Εκλογές 2023: Η μεγάλη μάχη για τους αναποφάσιστους και οι στόχοι της πρώτης κάλπης

Εκλογές 2023: Η μεγάλη μάχη για τους αναποφάσιστους και οι στόχοι της πρώτης κάλπης

Στη Νέα Δημοκρατία θέτουν τους στόχους της πρώτης κάλπης, ενώ ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις περιοδείες - Εισροές από το ΠΑΣΟΚ και προβάδισμα στις παραγωγικές ηλικίες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
mitsotakis_ekloges_xr
Τις περιοδείες σε όλη τη χώρα συνεχίζει στο δρόμο προς τις κάλπες ο  Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο ένα «καλό ποσοστό με 3 μπροστά», όπως λένε τακτικοί συνομιλητές του, προσδιορίζοντας τον στόχο που έχει τεθεί από μέρους του κυβερνώντος κόμματος.

Με το πολιτικό κλίμα να έχει «γυρίσει», τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου διαπιστώνουν ότι ευνοούνται από την αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να απεγκλωβιστεί από την ατζέντα της «κυβέρνησης ηττημένων», την ώρα που η ρητορική του Γιάνη Βαρουφάκη δημιουργεί εξ αντανακλάσεως πονοκεφάλους στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο εκλογικό επιτελείο της Ν.Δ. επεξεργάζονται και την εκλογική στρατηγική του κόμματος με βάση τα νούμερα που διαπιστώνουν από τις δημοσκοπήσεις. Αρμόδιο στέλεχος έλεγε στο «ΘΕΜΑ» ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνεται με τον πολιτικό του λόγο σε ένα ποσοστό 45% του εκλογικού σώματος που δηλώνει πρόθυμο να ακούσει όσα έχει να πει ο πρωθυπουργός. Ενα ικανό ποσοστό αυτού του 45% είναι ήδη ψηφοφόροι της Ν.Δ., ενώ ένα άλλο περίπου 6% εντοπίζεται στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων, με αρκετούς να προέρχονται από τη δεξαμενή της Ν.Δ.

Το υπόλοιπο ποσοστό είναι ψηφοφόροι άλλων κομμάτων, που όμως δεν διάκεινται υποχρεωτικά αρνητικά απέναντι στον κ. Μητσοτάκη και στην ατζέντα του.

Κλείσιμο
Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι τα ισχυρά χαρτιά του πρωθπουργού είναι η προσωπική του αξιοπιστία, αλλά και οι καθαρές λύσεις κυβερνησιμότητας που ευαγγελίζεται. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια κινητικότητα ψηφοφόρων που βρίσκονταν μέχρι πρότινος στην εκλογική δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ προς τη Ν.Δ. λόγω της ανησυχίας για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα την επόμενη μέρα και του φόβου τους για τα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» ή «κυβέρνησης ηττημένων».
kalpes_art

Με δεδομένο, παράλληλα, ότι σε όλες τις μετρήσεις η πορεία της οικονομίας και η ακρίβεια αναδεικνύονται ως τα βασικά κριτήρια ψήφου για τους πολίτες, ο πρωθυπουργός επιμένει στο δίπτυχο «λιγότεροι φόροι και καλύτεροι μισθοί».

Από εδώ και πέρα, δε, στις περιοδείες του ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλαμβάνει μια σειρά από βασικές δεσμεύσεις του.

Από το εκλογικό επιτελείο της Ν.Δ. μεταδίδουν την εικόνα ότι σε όλες τις μετρήσεις που περιέρχονται εις γνώσιν τους οι μεγαλύτερες ηλικίες δίνουν πολύ καθαρό προβάδισμα στη Ν.Δ., ενώ πρόκειται για «συνεπείς ψηφοφόρους» που εμφανίζονται σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες. Παράλληλα, με βάση τις ίδιες αναλύσεις, η Ν.Δ. βελτιώνει την εικόνα της και παίρνει προβάδισμα και στις παραγωγικές ηλικίες 35-54 ετών, με τις ηλικίες 17-34 ετών να αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της κυβερνώσας παράταξης.

Βεβαίως, από την οδό Πειραιώς θέλουν να «μαζέψουν» τη διαφορά και σε αυτές τις ηλικίες. Η εκτίμηση στο «γαλάζιο» επιτελείο είναι ότι όσο πλησιάζουμε στις κάλπες τόσο οι πολίτες θα προσλαμβάνουν την εκλογική διαδικασία ως κρίσιμη και θα ανταποκρίνονται ακόμα καλύτερα στα διλήμματα, με τον κ. Μητσοτάκη να επενδύει στο θετικό έδαφος

Οι απόδημοι

Κρίσιμη μάζα είναι και οι περίπου 23.000 απόδημοι που θα ψηφίσουν -μια μικρή πόλη δηλαδή-, με την πλειοψηφία αυτών να έχει προκύψει μετά την κινητοποίηση της Ν.Δ. και να εκτιμάται ότι θα επιλέξουν τo κυβερνών κόμμα στην κάλπη. Παράλληλα, η Ν.Δ. θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα καμπάνια εγγραφών και για τη δεύτερη κάλπη, εφόσον χρειαστεί, μιας και τα περιθώρια θα είναι ασφυκτικά μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.


Ειδήσεις σήμερα

Εκλογές 2023 - Βαρουφάκης: Δεν πρέπει να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη - Το λέω με βαριά καρδιά

Το συγκινητικό μήνυμα του άρρωστου πατέρα της Μέγκαν Μάρκλ: «Άσε με να δω τα εγγόνια μου»

Survivor All Star: Ο Χανταμπάκης... κάρφωσε τον ερώτα της Σταυρούλας και βγήκε στον τάκο - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης