Εκλογές 2023 - Βαρουφάκης: Δεν πρέπει να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη - Το λέω με βαριά καρδιά

Εκλογές 2023 - Βαρουφάκης: Δεν πρέπει να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη - Το λέω με βαριά καρδιά

«Το λέω με βαριά καρδιά» είπε ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 λίγο πριν την απόφαση του Αρείου Πάγου - Επανέλαβε το σχέδιο «Δήμητρα», δήλωσε έτοιμος για δραχμή και υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα κάνει τίποτα απ' όσα υπόσχεται

varoufakis_omilia_2
varoufakis-m
«Όχι, το λέω με βαριά καρδιά». Με αυτήν την κατηγορηματική φράση απάντησε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην ερώτηση αν πρέπει να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη από τον Άρειο Πάγο. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star ο κ. Βαρουφάκης είπε λίγες ώρες πριν την απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου: «Θα ήθελα να μην υπάρχει το κόμμα Κασιδιάρη, να μην υπάρχει το αυγό του φιδιού, αλλά αυτά παθαίνουμε μετά το 2008. Αλλά δεν είναι ποτέ λύση απέναντι σε κάποιον που θέλει να ακρωτηριάσει τη Δημοκρατία να την ακρωτηριάσεις εσύ εκ μέρους του.

Βαρουφάκης: Να μην αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη


Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε επίσης «Εμείς, ως ΜέΡΑ25 καταψηφίσαμε την τροπολογία. Δεν υπάρχει τρόπος να φωτογραφίσεις, να ορίσεις τι σημαίνει ναζισμός, τι σημαίνει ρατσισμός, τι σημαίνει αυτό το όνειδος, το μόρφωμα. Πρέπει να τους συντρίψουμε στις κάλπες, στους μαζικούς χώρους, σε όλες τις γωνιές της κοινωνίας, ειρηνικά, βεβαίως, αλλά πρέπει να εξαφανιστούν, γιατί πρέπει να κερδίσουμε τους ανθρώπους που ρέπουν προς το ναζισμό επειδή έχουν μια οργή μέσα τους για όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν, τα οποία δεν μπορούν να τα εκφράσουν αλλιώς».


Στη συνέντευξή του ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε επίσης στα μετεκλογικά σενάρια, τη οικονομία και την ακρίβεια.

Aναφερόμενος στο σχέδιο «Δήμητρα» επανέλαβε ότι «το έχουμε δουλέψει χρόνια τώρα και είναι μια καινοτόμος λύση για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, ιδίως αυτές που έχουν δημοσιονομική στενότητα». Με το εργαλείο αυτό, «το κράτος αποκτά βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας και είναι αμοιβαία επωφελές τόσο για τους ιδιώτες όσο και το κράτος».

Στο ερώτημα δε, αν έχει σχέδιο και για δραχμή, απάντησε: «Βεβαίως και έχω. Νομίζετε ότι η Γερμανία δεν έχει σχέδιο για μάρκο; Θα ήταν κατάπτυστη απέναντι στο γερμανικό λαό η κεντρική τράπεζα της χώρας αν δεν είχε τέτοιο σχέδιο. Το ευρώ είναι ένα επισφαλές νόμισμα», υποστήριξε φέρνοντας το παράδειγμα του πυροσβέστη, ο οποίος δεν παίζει με τη φωτιά, αλλά προετοιμάζεται για αυτήν.

Κλείσιμο
O Γ. Βαρουφάκης για την δραχμή
Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατη αποστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ότι οι κ.κ. Σόιμπλε και Βαρουφάκης είναι «φίλοι», ζήτησε να απευθύνουν το ίδιο ερώτημα στον κ. Τσίπρα. Εκτίμησε, πάντως, ότι «ο κ. Σόιμπλε θα πάθει… εγκεφαλικό, αν του πουν ότι ήταν δικός μου φίλος». Εκφράζοντας, εξάλλου, την απορία γιατί δεν συναινούν και άλλα κόμματα με το σχέδιο «Δήμητρα» διερωτήθηκε μήπως «ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο δοσμένοι στα συμφέροντα των ολιγαρχών και των τραπεζιτών».

Δεν θα υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση σε καμία των περιπτώσεων

Το ΜέΡΑ 25 από θέση αρχής «προφανώς» και θα συνεργαζόταν με άλλα κόμματα συμμετέχοντας σε μια προοδευτική κυβέρνηση, δήλωσε επίσης ο Γ. Βαρουφάκης, εκτιμώντας, συγχρόνως όμως, ότι «δεν θα υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση σε καμία των περιπτώσεων. Για να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση, χρειάζεται ένα προοδευτικό πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να το σφυρηλατήσουμε πριν τις εκλογές. Εδώ, δεν είμαστε Γερμανία…», εξήγησε. Με άλλα λόγια, συνέχισε, δεν μπορεί να υπάρξει κοινό πρόγραμμα σε 2,5 μέρες, όσος είναι ο χρόνος ζωής μίας διερευνητικής εντολής. «Δύο χρόνια τώρα καλούμε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, όποιον θεωρεί τον εαυτό του προοδευτικό να κάνουμε συζήτηση…», προσέθεσε.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csb4thgh5c0p)

Κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τα ποσοστά του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη θα συρρικνωθούν στις δεύτερες εκλογές, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ως εξής: «...Συγκινούμαι πάρα πολύ με το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα, ένα πράγμα θα ήθελε, το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη να εξαφανιστούμε και να μην μπούμε στη Βουλή. Ας κοιτάξει τα του οίκου του, εμείς κοιτάζουμε τα του δικού μας». Και στο σημείο αυτό, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει να γίνει πρωθυπουργός με την ψήφο ή ανοχή του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη. Και, την ίδια στιγμή, να αθετήσουν εκείνοι «όλα όσα έχουμε υποσχεθεί στους πολίτες. Κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια».

Στο θέμα της ακρίβειας, ο Γ. Βαρουφάκης προέταξε το μέτρο της «δραστικής μείωσης του ΦΠΑ. Ο ανώτατος ΦΠΑ στη Γερμανία είναι 19%, στην Ελλάδα 24% [...] Θα έπρεπε να είναι το πολύ 15-16%». Ενώ υποστήριξε ότι σε κατ' ιδίαν συζητήσεις γιατί δεν μειώνεται ο ΦΠΑ, οι κ.κ. Σταϊκούρας και Τσακαλώτος απαντούν ότι «δεν τους αφήνουν οι τροϊκανοί, προφανώς δεν έφυγαν…». Ενώ, σε επόμενο σημείο της συνέντευξης, είπε πως «το καλάθι αγαθών που αγοράζει ένας κατώτατος μισθός σήμερα είναι 22% ισχνότερο από ό,τι πριν δύο χρόνια. Έχουμε συρρίκνωση του κατώτατου μισθού σε πραγματικές τιμές».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csb54jmqhudt)

Με αφορμή την πτώχευση της αμερικανικής τράπεζας First Republic και στο ερώτημα αν η κρίση ακουμπά και την Ευρώπη, ο Γ. Βαρουφάκης θύμισε εν πρώτοις ότι «και το 2008 όταν κατέρρεε η Lehman Brothers, οι Ευρωπαίοι έλεγαν πως δεν έχουμε πρόβλημα». 'Αλλωστε, συμπλήρωσε, «η Credit Suisse ήταν η καλύτερα κεφαλαιοποιημένη τράπεζα στην Ευρώπη». Συμπερασματικώς, «είναι μέγιστη αφροσύνη να θεωρήσεις ότι δεν θα έχεις πρόβλημα με τις τράπεζές σου».

Κλείνοντας με τα της απαγόρευσης του κόμματος Κασιδιάρη, τάχθηκε κατά της νομοθετικής ρύθμισης, εξηγώντας ταυτοχρόνως ότι «πρέπει να τους συντρίψουμε στην κάλπη, στους μαζικούς χώρους, σε όλες τις γωνιές της κοινωνίας». Για τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, «πρέπει να κερδίσουμε τους ανθρώπους που ρέπουν προς το ναζισμό, επειδή έχουν οργή μέσα τους με όλα αυτά που συμβαίνουν και την οποία δεν μπορούν να την εκφράσουν αλλιώς [...] εδώ και δύο μήνες η κυβέρνηση διαφημίζει το κόμμα Κασιδιάρη», ανέφερε εν κατακλείδι.

Ακολυθεί ολόκληρη η συνέντευξη Βαρουφάκη

Γ. Βαρουφάκης: Τα επιδόματα για την αισχροκέρδεια, στην ουσία επιδοτούν τους ολιγάρχεςΣυνεργάζεστε σε μια συγκρότηση προοδευτικής διακυβέρνησης;

Προφανώς, αλλά δεν θα υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση σε καμία των περιπτώσεων. Για να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση χρειάζεται ένα προοδευτικό πρόγραμμα το οποίο πρέπει να το σφυρηλατήσουμε πριν τις εκλογές.
Μέσα σε 2,5 μέρες μετά τις εκλογές δεν γίνεται. Εμείς, δύο χρόνια τώρα, καλούμε όλα τα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, όποιους θεωρούν τους εαυτούς τους προοδευτικούς, να κάνουμε μία συζήτηση.

Έχετε διαβάσει τον Ηρακλή; Αυτό το όνειδος με τα στεγαστικά δάνεια, με τα κόκκινα δάνεια που είναι μία νάρκη στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό πήρε την ΕΚΤ 6 χρόνια να το εκπονήσει και άλλα 4, μαζί Τσίπρας και Μητσοτάκης, να το εφαρμόσουν.
Μπορούμε σε δύο ώρες να το συζητήσουμε; Θέλει, τουλάχιστον, μία εβδομάδα μόνο ο Ηρακλής.

Ο κ. Τσίπρας λέει ότι αν δεν συνεργαστείτε θα αποδυναμωθεί το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, κυρίως στις δεύτερες εκλογές
Συγκινούμαι πάρα πολύ με το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας ένα πράγμα θα ήθελε, το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη να εξαφανιστούμε και να μην μπούμε στη Βουλή. Ας κοιτάξει τα του οίκου του, εμείς κοιτάμε τα του οίκου μας.
Τι μας λέει ο κ. Τσίπρας από τη στιγμή που δε δέχτηκε να γίνει μία προγραμματική συζήτηση; Πηγαίνετε στον κόσμο σας, δηλαδή στο κοινό του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, προτείνετέ τους και υποσχεθείτε κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του Ηρακλή, 24% ΦΠΑ να πάει στο 15%, το Υπερταμείο να διαλυθεί και να δημιουργηθεί μία νέα αναπτυξιακή τράπεζα όπου η δημόσια περιουσία θα περάσει από το Υπερταμείο και θα γίνει η κεφαλαιακή βάση… Και μετά ελάτε να με κάνετε πρωθυπουργό για να μην κάνω τίποτα από αυτά. Ε όχι, κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια.

Ο πολίτης πώς θα βρει φθηνότερα προϊόντα με Γιάνη Βαρουφάκη στο σούπερ μάρκετ;

Καταρχάς δραστική μείωση του ΦΠΑ. Στη Γερμανία ο ανώτατος ΦΠΑ είναι 19, στην Ελλάδα 24. Η Γερμανία είναι κραταιά οικονομία, έπρεπε να έχει μεγαλύτερο ΦΠΑ από εμάς που είμαστε σπασμένη οικονομία.
Το να συνεχίσουμε να ερημοποιούμε τη χώρα με 24% ΦΠΑ, με τις προπληρωμές φόρου, με 70-80 δισεκατομμύρια που θα φύγουν μέσω του Ηρακλή και θα πάνε στα Cayman Islands από τα αρπακτικά ταμεία, ένα Χρηματιστήριο Ενέργειας που καταστρέφει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μεταφέροντας τεράστιες προσόδους σε 5 ολιγάρχες και τη CVC, να μην πω και για την αύξηση του παγίου παροχής ή μία ρήξη; Τι σημαίνει ρήξη; Σημαίνει νομοθετούμε τη μείωση του ΦΠΑ από το 24 στο 15 και αν μας πει κάποιος ότι θα μας κλείσουν τις τράπεζες επειδή θα κάνουμε το προφανές, που είναι απολύτως συμβατό με το ευρωπαϊκό δίκαιο, εμείς τους λέμε πρώτον, δεν πιστεύουμε ότι οι Βρυξέλλες θα το κάνουν και δεύτερον, ε ας το κάνουν.

Κάποιοι λένε ότι θα κλείσετε τις τράπεζες;

Επειδή το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, προφανώς μπαίνει στη Βουλή και μπαίνει πιο ισχυρό, δεν θέλουν κάποιοι να ακουστούν οι θέσεις μας, οι προτάσεις μας για τα κόκκινα δάνεια που είναι ένα μεγάλο ζήτημα και έχουμε κάνει πολύ συστηματική δουλειά, είναι πολύ κόντρα στα συμφέροντα των συγκεκριμένων ταμείων στα οποία έχουν και οι τραπεζίτες μετοχές. Δεν θέλουν να ακουστεί η άποψή μας για το Χρηματιστήριο Ενέργειας και ξεκινάει αυτή η μαύρη προπαγάνδα ότι θέλουμε να κλείσουμε τις τράπεζες.

Για το σχέδιο ΔΗΜΗΤΡΑ… Θα λειτουργήσετε με ευρώ ή με άλλο νόμισμα;

Είναι σα να ρωτάτε τον κ. Πιερρακάκη αν το fuel pass ή το market pass είναι σε ευρώ ή σε άλλο νόμισμα. Και για να παραφράσω αυτό που έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, «πόσες Δήμητρες είναι ένα σουβλάκι;» «Πόσοι Πιερρακάκηδες θα είναι ένα λίτρο βενζίνης ή ένα πακέτο μακαρόνια;»
Είναι ανοησίες αυτά. Σε ευρώ θα είναι.

Το σχέδιο ΔΗΜΗΤΡΑ το έχουμε δουλέψει χρόνια τώρα και είναι μία καινοτόμα λύση για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Βοηθούν χώρες της Ευρωζώνης, ιδίως αυτές που έχουν δημοσιονομική στενότητα να αποκτήσει το κράτος βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας και να είναι αμοιβαίως επωφελές τόσο για τους ιδιώτες όσο και για το κράτος, είναι το μέλλον. Σε χώρες που έχουν τις δικές τους κεντρικές τράπεζες ένα τέτοιο σύστημα θα χτιστεί πάνω στην κεντρική τράπεζα, σε χώρες που δεν έχουν τις δικές τους κεντρικές τράπεζες θα χτιστεί πάνω στο αντίστοιχο taxisnet του υπουργείου Οικονομικών, δωρεάν συναλλαγές. Όλη αυτή η δαιμονοποίηση και εμού και του ΜέΡΑ25 είναι γιατί 2 δισεκατομμύρια ευρώ κερδίζουν οι τραπεζίτες από τα χαράτσια που σας βάζουν όταν κάνετε μία τραπεζική συναλλαγή. Αυτό θα είναι δωρεάν.


Το σχέδιο ΔΗΜΗΤΡΑ τορπιλίζει τα σενάρια μιας προοδευτικής διακυβέρνησης;

Δεν θα έπρεπε, γιατί είναι ένα σύστημα τεχνοκρατικά άρτιο. Γιατί να τορπιλίσει; Εκτός αν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο δοσμένοι στα συμφέροντα των ολιγαρχών και των τραπεζιτών.

Έχετε σχέδιο για άλλο νόμισμα;

Βεβαίως. Νομίζετε ότι η Γερμανία δεν έχει σχέδιο για μάρκο; Το ευρώ είναι ένα επισφαλές νόμισμα, το γνωρίζουν όλοι αυτό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλεις να βγεις.

Εμάς μπορεί να μας αγγίξει η κρίση με τις τράπεζες;

Προφανώς. Η Credit Suisse ήταν η πιο καλά κεφαλαιοποιημένη τράπεζα στην Ευρώπη. Όταν, λοιπόν, ο Σταϊκούρας και οι υπόλοιποι λένε ότι οι δικές μας έχουν υψηλή κεφαλαιοποίηση τι σημαίνει αυτό; Όλες οι τράπεζες είναι επισφαλείς.
Είναι μέγιστη αφροσύνη να θεωρήσεις ότι δε θα έχεις πρόβλημα με τις τράπεζές σου.

Πρέπει να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη;

Όχι, το λέω με βαριά καρδιά. Θα ήθελα να μην υπάρχει το κόμμα Κασιδιάρη, να μην υπάρχει το αυγό του φιδιού, αλλά αυτά παθαίνουμε μετά το 2008. Αλλά δεν είναι ποτέ λύση απέναντι σε κάποιον που θέλει να ακρωτηριάσει τη Δημοκρατία να την ακρωτηριάσεις εσύ εκ μέρους του.

Εμείς, ως ΜέΡΑ25 καταψηφίσαμε την τροπολογία. Δεν υπάρχει τρόπος να φωτογραφίσεις, να ορίσεις τι σημαίνει ναζισμός, τι σημαίνει ρατσισμός, τι σημαίνει αυτό το όνειδος, το μόρφωμα. Πρέπει να τους συντρίψουμε στις κάλπες, στους μαζικούς χώρους, σε όλες τις γωνιές της κοινωνίας, ειρηνικά, βεβαίως, αλλά πρέπει να εξαφανιστούν, γιατί πρέπει να κερδίσουμε τους ανθρώπους που ρέπουν προς το ναζισμό επειδή έχουν μια οργή μέσα τους για όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν, τα οποία δεν μπορούν να τα εκφράσουν αλλιώς.

Πού οφείλεται ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν υψηλά ποσοστά σε αυτά τα κόμματα;

Σε πολύ μεγάλο βαθμό η Κυβέρνηση βοήθησε. Δύο μήνες τώρα διαφημίζει το κόμμα Κασιδιάρη φέρνοντας τη μία ανόητη τροπολογία μετά την άλλη στη Βουλή. Μεγαλύτερη διαφήμιση δεν θα μπορούσε να έχει ο κ. Κασιδιάρης.

Για την πολιτική των fuel pass-market pass και τον κατώτατο μισθό

Το καλάθι αγαθών που αγοράζει ένας κατώτατος μισθός σήμερα είναι 22% μικρότερο, ισχνότερο από ότι ήταν πριν από 2 χρόνια. Έχουμε συρρίκνωση του μισθού σε πραγματικές τιμές. Όσον αφορά στα επιδόματα. Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να υπάρχουν επιδόματα, αλλά όταν έχεις μία αισχροκέρδεια στην αγορά της ενέργειας και επιδοτείς τους φτωχότερους των πολιτών ουσιαστικά επιδοτείς τους ολιγάρχες. Αντί να προσπαθήσεις να συρρικνώσεις τις προσόδους που αποσπούν από την κοινωνία δίνοντας επιδόματα, η επιδοματική πολιτική ουσιαστικά είναι υπέρ των ολιγαρχών.

Πόσο θα πηγαίνατε τον κατώτατο μισθό;

Δεν θα έπρεπε να εξαρτάται από μένα, από τον Μητσοτάκη ή από τον Τσίπρα. Εμείς έχουμε μια απλή πολιτική, Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή για τον κατώτατο μισθό, όχι για όλους τους μισθούς.


Ειδήσεις σήμερα

Τουρκία: Ο Ερντογάν ντύθηκε «πιλότος» μετά την ασθένειά του και παρουσίασε τουρκικό μαχητικό... 5ης γενιάς

Εκλογές 2023: Αύριο αποφασίζει ο Άρειος Πάγος αν το κόμμα Κασιδιάρη μπορεί να συμμετέχει

Κριστιάνο Ρονάλντο: Φιλάει δημόσια τη Ροντρίγκεζ για να πείσει ότι δεν υπάρχει κρίση στη σχέση τους

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης