Βαριές κουβέντες Τσίπρα - Μεϊμαράκη και στο βάθος... συναίνεση για το χρέος

Βαριές κουβέντες Τσίπρα - Μεϊμαράκη και στο βάθος... συναίνεση για το χρέος

Τσίπρας: Με ποιους είστε κ. Μεϊμαράκη; - Πρόεδρος ΝΔ προς πρωθυπουργό: Τόσα λεφτά δώσαμε σε φροντιστήρια... Ακόμα δεν τα έχετε μάθει; - Μεϊμαράκης σε Τσίπρα: Τώρα είστε με τον Ολάντ που τον λέγατε Ολαντρέου...

Βαριές κουβέντες Τσίπρα - Μεϊμαράκη και στο βάθος... συναίνεση για το χρέος
«Φωτιά» στην Ολομέλεια της Βουλής έβαλε η σκληρή αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη αμέσως μετά την πρωτολογία του αρχηγού της ΝΔ.

Ωστόσο, στο ζήτημα της αντιμετώπισης του χρέους, οι δύο άνδρες φάνηκαν να βρίσκουν σημεία επαφής, με τον κ. Μεϊμαράκη να σημειώνει μεταξύ άλλων πως, αν τον καλέσει ο πρωθυπουργός, τότε ο ίδιος προτίθεται να συνδράμει για να επιχειρηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Για την ώρα ο κ. Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει εάν επιθυμεί να συγκροτηθεί εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, με τους περισσότερους να αναμένουν την απάντησή του στην τελική του ομιλία.

Κλείσιμο
Νωρίτερα ωστόσο σημείωσε: «Επισημαίνω ότι, ανεξαρτήτως προσώπων, αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι η εποικοδομητική συνδρομή από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και όχι η στείρα κριτική. Για το θέμα του χρέους να σας πω το εξής: σας καλώ στο θέμα του χρέους να συμβάλλετε, για να έχει επιτυχία αυτή η εθνική προσπάθεια και να φύγει αυτός ο βραχνάς από τη χώρα».

Ο κ. Μεϊμαράκης, στην αρχική του τοποθέτηση, επέλεξε την τακτική του «σκληρού ροκ» και επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι είπε ψέματα προεκλογικά και πως σήμερα εμφανίζεται «μεταλλαγμένος».



 Η ολοκλήρωση της ομιλίας του πυροδότησε έναν «εκρηκτικό» διάλογο με πολιτικά... θανατηφόρες ατάκες.

Τσίπρας: «Να σας θυμίσω κ. Μεϊμαράκη ότι χάσατε πανηγυρικά με 7,5 μονάδες» - «Ιστορική η ομιλία του κ. Ολάντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αναγνωρίζει ως ιστορική υποχρέωση της ΕΕ την ελάφρυνση χρέους»
Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας, είπε: «Διαπίστωσα ότι ο κ. Μεϊμαράκης έκανε μια εξαιρετική προεκλογική ομιλία. Όμως, σας υπενθυμίζω ότι οι εκλογές έγιναν στις 20 Σεπτέμβρη και ο λαός απεφάνθη. Χάσατε με 7,5 μονάδες. Χάσατε πανηγυρικά. Μπορεί να είστε σε εσωκομματική προεκλογική περίοδο, όμως ο τόπος έχει ανάγκη από σχέδιο, όραμα και αποφάσεις και όχι προεκλογικές ρητορείες».

Και πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά έγιναν εκλογές, όχι πριν από μια δύσκολη συμφωνία, αλλά αμέσως μετά, με το λαό να επιλέγει με ανοιχτά χαρτιά ποιον θα στηρίξει. Δεν μπορείτε να μιλάτε για μετάλλαξη».

Αναφορικά με το χρέος, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε: «Είπατε κ. Μεϊμαράκη ότι τίποτα δεν άλλαξε. Ότι δεν κέρδισε η χώρα, αλλά είμαστε σε χειρότερη θέση. Για κακή σας τύχη, αυτή η τοποθέτηση έρχεται λίγες ώρες μόνο μετά από ιστορική ομιλία του κ. Ολάντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αναγνωρίζει ως ιστορική υποχρέωση της ΕΕ την ελάφρυνση χρέους. Με ποιους είστε, κ. Μεϊμαράκη; Με αυτούς που δεν θέλουν να δοθεί λύση στο χρέος; Εμείς πηραμε θέση για τον τόπο και την κοινωνία και ανοίξαμε ρωγμές και θα την πετύχουμε τη μεγάλη προσπάθεια, είτε την στηρίξετε είτε όχι».

Μεϊμαράκης: «Έχετε μεταλλαχθεί, άλλον Τσίπρα γνώριζα» - «Κομμένο το καλαμπούρι και αυτό το παραμύθι» - «Το 2012 το χρέος ήταν στο 110% του ΑΕΠ, το 2014 στο 114% και σήμερα 170% του ΑΕΠ. Το αμφισβητείτε; Τι; Όχι; Αντε μπράβο» - «Δεν τα έχετε μάθει ακόμα αυτά; Τόσα λεφτά έχουμε δώσει σε φροντιστήρια»
Αμέσως μετά, το λόγο ζήτησε ο κ. Μεϊμαράκης, λέγοντας: «Δεν καταλαβαίνω τον εκνευρισμό σας και το άγχος σας για το ποιος θα είναι αρχηγός της ΝΔ. Δεν είναι σωστό πολιτικά να παρεμβαίνετε στα εσωτερικά άλλου κόμματος».

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης προσθεσε ότι δεν ήταν η ΝΔ που προκάλεσε τις εκλογές, αλλά... «εσείς πήγατε σε εκλογές για τον Λαφαζάνη. Εμείς τα δικά μας θέματα θα τα λύσουμε ειρηνικά. Εγώ δεν αναμείχθηκα στα εσωτερικά σας. Λυπάμαι πραγματικά, γιατί έχετε υποστεί μετάλλαξη. Αλλος ο Τσίπρας που εγώ γνώριζα».

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από την αναφορά του κ. Τσίπρα στα εσωτερικά του κόμματός του, λέγοντας σε αυστηρό ύφος: «Κομμένο το καλαμπούρι και αυτό το παραμύθι».

Αναφορικά με το χρέος, ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε: «Για το χρέος είπα να ανοίξει το θέμα και όχι το αντίθετο -και αυτό γιατί εσείς μας φεσώσατε άλλα 90 δισ. ευρώ».

Επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι το ΔΝΤ σε πρόσφατη έκθεση καταγράφει ότι το χρέος το Νοέμβριο του 2012 ήταν στο 110% του ΑΕΠ, το 2014 στο 114% του ΑΕΠ και σήμερα 170% του ΑΕΠ.

Σε εκείνο το σημείο, ένας από τους υπουργούς φαίνεται να αντέδρασε, με τον κ. Μεϊμαράκη να αντιδρά: «Το αμφισβητείτε; Τι; Μην κάνεις έτσι. Το αμφισβητείς; Όχι; Αντε μπράβο».

«Μαζί είμαστε στο θέμα του χρέους. Βέβαια, εσείς είστε τώρα με τον Ολάντ που κάποτε τον λέγατε Ολαντρέου» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, για να σημειώσει όμως πως «εσείς δεν μας θέλετε. Αν αλλάξατε άποψη τότε θα το σκεφτούμε. Θα το σκεφτούμε αν μας κάνετε θετική πρόταση για τη χώρα».

Ο κ. Τσίπρας έλαβε και πάλι το λόγο, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν είχε πρόθεση να αναμειχθεί στα εσωτερικά της ΝΔ.

Επανέλαβε για το χρέος ότι στην ΕΕ υπάρχουν δυο στρατηγικές: η πρώτη, που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για τερματισμό της πολιτικής λιτότητας, ενώ η δεύτερη θέλει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και κάλεσε τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει ποια στρατηγική υποστηρίζει.

Πάντως, ο κ. Μεϊμαράκης του εξήγησε ότι το χρέος δεν συνδέεται με τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά με την αύξηση του ΑΕΠ που είναι και ο διαιρέτης.

«Αν έχουμε ύφεση, δεν υπάρχει ελάφρυνση χρέους» εξήγησε, για να επιτεθεί προσωπικά στον πρωθυπουργό: «Δεν τα έχετε μάθει ακόμα αυτά; Τόσα λεφτά έχουμε δώσει σε φροντιστήρια».

Τέλος, επισήμανε ότι «συμφωνούμε στο ζήτημα του χρέους, αλλά δεν είδα να μας καλείτε στην ομάδα διαπραγμάτευσης ή στις συζητήσεις με τους δανειστές. Με την ύφεση που υπάρχει και τα ελλείμματα που φτιάξατε, το χρέος πρέπει να το δούμε. Πάμε μαζί, αλλά για να έρθουμε πρέπει να μας καλέσετε».  





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης