Με προβεβλημένα στελέχη πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στη «μάχη» των ευρωεκλογών

Με προβεβλημένα στελέχη πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στη «μάχη» των ευρωεκλογών

Σίγουρος θεωρείται ο Νίκος Χουντής - Από τους νυν βουλευτές ακούγονται περιπτώσεις δημοφιλών προσώπων, όπως ο Αλέξης Μητρόπουλος - Εξετάζονται πρόσωπα από τον πανεπιστημιακό χώρο με εξαιρετική παρουσία στον αντιμνημονιακό αγώνα, όπως οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Κώστας Χρυσόγονος

Με προβεβλημένα στελέχη πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στη «μάχη» των ευρωεκλογών
Με ένα μείγμα προβεβλημένων και μεσαίων στελεχών, αλλά και την επιστράτευση λαμπερών υποψηφιοτήτων από το χώρο του πολιτισμού και τους κοινωνικούς φορείς, θα προσπαθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερκεράσει την όποια πρόκληση δημιουργεί το νέο πλαίσιο της μάχης για τις ευρωεκλογές, μετά την κυβερνητική απόφαση για εκλογή των αντιπροσώπων μας στο Ευρωκοινοβούλιο με σταυρό και όχι με λίστα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ μένουν κατ' αρχήν ψύχραιμοι, καθώς δεν έχουν την πολυτέλεια, μετά το πάθημα με τις επιλογές τους για τις περιφέρειες, να βυθιστούν σε μία ακόμη εσωκομματική κρίση. Ούτε και έχουν πραγματικό άγχος. Τουναντίον. Όπως διαμηνύουν από την Κουμουνδούρου, «τη μάχη των ευρωεκλογών τη δίνουν τα κόμματα, όχι τα πρόσωπα», άρα η σύγκρουση θα γίνει στο επίπεδο των πολιτικών διλημμάτων και όχι σε αυτό της επιλογής των υποψηφίων.

Σε πρώτη φάση ο ΣΥΡΙΖΑ εξάγει δύο συμπεράσματα: πρώτον, ότι τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης δεν μπορούν πλέον να κρύψουν το φόβο και την αγωνία τους για την επερχόμενη, σίγουρη ήττα τους, εξ ου και σκαρφίζονται διάφορα τεχνάσματα για να μειώσουν το εύρος της και την κάνουν διαχειρίσιμη.

Κλείσιμο
Και δεύτερον, ότι με τους χειρισμούς τους θα πέσουν στην παγίδα που στήνουν. «Εφόσον επιλέγουν να βάλουν κεντρικά τους στελέχη στο ευρωψηφοδέλτιο, αυτό σημαίνει ότι αποδέχονται πως οι εκλογές έχουν μεγάλη πολιτική σημασία και εκπέμπουν σημαντικό πολιτικό μήνυμα, άρα έρχονται στη δική μας θέση, που από την αρχή πολιτικοποιήσαμε τη μάχη των ευρωεκλογών» αναφέρουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του κ. Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχεται δύο αποκλίνουσες εισηγήσεις: η πρώτη λέει ότι πρέπει να μπουν στη μάχη ως υποψήφιοι κορυφαίοι και προβεβλημένοι παράγοντες του κόμματος, σε απάντηση ανάλογων κινήσεων, που φαίνεται ότι κάνουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

«Δεν μπορούμε να μην πάμε με την πρώτη γραμμή των στελεχών μας, ούτε να διακινδυνεύσουμε στο παραμικρό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών» επισημαίνουν. Η δεύτερη εισήγηση λέει ότι δεν χρειάζεται να επιστρατευτούν βουλευτές και κορυφαίοι, γιατί θα φανεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένδεια στελεχών.

Ο δρόμος, που φαίνεται να επιλέγει ο κ. Τσίπρας, αν και δεν βιάζεται να ανοίξει τα χαρτιά του, είναι κάπου στη μέση. Θα επιστρατευτούν, εάν χρειαστεί, επιφανείς παράγοντες, αλλά δεν θα κηρυχθεί και κάποια ειδική «επιστράτευση» προς τούτο.

Συνεργάτες του προέδρου επισημαίνουν ότι τη μάχη θα τη δώσουν και όλοι οι κορυφαίοι, ανεξάρτητα από το εάν θα είναι υποψήφιοι ή όχι. «Στα τηλεοπτικά πάνελ για παράδειγμα θα πηγαίνουν οι πάντες, είτε υποψήφιοι είτε όχι και μάλιστα οι όσοι δεν είναι στο ψηφοδέλτιο, δεν θα υπόκεινται στους όποιους περιορισμούς εμφανίσεων τεθούν» σημειώνουν με νόημα.

Από ονόματα έχουν πάντως αρχίσει να κυκλοφορούν κάποια και τις επόμενες ημέρες, μόλις αρχίσει να ξεκαθαρίζουν οι όροι του νέου πλαισίου εκλογής των ευρωβουλευτών, θα ξεκινήσουν και συγκεκριμένες συζητήσεις, όχι μόνο με στελέχη, αλλά και με προσωπικότητες πέραν των στενών κομματικών ορίων. Σίγουρος για παράδειγμα είναι ο νυν ευρωβουλευτής και άκρως επιτυχημένος, όπως ομολογούν όλοι, κ. Νίκος Χουντής.

Από τους νυν βουλευτές ακούγονται περιπτώσεις δημοφιλών προσώπων όπως ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος, ενώ εξετάζονται πρόσωπα από τον πανεπιστημιακό χώρο με εξαιρετική παρουσία στον αντιμνημονιακό αγώνα, όπως οι κύριοι Γιώργος Κατρούγκαλος και Κώστας Χρυσόγονος.

Συζητούνται επίσης ονόματα που προέρχονται από τους εργασιακούς χώρους, όπως ο κ. Αλέκος Καλύβης και η κυρία Δέσποινα Σπανού.

Η αριστερή πτέρυγα εξετάζει τις περιπτώσεις στελεχών όπως οι κύριοι Στάθης Λεωτσάκος και Γιάννης Τόλιος, καθώς και την κυρία Σόφη Παπαδόγιαννη.

Επιμονή στον Οδ. Βουδούρη

Ανυποχώρητη είναι η στάση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα του κ. Οδυσσέα Βουδούρη στην περιφέρεια της Πελοποννήσου, παρά τις ισχυρές αντιδράσεις των τοπικών οργανώσεων. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε την Παρασκευή στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του κόμματος ότι η απόφαση ισχύει.

Το θέμα είναι πιθανόν να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση, αλλά ουσιαστικά ο χρόνος μάλλον δουλεύει υπέρ του κ. Βουδούρη. Ο κ. Τσίπρας θεωρεί την υπόθεση ως εξαιρετικής σημασίας για το άνοιγμα, που επιχειρεί στο χώρο της λεγόμενης αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και γνωρίζει ότι εάν αναδιπλωθεί τώρα -ασχέτως εάν έγιναν λάθη στο χειρισμό της υποψηφιότητας- θα κόψει τις γέφυρες με πολλούς εν δυνάμει συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ, είτε προεκλογικά είτε μετεκλογικά.

Πρόκειται στο βάθος και για μία αναμέτρηση στρατηγικών σημασίας επιλογών με την αριστερή πτέρυγα του κόμματος για τις συνεργασίες του κόμματος. Και επιπλέον -εξίσου σημαντικό στοιχείο και αυτό- το όλο θέμα αφορά και το αρχηγικό του προφίλ, αφού έχει πειστεί ότι εάν υποχωρήσει θα δεχθεί κριτική ότι δεν ελέγχει το κόμμα και δεν έχει το ηγετικό βάρος να επιβάλει μία επιλογή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης