Κυπριακό: "Ιστορική" συνάντηση Αναστασιάδη - Έρογλου μετά το σχέδιο Ανάν

Κυπριακό: "Ιστορική" συνάντηση Αναστασιάδη - Έρογλου μετά το σχέδιο Ανάν

Οι δύο άνδρες, θα επικυρώσουν το κοινό ανακοινωθέν με βάση το οποίο θα γίνουν οι συνομιλίες

Κυπριακό: "Ιστορική" συνάντηση Αναστασιάδη - Έρογλου μετά το σχέδιο Ανάν
Στο αεροδρόμιο Λευκωσίας επαναλαμβάνεται η ιστορία. Νίκος Αναστασιάδης και Ντερβίς Έρογλου με τους συνεργάτες τους συναντώνται, σηματοδοτώντας την έναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

Στις 11:30 έφτασε  πρώτος στο αεροδρόμιο Λευκωσίας ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, συνοδευόμενος από τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι και έξι συνεργάτες του.

Κλείσιμο
Λίγο αργότερα μετέβη στα γραφεία των Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς, Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στη συνάντηση συμμετέχουν και άτομα που υπηρετούν στο γραφείο του κ. Μαυρογιάννη, καθώς και υπάλληλοι του Διπλωματικού Γραφείου.

Τα Ηνωμένα Έθνη θα εκπροσωπηθούν από την Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάντενχαϊμ, η οποία μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ηγετών θα αναγνώσει την κοινή διακήρυξη.

Χθες, βράδυ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι «το στοίχημα είναι να δούμε να επανενώνεται η πατρίδα μας».

«Το στοίχημα είναι να δούμε τα κατοχικά στρατεύματα να αποχωρούν. Το στοίχημα είναι ξανανταμώσουμε με τους συμπατριώτες μας τους Τουρκοκύπριους και μέσα σε μια ευρωπαϊκή χώρα να γίνει επιτέλους κατορθωτό να συμβιώσουμε και να προκόψουμε», πρόσθεσε.

Σύντομα οι διαπραγματευτές του κυπριακού σε Αθήνα και Άγκυρα

Εν τω μεεταξύ, σύντομα θα πραγματοποιηθούν οι επισκέψεις του Ελληνοκύπριου και Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή σε Άγκυρα και Αθήνα αντίστοιχα, όπως δήλωσε ο Τούρκος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, προσθέτοντας ότι τους περιμένει μια εντατική διαδικασία.

Στη συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολού, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι  η τουρκοκυπριακή πλευρά θα κάνει ό,τι μπορεί και ο ίδιος διατηρεί ελπίδες για την νέα διαδικασία.

"Βγήκε ένα νέο πλαίσιο από το κοινό ανακοινωθέν και από δω και πέρα θα βοηθήσει τις πλευρές στην διαδικασία που θα ακολουθήσει", ανέφερε, επισημαίνοντας ότι "θα βοηθήσει τις δύο πλευρές να αναπτύξουν ένα πιο υγιή διάλογο".

Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι η νέα αντίληψη στην ελληνοκυπριακή πλευρά είναι σημαντική για την δημιουργία μιας πιο ισχυρής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και ανέφερε ότι στο κοινό ανακοινωθέν υπάρχει καθαρά μια δομημένη διαδικασία.

"Η δομημένη διαδικασία σημαίνει ότι δεν κάνουμε διαπραγματεύσεις μόνο για χάρην των διαπραγματεύσεων. Σε αυτή τη δομημένη διαδικασία μπορεί να γίνει αισθητό το αυξημένο ενδιαφέρον των διεθνών παραγόντων και πιθανόν θα ξεκαθαρίσουμε σε ποιο βαθμό και πως θα μπορούν οι παράγοντες αυτοί να συμπεριληφθούν", είπε ο Κουντρέτ Οζερσάι.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, τα ΗΕ είχαν εντατικές επαφές με την τουρκοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή.

Ανέφερε ακόμη ότι σε μια δομημένη διαδικασία η οποία αναγνωρίζεται ως βήμα με βήμα διαδικασία μπορεί να υπάρξει πιο γρήγορα αποτέλεσμα.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από εκεί που έμειναν.

"Υπάρχουν ζητήματα που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές μέχρι σήμερα. Υπάρχουν όμως και ζητήματα τα οποία δεν έχουν συμφωνηθεί και θα τα θέσουν στο τραπέζι ένα- ένα για να τα συζητήσουν", ανέφερε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης