Το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ προκαλεί ανοιχτή κόντρα Μεϊμαράκη-Μαξίμου

Το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ προκαλεί ανοιχτή κόντρα Μεϊμαράκη-Μαξίμου

Κοινοβουλευτικοί παράγοντες επισείουν τον κίνδυνο να «μπλοκάρει» στην Προεδρία της Δημοκρατίας το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα μέχρι να συγκληθεί η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου - Ο πρόεδρος της Βουλής επιμένει για συνάθροιση υπογραφών σε ομοειδείς προτάσεις για να προκύψει το «120» - «Κλειδί» οι υπογραφές της Χρυσής Αυγής

Το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ προκαλεί ανοιχτή κόντρα Μεϊμαράκη-Μαξίμου
Ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στο τρίγωνο Βουλή – Μαξίμου – Προεδρία της Δημοκρατίας προκαλεί το επαπειλούμενο αίτημα δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ» που υποστηρίζεται από σχεδόν σύσσωμη την αντιπολίτευση, αλλά με… έξι διαφορετικά κείμενα.

Η επιμονή του Προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη ότι μπορεί να συναθροιστούν οι υπογραφές βουλευτών που θα τεθούν κάτω από ομοειδείς προτάσεις, έστω και αν αυτές δεν είναι στο ίδιο κείμενο, έδωσε στην υπόθεση διαστάσεις ανοικτής πολιτικής κόντρας με το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη υποστήριξε την αντίθεση ερμηνεία.

Σκληρό debate επιχειρημάτων
Στην κόντρα ενεπλάκη –ακουσίως…- και η Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς κοινοβουλευτικοί παράγοντες επισείουν τον κίνδυνο να μην υπογράψει το νομοσχέδιο ο Κάρολος Παπούλιας μέχρις ότου συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για να συζητήσει –και πιθανότατα να απορρίψει, αφού για το αντίθετο χρειάζονται 180 «ναι»- το αίτημα για δημοψήφισμα.    

Η κυβερνητική πλευρά  επικαλείται την ανακοίνωση του ΚΚΕ ότι η δική του πρόταση θα είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ και θα ζητεί δημοψήφισμα όχι μόνον για το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» -το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από το Θερινό Τμήμα- αλλά και για το σύνολο της νομοθεσίας των τελευταίων δεκαετιών για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Επιπλέον, αναφέρεται ότι και οι άλλες προτάσεις έχουν διαφορετικό σκεπτικό, καθώς, επί παραδείγματι, η ΔΗΜ.ΑΡ. θέλει απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η Χρυσή Αυγή εθνικοποίηση (!) όλων των ενεργειακών φορέων.     
Κλείσιμο

Η πλευρά του Προεδρείου της Βουλής δεν αρνείται ότι η πρόταση του ΚΚΕ είναι διαφορετική και δεν μπορεί, όντως, να προστεθούν οι υπογραφές των βουλευτών του Περισσού αν η πρότασή τους διατυπωθεί με τον τρόπο που προαναγγέλθηκε να συνυπολογιστεί, αφού το Σύνταγμα προβλέπει δημοψήφισμα όχι για νόμους, αλλά για νομοσχέδια τα οποία ψηφίστηκαν και δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί στο ΦΕΚ για να γίνουν νόμοι του Κράτους. 

Αντιτείνουν, ωστόσο, ότι το άθροισμα των 120 υπογραφών μπορεί να προκύψει χωρίς τον υπολογισμό των βουλευτών του ΚΚΕ, εφόσον στις άλλες τέσσερις προτάσεις –του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛ., της ΔΗΜ.ΑΡ. και των ανεξάρτητων βουλευτών-, αλλά και στην έκτη που θα υποβάλει η Χρυσή Αυγή, υπάρχει το ίδιο «δια ταύτα», δηλαδή σαφής αναφορά στο αίτημα να αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής αν θα γίνει δημοψήφισμα επί του επίμαχου νομοσχεδίου.      
Ποιανού θα περάσει;
Κατά επιβεβαιωμένες πληροφορίες του «protothema.gr», ο κ. Μεϊμαράκης εξέθεσε τις απόψεις του σε στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και έμεινε, όπως έλεγαν συνεργάτες του, με την εντύπωση ότι έγινε δεκτή η δική του ερμηνεία τόσο για το θεσμικό ζήτημα που μπορεί να ανακύψει όσο και για την πολιτική διάσταση του θέματος. 

Παρά ταύτα λίγο αργότερα η κυβερνητική εκπρόσωπος με νέες δηλώσεις της επανήλθε για να δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τη συνάθροιση και, άρα, δεν υπάρχει θέμα έκτακτης σύγκλησης της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Βουλής υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από τη συζήτηση», ενώ συνεργάτες τους αναρωτούνται για τις συνέπειες που μπορεί να έχει τυχόν παράταση της εκκρεμότητας μέχρι τον Οκτώβριο, ιδίως αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προσυπογράψει το νόμο, όπως βάσιμα πιθανολογείται ότι θα του ζητηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.  

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η πρωτοβουλία ανήκει στην κυβέρνηση, η οποία είναι η μόνη που έχει τη θεσμική δυνατότητα να ζητήσει έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, όπως είναι η άποψη του κ. Μεϊμαράκη και ζητεί πλέον όλη η αντιπολίτευση. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης