Τσίπρας: Πρέπει να έχουμε συμφωνία που δεν θα μας φέρει στα ίδια σε 6 μήνες

Τσίπρας: Πρέπει να έχουμε συμφωνία που δεν θα μας φέρει στα ίδια σε 6 μήνες

Γεννηματά: Οι κρίσιμες ώρες για την πατρίδα απαιτούν «ειλικρινή διάλογο και συνεννόηση» - Πρώτος βρέθηκε στο Μαξίμου ο Σταύρος Θεοδωράκης - Αποχώρησε μετά τη 1 και η Ντόρα Μπακογιάννη - Οργανώνουν νέες συγκεντρώσεις στήριξης της κυβέρνησης

Τσίπρας: Πρέπει να έχουμε συμφωνία που δεν θα μας φέρει στα ίδια σε 6 μήνες
Το κρίσιμο είναι να μπορέσει να κλείσει ο φαύλος κύκλος να μην αναγκαστούμε σε μια συμφωνία που σε 6 μήνες θα μας φέρει τα ίδια τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Περιγράφοντας το πλαίσιο της συμφωνίας ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι πρέπει να είναι βιώσιμη για τη χώρα.

Παράλληλα χαρακτήρισε ως μεγάλη δυσκολία το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με πολλούς συνομιλητές επισημαίνοντας τη «μεγάλη αντίφαση», όπως είπε, με το ΔΝΤ που θέλει μείωση χρέους και σκληρά μέτρα, αντίθετα από ό,τι οι ευρωπαίοι εταίροι.

Κλείσιμο
Ο κ. Θεοδωράκης έφτασε στο Μαξίμου λίγο πριν τις 10 το πρωί προκειμένου να ενημερωθεί για τη διαπραγμάτευση ενώ παρών ήταν και ο Γιάνης Βαρουφάκης.







Μετά τον πρόεδρο του Ποταμιού την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, την οποία ο πρωθυπουργός συνεχάρη για την εκλογή της τη Δευτέρα, τονίζοντας πως «η δημοκρατική διαδικασία είναι πάντα μια διέξοδος και κινητοποιεί τον κόσμο». 

«Οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να σηματοδοτήσουν την διαφορετικότητά τους» ανέφερε ο πρωθυπουργός προς την νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως ανέλαβε την προεδρία «την ώρα που διακυβεύονται πολλά για το μέλλον της πατρίδας». 

Εξερχόμενη του Μαξίμου, η κυρία Φώφη Γεννηματά επεσήμανε οι κρίσιμες ώρες για την πατρίδα απαιτούν «ειλικρινή διάλογο, συνεννόηση, ένα νέο πατριωτισμό» και όπως είπε το ΠΑΣΟΚ είναι «υπεύθυνο κόμμα και συμβάλλει σε αυτό». «Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να φέρει συμφωνία με τους εταίρους» συνέχισε η κυρία Γεννηματα και επεσήμανε πως «η καθυστέρηση κοστίζει, η ρήξη δεν είναι λύση, είναι καταστροφή».

«Η χώρα χρειάζεται συμφωνία που να στηρίζεται σε μεταρρυθμίσεις και όχι σε εισπρακτικά μέτρα» πρόσθεσε η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε εκ νέου «έστω και αυτή την ώρα, συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, για να διαμορφώσουμε το καλύτερο πλαίσιο».







Στις 12 το μεσημέρι την πόρτα του Μαξίμου πέρασε για συνάντηση με τον πρωθυπουργό πέρασε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εξερχόμενη λίγο μετά τη 1, ενημέρωσε πως είχε μια «μακρά συζήτηση με τον πρωθυπουργό, αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη ώρα». Είναι ανάγκη η μάχη να δοθεί με εθνική συνεννόηση και συσπείρωση, δήλωσε η κυρία Μπακογιάννη και επεσήμανε πως «έχουμε υποχρέωση όλοι να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, καθώς η εντολή του ελληνικού λαού είναι για διαπραγμάτευση εντός του ευρώ».



Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έχουν ζητήσει ουσιαστική ενημέρωση για το θέμα, με τη κ. Γεννηματά να έχει αναφερθεί στη δημιουργία μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, ενώ ο κ. Θεοδωράκης στην ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων. Σύμφωνα με πηγές, ο κ. Θεοδωράκης είχε συνομιλίες τη Δεύτερα τόσο με τον κ. Μάρτιν Σουλτς πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Εξάλλου, ο κ. Θεοδωράκης από την Κυριακή -μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους των θεσμών- είχε ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ενώ η Φώφη Γεννηματά, αμέσως μετά την ανάδειξή της στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για την πορεία της διαπραγμάτευσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης