος η έξοδος από την κρίση - Μεϊμαράκης: Σταματήστε τα παραμύθια

Το ύψος του χρέους, τα εσωτερικά της ΝΔ, οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, ο Ολαντρέου και τα... φροντιστήρια πρωταγωνίστησαν στην πρώτη προσωπική μετεκλογική σύγκρουση στο κοινοβούλιο

Την παράδοση των προσωπικών τους αντιπαραθέσεων από τα έδρανα της Βουλής, που είχαν εγκαινιάσει προεκλογικά συνέχισαν και χθες κατά την διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης οι δύο αρχηγοί Αλέξης Τσίπρας και Βαγγέλης Μεϊμαράκης. 

Ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίστηκε με το γνώριμο λαϊκό ύφος των πολιτικών επιχειρημάτων ανάμεικτων με προσωπικές αιχμές κατά του αντιπάλου του ενώ ο πρωθυπουργός έδειξε εκνευρισμένος κάτι που επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Ο πρωθυπουργός μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας για να ακούσει την ομιλία του προέδρου της ΝΔ και αμέσως μετά παρενέβη για να απαντήσει. Ο δε κ. Μεϊμάρακης εξάντλησε τον συνολικό χρόνο που είχε στην διάθεσή του για να απαντήσει επίσης δύο φορές στις παρεμβάσεις του κ. Τσίπρα.

Η συνολική κριτική που άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ, το θέμα του χρέους αλλά και τα εσωτερικά της ΝΔ αποτέλεσαν αντικείμενο σύγκρουσης των δύο προέδρων. 

Ο πρωθυπουργός θέλησε να αποδώσει τους οξείς τόνους στην αρχική τοποθέτηση του κ. Μεϊμαράκη, στο ότι η ΝΔ βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, για να εισπράξει όμως σκληρή απάντηση από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης που του ζήτησε να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά του κόμματος. 

Αλέξης Τσιπρας:  Μπορεί να είσαστε σε προεκλογική περίοδο. Άκουσα και εσάς και τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Μητσοτάκη. Πράγματι, αυτό σας αναγκάζει να έχετε μια προεκλογική ρητορική.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε, δεν καταλαβαίνω τον εκνευρισμό σας. Και δεν καταλαβαίνω το άγχος σας για το ποιός θα είναι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Θα έλεγα δε πως δεν είναι σωστό να παρεμβαίνετε τόσο πολύ σε αυτά...Θεωρώ και πολιτικά λάθος να κάνετε και τέτοιες αναμίξεις. Εγώ δεν αναμίχτηκα στα εσωκομματικά σας, ούτε κανείς από τη Νέα Δημοκρατία. Και είναι κατανοητό γιατί το κάνετε κύριε Πρόεδρε, αλλά δεν περίμενα να πέσετε και σε τόσο επίπεδο χαμηλό. Λυπάμαι πραγματικά, πραγματικά λυπάμαι, γιατί έχετε υποστεί μετάλλαξη. Άλλος ο Τσίπρας που εγώ ήξερα. Ναι κύριοι συνάδελφοι τα δικά σας θέματα  τα λύνετε μόνοι σας. Εσείς θα μας πείτε τι θα κάνουμε;  Άρα λοιπόν κομμένο το καλαμπούρι και αυτό το παραμύθι. 

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν είχα καμία πρόθεση παρέμβασης, η τοποθέτησή μου ήταν πολιτική. Σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά σας, εγώ είμαι της άποψης ότι στα κόμματα πρέπει να υπάρχει δημοκρατία εσωκομματική και μπράβο σας και δεν υπάρχει κανένα θέμα. Και μπράβο σας που έχετε εσωτερικές διαδικασίες και εκλογές. Κακώς το εκλάβατε ως ανάμειξη. Ανεξαρτήτως προσώπων, αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι η εποικοδομητική κριτική και από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Και όχι κριτική στείρα και αδιέξοδη». 

Η κύρια αντιπαράθεση όμως αφορούσε το θέμα του χρέους που προκάλεσε τον εκνευρισμό του πρωθυπουργού. 

Ευάγγελος Μεϊμαράκης:
Άκουσα λοιπόν προχτές τον κ. Τσίπρα να μιλά για «απομείωση του χρέους»...Τον καλώ να μη ξεχνά ότι, με δική του συμφωνία πλέον, αποκλείεται ρητά το κούρεμα χρέους. Πάει το κούρεμα του χρέους, εσείς το υπογράψατε. Με τη συμφωνία του ’12 μπορούσαμε και να το συζητήσουμε. Με τη συμφωνία που κάνατε, δεν μπορεί ούτε αυτό να συζητηθεί. Και για να σταματήσει το παραμύθι που λέτε και που ξαναλέτε και χασκογελάτε καταθέτω για τα πρακτικά τη συμφωνία, με τη σχετική αναφορά.

Αλέξης Τσίπρας: «Ήταν ατόπημα όσα είπατε για το χρέος...Είπατε ότι τίποτα δεν άλλαξε και ότι δεν κέρδισε κάτι η χώρα και ότι είμαστε και σε χειρότερη θέση απ' αυτή που ήμασταν πριν την 12η του Ιούλη. Και για κακή σας τύχη, κύριε πρόεδρε, αυτή η τοποθέτησή σας εδώ στο Κοινοβούλιο έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά από μια ιστορική ομιλία του Προέδρου Ολάντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπου αναδεικνύει ως μείζον θέμα για την Ευρώπη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»,

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Για το χρέος κύριε Πρόεδρε, εγώ τι σας είπα; Είπα εγώ να μην ανοίξει η συζήτηση για το χρέος; Τι πάθατε και πεταχτήκατε ξαφνικά; Ίσα ίσα σας είπα να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος γιατί εσείς μας φεσώσατε άλλα 90 δις και είμαστε μαζί σας σε αυτό. Αυτό σας είπα. Φαίνετε ότι δεν ακούτε και αυτά που σας λέω. Δεν είναι μόνο ότι δεν τα ξέρετε, δεν τα ακούτε. ...Βλέπω ότι με τον Ολάντ τώρα τα έχετε βρει. Ξεχάσατε  τον Ολανδρέου και όλα εκείνα που του λέγατε;

Αλέξης Τσίπρας: «Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με στόχο να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα και ταυτόχρονα να ανοίξουμε τη μεγάλη συζήτηση για την απομείωση του χρέους. Άρα, σε αυτή τη στρατηγική, σας καλώ να το ξανασκεφτείτε και να μην υπερασπίζεστε αυτή την αδιέξοδη στρατηγική των προηγούμενων κυβερνήσεων και να έρθετε σε αυτή την εθνική προσπάθεια ώστε να φύγει αυτός ο βραχνάς από το λαιμό της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας», 

Ευάγγελος Μεϊμαράκης:
Κύριε Πρόεδρε  καταρχήν χαίρομαι που επιβεβαιώνετε την αύξηση αυτή του χρέους. Τα έχετε μπερδέψει όμως και πάλι. Δεν εξαρτάται μόνο από τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και  με το αν υπάρχει αύξηση ΑΕΠ ή όχι γιατί είναι ο διαιρέτης. Έτσι  δεν είναι; Μάθετε το στο Πρωθυπουργό. Έχει μπερδέψει  τα πρωτογενή πλεονάσματα με την αύξηση του ΑΕΠ. Τι να κάνω τώρα; Λοιπόν, επομένως το χρέος είναι διαχειρίσιμο αν έχουμε αύξηση ΑΕΠ. Αν έχουμε ύφεση ούτε πλεονάσματα θα έχετε, ούτε  διαχείριση χρέους θα έχετε. Αυτό ακόμα δεν το καταλάβατε; Εφτά μήνες  και ακόμα δεν το καταλάβατε; Τόσα λεφτά έχουμε πληρώσει για αυτά τα φροντιστήρια, δεν το μάθατε; 

Εμείς λοιπόν σας λέμε κύριε Πρόεδρε ότι βεβαίως με την ύφεση που υπάρχει, με τα ελλείμματα που έχετε δημιουργήσει, το χρέος πράγματι πρέπει να το δούμε. Δεν θα σας πω εγώ αν είναι διαχειρίσιμο ή όχι. Θα σας πω ότι πρέπει να το δούμε. 

Αντιπαράθεση όμως υπήρξε και λόγω της συνολικής κριτικής που άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός απέδωσε στον κ. Μεϊμαράκης προεκλογική ομιλία και επικαλέστηκε το αποτέλεσμα των εκλογών για να νομιμοποιήσει την πολιτική του. 

Αλέξης Τσίπρας: «Άκουσα με μεγάλη προσοχή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διαπίστωσα ότι έκανε μια εξαιρετική προεκλογική ομιλία. Όμως, κύριε Μεϊμαράκη, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι οι εκλογές έγιναν στις 20 Σεπτέμβρη και ο ελληνικός λαός απεφάνθη. Και χάσατε με 7,5 μονάδες διαφορά. Χάσατε πανηγυρικά...Και θέλω να σας επισημάνω ότι για πρώτη φορά σε αυτόν τον τόπο γίνανε εκλογές, όχι πριν από μια δύσκολη συμφωνία, με άλλα να λέμε στα μπαλκόνια και άλλα να υπογράφουμε μετά. Γίνανε εκλογές μετά. Με τον ελληνικό λαό να τα γνωρίζει όλα και να επιλέγει με ανοιχτά χαρτιά ποιον θα στηρίξει για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Και δεν μπορείτε να μιλάτε για μετάλλαξη. Το είπατε προεκλογικά, το ίδιο λέτε και τώρα. Με ανοιχτά χαρτιά, με όλες τις δεσμεύσεις, με όλα τα μέτωπα ανοιχτά, με τη συμφωνία ψηφισμένη και από εσάς, σας το θυμίζω και με ανοιχτή την υλοποίηση των εφαρμοστικών νόμων». 

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Επειδή θα μιλήσετε ξανά και εγώ δεν θα μιλήσω να σας πω ότι, εμείς δεν κάναμε προεκλογικές ομιλίες τώρα από εδώ. Με συναίσθηση ευθύνης κάτσαμε δίπλα σας και απέναντι σας, εσείς μας κλωτσήσατε, εσείς μας διώξατε, εσείς δεν θέλετε την συναίνεση μας. Ο κύριος Φλαμπουράρης που κάθεται εκεί, κατ επανάληψη προεκλογικά είπε «δεν τους θέλουμε, δεν τους χρειαζόμαστε, τι να τους κάνουμε;» Τώρα μας θέλετε; Αν μας θέλετε πέστε το. Αλλάξατε άποψη; Δεν σας φτάνουν τα μαξιλαράκια που πάτε να βρείτε και πάτε να βρείτε από τη Νέα Δημοκρατία; Εμείς θα το σκεφτούμε κύριε Τσίπρα  αν μας κάνετε μια πρόταση, η οποία θα είναι θετική για τη χώρα. Αλλά μέχρι στιγμής πάτε αρνητικά. Και σας λέμε όχι στη ψήφο εμπιστοσύνης που ζητάτε σήμερα το βράδυ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης