ΝΔ για τα «trolls που έβγαλαν τον Στέφανο»: Ακόμα να τα κατονομάσει ο Σκουρλέτης και ο ΣΥΡΙΖΑ να σπάσει την αφωνία του

ΝΔ για τα «trolls που έβγαλαν τον Στέφανο»: Ακόμα να τα κατονομάσει ο Σκουρλέτης και ο ΣΥΡΙΖΑ να σπάσει την αφωνία του

«Εμείς θα επιμένουμε μέχρι να δοθούν απαντήσεις για όλο αυτό το δυσώδες κύκλωμα» δήλωσε ο Νίκος Ρωμανός για τις αποκαλύψεις του Πάνου Σκουρλέτη σχετικά με αρθρογράφους που δούλευαν και σαν τρολ του Τσίπρα

kasselakis-arthrou009
Στην προ ημερών αποκάλυψη του Πάνου Σκουρλέτη πως αρθρογράφοι δούλευαν και σαν τρολ του Τσίπρα, επανήλθε η Νέα Δημοκρατία, μέσω δήλωσης του Νίκου Ρωμανού, μετά και το ρεπορτάζ που παρουσίασε το «Πρώτο ΘΕΜΑ» για τους «ημιεπίσημους λογαριασμούς του κόμματος που στήριζαν τον Τσίπρα».

Στη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει πως «ακόμα περιμένουμε από τον κ. Σκουρλέτη να κατονομάσει τους επώνυμους αρθρογράφους», τονίζοντας πως «εμείς θα επιμένουμε μέχρι να δοθούν απαντήσεις για όλο αυτό το δυσώδες κύκλωμα».

«Μετά τις αποκαλύψεις Σκουρλέτη για τον υπόγειο μηχανισμό λάσπης και μαύρης προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουν το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ των Νέων, του Protothema.gr και της Political που ερευνούν αυτή την πολύ σκοτεινή υπόθεση. Ακόμα περιμένουμε από τον κ. Σκουρλέτη να κατονομάσει τους επώνυμους αρθρογράφους, τους οποίους κατήγγειλε ως διαχειριστές δεκάδων λογαριασμών μεταξύ των οποίων και των επίσημων λογαριασμών του κ. Τσίπρα. Ακόμα περιμένουμε να σπάσει η επταήμερη αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για τις εν λόγω αποκαλύψεις που τον αφορούν. Εμείς θα επιμένουμε μέχρι να δοθούν απαντήσεις για όλο αυτό το δυσώδες κύκλωμα» δήλωσε ο Νίκος Ρωμανός.

Η Πεν Νταλαούρα, η Μarka2 και τα άλλα trolls που έβγαλαν τον Στέφανο

Με την ανακοίνωση από την πλευρά Τσίπρα ότι θα παραμέριζε προκειμένου να αναδυθεί ο νέος ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την ανοιχτή εκλογή του διαδόχου του, τα φιλικά προς την Κουμουνδούρου ΜΜΕ, αλλά και μια μεγάλη ομάδα από trolls του Διαδικτύου αναμείχθηκαν ενεργά στη διαδικασία από την οποία προέκυψε η άνετη επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη.

Τα περισσότερα φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ -έντυπα και ηλεκτρονικά- στήριξαν στον έναν ή στον άλλον βαθμό από την αρχή της διαδικασίας την Εφη Αχτσιόγλου. Ωστόσο τα trolls, προτού ακόμα εμφανιστεί ο Κασσελάκης ως διεκδικητής της διαδοχής Τσίπρα, επιζητούσαν ένα ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών.

Σημειώνεται ότι λόγω της χαμηλής απήχησης που έχουν τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και λόγω της χρόνιας καχυποψίας των μελών και των φίλων του κόμματος απέναντι στη «συστημική» ενημέρωση, τα ημιεπίσημα trolls του ΣΥΡΙΖΑ που στήριζαν με όλες τους τις δυνάμεις την ηγεσία Τσίπρα απέκτησαν μεγάλη επιδραστικότητα. Οταν μέσα στο καλοκαίρι ξεκίνησαν αναρτήσεις περί στελεχών-υπονομευτών του Τσίπρα, στο πλαίσιο του «πένθους» για τη συντριβή του κόμματος, ήταν φανερό ότι μια πλευρά του κόμματος αναζητούσε κάποιον υποψήφιο ο οποίος θα έπαιρνε «εσωκομματική εκδίκηση».

Στις 29 Αυγούστου ο Κασσελάκης ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του, αλλά δύο ημέρες νωρίτερα η Αχτσιόγλου είχε δώσει συνέντευξη στον Δημήτρη Δανίκα για το «ΘΕΜΑ», προκαλώντας τη διαδικτυακή οργή του Παύλου Πολάκη και των trolls. Εξι ημέρες αργότερα, στο μονοήμερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η υποψήφια πρόεδρος μιλούσε για «τοξική αρρενωπότητα» - αλλά ο χαρακτηρισμός των trolls είχε ήδη κατοχυρωθεί: ήταν «η Εφη της διαπλοκής» απέναντι στον Κασσελάκη που δήλωνε παντού «εμένα με φύτεψε ο Τσίπρας». Κάπου εκεί, η μάχη είχε κριθεί από τα αποδυτήρια.
trols-1
Εως και σήμερα οι λογαριασμοί των trolls του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν ανελέητο πόλεμο στην εσωκομματική αντιπολίτευση

Οι «αρουραίοι»

Μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου σε δημοσίευμά της με τίτλο «Οι αρουραίοι του ΣΥΡΙΖΑ και τα bots του Κασσελάκη» η «Εφημερίδα των Συντακτών», που συνήθως στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, περιέγραφε έναν οργανωμένο μηχανισμό διασποράς σχολίων και ενίοτε ψευδών ειδήσεων.

Κλείσιμο
Στους λογαριασμούς με τη μεγαλύτερη επιδραστικότητα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι Πεν Νταλαούρα, Marka2 και Lina, οι οποίοι σχολιάζουν σχεδόν σε πραγματικό χρόνο την τρέχουσα κομματική επικαιρότητα, ενώ διατυπώνουν υπαινικτικά και «αποκαλυπτικά» σχόλια από το βαθύ παρασκήνιο του ΣΥΡΙΖΑ, εξάπτοντας τη φαντασία των χιλιάδων ακολούθων τους.

«Στο Twitter πάντως κεντρικό ρόλο στην ακατάπαυστη προώθηση του Κασσελάκη διαδραματίζει ο ανώνυμος “επαγγελματικός” λογαριασμός Πεν Νταλαούρα@ntalaoura (17.800 ακόλουθοι), πασίγνωστος στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρικτικός του κόμματος παλιάς “προεδρικής απόχρωσης”. Οπως αναφέρεται, “αυτός ο λογαριασμός-κόμβος με έντονη αλληλεπίδραση με τους γνωστούς λογαριασμούς Marka2 (15.200 ακόλουθοι), Areti Athanasiou (34.100 ακόλουθοι), kokkaliara (5.100 ακόλουθοι), δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 και έχει πάνω από 150 αναρτήσεις την ημέρα, στοιχείο που δείχνει αυτοματοποιημένη συμπεριφορά (bot/semi-bot)», επισήμανε σε σχετικό δημοσίευμά της η «Εφ.Συν.», καταδεικνύοντας την ισχυρή παρουσία των ανώνυμων λογαριασμών στην καθημερινότητα ενός κοινού που είχε εξοικειωθεί τα προηγούμενα χρόνια με το ύφος και το λεκτικό των trolls αλλά και με την επιχειρηματολογία επώνυμων στελεχών του κόμματος.
trols-2

Το «σκοτεινό Διαδίκτυο»

Την πεποίθηση πως ο Κασσελάκης υποστηρίχθηκε από το «σκοτεινό Διαδίκτυο» εξέφρασε και ο πρώην υπουργός προς διαγραφή Νίκος Φίλης, εξηγώντας από μέρους του ότι «όταν, για παράδειγμα, ο Κασσελάκης λέει στο συνέδριο ότι κάποιοι υπονόμευαν τον Τσίπρα, μετά στο σκοτεινό Διαδίκτυο αρχίζει μια ιστορία ειδικά για την Αχτσιόγλου ότι του έκανε τρομερά πράγματα». «Δεν έπρεπε να πει ο Τσίπρας ότι αυτά είναι ψέματα;» διερωτήθηκε.

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, «κάποιοι δούλεψαν υπόγεια, με στημένο μηχανισμό για να μας αποδομήσουν», κατήγγειλε ο πρώην γραμματέας και υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, περιγράφοντας ότι «πρόκειται για παράκεντρα γύρω από τον Τσίπρα». Ερωτηθείς, μάλιστα, για το ποιοι υποκινούν αυτά τα trolls, ο πρώην υπουργός απάντησε: «Επώνυμοι που αρθρογραφούν σε εφημερίδες ήταν υπεύθυνοι για 50 λογαριασμούς των social media του προέδρου».

Σε μερική απόσταση από τα στελέχη της «Ομπρέλας», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας αναφέρθηκε στην ύπαρξη δικτύου στην πλατφόρμα του Twitter, διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται για βραχίονα του κόμματος, έχοντας, ωστόσο, βιώσει επιθέσεις με fake news κατά της Εφης Αχτσιόγλου.
trols-6

Στα θύματα των trolls που δρουν στο Διαδίκτυο εντάχθηκε εσχάτως και ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, καταφεύγοντας στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με αφορμή ανώνυμο troll το οποίο διέδιδε ψευδώς ότι συλλέγει κόσμο και χρήματα για συγκέντρωση εναντίον του Κασσελάκη.

Γνωστοποιώντας την περιπέτειά του ο κ. Ραγκούσης είπε τα εξής: «Θα ζητήσω από τα μέλη του κόμματος, καθώς και από τον Παύλο Πολάκη που φαίνεται ότι αλληλεπιδρά σε άλλες αναρτήσεις με τη συγκεκριμένη -αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτή την άθλια ανάρτηση- να συνδράμει τις Αρχές στην αναζήτηση της ταυτότητας καθώς και της ιδιότητάς της, ιδίως εάν αυτή είναι νοσηλεύτρια ή γιατρός». Η έρευνα μάλιστα αποκαλύπτει, κατά πληροφορίες, ότι επρόκειτο για υπαρκτό πρόσωπο και εν ενεργεία μέλος του κόμματος.

Την ίδια ώρα, η δυναμική που αναπτύχθηκε στο Διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα με επίκεντρο τη διαδοχή στον ΣΥΡΙΖΑ ενισχύθηκε και από τις προεκλογικές καμπάνιες των υποψηφίων, καθώς το ψηφιακό περιβάλλον εξασφάλιζε μεγαλύτερη διάχυση των απόψεών τους σε σύντομο χρόνο. Ιδίως στην περίπτωση του νυν προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανου Κασσελάκη, η παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άλλαξε πίστα την εσωκομματική διαδικασία της υποψηφιότητάς του, καθώς γνωστοποίησε μέσω βίντεο την πρόθεσή του να κατέλθει στον εκλογικό στίβο, ενώ επέλεξε να παρεμβαίνει προεκλογικά μέσα από οπτικοποιημένα μηνύματα απαντώντας σε ερωτήματα των ψηφοφόρων, αλλά και προκλήσεις των συνυποψηφίων του.

Με μια προσέγγιση αμερικανικού τύπου και μοντέρνας κοπής, ο Κασσελάκης ξεδίπλωσε την πολιτική του πλατφόρμα, αλλά και τα στοιχεία της προσωπικής ζωής και της ταυτότητάς του «αδιαμεσολάβητα» με τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων, κερδίζοντας σε χρόνο και αναγνωρισιμότητα.
trols-3

Υπονόμευση online

Ψηφίδες στον ολοκληρωτικό πόλεμο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στα social media πρόσθεσαν και διάφοροι ιστότοποι που δραστηριοποιούνται καλύπτοντας ειδησεογραφικά, σχεδόν μονοθεματικά, τις εξελίξεις στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιλέγοντας ηχηρούς τίτλους προς δημιουργία εντυπώσεων στο συριζαϊκό, κατά βάση, ακροατήριό τους και διατηρώντας παράλληλα πολυπληθείς λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα.

Στην περίπτωση της υποψηφιότητας Αχτσιόγλου ρόλο διαδραμάτισε ο ιστότοπος 1voice.gr, καθώς την παραμονή του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών εμφάνισε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος φαινόταν να είχε αποστείλει γραπτό μήνυμα στον Τσίπρα, ζητώντας του να παραιτηθεί στις 16 Οκτωβρίου, δηλαδή μετά την ενδεχόμενη διπλή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές, με την ίδια να καταθέτει εξώδικη δήλωση κατά του συγκεκριμένου Μέσου.
trols-4

Αρθρα και πρωτοσέλιδα

Σε ασκήσεις εσωκομματικής ισορροπίας επιδόθηκε από τις πρώτες ημέρες της ανάδειξης της νέας ηγεσίας η κομματική εφημερίδα «Αυγή», καθώς για τους καλά γνωρίζοντες αποτελούσε εξαρχής τον εύκολο στόχο ως προς την κριτική για τις επιλογές της κατά την προεκλογική περίοδο, ακόμη και σε καθημερινή βάση.

Το πρώτο κρούσμα, ωστόσο, σημειώθηκε ήδη με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, όταν από το πρωτοσέλιδο της «Αυγής», ανήμερα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής τον περασμένο Ιούλιο, έλειπε ο τέταρτος διεκδικητής του θώκου, Στέφανος Τζουμάκας, αντίθετα με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εφη Αχτσιόγλου και Νίκο Παππά, ανεβάζοντας τα επίπεδα πίεσης στους πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αντιδράσεις, ωστόσο, με επίκεντρο την «Αυγή» διογκώθηκαν με αφορμή την αντιπαράθεση ανάμεσα στον τότε διευθυντή της εφημερίδας Σπύρο Ραπανάκη και τον βουλευτή Παύλο Πολάκη.

Με διάχυτη την πεποίθηση στο στρατόπεδο των πρώην «προεδρικών» ότι τα κομματικά ΜΜΕ είχαν ταχθεί στο πλευρό της Αχτσιόγλου, «είμαι βέβαιος ότι αν δεν υπήρχε γυναίκα υποψήφια οι αθλιότητες περί καλλιστείων και διαδικασιών lifestyle δεν θα ακούγονταν. Την επόμενη μέρα δίνεται η ευκαιρία να μπουν ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές με το λούμπεν, τον σεξισμό και τις ψευτοπαλικαριές», σχολίασε ο Σπύρος Ραπανάκης στα κοινωνικά δίκτυα, απαντώντας στην τοποθέτηση του Πολάκη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για «fast track και lifestyle διαδικασία» και «καλλιστεία».

Το σχόλιο του διευθυντή της «Αυγής» προκάλεσε την έκρηξη του βουλευτή Χανίων που έκανε λόγο για χαρακτηρισμούς «μόνο για φτύσιμο», ενώ απευθυνόμενος στον Ραπανάκη ανταπάντησε: «Πράγματι είναι καιρός να μπούνε κατακόκκινες γραμμές στη δηθενιά, στη θολούρα, στον δικαιωματισμό του περιθωρίου, στα άκαπνα και ακίνδυνα κομ ιλ φω, ανασηκωμένα φρυδάκια που νομίζουν πως είναι ο ορισμός της Αριστεράς». Η κόντρα των δύο δεν είχε συνέχεια, αν και είχε παρελθόν, καθώς τόσο ο Ραπανάκης όσο και ο Νίκος Σβέρκος είχαν αρθρογραφήσει κατά το παρελθόν υπέρ της διαγραφής Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον διευθυντή της «Αυγής» να επιλέγει την οδό της παραίτησης την επομένη της επικράτησης του Κασσελάκη.
trols-5

Πλην του Πολάκη, αιχμές για τον ρόλο των κομματικών Μέσων άφησε, ωστόσο, κατά την προεκλογική περίοδο και ο ίδιος ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος, όταν σε υποστηρικτική παρέμβασή του προς την Αχτσιόγλου για τη σεξιστική επίθεση που δεχόταν στα κοινωνικά δίκτυα τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο κ. Κασσελάκης τιτίβισε πως «προσωπικά, έχω δεχτεί τις μεγαλύτερες δυνατές επιθέσεις. Από τα ΜΜΕ του συστήματος, αλλά ακόμα και από εκείνα του κόμματος, ως υποψήφιος που δεν έχει την ομπρέλα προστασίας του κομματικού σωλήνα», εντείνοντας την αίσθηση ότι ο επικοινωνιακός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ έβαλλε μετωπικά εναντίον του, αίσθηση που παγιώθηκε κατόπιν αυτού σε μεγάλη μερίδα χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των επιτελείων των υποψηφίων προέδρων είχε τεθεί από νωρίς και η κομματική ραδιοφωνική συχνότητα Στο Κόκκινο, όπου τα σχόλια των παραγωγών και των δημοσιογράφων του σταθμού γινόταν γρήγορα καύσιμη ύλη στην αντιπαράθεση μεταξύ των διεκδικητών του στέμματος στα κοινωνικά δίκτυα. Το μεγαλύτερο μέρος των επιθέσεων από ανώνυμα trolls του Διαδικτύου φέρεται να δέχτηκε ο δημοσιογράφος του σταθμού και διαδραστικός στα κοινωνικά δίκτυα Νίκος Σβέρκος, ο οποίος συμπαρουσίαζε καθημερινή εκπομπή με τη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά, με την τελευταία να δηλώνει αιφνιδίως την παραίτησή της, αν και επρόκειτο για την πιο επιτυχημένη εκπομπή του σταθμού.

Το διαζύγιο μεταξύ των δύο παραγωγών ήρθε την ημέρα που ο Σβέρκος μιλούσε για «ανταλλάγματα» μεταξύ των Κασσελάκη - Παππά στον δρόμο για τη δεύτερη κάλπη, με την Κεχαγιά να αποχωρεί την επομένη από την εκπομπή. Εναν μήνα σχεδόν μετά, ωστόσο, η Κεχαγιά επανέκαμψε στις κομματικές εγκαταστάσεις της πλατείας Καραϊσκάκη αναλαμβάνοντας στα μέσα της εβδομάδας τη διεύθυνση της εφημερίδας «Αυγή», ενώ επικεφαλής στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο τέθηκε ο δημοσιογράφος Αδάμ Γιαννίκος, ο οποίος φέρεται ότι είναι πρόσωπο της επιρροής της νέας εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Δώρας Αυγέρη.




Ειδήσεις σήμερα:

«Ήθελε να εκδικηθεί γιατί πήρα τη μέριμνα» είπε η 36χρονη που δήθεν έπαιζε σε πορνό βίντεο τα οποία έστελνε ο πρώην της στα παιδιά τους

Χειρουργείο στο κρανίο έκανε ο 11χρονος που του επιτέθηκε πιτ μπουλ - «Έκανε τον νεκρό για να φύγει το σκυλί»


Ζήτησε από τεχνικό στη Θεσσαλονίκη να ψάξει για τις απιστίες της συντρόφου του και τον πυροβόλησε στους όρχεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης