Κλείνουν μέτωπα στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των Σπετσών: Το απουσιολόγιο και… η Εκκλησία

Κλείνουν μέτωπα στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των Σπετσών: Το απουσιολόγιο και… η Εκκλησία

Ποιοι θα πάνε και ποιοι όχι στο τριήμερο - Το πρόγραμμα και το ενδεχόμενο ρήγμα με την Εκκλησία

kasselakis12
Με… φόρα έχουν ριχθεί στην Κουμουνδούρου στην προετοιμασία του «τριημέρου των Σπετσών», καθώς η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στο κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού έχει τεθεί στο στόχαστρο της εσωκομματικής κριτικής ως προς τη χρησιμότητά της. Υπερβαίνοντας επιμέρους σχόλια, η Κουμουνδούρου επιθυμεί να δοθεί ισχυρό πολιτικό πρόσημο στη διαδικασία, όπως ζητήθηκε κατά πληροφορίες, από σειρά βουλευτών, έχοντας καταρτίσει ένα πυκνό σε εργασίες πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα εκκινήσουν στις τέσσερις το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ με το πέρας τους ο Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης θα παραθέσει δείπνο στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στην εξοχική κατοικία που διατηρεί στο νησί. Εκεί θα εξελίσσονται όλες οι διαδικασίες, δηλαδή η παρουσίαση του απολογισμού των δράσεων των βουλευτών σε power point (το οποίο επεξεργάζονται τις τελευταίες ώρες αρκετοί βουλευτές), αλλά και ο προγραμματισμός του κοινοβουλευτικού έργου, στο εξής. Ακολούθως, το πρωί του Σαββάτου θα ξεκινήσει από νωρίς η συνεδρίαση, καθώς το μεσημέρι ο κ. Κασσελάκης θα παραθέσει γεύμα σε πολύ γνωστή ψαροταβέρνα, στο παλιό λιμάνι των Σπετσών. Μετά την ανάπαυλα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα συνεδριάσει εκ νέου μέχρι το απόγευμα, ενώ σε περίπτωση που οι τοποθετήσεις υπερβούν σε μάκρος το χρονικό όριο των 30 λεπτών, το οποίο είχε τεθεί εξαρχής, τότε οι εργασίες θα παραταθούν μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής.

Πλην του διαδικαστικού ζητήματος, τα βλέμματα όλων στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι στραμμένα στο… απουσιολόγιο, δηλαδή τις βουλεύτριες και τους βουλευτές που θα απέχουν από τη διαδικασία, αλλά και τους λόγους μιας τυχόν «αποχής» τους. Μέχρι στιγμής, απόντες από τους 36 βουλευτές που αριθμεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φέρονται οι:

· Αλέξης Τσίπρας, πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, έχοντας εξηγηθεί ο λόγος της απουσίας του

Κλείσιμο
· Όλγα Γεροβασίλη, η οποία θα απουσιάσει για απολύτως κατανοητούς για την Κουμουνδούρου προσωπικούς λόγους

· Έλενα Ακρίτα, διαφωνώντας με το ύφος της επιστολής

· Ευάγγελος Αποστολάκης, αλλά μόνο την πρώτη ημέρα των εργασιών, καθώς θα συμμετάσχει σε εκδήλωση στο Νταβός και θα μεταβεί στις Σπέτσες, το πρωί του Σαββάτου.

Αντίθετα, το παρόν αναμένεται να δώσει η Βουλευτής Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα, αν και αρχικά είχε αφήσει να εννοηθεί ότι αισθάνεται «ναυτία» στις θαλάσσιες μετακινήσεις, αλλά και ο Βουλευτής Επικρατείας, Όθων Ηλιόπουλος, ο οποίος έρχεται για το σκοπό αυτό από την Αμερική. Στα ενδότερα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η «επιτυχία του πειράματος» της τριήμερης συνεδρίασης στις Σπέτσες «θα κριθεί στις λεπτομέρειες» επισημαίνουν αρκετοί βουλευτές σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, καθώς δεν είναι λίγοι, εκείνοι που θα προτιμούσαν η συνεδρίαση να λάβει χώρα σε κάποια περιοχή με ειδικό πολιτικό βάρος, όπως η Θράκη ή η Θεσσαλία. Ανοιχτό, πάντως, άφησε ένα σχετικό ενδεχόμενο ο κ. Κασσελάκης στη δευτερολογία του, κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος την περασμένη Κυριακή, λέγοντας ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα πάει παντού το επόμενο διάστημα, σε σημείο… υπερκόπωσης. Ο ίδιος, άλλωστε, σκοπεύει να δώσει σήμερα το παρόν στην κοπή πίτας των Νομαρχιακών Επιτροπών Αρκαδίας και Λακωνίας, μεταβαίνοντας στην Σπάρτη και την Τρίπολη αντίστοιχα. Νωρίτερα, ωστόσο, φημολογείται πως θα έχει συνάντηση με τον Βουλευτή Χανίων, Παύλο Πολάκη, μολονότι το περιβάλλον του τελευταίου δεν την επιβεβαιώνει.

Υπό το φόβο του κλήρου

Η προσπάθεια να κλείσουν τα ενεργά εσωκομματικά μέτωπα ερμηνεύει, κατά ορισμένα στελέχη και το διήμερο ενασχόλησης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τον πολιτισμό, υπεύθυνη για τον οποίο είναι η Βουλευτής, Κυριακή Μάλαμα, η οποία εξέφρασε πρώτη ενδοιασμούς για την «συνεδρίαση των Σπετσών». Το κλίμα, σε κάθε περίπτωση, στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει τεταμένο, καθώς πέραν της μεταφοράς των συνεδριάσεων της ΚΟ στο συγκεκριμένο νησί, ο προβληματισμός βαθαίνει, αναφορικά με ένα ενδεχόμενο ρήγμα με την Εκκλησία. Και αυτό, γιατί στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη στάση του κλήρου απέναντι στην επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να επιβάλει αφενός κομματική πειθαρχία στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, και να προχωρήσει αφετέρου αμέσως μετά στην επανακατάθεση της συμφωνίας για το διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα. «Η εστίαση στα δικαιώματα μπορεί να θεωρηθεί επιθετική λόγω της συγκυρίας από μερίδα της Εκκλησίας», όπως εκτιμούν, οξύνοντας ακόμη περισσότερο τις αντιδράσεις για το περιεχόμενό του.

Από πλευράς του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκος Παππάς ανέφερε για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια πως «εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ θα δούμε το κείμενο πρώτα, γιατί δεν αποκλείεται λόγω πιέσεων που δέχεται από την ακροδεξιά του πτέρυγα, να ’ναι κατά πολύ, ψαλιδισμένο», για να καταλήξει πως «εμείς θα τοποθετηθούμε επί κειμένου».

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα να τεθεί κομματική πειθαρχία για κάτι που είναι αυτονόητο» επανέλαβε χθες ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μιλώντας στο ATTICA TV, ενώ για το επίμαχο νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχολίασε ακόμη πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα το δει και θα εξετάσει τη στάση του».

Στο χορό των ενστάσεων για την επιβολή κομματικής πειθαρχίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μπήκε χθες και ο Βουλευτής Εύβοιας, Συμεών Κεδίκογλου. «Εγώ δεν θα μασήσω τα λόγια μου και θα είμαι ειλικρινής. Καταρχήν να σας πω την προσωπική μου άποψη σε θέματα που έχουν να κάνουν με πίστη, με βιοηθική, με δικαιώματα, πρέπει να είμαστε πολύ φειδωλοί σε θέματα κομματικής πειθαρχίας» περιέγραψε ο κ. Κεδίκογλου. Και πρόσθεσε: ««Πέρα από την ουσία, στην πολιτική υπάρχει και η τακτική, υπάρχει το timing, υπάρχουν οι συμβολισμοί. Σε αυτό το θέμα, δεν τα χειριστήκαμε σωστά» τόνισε ο κ. Κεδίκογλου. «Δεν υπήρχε λόγος, όταν υπήρχε σύσσωμη κατάθεση (σ.σ. της πρότασης νόμου) από την κοινοβουλευτική ομάδα, να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Κανένας δεν είχε πει ότι δεν θα το ψήφιζε. Δεύτερον, δύσκολα φέρνεις κομματική πειθαρχία σε κάτι που δεν το φέρνεις εσύ ο ίδιος, αλλά το φέρνει η κυβέρνηση και είσαι αντιπολίτευση, τη στιγμή μάλιστα που δεν το έχεις δει», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόστιμα για τα βρεφικά γάλατα και μέτρα για «καθαρές τιμές» στη μάχη κατά της ακρίβειας

Οι εκτελεστές του Ζαμπούνη στον Νέο Κόσμο ήταν εισαγόμενοι Βαλκάνιοι, εκτιμά ο Καλλιακμάνης


Θλίψη για την 38χρονη Γεωργία που παρασύρθηκε από χείμαρρο - Παραμένει αγνοούμενος ο σύντροφός της, Νίκος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης