Χάρης Δούκας, υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για το Δήμο Αθηναίων: «Σε 5 χρόνια μπορούμε να μειώσουμε τη θερμοκρασία 5 βαθμούς»

Χάρης Δούκας, υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για το Δήμο Αθηναίων: «Σε 5 χρόνια μπορούμε να μειώσουμε τη θερμοκρασία 5 βαθμούς»

Ο καθηγητής στο ΕΜΠ και επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα Τώρα», θέτει ως προτεραιότητα την ανάδειξή της πρωτεύουσας σε βιώσιμη πόλη με «ρεαλιστικό στόχο» τη φύτευση 5.000 δέντρων κάθε χρόνο

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
doukas-mak
Ηρθε για να μείνει στον Δήμο της Αθήνας, ακόμη και αν χάσει τις εκλογές. Ο κ. Χάρης Δούκας δηλώνει, ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, ότι μπορεί να ανατρέψει τους συσχετισμούς, να πρωταγωνιστήσει στη μάχη του δεύτερου γύρου και να φέρει προγραμματικές συγκλίσεις από οποιαδήποτε θέση στον δήμο. Θεωρεί ανεξάρτητη την υποψηφιότητά του, αν και στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, της Αριστεράς, του πολιτικού φιλελευθερισμού και των κινημάτων.

Περιγράφοντας το σχέδιό του για την Αθήνα, υποστηρίζει ότι δεν θα πάνε οι δεσμεύσεις του περίπατο,   αφήνει στη συνέχεια αιχμές για τον Μεγάλο Περίπατο και κάνει λόγο για «πείραμα» του Κώστα Μπακογιάννη στην Πανεπιστημίου. Προσδιορίζει το πεδίο της αναμέτρησης με τον νυν δήμαρχο, ανοίγει «πόλεμο» με την υποψηφιότητα Κασιδιάρη και όταν ερωτάται τι θα κάνει αν αποκλειστεί από τη μάχη της δεύτερης Κυριακής λέει «όχι σε συμφωνίες “κορυφής” ερήμην του λαού της Αθήνας».

Ο Χάρης Δούκας, καθηγητής στο ΕΜΠ, τομεάρχης Ενέργειας στη Χαριλάου Τρικούπη και τώρα επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα Τώρα», αναφέρεται στην επιστημονική, ακαδημαϊκή και πολιτική του διαδρομή μέχρι σήμερα, ενώ υπογραμμίζει κάποιες από τις βασικές του δεσμεύσεις, όπως ο «ρεαλιστικός στόχος» για τη φύτευση τουλάχιστον 5.000 δέντρων κάθε χρόνο και τη μείωση της θερμοκρασίας στην πόλη μέχρι 5oC μέσα σε πέντε χρόνια.

- Γιατί διεκδικείτε την ηγεσία του Δήμου Αθηναίων;

Διεκδικώ την ηγεσία του Δήμου Αθηναίων γιατί τώρα έχουμε μια μεγάλη -και ίσως μοναδική- ευκαιρία να διαμορφώσουμε μια βιώσιμη πόλη που θα εξυπηρετεί τους πολίτες με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ασφάλεια, διαφάνεια, αξιοπρέπεια και ουσιαστική φροντίδα. Η ακαδημαϊκή και επαγγελματική μου εμπειρία στον σχεδιασμό πόλεων για την ενεργειακή και περιβαλλοντική τους βιωσιμότητα με έχουν εξοπλίσει με τα εργαλεία για να ανταποκριθώ σε πολλές από τις κρίσιμες ανάγκες της πόλης μας, όπως η βελτίωση των υποδομών, η αειφόρος και πράσινη ανάπτυξη και η ενίσχυση των κοινωνικών δικτύων.

Οταν μάλιστα πρόκειται για την πόλη-κοιτίδα του πολιτισμού και της Δημοκρατίας, η πρόκληση και η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη.

- Αλήθεια, η σχέση σας με την πολιτική πότε ξεκίνησε;

Κλείσιμο
Πάντα με προσέλκυε η πολιτική ως προσφορά σε μια συλλογική προσπάθεια για να βελτιωθούν οι κοινωνικές - ανθρώπινες συνθήκες, ειδικά στις πόλεις. Γι’ αυτό και η ακαδημαϊκή μου ενασχόληση αφορά πολιτικές στους τομείς που μόλις περιέγραψα. Η τάση αυτή εκδηλώθηκε ενεργά με την εκλογή μου στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, μετέπειτα ως γραμματέα του Τομέα Ενέργειας στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αλλά και με την ενεργή συμμετοχή μου σε δίκτυα επιστημονικών - κοινωνικών οργανώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατανοώ τη δυσπιστία που πολλοί συμπολίτες μου μπορεί να έχουν για την πολιτική, όμως δεν θα πρέπει να αφήσουμε άλλους να αποφασίζουν για εμάς. Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να συνεισφέρει καθοριστικά στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της πολιτικής από τους πολίτες, αφού βρίσκεται πιο κοντά στην καθημερινότητά τους και μπορεί να προσφέρει πρακτικές λύσεις για τη ζωή τους.

- Και πώς φτάσατε στο να αποφασίσετε να δώσετε μία εκ των πραγμάτων δύσκολη μάχη; Μια μάχη που έχουν δώσει πριν από εσάς αρκετά στελέχη της κεντρικής πολιτικής σκηνής...

Ο τίτλος της παράταξής μας «Αθήνα Τώρα» είναι η απάντηση. Ο χρόνος δεν κυλάει ομοιόμορφα, αλλά με σημεία καμπής, σε κρίσιμες στιγμές μεταβάσεων. Μια τέτοια στιγμή είναι και αυτή. Τώρα η ώρα να δράσουμε, διότι αύριο μπορεί να είναι αργά.

- Πόσο ανεξάρτητη είναι, όμως, η υποψηφιότητά σας από τη στιγμή που εσείς είστε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ;

Είναι ιδιαίτερα τιμητικό που το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την υποψηφιότητά μου. Είναι όμως μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα που υποστηρίζεται και από άλλες δυνάμεις που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας, της Αριστεράς, του πολιτικού φιλελευθερισμού και των κινημάτων. Αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κανείς από το περιεχόμενο της διακήρυξης, την υποστήριξή της και τη στελέχωση των υποψηφιοτήτων του συνδυασμού μας.

- Εχετε δηλώσει ότι δεν ψάχνετε (οι του συνδυασμού σας) για ειδικούς, γιατί είστε οι ειδικοί. Εννοείτε ότι ένας καθηγητής στο ΕΜΠ θα είναι αναμφίβολα και καλός δήμαρχος;

Η πολιτική ιστορία δεν επιβεβαιώνει τη γνωστή πλατωνική άποψη ότι οι «ειδικοί» είναι και κατάλληλοι ηγέτες. Ωστόσο, συνεχίζει να επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της συνδυασμένης ύπαρξης γνώσης και πολιτικής δράσης. Η επιστημονική γνώση χωρίς πρακτική πολιτική εφαρμογή εξελίσσεται σε ψυχρή τεχνοκρατική προσέγγιση χωρίς κοινωνικό όραμα. Η πολιτική δράση χωρίς τη συνοδεία του γνωστικού υπόβαθρου καταλήγει σε τυπικά πρότυπα μιας ρηχής αντιπαράθεσης χωρίς δυνατότητα ουσιαστικών παρεμβάσεων.

- Ο Κώστας Μπακογιάννης είναι για σας -να υποθέσω- ένας κακός δήμαρχος; Ή έχει κάνει έργο το οποίο ως αντίπαλος δεν... μπορείτε να αναγνωρίσετε;

Οι μέρες και τα έργα της τρέχουσας διοίκησης του δήμου βιώνονται καθημερινά από τους πολίτες της Αθήνας. Προκαλούν απογοήτευση και θυμό. Πρόκειται για μεγαλεπήβολα έργα βιτρίνας, χωρίς τον μοχλό της πρακτικότητας, παρεμβάσεις εδώ κι εκεί χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Εμείς έχουμε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση για την ανάπτυξη της πόλης. Για εμάς, ο χώρος της πόλης δεν είναι ουδέτερος, εμπορευματικός χώρος που γεμίζει με αντικείμενα, υποστυλώματα και σκαψίματα. Είναι σχέσεις, είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι και καμία λύση δεν μπορεί να ευδοκιμήσει με επιβολή «από πάνω», αλλά με όρους συνδιαμόρφωσης.

- Το δικό σας στοίχημα ξεκινά από το κέντρο ή από τις γειτονιές της Αθήνας;

Θέλουμε να φέρουμε στο προσκήνιο τις ξεχασμένες γειτονιές, την υποτιμημένη καθημερινότητα στην πόλη, εκεί όπου οι άνθρωποι αναμετρώνται με τα προβλήματα της επιβίωσης.
Ξεκινάμε λοιπόν από τους αναγκαίους μετασχηματισμούς στις γειτονιές προς έναν ευρύτερο μετασχηματισμό που αγκαλιάζει το σύνολο της πόλης. Είναι το σχέδιο μιας πόλης-δίκτυο που εξαπλώνεται σε κάθε γωνιά του αστικού χώρου, μιας πόλης-ζωντανού οργανισμού, όπου όλα τα όργανα πρέπει να λειτουργούν χωριστά και ως σύνολο ώστε η πόλη να αναπνέει, να ζει, να σκέφτεται, να ονειρεύεται.

- Τα πάρκα τσέπης είναι η ενδεδειγμένη λύση; Αν εκλεγείτε θα συνεχίσετε προς αυτήν την κατεύθυνση ή θα αλλάξετε το μοντέλο;

Δεν αρκούν. Η Αθήνα είναι στις τελευταίες θέσεις σε ποσοστό κάλυψης πρασίνου. Είναι επίσης από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τη χειρότερη ποιότητα αέρα. Ο δικός μας ρεαλιστικός στόχος είναι η φύτευση τουλάχιστον 5.000 δέντρων κάθε χρόνο.

- Μπορεί η Αθήνα να προστατευτεί από τις υψηλές θερμοκρασίες και να γίνει περισσότερο φιλόξενη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της;

Ναι, μπορούμε με στοχευμένες δράσεις να μειώσουμε τη θερμοκρασία στην πόλη μέχρι 5°C. Εχουμε ετοιμάσει μέχρι και podcast που επεξηγούμε ακριβώς το πώς.

- Σε πόσο χρόνο δηλαδή μπορεί να αποδώσει η συγκεκριμένη πρόταση;

Στο τέλος της 5ετίας μπορούμε να το έχουμε πετύχει. Οι δεσμεύσεις μας είναι συγκεκριμένες και είναι δεσμεύσεις που δεν θα πάνε περίπατο.

- Ο νυν δήμαρχος έχει δεχθεί σκληρή κριτική για τις παρεμβάσεις σχετικά με το Μεγάλο Περίπατο, ειδικά στην Πανεπιστημίου, στην καρδιά της Αθήνας. Εχουν δίκιο όσοι τον κατηγορούν; Τι διαφορετικό θα μπορούσε να γίνει;

Θα έπρεπε η πρώτη παρέμβαση να αφορά την πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, διασφαλίζοντας τις τροφοδοσίες των μαγαζιών και των μόνιμων κατοίκων της, όπως συμβαίνει στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το ράβε-ξήλωνε της Πανεπιστημίου περισσότερο με πείραμα έμοιαζε. Πειράματα όμως κάνουμε στα εργαστήρια, όχι με τις ζωές και την καθημερινότητα των πολιτών.

- Εχετε προφανώς ήδη ανταλλάξει απόψεις με τους κατοίκους στις γειτονιές της Αθήνας. Εχετε ακούσει τα αιτήματά τους. Ποια ξεχωρίζετε; Εχετε συγκεκριμένες απαντήσεις;

Οι πολίτες θέτουν σε πρώτη σειρά τα προβλήματα της καθημερινότητας όπως οι συνθήκες διαβίωσης, οι καθαρές γειτονιές, η ασφάλεια, η πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

- Το σύστημα ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων έχει φέρει θετικά αποτελέσματα; Χρειάζεται διορθώσεις, παρεμβάσεις ή αλλαγές; Λειτουργεί όπως θα έπρεπε;

Ο Δήμος Αθηναίων είναι ουραγός στην ανακύκλωση (στην 48η θέση από τους 66 δήμους της Περιφέρειας Αττικής). Αυτή η ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής κοστίζει ακριβά στις Αθηναίες και τους Αθηναίους. Θα δώσω ένα παράδειγμα. Ο δήμος είναι υποχρεωμένος από τον ν. 4819/2021 να επεκτείνει τον καφέ κάδο στο σύνολο του δήμου. Δεν το κάνει όμως. Αν τον είχε επεκτείνει στο 100%, τότε θα εξοικονομούσε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

- «Η υποψηφιότητα Κασιδιάρη είναι ύβρις για τους δημοκρατικούς πολίτες». Αρκεί η δήλωση ή σκέφτεστε να πάρετε κάποια επιπλέον πρωτοβουλία;

Η αντίδραση της δημοκρατίας απέναντι στις απειλές εναντίον της είναι περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη νομιμότητα, περισσότερη κοινωνική φροντίδα, με μείωση των ανισοτήτων. Καλούμε τους πολίτες να δώσουν στην κάλπη των δημοτικών εκλογών αποφασιστική απάντηση στη βία, στον ρατσισμό και το μίσος.

- Τάσσεστε υπέρ της συνεργασίας και της συνέργειας. Μπορείτε να αποκαλύψετε τα πεδία;

Εχουμε καταθέσει ένα διαφορετικό σχέδιο για την Αθήνα με το τρίπτυχο: πράσινη - ασφαλής - δημιουργική πόλη για όλους. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε διάλογο για τα θέματα αυτά και τις πρακτικές εφαρμογής τους, με κάθε συλλογικότητα και με κάθε πολίτη.

- Το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που σας στηρίζει, στις πρόσφατες εθνικές εκλογές πήρε μονοψήφια ποσοστά στις περιοχές της Αθήνας. Παραμένει ως εκ τούτου χαμηλά ο πήχης και για τη δική σας μάχη;

Οχι. Πιστεύουμε ότι η δυναμική των απόψεών μας μπορεί να οδηγήσει στην ανατροπή των συσχετισμών.

- Δηλαδή βλέπετε και δεύτερο γύρο;

Ναι, είναι εφικτό και θα το καταφέρουμε.

- Αν όμως δεν τα καταφέρετε, πώς θα κινηθείτε προς τη δεύτερη Κυριακή; Θα στηρίξετε τον Κώστα Μπακογιάννη ή τον Κώστα Ζαχαριάδη;

Σε όλα τα πιθανά ή φανταστικά σενάρια που ακούγονται, η απάντηση είναι μία: αυτονομία στις αποφάσεις, προγραμματικές συγκλίσεις και τώρα και μετά και σε κάθε βήμα. Με ανοιχτό διάλογο, αλλά όχι σε συμφωνίες «κορυφής» ερήμην του λαού της Αθήνας. Η Αθήνα θα δείξει τον δρόμο.

- Είναι ο Δήμος Αθηναίων εφαλτήριο για την κεντρική πολιτική σκηνή; Θα σας δούμε, για παράδειγμα, υποψήφιο στις ευρωεκλογές;

Η σχέση μου με την Αθήνα δεν είναι ευκαιριακή. Είναι μια σχέση ζωής. Θα είμαι εδώ από όποια θέση με τοποθετήσουν οι δημότες της πόλης μου.

- Ποια κριτήρια κυριάρχησαν για την επιλογή των ανθρώπων που στελεχώνουν τον συνδυασμό σας;

Είμαι υπερήφανος και ευγνώμων για τους ανθρώπους που πλαισιώνουν τον συνδυασμό. Είναι μια ανιδιοτελής προσφορά από ανθρώπους που πιστεύουν ότι κάτι καινούριο πρέπει τώρα να ξεκινήσει στην Αθήνα. Είναι μια συνάντηση ανθρώπων, πολλές φορές με διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές, από τους χώρους των επιστημών, της εργασίας, των πολιτικών και κοινωνικών δράσεων.

Ολους μάς συνενώνει μια ανησυχία για τη σημερινή κατάσταση και η αισιοδοξία ότι τα πράγματα μπορούν και πρέπει να αλλάξουν. Ολη αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί παρά να έχει ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Who is who

Ο Χάρης Δούκας είναι καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12/5/1980.

Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο ΕΜΠ με θέμα τα συστήματα αποφάσεων για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ασχολείται με την ανάπτυξη πολιτικών και στρατηγικών με τον άνθρωπο στο επίκεντρο.

Η ενέργεια και το περιβάλλον αποτελούν βασικά πεδία της δραστηριότητάς του, υποστηρίζοντας τη χάραξη βιώσιμων ενεργειακών και κλιματικών πολιτικών με όρους συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης ώστε η σχεδιαζόμενη παρέμβαση να γίνεται κτήμα όλων των πολιτών.

Τα μοντέλα πολιτικής που έχει αναπτύξει έχουν τύχει σημαντικής αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα, έχουν δημοσιευτεί σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πλήθος εφαρμογών βιώσιμων πολιτικών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard. 

Εχει συνεργαστεί με πολλούς δήμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναπτύσσοντας σχέδια δράσης και παρεμβάσεις για την ενέργεια και το κλίμα, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την προώθηση των ΑΠΕ, καθώς και την ενσωμάτωση τεχνολογιών πληροφορικής, επικοινωνιών και Διαδικτύου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης