Τα νέα πρόσωπα στη λίστα του ΠΑΣΟΚ για τις Ευρωεκλογές

Τα νέα πρόσωπα στη λίστα του ΠΑΣΟΚ για τις Ευρωεκλογές

Σε... δόσεις η ανακοίνωση των ονομάτων από τον πρόεδρο που επιλέγει τα πρόσωπα με γνώμονα τη λογική της βαθιάς ανανέωσης - Στοίχημα η εκλογή τεσσάρων βουλευτών και εκλογικό ποσοστό 15% και άνω

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
pasok_euroekloges_xr
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση της λίστας με τους υποψηφίους στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, καθώς ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης σκοπεύει εντός των προσεχών ημερών να αρχίσει σταδιακά τα αποκαλυπτήρια των ονομάτων.

Την επιλογή των προσώπων χειρίζεται σχεδόν αποκλειστικά ο ίδιος, αν και έμπιστα στελέχη του επιτελείου του έχουν αναλάβει να βολιδοσκοπήσουν και να σκανάρουν πιθανές υποψηφιότητες, είτε από προτάσεις είτε από αυτοπροτάσεις. Η κεντρική οδηγία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ παραπέμπει στην πιστή εφαρμογή της γραμμής της βαθιάς ανανέωσης - του μοντέλου δηλαδή που ακολούθησε και στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις του 2023 για την ανάδειξη των βουλευτών, του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα και των άλλων αυτοδιοικητικών ανά την Ελλάδα.

Στελέχη κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. επαναλαμβάνουν ότι μετά την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία αποδείχτηκαν εξίσου δυνατά χαρτιά αρκετά νέα πρόσωπα που έδρασαν μαχητικά και μεθοδικά σε κάθε καθοριστικής σημασίας συγκυρία. Είναι γεγονός ότι στις θέσεις-κλειδιά στη Χαριλάου Τρικούπη καθώς και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο κ. Ανδρουλάκης ποντάρει στον συνδυασμό της ανανέωσης με την εμπειρία, ενώ αποφεύγει τους συχνούς ανασχηματισμούς ακόμη και αν από πολλούς θεωρούνται αναγκαίοι, όπως συνέβη κατά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον γάμο, όπου καταψήφισαν 11 βουλευτές, μεταξύ των οποίων η γραμματέας της Κ.Ο. Λίτσα Λιακούλη και ο αναπληρωτής γραμματέας Απόστολος Πάνας.

Από την Αθήνα στη Ρώμη

Είναι προφανές ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η συγκρότηση ενός δυναμικού ψηφοδελτίου με απήχηση σε διαφορετικά εκλογικά κοινά. Γι’ αυτό και ο κ. Ανδρουλάκης προσανατολίζεται στην τμηματική ανακοίνωση των ονομάτων στη λίστα, από τώρα και μέχρι τις αρχές Απριλίου. Εντός της εβδομάδας σχεδιάζει την παρουσίαση κάποιων υποψηφίων, ενώ μετά την επιστροφή του από το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Ρώμη το προσεχές Σαββατοκύριακο θέλει να δώσει έμφαση στην ανάδειξη του αφηγήματος των Ευρωσοσιαλιστών εν όψει της μάχης του Ιουνίου.

Κλείσιμο
Οι «πράσινοι» υποψήφιοι θα επιλεγούν και με βάση την ενασχόλησή τους με τα ευρωπαϊκά δρώμενα. Ανάμεσα δε στους 42 υποψηφίους θα είναι 17 κυρίες, κυρίως από τις νεότερες γενιές. Οπως ακούγεται, ψηλά στη λίστα των πιθανών υποψηφίων γυναικών είναι οι κυρίες Ολγα Μαρκογιαννάκη (επιστήμονας, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, με καταγωγή από την Κρήτη), Εφη Κουτεντάκη (πρώτη περιφερειακή σύμβουλος στις εκλογές του 2019, επίσης από την Κρήτη, και δη από τη γενέτειρα του κ. Ανδρουλάκη, το Ηράκλειο), Χριστίνα Αλίρη (αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου), Χριστίνα Φοροπούλου (αυτοδιοικητική από την Κεντρική Μακεδονία) κ.ά.
androylakis_voyli_arthro

Ισχυρή θεωρείται αναμφίβολα η υποψηφιότητα του νυν γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και εξ απορρήτων συνεργάτη του κ. Ανδρουλάκη, Ανδρέα Σπυρόπουλου, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει να οργώνει την Ελλάδα για την προετοιμασία του προεκλογικού αγώνα του κόμματος. Την επανεκλογή του στην Ευρωβουλή διεκδικεί ο δημοφιλής στον χώρο του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου, ενώ στη μάχη μπαίνει με αξιώσεις ο πρώην υπουργός Οικονομικών και μέλος σήμερα του Πολιτικού Συμβουλίου (από το παπανδρεϊκό μπλοκ) Φίλιππος Σαχινίδης.

Οι καλά γνωρίζοντες εκτιμούν ότι άνετη πρόσβαση στα κοινά της Κεντροαριστεράς, και δη στη Βόρεια Ελλάδα, έχει ο γνωστός μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, ο οποίος στις προηγούμενες ευρωεκλογές ήταν επίσης υποψήφιος και είχε καταλάβει την πέμπτη θέση. Ιδιαίτερη κινητικότητα αναπτύσσει ο οικονομολόγος και γραμματέας Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Κικίλιας. Δεν αποκλείεται η κάθοδος του αθλητικογράφου Βασίλη Σκουντή (ήταν υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στο Ρέθυμνο στις εθνικές εκλογές), του συνταγματολόγου πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου, του υποψήφιου βουλευτή στη Βόρεια Αθήνα Πάνου Γκανιάτσου και άλλων στελεχών απ’ όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή τεσσάρων βουλευτών, που προϋποθέτει εκλογικό ποσοστό της τάξης του 15% και άνω, περνά μέσα από τη διεύρυνση της επιρροής του στα αστικά κέντρα και το λεκανοπέδιο της Αττικής - όπου στις βουλευτικές εκλογές κατέγραψε μονοψήφια ποσοστά. Το κλίμα πιστεύουν ότι βελτιώνεται και ότι σε αυτό συμβάλλει η δραστήρια παρουσία των βουλευτών της Αττικής, Μιλένας Αποστολάκη και Νάντιας Γιαννακοπούλου, Παύλου Χρηστίδη, Παύλου Γερουλάνου και Μανώλη Χριστοδουλάκη.

Το σχέδιο της Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, θέλει διαρκή και έντονη παρουσία κλιμακίων του ΠΑΣΟΚ στην Αττική με κάθε ευκαιρία. Ετσι, αυτές τις ημέρες ξεκινούν καμπάνια σχετικά με τις προτάσεις Ανδρουλάκη για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και της ακρίβειας. Την ίδια ώρα, επιχειρούν άνοιγμα στις κεντροαριστερές δυνάμεις, χωρίς όμως να δείχνουν τάσεις εμπλοκής στην εσωκομματική περιδίνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγεσία έχει ξεκαθαρίσει στέλνοντας σχετικό μήνυμα στους βουλευτές και τα στελέχη ότι πρέπει να δείξουν θεσμικό σεβασμό και, όπως πάντα, έτσι και αυτή τη φορά να κρατηθούν μακριά από τα εσωτερικά ζητήματα των άλλων κομμάτων.

Ο κ. Ανδρουλάκης είναι αισιόδοξος όσον αφορά την προσέλκυση ψηφοφόρων που εμφανίζουν τάσεις φυγής από τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Ταυτόχρονα, είναι και πολύ προσεκτικός ως προς τις γέφυρες που πρέπει να οικοδομήσει στον χρόνο που απομένει μέχρι τις ευρωεκλογές. Εχει κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να καλλιεργήσει κλίμα μεταγραφών, ότι δεν πιστεύει σε συγκολλήσεις κορυφής και ότι εφόσον το ΠΑΣΟΚ πετύχει τους στόχους του στις ευρωεκλογές, τότε θα απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για την εκ νέου συγκρότηση ενός ισχυρού κεντροαριστερού πόλου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης