Η κυβέρνηση περιμένει την επενδυτική βαθμίδα από τον S&P και ετοιμάζει προγράμματα στήριξης «αν χρειαστούν»

Η κυβέρνηση περιμένει την επενδυτική βαθμίδα από τον S&P και ετοιμάζει προγράμματα στήριξης «αν χρειαστούν»

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει την ελληνική κοινωνία με τις δημοσιονομικές εφεδρείες, τόνισε ο πρωθυπουργός - Έρχεται δεύτερη αναβάθμιση από τον S&P

mitsotakis-mak11
Με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή να φαίνεται πως μπορεί να εξελιχθεί σε σύγκρουση μακράς διαρκείας, την έκβαση και τις συνέπειες της οποίας κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, στην κυβέρνηση διαπιστώνουν την αυξανόμενη ανησυχία των πολιτών για έναν νέο γύρο ανατιμήσεων στην ενέργεια που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στη διατροφική αλυσίδα. Την ίδια ώρα, όμως, η ελληνική οικονομία ετοιμάζεται να υποδεχθεί σήμερα τη δεύτερη αναβάθμιση σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, αυτή τη φορά από τον οίκο Standard and Poor’s, μετά την πρώτη αναβάθμιση από την καναδική DBRS στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η προοπτική συνέχισης της καλής πορείας της οικονομίας, αλλά και η φετινή υπεραπόδοση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού κάνουν τον πρωθυπουργό να στέλνει το μήνυμα με αποδέκτες τους πολίτες ότι, αν υπάρξει κάποια ευρύτερη αναταραχή που επιφέρει νέο κύκλο ανατιμήσεων, η κυβέρνηση θα είναι παρούσα. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη, όπως το έκανε και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες όταν ξέφυγαν οι τιμές του φυσικού αερίου, να στηρίξει την ελληνική κοινωνία, τα ελληνικά νοικοκυριά, τις ελληνικές επιχειρήσεις. Εύχομαι και ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε στο σημείο αυτό», υπογράμμισε προχθές στον ΑΝΤ1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας «ελπίζω να μην χρειαστεί να ανατρέξουμε στις δημοσιονομικές μας εφεδρείες για να διαχειριστούμε μια τέτοια ενεργειακή κρίση».

Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη, συνεπώς είναι: αν χρειαστεί επιπρόσθετη στήριξη, η κυβέρνηση είναι εις θέσιν να το κάνει, καθώς δημοσιονομικές εφεδρείες υπάρχουν. Δεν είναι ανεξάντλητες, αλλά υπάρχουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα ένα νέο σχήμα επιδοτήσεων κυρίως για το ρεύμα, με δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι απαιτούν την περιστολή των οριζόντιων επιδοτήσεων από το 2024, αλλά σε περίπτωση μιας νέας ακραίας διαταραχής, το κυβερνητικό μήνυμα είναι ότι προφανώς θα γίνει ό,τι απαιτείται.

Μέχρι τότε, πάντως, για τον κ. Μητσοτάκη προέχει η ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού, καθώς η δημοσιονομική πειθαρχία αποτελεί ένα από τα συστατικά στοιχεία που ωθούν τους διεθνείς οίκους σε αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας. Κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί και απόψε, με τον οίκο Standard and Poor’s να ετοιμάζεται να αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας, επισφραγίζοντας την ανοδική της πορεία όλα τα τελευταία χρόνια. Μια εξέλιξη που σημαίνει και φθηνότερο χρήμα από τις αγορές, αλλά και τη δυνατότητα να εισρεύσουν περισσότερα ξένα κεφάλαια στην ελληνική οικονομία.

Ειδήσεις σήμερα:

Σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας και σκόνη - Η πρόγνωση του Σαββατοκύριακου

Βαριά ήττα για τους Συντηρητικούς σε αναπληρωματική εκλογική διαδικασία στη Βρετανία

Ο Μπάιντεν μίλησε με τον πατέρα του 6χρονου αγοριού με καταγωγή από την Παλαιστίνη που δολοφονήθηκε στο Σικάγο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης