Η επόμενη μέρα της συμφωνίας: Τώρα έξοδος στις αγορές και βιωσιμότητα του χρέους

Η επόμενη μέρα της συμφωνίας: Τώρα έξοδος στις αγορές και βιωσιμότητα του χρέους

Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου στη 1 - Πολιτική αντεπίθεση της κυβέρνησης μετά την συμφωνία με την Τρόικα - Ξεχωριστό νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Η επόμενη μέρα της συμφωνίας: Τώρα έξοδος στις αγορές και βιωσιμότητα του χρέους
Με όπλο τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να ανατάξει το πολιτικό κλίμα ενώ παράλληλα εξαπολύει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο καταλογίζει «υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας».

Ο πολιτικός σχεδιασμός έχει πάντα ορίζοντα τις ευρωεκλογές και την επίτευξη ενός διαχειρίσιμου αποτελέσματος που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να συνεχίσει στο επόμενο βήμα που είναι η διευθέτηση του δημόσιου χρέους της χώρας. Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι «η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση και μπαίνει σε μία νέα εποχή με ορατή στον ορίζοντα την επιστροφή στην ευημερία». Εκτιμά το κυβερνητικό επιτελείο ότι οι ενισχύσεις που θα δοθούν σε ένα εκατομμύριο Έλληνες και η ρευστότητα στην αγορά και τα δύο απόρροια της συμφωνίας με τους δανειστές θα κάνουν αξιόπιστες τις διακηρύξεις της και θα φέρουν αποτέλεσμα στις περιφερειακές εκλογές και στις ευρωεκλογές.

Κλείσιμο
Το επόμενο βήμα θα είναι το πανηγυρικό Eurogroup στην Αθήνα την 1η Απριλίου που θα συνιστά πολιτική στήριξη στην κυβέρνησης και την πολιτική της. Μέχρι τις ευρωεκλογές θα υπάρξει και πολιτική υπόσχεση για διευθέτηση του συνολικού χρέους ενώ έχει αποφασιστεί και η επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα.

Μέσα στον Απρίλιο η κυβέρνηση θα κάνει το πρώτο βήμα για δανεισμό από τις αγορές ώστε να ενισχύσει το επιχείρημα ότι η τρόικα και τα μνημόνια είναι παρελθόν και ότι η χώρα βασίζεται πια στις δικές της δυνάμεις.

Φυσικά θα ενταθεί και η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με επιχείρημα ότι «για δικούς του μικροπολιτικούς σκοπούς υποτιμά τις επιτυχίες της χώρας». Θα συνοδευθεί από το ότι τυχόν επικράτησή του στις ευρωεκλογές θα βάλλει την χώρα στην περιπέτεια μίας ρήξης με τους εταίρους με άγνωστη έκβαση.


Δυσκολίες


Δεν σημαίνει βέβαια ότι τα πράγματα είναι ρόδινα για την κυβέρνηση. Είναι ενδεικτική η ομοβροντία των κυβερνητικών στελεχών που προβάλλουν τα θετικά της συμφωνίας με την Τρόικα και επαναλαμβάνουν στερεότυπα ότι «η τρόικα υποχώρησε σε όλες τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης». Ωστόσο είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μοιράζει το 70% του πλεονάσματος κατά το δοκούν όπως είχε πει στο παρελθόν ο πρωθυπουργός αλλά 500 εκατομμύρια ενώ τα υπόλοιπα συναποφασίστηκαν στην καλύτερη περίπτωση με τον κ. Τόμσεν. Τα κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να αναφερθούν στο τί έγινε τελικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές και κυρίως με το γάλα, τα φάρμακα, το ψωμί, την απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Ακόμη και στο εργασιακό προβάλλουν σαν επιτυχία ότι ενώ άνοιξε από την τρόικα και θα υπάρξουν αλλαγές -πχ οι τριετίες καταργούνται σαν μέτρο για όλους τους εργαζομένους και θα δίνονται επιλεκτικά- το θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων παραπέμπεται για το μέλλον.

Ενδεικτικό των δυσκολιών είναι ότι ακόμη δεν έχει καταλήξει για το εάν η συμφωνία θα έλθει στην βουλή σε νομοσχέδιο με ένα άρθρο ή με περισσότερα. Εάν το φέρει με περισσότερα κινδυνεύει οι βουλευτές να  καταψηφίσουν επιμέρους ρυθμίσεις. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα έλθει ξεχωριστά το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όπου δέχεται ήδη εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και εξ οικείων βέλη από τον πρώην πρωθυπουργό και τους δικούς του βουλευτές. Τον εσωτερικό σχεδιασμό των επόμενων εβδομάδων που θα λαμβάνει υπόψη και τις εσωτερικές ισορροπίες στους βουλευτές της συμπολίτευσης συζητά στη 1.00 το μεσημέρι με τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο ο πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση όπως κι αν φέρει την συμφωνία θα δεχθεί κριτική και από βουλευτές της συμπολίτευσης που θα επηρεάσουν και το κλίμα στην κοινωνία.

Τελικά η εντύπωση που θα επικρατήσει στην κοινωνία για το εάν η συμφωνία είναι ένας «θρίαμβος της κυβέρνησης» ή μία ακόμη υποχώρηση στα κελεύσματα των δανειστών θα κριθεί από την μάχη της επικοινωνίας που θα είναι σκληρή το προσεχές διάστημα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης