Με πρόταση για εκλογές και προϋποθέσεις συναίνεσης ο Τσίπρας στον Παπούλια

Με πρόταση για εκλογές και προϋποθέσεις συναίνεσης ο Τσίπρας στον Παπούλια

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι είναι ανοιχτός σε συνεννοήσεις με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σταθερό προεκλογικό πλαίσιο

Με πρόταση για εκλογές και προϋποθέσεις συναίνεσης ο Τσίπρας στον Παπούλια
Ένα πακέτο προτάσεων για την «δημοκρατική διέξοδο», όπως λέει, από τη «μνημονιακή μέγγενη» και την  «πολιτική αστάθεια», θα παρουσιάσει σήμερα (στις 2.45 μμ) στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Τη συνάντηση ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο πολιτικών πρωτοβουλιών, που στόχο έχουν να εμφανίσουν την αξιωματική αντιπολίτευση ως παράγοντα σταθερότητας, αλλά και να αυξήσουν την πίεση στην κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να θέσει για πρώτη φορά ένα πλαίσιο ευρύτερων συναινέσεων στις οποίες είναι πρόθυμος να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Προϋπόθεση ωστόσο γι’ αυτές είναι να δρομολογηθεί η πορεία προς τις εκλογές, με αφορμή την προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να τονίσει για μία ακόμη φορά ότι η σημερινή κυβέρνηση στερείται νομιμοποίησης και είναι εξαιρετικά αδύναμη να διαπραγματευτεί κρίσιμα θέματα για τη χώρα, όπως είναι το χρέος. Θα ξεκαθαρίσει έτσι ότι από πλευράς του δεν πρόκειται να αναγνωρίσει συμφωνίες με αρνητικό περιεχόμενο για τη χώρα.

Κλείσιμο
Για το λόγο αυτό θα ζητήσει τις εκλογές, ώστε να αναδειχθεί μια ισχυρή κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, που θα διαπραγματευτεί με τους δανειστές. Για πρώτη φορά ανοίγει θέμα δημιουργίας ενός ευρύτερου μετώπου για τη διαπραγμάτευση αυτή και πάντα στη βάση της παραδοχής ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Θα αφήσει δηλαδή ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, που θεωρούν ότι χρειάζεται δραστική μείωση του χρέους. Ένα πρώτο βήμα μάλιστα σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η αναγνώριση από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ως θετική την πρόταση που έκανε ο Φώτης Κουβέλης για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών με αυτό το αντικείμενο το χρέος.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας θα πει στον κ. Παπούλια ότι είναι ανοιχτός σε συνεννοήσεις με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σταθερό προεκλογικό πλαίσιο. Και μάλιστα να αναζητηθούν και συγκλίσεις για το πρόσωπο που θα προταθεί για πρόεδρος της Δημοκρατίας! Εφόσον δηλαδή υπάρχει μια ευρύτερη και ολοκληρωμένη συμφωνία για την πορεία προς τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να συμφωνήσει, ακόμη και με τα κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης, σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Από τις κινήσεις της Κουμουνδούρου φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να τα βάλει όλα σε μια σειρά και να υπάρξουν όλες οι δυνατές συγκλίσεις και συναινέσεις ώστε να μην βαδίσει ασύντακτα και μέσα στην αβεβαιότητα η χώρα τους επόμενους μήνες. Εκκινεί όμως από την προϋπόθεση να γίνουν το συντομότερο οι εκλογές, δηλαδή το αργότερο με τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής στις αρχές του νέου χρόνου. Δεν είναι όμως απολύτως ξεκάθαρο εάν αποκλείει οποιοδήποτε άλλο σενάριο για τις κάλπες ή τελικά είναι ανοιχτός και σε μία συμφωνία πακέτο – για το χρέος, το πολιτικό κλίμα και το πρόσωπο του Προέδρου - που να προβλέπει τις εκλογές σε ορισμένο μεν χρόνο, αλλά μετά την προεδρική εκλογή, τον Ιούνιο ή το φθινόπωρο του 2015 για παράδειγμα. Ούτε είναι αποσαφηνισμένο εάν αυτό το πρώτο βήμα για αναζήτηση συναινέσεων υποδηλώνει και την ύπαρξη για μια στρατηγική συγκλίσεων και συνεργασιών για μετά τις εκλογές, ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης