«Ναι» στην συντριπτική πλειονότητα των άρθρων στα νομοσχέδια που έφερε η ΝΔ από τον Ιούλιο έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ναι» στην συντριπτική πλειονότητα των άρθρων στα νομοσχέδια που έφερε η ΝΔ από τον Ιούλιο έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ

4 «ναι», 4 «παρών», 3 «όχι» επί της αρχής από την αξιωματική αντιπολίτευση σε συνολικά 11 κυβερνητικά νομοσχέδια

5957926
Την πλειοψηφία των διατάξεων των κυβερνητικών νομοσχεδίων έχουν ψηφίσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά την νέα κοινοβουλευτική περίοδο. Μπορεί ο νέος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης να διεμήνυσε μέσω των social media ότι το κόμμα του θα ξεκινήσει την μαζική παραγωγή προτάσεων νόμου καθώς όπως είπε «Εδώ στη Βουλή ψηφίζονται νόμοι. Αλλά αυτοί οι νόμοι παράγονται από κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι είναι σε κλειστά γραφεία και είναι κυρίως “χειροκροτητές”. Δεν πρέπει να λειτουργεί έτσι η πολιτική» η πράξη όμως τον διαψεύδει.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει υπερψηφίσει την συντριπτική πλειοψηφία των άρθρων των συνολικά 11 κυβερνητικών νομοσχεδίων που ήδη έχει εγκρίνει η Βουλή των Ελλήνων από τον περασμένο Ιούλιο που ξεκίνησε τις εργασίες της αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές. Ορισμένα βέβαια αποτελούν ευρωπαϊκές οδηγίες, όμως μεταξύ των ελάχιστων σχεδίων νόμων που δεν ψήφισε η αξιωματική αντιπολίτευση είναι το πρώτο κείμενο που κατέθεσε η κυβέρνηση για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Απόδημων Ελλήνων που αποτελούσε πάγιο και σχεδόν ομόφωνο αίτημα της ομογένειας.

Αναλυτικά στα νομοσχέδια:

1) «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού» ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «όχι» επι της αρχής και επι των άρθρων

2) «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας - Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις» η αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε επι της αρχής, ωστόσο υπερψήφισε τα 53 από τα συνολικά 63 άρθρα ενώ σε 3 δήλωσε «παρών»

3) «Κύρωση: α) της από 12-6-2023 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών προστασίας της δημόσιας υγείας και διασφάλισης της συνέχειας στη διοίκηση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)» (A΄ 125) και β) της από 5-7-2023 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας ανάγκης ενίσχυσης της στελέχωσης των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα των δομών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας» (Α΄ 132) και άλλες επείγουσες διατάξεις». Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε επι της αρχής, ενώ από τα συνολικά 26 άρθρα δήλωσε «παρών» σε 13 και υπερψήφισε τα 7

4) «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/514 του Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2021 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας, διατάξεις για τη φορολογική διαδικασία, την κατάρτιση του Κρατικού Προϋπολογισμού, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις». Επι της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» ενώ ψήφισε θετικά σε 29 άρθρα, σε 3 «παρών» σε σύνολο 35 άρθρων.

5) «Κύρωση της από 29 Μαρτίου 2023 Τροποποίησης και Κωδικοποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της «Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.» – Κύρωση της από 29 Μαρτίου 2023 Συμφωνίας Τροποποίησης της από 2 Φεβρουαρίου 2018 Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της «Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.». Καταψήφισε επι της αρχής και επι των άρθρων.

6) «Επιτάχυνση διαδικασιών στελέχωσης και λειτουργίας Δικαστικής Αστυνομίας - Τροποποιήσεις ν.4963/2022 άλλες ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης και λοιπές επείγουσες διατάξεις». Επι της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» και υπερψήφισε τα 18 από τα 22 άρθρα.

7) «Κύρωση της Συμφωνίας Έδρας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP)». «Ναι» επι της αρχής και επι των άρθρων.

8) «Για την ενίσχυση της εργασίας - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 - Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας - Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας». «Όχι» επι αρχής και άρθρων.

9) «Κύρωση τροποποιήσεων του Καταστατικού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και των Κανόνων Χρηματοδότησης αυτού». «Ναι» επι της αρχής και άρθρων.

10) «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2121 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 όσον αφορά τις διασυνοριακές μετατροπές, συγχωνεύσεις και διασπάσεις κεφαλαιουχικών εταιρειών». «Ναι» επι της αρχής και των άρθρων

11) «Κύρωση του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης επί του Συμβολαίου για τη Διεθνή Μεταφορά Εμπορευμάτων Οδικώς (CMR) σχετικά με το Ψηφιακό Δελτίο Παράδοσης». Ναι επι της αρχής και των άρθρων.

Να σημειωθεί ότι και κατά την προηγούμενη περίοδο 2019 – 2023 η ταύτιση στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 45,21%, σύμφωνα με έρευνα του vouliwatch.

Ειδήσεις σήμερα:

«Περιμένουμε τον Κασσελάκη στον Βόλο, να πάρει μαζί και τον Τάιλερ και να πιάσουν τα φτυάρια» λέει ο Μπέος

Στη «φάκα» κύκλωμα «πειρατών» συνδρομητικής τηλεόρασης με κέρδη 25 εκατ. ευρώ

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που έχουμε την ευκαιρία να προσφέρουμε στη χώρα, η ζωή μας δεν ήταν μόνο γυμναστήριο» λέει ο σύντροφος του Κασσελάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης