Εκλογές 2023 - Μητσοτάκης: Μονόδρομος η αυτοδυναμία - Θα ασχοληθώ προσωπικά με το ΕΣΥ

Εκλογές 2023 - Μητσοτάκης: Μονόδρομος η αυτοδυναμία - Θα ασχοληθώ προσωπικά με το ΕΣΥ

Δύο ενημερώσεις στον Τσίπρα για τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου στη Θράκη όσο ήμουν πρωθυπουργός, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στη διακαναλική - Πρόοδος με την Τουρκία αν εγκαταλείψει τα περί «γαλάζιας πατρίδας» - «Rotation» στους υπουργούς στη νέα κυβέρνηση

mitsotakis_diakanaliki_3xr
Διακαναλική συνέντευξη παραχώρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη στελέχωση της νέας κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «rotation» και σύνθεση χωρίς ιδεολογικό πρόσημο, από πρόσωπα που θα μπορούν να φέρουν εις πέρας τις πολιτικές της ΝΔ. Εκτίμησε ότι η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος εξαιτίας της ανεύθυνης, όπως την χαρακτήρισε, στάσης του Νίκου Ανδρουλάκη, χαιρέτισε ωστόσο τη στάση του ΠΑΣΟΚ ως προς την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Μιλώντας για το μεταναστευτικό, χαρακτήρισε «άθλια υποκείμενα» τους διακινητές και εγκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα, που επιμένει να ρίχνει ευθύνες στο Λιμενικό. Όσο για τη Ροδόπη, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι υπήρξαν δύο ενημερώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις κάλπες της 21ης Μαΐου -μία γενική και μία όταν έλαβε την εμπιστευτική ενημέρωση της ΕΥΠ για τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου, την οποία και απέστειλε στον Αλέξη Τσίπρα.

Κάλεσε ακόμη την Τουρκία να εγκαταλείψει τη ρητορική περί «γαλάζιας πατρίδας».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη

Κλείσιμο
Διακαναλική συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη

Η πρώτη ερώτηση στον πρόεδρο της ΝΔ ήταν για το μεταναστευτικό, έπειτα και από την τραγωδία σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου. Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησής του για τον περιορισμό των επιπτώσεων στο προσφυγικό και απάντησε στις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Απορώ, είπε, γιατί επιμένει να στοχοποιεί το Λιμενικό και όχι αυτά τα «άθλια υποκείμενα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τους διακινητές, ενώ μίλησε και για όψιμο ανθρωπισμό εκ μέρους του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν είδε τέτοιο ανθρωπισμό για το κολαστήριο της Μόριας.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ctfolzl58eq1)


Οι μουσουλμάνοι της Θράκης

Απαντώντας σε ερώτηση για τους μουσουλμάνους της Θράκης, είπε ότι είναι Έλληνες πολίτες και απολαμβάνουν όρους ισονομίας και ισοπολιτείας. Το τουρκικό προξενείο ήθελε πάντοτε μια μειονότητα απομονωμένη, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την υπόθεση των δύο μουσουλμάνων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι υπήρξε γενική ενημέρωση του κ. Τσίπρα πολύ πριν τις εκλογές και στη συνέχεια άλλη μία πολύ συγκεκριμένη ενημέρωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις 25 Μαΐου, όταν ακόμα ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός. Όπως τόνισε, έλαβε εμπιστευτική έκθεση από την ΕΥΠ για το εύρος της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου στη Θράκη, την οποία και έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως επέμεινε, είναι θέμα του κ. Τσίπρα αν θα κρατήσει στα ψηφοδέλτιά του, τους δύο βουλευτές -Οζγκιούρ και Ζεϊμπέκ.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ctfo8sl4uro9)


Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα έχει την ευκαιρία να δει τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους, ενώ είπε ότι σταδιακά μπορεί να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ακόμα και αν δεν γεφυρωθούν οι μεταξύ των δύο χωρών διαφορές. Όσο για τα εξοπλιστικά, τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία δυνατότητα να υπαγορεύσει στην Ελλάδα τι αγορές θα κάνει.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ctfocthtoqj5)


Το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου

Υπάρχει αρχική συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι καλύτερο από το Δουβλίνο και ικανοποιεί πάγιες ελληνικές θέσεις, υπάρχουν ωστόσο πολλά σημεία που επιδέχονται βελτίωσης.

Μίλησε ακόμη για οργανωμένη πολιτική οικονομικής μετανάστευσης, καθώς Ελλάδα και Ευρώπη χρειάζονται εργατικά χέρια. Θα πρέπει να γίνει με δικούς μας όρους, είπε, μιλώντας για νόμιμη μετανάστευση, αλλά και για ανθρωπιστικές βίζες από την Ευρώπη σε μετανάστες που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ctfojnctdao1)


Πώς θα είναι η επόμενη κυβέρνηση ΝΔ

Εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, θα είναι μιια κυβέρνηση σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος. Το αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης είναι μεγάλο βάρος, μεγάλη ευθύνη της εντολής που μου δίνει ο ελληνικός λαός.

Θα δώσουμε έμφαση στην ικανότητα των προσώπών να υπηρετήσουν τις πολιτικές στις οποίες έχουμε δεσμευτεί, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς αν θα αξιοποιήσει και πρόσωπα από την Κεντροαριστερά. Για μένα το ιδεολογικό πρόσημο δεν είναι τόσο σημαντικό, είπε, το «μπόλιασμα» της ΝΔ με ικανά στελέχη είναι συνεχές.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ctfontt6vicx)


Το σενάριο τρίτων εκλογών

Είμαι σίγουρος ότι θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Εγκάλεσε για ανεύθυνη στάση τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι είναι μονόδρομος η αυτοδυναμία, καθώς ο ίδιος δεν προτίθεται να συνεργαστεί με μικρότερα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ.

Από την στιγμή που το ΠΑΣΟΚ μας κλείνει κατάμουτρα την πόρτα, η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος, υπογράμμισε.

Τι θα γίνει με το ΕΣΥ

Οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε δημόσια, δωρεάν ποιοτική Υγεία, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι θα ασχοληθεί προσωπικά με την αναμόρφωση του ΕΣΥ, το οποίο άντεξε στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά ανέδειξε και τις χτυπητές αδυναμίες του. Ποσό 1,5 δισ. ευρώ, 8% από τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα κατευθυνθεί προς την Υγεία, υπογράμμισε.

Απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα για ιδιωτικοποίηση της Υγείας, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε προσβλητικά όσα λέγονται για διαλογή ασθενών (καρκινοπαθών) στο τελικό στάδιο και αναφέρθηκε στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν για τις περιπτώσεις των ασθενών αυτών, με την πρόσβαση σε ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα.

Αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και κρεβάτια σε ιδιωτικές κλινικές, θα το κάνουμε, είπε.

Το ΕΚΑΒ

Θέλουμε περισσότερο προσωπικό, όχι τόσο περισσότερα ασθενοφόρα, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, δεσμευόμενος ότι θα «τρέξει» τις προσλήψεις. Είπε ότι η διακομιδή από αέρος είναι πολύ σημαντική για τα νησιά μας και σε αυτό θα συμβάλλουν οι έξι νέες βάσεις.

Οικονομία και φοροδιαφυγή (ερώτηση από τον Γρηγόρη Τζιοβάρα για το Πρώτο ΘΕΜΑ)

Το ζήτημα της φοροδιαφυγής δεν έχει συζητηθεί αρκετά στις δύο προεκλογικές περιόδους, αναγνώρισε ο κ. Μητσοτάκης. Είπε ότι την θεωρεί μέγιστο δείγμα αντικοινωνικής συμπεριφοράς, τόνισε ωστόσο ότι έχουν γίνει ενέργειες περιορισμού της. Το γεγονός ότι υπερβαίνουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους δείχνει ότι κάτι αρχίζει να κινείται και στο μέτωπο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, παρατήρησε.

Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής μπορεί να μας επιτρέψει, σε βάθος τετραετίας, να πάμε σε σταδιακή μείωση του ΦΠΑ, κάτι που θα εξετάσουμε στο δεύτερο μισό της νέας τετραετίας, είπε ακόμη.

Οι αυξήσεις μισθών

Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για την αύξηση μισθών, τόνισε. Είπε ότι οι επενδύσεις και η μείωση της ανεργίας είναι διαπραγματευτικά οπλα στα χέρια των εργαζομένων. Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα αρχίζουν να ανεβαίνουν σταδιακά, είπε, καλώντας τους εργοδότες να πληρώνουν περισσότερα, για να προσελκύουν εργαζομένους.

Νέα ερώτηση για την στελέχωση της κυβέρνησης και τα σχέδια για το νερό

Ο πρωθυπουργός μίλησε με... αθλητικούς όρους, λέγοντας ότι έχει πλούσιο πάγκο και θα κάνει rotation. Ένα από τα τρία πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, είπε, δε, θα είναι για την επαναφορά ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.

Τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ

Αναφερόμενος στα κομματίδια, όπως τα χαρακτήρισε, δεξιά της ΝΔ, εγκάλεσε όσους επέλεξαν την απλή αναλογική, λέγοντας ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ήδη αυτοδύναμη κυβέρνηση και πεντακομματική Βουλή. «Φωτογράφισε» τη «Νίκη», λέγοντας ότι η θρησκεία δεν μπορεί να περιορίζεται στα στενά όρια ενός κόμματος και έκανε λόγο για «καπηλεία» του θρησκευτικού συναισθήματος.

Νέα ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά

Υπάρχει το σενάριο της μεγάλης προόδου και το σενάριο να μην προχωρήσουμε ουσιαστικά, είπε, επιμένοντας ότι το δεύτερο δεν οδηγεί νομοτελειακά και σε αύξηση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Εξήγησε ωστόσο ότι ένα «breakthrough» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι εφικτό, εάν η Τουρκία εγκαταλείψει τη ρητορική περί «γαλάζιας πατρίδας».

Νέα ερώτηση για μεταναστευτικό και Πύλο

«Το 2015, όταν η Ελλάδα είχε πολιτική ανοιχτών συνόρων, πάλι με βάρκες έρχονταν και πάλι πνίγονταν πολύ περισσότεροι, όπως σας είπα, το 2015-2019 σε σχέση με το 2019-2022. Όσο λιγότερες βάρκες έχουμε στη θάλασσα, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουμε να έχουμε ναυάγιο και ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι με το να τσακίσουμε τα κυκλώματα των διακινητών. Εμείς το κάναμε σε μεγάλο βαθμό στα δικά μας σύνορα με την Τουρκία» τόνισε.

«Ο κεντρικός δίαυλος είναι πιο σύνθετος, αλλά η δική μου εισήγηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ότι πρέπει να υποστηρίξουμε τη Λιβύη μέσα από μία πολύ πιο καλή και αποτελεσματική επιτήρηση των δικών της χωρικών υδάτων. Έτσι ώστε τα σαπιοκάραβα αυτά να μη φεύγουν και να μη φτάνουν ποτέ στη μέση της Μεσογείου και να κινδυνεύουν με ένα ναυάγιο, που τα πράγματα είναι και επιχειρησιακά πάρα πολύ δύσκολα για οποιονδήποτε να κάνει κάτι και να το αποτρέψει» υπογράμμισε.

«Αυτή είναι η πολιτική μας και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την πολιτική των ανοιχτών θυρών, εάν μπορεί να εφαρμοστεί με κάποιο τρόπο που δεν θα μας ξαναέφερνε πίσω στην κατάσταση την οποία βιώσαμε το 2015, να μπαίνει, δηλαδή, όποιος θέλει. Διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος» σημείωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

Αναθεώρηση Συντάγματος

Η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης θα ξεκινήσει το 2025, είπε ο κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας ανοιχτός σε διαβουλεύσεις με τα κόμματα της Βουλής για ευρύτερες συναινέσεις. Στο σημείο αυτό, δεσμεύτηκε ότι και 180 βουλευτές να έχει -πράγμα που, όπως είπε, είναι σχεδόν απίθανο- δεν θα προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές, εάν δεν έχει τη συναίνεση τουλάχιστον ενός κόμματος.

Παράλληλα, εν αντιθέσει με την κριτική του στο ΠΑΣΟΚ, χαιρέτισε την στάση του Νίκου Ανδρουλάκη για αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Ειδήσεις σήμερα

Κως: Χωρίς SIM το κινητό της Αναστάζια - Βίντεο ντοκουμέντο από τις τελευταίες στιγμές της 27χρονης

Λευκάδα: Σε σοκ ο τουρίστας που έσωσε τη γυναίκα του 50χρονου που πνίγηκε στο Κάθισμα

Ορεστιάδα: Προσήγαγαν Επιλοχία του Στρατού για βιασμό 19χρονου με νοητική στέρηση

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης