ΣΥΡΙΖΑ: Σε βέρτιγκο για τα ομόφυλα ζευγάρια - Η εξέγερση του στενού κύκλου Κασσελάκη και η τριπλή κωλοτούμπα

ΣΥΡΙΖΑ: Σε βέρτιγκο για τα ομόφυλα ζευγάρια - Η εξέγερση του στενού κύκλου Κασσελάκη και η τριπλή κωλοτούμπα

Η κομματική πειθαρχία για τα ομόφυλα ζευγάρια άναψε φωτιές - Συνεδριάζει σε «σημείο βρασμού» η Κεντρική Επιτροπή - Έχει χαθεί το μέτρο, εκτιμούν και τα ψυχραιμότερα στελέχη

kasselakis_ke_11
Με τον… «χορό των Δερβίσηδων», όπου οι περιστροφές διαδέχονται η μία την άλλη μέσα σε ελάχιστα λεπτά, παρομοιάζουν τις τελευταίες ώρες την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κορυφαία στελέχη του, καθώς το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια έγινε η αφορμή να αναμετρηθούν μετωπικά προσωπικές στρατηγικές και στοχεύσεις, εκβάλλοντας στην κομματική γραμμή της Κουμουνδούρου.

Σε λιγότερες από 24 ώρες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετέβαλε τρεις φορές επισήμως την στάση του για το νομοσχέδιο, πριν αυτό αναρτηθεί καν προς επεξεργασία στη Βουλή, φέρνοντας ακόμη και μετριοπαθείς Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Και αυτό γιατί ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, αυτοδιαψεύστηκε μία ημέρα μετά την τηλεοπτική του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Star, όπου είχε δεσμευθεί δημόσια πως θα υπερψηφίσει την νομοθετική ρύθμιση και μάλιστα με την επιβολή κομματικής πειθαρχίας, προκειμένου να υπογραμμίσει το προοδευτικό στίγμα του κόμματός του, σε μια απόπειρα αντιδιαστολής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Μόνο που η κλιμάκωση των αντιδράσεων των βουλευτών, αλλά ιδίως του «στενού κύκλου» συνομιλητών του κ. Κασσελάκη είχε ως αποτέλεσμα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να χρειαστεί να προβεί ο ίδιος σε διευκρινίσεις χθες το βράδυ, αναιρώντας στην πράξη τον εαυτό του.

Τρεις στροφές σε 24 ώρες

Οι διαδοχικές κυβιστήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ωστόσο, ξεκίνησαν προχθές το βράδυ, όταν η Κουμουνδούρου εξέπεμπε σήμα επιφυλακτικής έως αρνητικής στάσης απέναντι στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, με τον Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλο να καλεί τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να υπερψηφίσει την πρόταση νόμου, που κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα η αξιωματική αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο έπρεπε ο κ. Μητσοτάκης «να υιοθετήσει και να ψηφίσει την πρόταση νόμου του #ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ. Να μην μπλέξει σε ακροβατισμούς και σε περιορισμό δικαιωμάτων των πολιτών».

Κλείσιμο
Στο πλαίσιο αυτό, η Κουμουνδούρου γνωστοποίησε την ίδια μέρα την πρόθεσή της να διοργανώσει ανοιχτή εκδήλωση στις 25 Ιανουαρίου, με ομιλία του κ. Κασσελάκη για την Ισότητα στο γάμο. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε καταθέσει δική του πρόταση νόμου για το θέμα στις αρχές της εβδομάδας, το νομοσχέδιο δεν φαίνεται να απασχόλησε σοβαρά την συνεδρίαση του Προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που συνεδρίασε με αντικείμενο τον προγραμματισμό του κοινοβουλευτικού έργου, στα μέσα της εβδομάδας.

Τα πάντα άλλαξαν όμως προχθές, όταν μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο κ. Κασσελάκης υποστήριξε πως το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί «χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ», συμπληρώνοντας πως «για θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι δυνατόν να προκαλείς τους βουλευτές σου να απόσχουν; Αν το θεωρεί ζήτημα δικαιωμάτων να επιβάλλει κομματική πειθαρχία όπως θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ». Εμμένοντας στην ίδια στάση, ο κ. Κασσελάκης προσήλθε χθες το πρωί στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολιάζοντας ως «αυτονόητο» το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας, στη σκιά των αντιδράσεων βουλευτών, όπως οι Γιάννης Σαρακιώτης και Διονύσης Καλαματιανός, αλλά και κοντινών συνεργατών του, όπως ο Διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας.

Κατά πληροφορίες, τη θετική στάση του απέναντι στο νομοσχέδιο επανέλαβε ο κ. Κασσελάκης χθες και προς τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου, εισπράττοντας, ωστόσο, ως απάντηση σωρεία αντιδράσεων. Οι μισές εξ αυτών εδράστηκαν σε ζητήματα τακτικής, καθώς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εγκάλεσαν την ηγεσία του κόμματος για «δώρο» προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που βρισκόταν αντιμέτωπος με τη μαζική καταψήφιση του νομοθετήματός του. Από πλευράς του, ο βουλευτής και Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκος Παππάς διαφώνησε, κατά πληροφορίες, απέναντι στην πρακτική να ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρώτος τα χαρτιά του, προαναγγέλλοντας τη θέση του, πριν καν δει το φως της δημοσιότητας, το επίμαχο νομοσχέδιο.

Ενστάσεις διατύπωσαν, όμως, ο Θανασης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ως αχρείαστη την κομματική πειθαρχία δεδομένου ότι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προσυπέγραψαν την πρόταση νόμου που κατέθεσε η Κουμουνδούρου, την στιγμή που αντίθετη άποψη διατύπωσε από κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία και ο Διονύσης Τεμπονέρας, κάνοντας λόγο για «παράδοξη» κομματική πειθαρχία. Όπως είπε, όταν καταθέσαμε πρόταση νόμου που υπογράφει σύσσωμη η ΚΟ, μοιάζει παράδοξη ως επιλογή, αφού η Πρόταση Νόμου υπογράφεται από το σύνολο των βουλευτών και ουσιαστικά ακυρώνεται, τόνισε.

Η «εξέγερση» του «στενού κύκλου»

Το κλίμα, όμως, βάρυνε απότομα, όταν κατηγορηματικά αντίθετος ως προς την ουσία του εμφανίστηκε ο Συντονιστής του Κοινοβουλευτικού έργου και Βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πολάκης φέρεται να εξέφρασε την αντίθεση του στο νομοσχέδιο, καθώς αυτό δεν θα ήταν υπερασπίσιμο στα ορεινά χωριά. Δεν μεσολάβησαν παρά μερικές ώρες, ώσπου η Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη «άδειασε» τον Πρόεδρο του κόμματος και τα όσα «άκουσαν και είδαν» τα κορυφαία στελέχη στην συνέντευξή του μια μέρα πριν, λέγοντας πως «ο κ. Κασσελάκης δεν είπε ότι θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά ότι υπάρχει ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ», για να συμπληρώσει ότι «κανείς δεν θα διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια», ακυρώνοντας το αφήγημα του Προέδρου του κόμματος.

«Του αδειάσματος» στον ΣΥΡΙΖΑ

Υπό αυτό το πρίσμα, «ίσως είναι η πρώτη φορά που η εκπρόσωπος Τύπου ενός κόμματος εκθέτει τόσο πολύ τον Πρόεδρο ενός κόμματος. Είναι ασύλληπτο» σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα ο στιχουργός και ένθερμος υποστηρικτής του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκος Μωραΐτης, «αδειάζοντας» και εκείνος με τη σειρά του την κ. Αυγέρη, που είχε νωρίτερα «αδειάσει» τον κ. Κασσελάκη.

Αποκορύφωμα όλων αυτών, ήταν να παρέμβει στα κοινωνικά δίκτυα χθες το βράδυ ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης κι ενώ οι επιτελείς της Κουμουνδούρου δεν γνώριζαν, κατά πληροφορίες, μέχρι τότε τις επόμενες κινήσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ο ίδιος ανέκρουσε πρύμναν χθες, υπογραμμίζοντας στην ανάρτησή του πως «όταν δω το νομοσχέδιο της ΝΔ, θα σας δημοσιοποιήσω την άποψή μου. Αδιαμεσολάβητα και με ειλικρίνεια, όπως πάντα», «αδειάζοντας» παράλληλα την Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, τον Παύλο Πολάκη και στο τέλος της μακράς, χθεσινής ημέρας τον ίδιο τον εαυτό του.

Πιάνοντας εκ νέου το νήμα αργά χθες το βράδυ, με δηλώσεις της στο Action24 η Εκπρόσωπος Τύπου, Δώρα Αυγέρη ισχυρίστηκε ότι οι δηλώσεις της δεν ήταν σε απόκλιση με αυτές του προέδρου του κόμματος λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι κομματική πειθαρχία σημαίνει για τους βουλευτές του κόμματος προσήλωση σε αρχές. Απαντώντας, ακόμη, στην προοπτική αυτή, σε ερώτηση αν είναι στο τραπέζι οι διαγραφές, η κυρία Αυγέρη είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι, ούτε η πρόταση της ΝΔ για τα ομόφυλα ζευγάρια, αποφεύγοντας να σχολιάσει τη διαφωνία του Βουλευτή, Παύλου Πολάκη, στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Εκρηκτικό το κλίμα στην Κεντρική Επιτροπή

Το ντόμινο περιστροφών και κυβιστήσεων, ωστόσο, όξυνε χθες ακόμη περισσότερο τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κι ενώ επιμέρους αντιρρήσεις επί του νομοσχεδίου είχαν ήδη διατυπώσει ιδιωτικά -και αθόρυβα-τις προηγούμενες ημέρες, κατά πληροφορίες, από μια σειρά από βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πάντως, και τα πλέον ψύχραιμα και μετριοπαθή στελέχη παρατηρούσαν χθες πως «έχει χαθεί το μέτρο, αλλά και η έξωθεν μαρτυρία του κόμματος», το οποίο πέτυχε χθες «άλλο ένα μνημειώδες αυτογκόλ», όπως επισημαίνουν.

Στο κάδρο της ηγετικής ομάδας αθροίζονται κοντά στο βέρτιγκο στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, τόσο το δάνειο στα κομματικά ΜΜΕ, όσο και η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις Σπέτσες, πλάι στα δημοσιεύματα περί «πρότασης υπουργοποίησης» του κ. Κασσελάκη από τον κ. Μητσοτάκη και τους χαρακτηρισμούς του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περί «εκβιαζόμενου Ανδρουλάκη». «Ξεπερνά και σενάριο κινηματογραφικής ταινίας» σχολίαζε προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο protothema.gr για τις (αυτό)διαψεύσεις της ηγετικής ομάδας, αντανακλώντας την «απογοήτευση και το βαθύ προβληματισμό» για την «Βαβυλωνία» της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρωτίστως των δημοσκοπήσεων, το επόμενο διάστημα.

Ήδη, η κινητικότητα που καταγράφηκε μεταξύ κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τις πρώτες πρωινές ώρες, με τις επαφές και τις τηλεδιασκέψεις των «τάσεων» να «τρέχουν» σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της νύχτας, προμηνύει ένα «θερμό διήμερο, μπορεί και καθοριστικό στο εξής», όπως τονίζεται, στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ιδίως, όταν ο κ. Κασσελάκης κατέληξε στην ανάρτησή του πως «εάν παρεκκλίνει ένας Βουλευτής από τον δρόμο της πρόοδου και της ισότητας, θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις», διαχέοντας άρωμα… διαγραφών στις τάξεις του κόμματος, το οποίο μένει να φανεί αν θα ξεθυμάνει και στους πιο στενούς συνεργάτες του.

Ειδήσεις σήμερα:

ΣΥΡΙΖΑ: Τούμπα στην τούμπα ο Κασσελάκης για τα ομόφυλα - Αδειάζει τον εαυτό του, τον Πολάκη και ξαναβάζει κομματική πειθαρχία

Θεσσαλονίκη: Ξεσπά η μάνα του συντρόφου της δολοφονημένης Γεωργίας - «Να ομολογήσει αν το έχει κάνει - Να γεννήσω ένα τέρας;»

Κακοκαιρία: Σαββατοκύριακο με τσουχτερό κρύο - Σε ποιες περιοχές της Αττικής αναμένονται χιόνια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης