Μπάιντεν: Η Κύπρος έχει ρόλο-κλειδί για τις ΗΠΑ

Μπάιντεν: Η Κύπρος έχει ρόλο-κλειδί για τις ΗΠΑ

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος υπογραμμίζει ότι η Κύπρος έχει καταστεί στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ και επαναλαμβάνει ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους που βρίσκονται στην ΑΟΖ

Μπάιντεν: Η Κύπρος έχει ρόλο-κλειδί για τις ΗΠΑ
O αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στη κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», σημειώνει πως η Ουάσιγκτον αποδίδει στη Κύπρο ρόλο κλειδί στην ανατολική Μεσόγειο και μπορεί να καταστεί περιφερειακός ηγέτης με τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Ο Τζο Μπάιντεν υπογραμμίζει ότι η Κύπρος έχει καταστεί ένας στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών και επαναλαμβάνει με έμφαση ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους που βρίσκονται στην ΑΟΖ. Δεν θέλησε να αναφερθεί στα θέματα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που περιλαμβάνουν την επιστροφή της Αμμοχώστου.

Κλείσιμο
Χρειάζεται θάρρος

Ο Τζο Μπάιντεν στη συνέντευξη του σημειώνει πως για τον ίδιο «ήταν πάντα ξεκάθαρο πως μια ενωμένη Κύπρος, στην οποία θα είναι εγγυημένο το δικαίωμα όλων των κατοίκων του νησιού να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους σε ένα περιβάλλον ενισχυμένης σταθερότητας και οικονομικής ευημερίας, η οποία θα έχει θετικές σχέσεις με τους γείτονές της και η οποία θα συνεισφέρει στην ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, είναι προς το μεγαλύτερο συμφέρον των ΗΠΑ κάτι που και ο Πρόεδρος Ομπάμα καταλαβαίνει πολύ καλά».

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σημειώνει ακόμα πως η Ουάσιγκτον ενθαρρύνουν «και τις δύο πλευρές να εκμεταλλευτούν το σημερινό παράθυρο ευκαιρίας έτσι ώστε να δώσουν ώθηση στη διαδικασία. Ξέρουμε» σημειώνει «πως καμία λύση δεν μπορεί να επιβληθεί στην Κύπρο από το εξωτερικό. Πέρα από αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δεσμευμένες να κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατόν για να υποστηρίξουν τη διαδικασία με όποιον τρόπο τα μέρη θεωρούν χρήσιμο».

Ρόλος κλειδί

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρει ακόμα πως «οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Κύπρος μπορεί να παίξει ρόλο κλειδί στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέσω της συμμετοχής στις διεθνείς προσπάθειες για την εξάλειψη των χημικών όπλων από τη Συρία, τη συνεργασία μας σε θέματα αντιτρομοκρατίας και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, αλλά και την αντιμετώπιση κρίσεων και τη συνεργασία σε θέματα αναζήτησης και διάσωσης, η Κύπρος έχει ήδη καταστεί ένας ισχυρός εταίρος, ένας στρατηγικός εταίρος».

Κατά την εκτίμηση του, μία λύση του κυπριακού «θα ενίσχυε και τις σχέσεις της ΕΕ με το ΝΑΤΟ και θα άνοιγε τον δρόμο για μια πιο σταθερή θέση για την Κύπρο στους δυτικούς θεσμούς ασφαλείας. Κάτι τέτοιο θα ήταν επωφελές όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για τους γείτονές της». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης