Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου για Τρόικα, απολύσεις αλλά και υποβρύχια

Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου για Τρόικα, απολύσεις αλλά και υποβρύχια

Το απόγευμα το ραντεβού - Η κυβέρνηση ευελπιστεί σε συμφωνία με την τρόικα με «σύμμαχο» την Μέρκελ

Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου για Τρόικα, απολύσεις αλλά και υποβρύχια
Έχοντας την πολιτική στήριξη της γερμανίδας Καγκελαρίου η κυβέρνηση ευελπιστεί να κλείσει την διαπραγμάτευση με την Τρόικα μέχρι το τέλος του χρόνου όπως δήλωσε χθες και ο κ. Γιάννης Στουρνάρας
βγαίνοντας από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κλείσιμο
Η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρωθεί η συζήτηση εντός των προσεχών ημερών αν είναι δυνατόν πριν την σύνοδο του Eurogroup
στις 9 Δεκεμβρίου ή σε κάθε περίπτωση να έχει συντελεστεί πρόοδος ώστε να αποφύγει αρνητική έκθεση της Τρόικας.

Αν παρέλθει και η 9η Δεκεμβρίου χωρίς συμβιβασμό στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία που να επικυρωθεί έστω και με τηλεδιάσκεψη του οργάνου πριν από την σύνοδο κορυφής της 19 Δεκεμβρίου.

Στην σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συζητήθηκαν τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης και για αυτό συμμετείχαν οι δύο υπουργοί που έχουν ακόμη σημαντικές εκρεμότητες, οι κ.κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιάννης Βρούτσης.

- Ο κ. μεν κ. Μητσοτάκης φαίνεται να έχει βρει τους 4000 υπό απόλυση υπαλλήλους για το 2013 και τους 11.000 για το 2014. Θα προκύψουν από καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών και φορέων του δημοσίου και από περιορισμό των υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες. Έχει μάλιστα ενημερώσει τα υπουργεία για τις καρατομήσεις που πρέπει να κάνουν.

- Ο δε κ. Γιάννης Βρούτσης έχει σε εκκρεμότητα το ασφαλιστικό που ικανοποιεί την Τρόικα και δηλώνει ότι θα καλύψει την δημοσιονομική πρόβλεψη με την είσπραξη των οφειλομένων και με περικοπή στα εφάπαξ και στις επικουρικές -που όμως λέει δεν είναι οριζόντιο μέτρο και θα είναι μικρής κλίμακας. Έχει όμως και την απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα που επεξεργάζεται τρόπο για να αυξήσει το όριο πάντα με την επίκληση της υψηλής ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης.

- Στο θέμα της Αμυντικής Βιομηχανίας  η κυβέρνηση δεν ανοίγει τα χαρτιά της, ο πρωθυπουργός όμως αφήνει να εννοηθεί ότι θα βρεθεί λύση σύμφωνα με την δική της πρότασή που περιέχει απολύσεις και συρρίκνωση αλλά αποφεύγει το κλείσιμο.

-Έτερο θέμα οι πλειστηριασμοί των ακινήτων όπου αναζητείται μία ενδιάμεση λύση που να απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς αλλά να αφήνει επικοινωνιακά περιθώρια στην κυβέρνηση ώστε να περάσει το σχετικό νομοσχέδιο από την Βουλή χωρίς να μειώσει την κοινοβουλευτική της δύναμη.

Υπάρχει πάντα και η διαφορά για το δημοσιονομικό κενό στο οποίο η κυβέρνηση ξεκίνησε από τα 500 εκατομμύρια και έχει φθάσει στο 1,5 δισ, ωστόσο μετά την παρέμβαση Μέρκελ -ότι δεν είναι τόσο σημαντικό αν θα είναι 0,5 ή 1 ή 1,5 δισ. ευρώ- αναμένεται ότι θα βρεθεί επίσης συμβιβαστική λύση ή θα παραπεμφθεί σε δεύτερο χρόνο.

Τα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης και τα υπό κατάθεση νομοσχέδια θα συζητηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλη Βενιζέλο ο οποίος πρέπει να συμφωνήσει στο πλαίσιο των δικών του υπολογισμών που να ξεπερνούν τις ενστάσεις των βουλευτών του. Στη συνάντηση πάντως θα συζητηθεί και η κατάθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα των υποβρυχίων που αφορά προσωπικά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και φέρνει σε αμηχανία τη ΝΔ που παλαιότερα του καταλόγιζε ευθύνες.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να βαρύνεται από εκκρεμότητες όταν θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαικής Ένωσης ήταν το μήνυμα της κυρίας Μέρκελ τόσο προς την Τρόικα όσο και προς την ελληνική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επισπεύδει και οι αρμόδιοι υπουργοί «βομβαρδίζουν» το κλιμάκιο της Τρόικας με e-mail, με προτάσεις προκειμένου να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης