Αυτή θα είναι η τελευταία αξιολόγηση της Τρόικας, λένε κυβερνητικά στελέχη

Αυτή θα είναι η τελευταία αξιολόγηση της Τρόικας, λένε κυβερνητικά στελέχη

Αφήνουν να εννοηθεί ότι μετά την συμφωνία το κλίμα για την ελληνική οικονομία θα βελτιωθεί περαιτέρω

Αυτή θα είναι η τελευταία αξιολόγηση της Τρόικας, λένε κυβερνητικά στελέχη
Σήμερα, τελευταία στιγμή κυριολεκτικά, αναμένεται να κλείσει η σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα προκειμένουν να δοθεί το πράσινο φως για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και την εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν περισσότερο άκαμπτοι από ό,τι υπολόγιζε η ελληνική κυβέρνηση ανοίγοντας θέματα και επιμένοντας στις θέσεις τους χωρίς να συγκοινούνται από τις κυβερνητικές ισορροπίες και το πολιτικό κόστος. Για την κυβέρνηση το παιχνίδι είναι πιο σύνθετο αφού πρέπει να πετύχει ένα συμβιβασμό κατά τρόπο που:

Κλείσιμο
- Πρώτον: δεν θα υπονομεύει σε αντιαναπτυξιακή κατεύθυνση την ελληνική οικονομία

- Δεύτερον: δεν θα διασαλεύει την ευαίσθητη κυβερνητική σταθερότητα

- Τρίτον: το πακέτο της συμφωνίας θα μπορεί να περάσει άπο την βουλή χωρίς απώλειες

- Τέταρτον: δεν θα ψαλιδίζει τις πιθανότητες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να φέρουν ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές

Τα δύο πιο σημαντικά θέματα ήταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το πρωτογενές πλεόνασμα.

Στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος η ελληνική κυβέρνηση πέρασε την θέση της, το ύψος του σύμωνα με πληροφορίες θα πλησιάσει τα τρια δις ευρώ. Το πως θα μοιραστεί αποτελεί ακόμη αντικείμενο αντιπαράθεσης. Ο πρωθυπουργός πάντως είναι ανυποχώρητος ότι πέρα από ενδεχόμενες δημοσιονομικές τρύπες ένα ποσοστό του θα διανεμηθεί σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους όπως έχει υποσχεθεί. Άλλωστε για τους ένστολους υπάρχουν και οι αποφάσεις των δικαστηρίων.

Στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που ετέθη σε παράλληλη διαπραγμάτευση από το ΔΝΤ επικράτησε τελικά η ελληνική θέση της Τράπεζας της Ελλάδος που συμπίπτει με την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για να έλθει ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας το νομοσχέδιο στην βουλή. Το κόστος όμως ήταν υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς σε μία σειρά διαρθωτικά ζητήματα. Η Τρόικα επιμένει στο θέμα του γάλακτος όπως επίσης και στην πλήρη διάλυση του εργασιακού πλαισίου με απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων. Συμβιβασμός βρέθηκε για το θέμα των απολύσεων το 2015 που παραπέμπεται για επανεξέταση το Φθινόπωρο.

Δεν αποκλείεται πάντως ορισμένα ζητήματα να παραμείνουν για αργότερα όπως επιθυμεί η κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές χωρίς όμως να επηρεάσουν αρνητικά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Το επόμενο για την κυβέρνηση θα είναι να περάσει την συμφωνία από την Βουλή. Τα πράγματα εδώ δεν είναι απλά και δυσκολεύουν από το γεγονός ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Δεν αποκλείεται στα κρίσιμα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στην βουλή να υπάρξουν διαρροές από βουλευτές της συμπολίτευσης.

Η κυβέρνηση θέλει να κλείσουν οι εκκρεμότητες με τους δανειστές και ήδη προβάλλει τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας. Στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου λένε ότι θα είναι η τελευταία αξιολόγηση της Τρόικας ενώ αφήνουν να εννοηθεί ότι μετά την συμφωνία το κλίμα για την ελληνική οικονομία θα βελτιωθεί περαιτέρω και θα επιχειρηθεί έξοδος στις αγορές για μικρό ποσό εντός του Απριλίου με επιτόκιο γύρω στο 5%. Θα είναι αυτό απόδειξη ότι η οικονομία μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς νέα βοήθεια και επόμενο μνημόνιο κάτι που θα αξιοποιηθεί δεόντως στις ευρωεκλογές.

Εν τω μεταξύ το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με προβληματισμό τις εξελίξεις στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο και τις ανακατατάξεις που προκαλεί το “Ποτάμι” του κ. Σταύρου Θεοδωράκη. Η ηγεσία της ΝΔ δεν ανησυχεί για ενδεχόμενες δικές της απώλειες, προβληματίζεται όμως για το ποσοστό που ενδέχεται να αποσπάσει το απολίτικο και στρογγυλό ποτάμι από τον κυβερνητικό του εταίρο. Δεν θα ήθελε να βρεθεί την επόμενη ημέρα με έναν εξαυλωμένο κυβερνητικό εταίρο. Αλλά και στο ενδιάμεσο μέχρι τις ευρωεκλογές η πίεση από το “Ποτάμι” μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν μπροστά τους δύσκολα νομοσχέδια να ψηφίσουν. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης