Ελληνοτουρκικά: Με φιέστα ο Ερντογάν βγάζει το γεωτρύπανο «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν» στη Μεσόγειο

Ελληνοτουρκικά: Με φιέστα ο Ερντογάν βγάζει το γεωτρύπανο «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν» στη Μεσόγειο

«Μέχρι σήμερα, στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, δεν επιτρέψαμε να πραγματοποιηθεί κανένας σχεδιασμός ή ενέργεια δίχως εμάς» είπε ο Τούρκος πρόεδρος

abdulhamid-han
Τον απόπλου του γεωτρύπανου «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν» ανακοίνωσε επίσημα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κλιμακώνει εκ νέου την ένταση στην Aνατολική Μεσόγειο. Το γεωτρητικό σκάφος θα επιδιώξει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπως είχε πράξει και στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσημα τον απόπλου, που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη 9 Αυγούστου. Μάλιστα, θα προηγηθεί φιέστα στις 13:30 το μεσημέρι, με στόχο να τονωθεί το εθνικιστικό αίσθημα των πολιτών, αλλά και το αρχηγικό προφίλ του προέδρου, ενόψει των κρίσιμων εκλογών του 2023.

«Αύριο θα αποχαιρετήσουμε από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας το νέο 4ο γεωτρύπανό μας με την ονομασία Αμπντουλ Xαμίτ Χαν. Μέχρι σήμερα, στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, δεν επιτρέψαμε να πραγματοποιηθεί κανένας σχεδιασμός ή ενέργεια δίχως εμάς, και δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία έχει δηλώσει στον ΟΗΕ ως θαλάσσια περιοχή ευθύνης της,  μεγάλη έκταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτήν περιλαμβάνονται και περιοχές που φτάνουν μέχρι και στα 6 μίλια από Κρήτη, Ρόδο Κάρπαθο αλλά και μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Το πλοίο θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο»

Είχε προηγηθεί η προαναγγελία του απόπλου του γεωτρητικού σκάφους από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Αύριο, το πλοίο Αμπντούλ Χαμίτ θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο» είχε πει ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο πλαίσιο του Συνεδρίου Διπλωματίας.

Κλείσιμο
Μάλιστα, ανεβάζοντας τους τόνους έθεσε εκ νέου ζήτημα στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, κάτι που για την Τουρκία θεωρείται κρίσιμο ζήτημα ασφαλείας, ενώ έστρεψε τα πυρά του κατά Αθήνας και Λευκωσίας. «Ένας σημαντικός παράγοντας της πολιτικής μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ελλάδα και Ελληνοκύπριοι επιχείρησαν να στείλουν 9 πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας. Τα εμποδίσαμε με τα μέτρα που πήραμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Αύριο, το πλοίο “Αμντουλχαμίτ Χαν” θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο», τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου.

Απειλές εκτόξευσε χθες και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ, διαμηνύοντας ότι η Τουρκία είναι ασταμάτητη. «Ας μην δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στο θέμα της χερσαίας πατρίδας, της γαλάζιας πατρίδας ή της εναέριας πατρίδας», είπε από τα Άδανα.

«Δεν θα δώσουμε σε κανέναν ούτε βότσαλο, ούτε σταγόνα νερό, ούτε μια σπιθαμή αέρα της πατρίδας μας. Σύντομα, ο πρόεδρος μας θα αποχαιρετήσει το γεωτρύπανο Αμπντούλχαμίντ Χαν από τη Μερσίνη. Πρόκειται για βήματα που γίνονται με αποφασιστικότητα και δύναμη για την προστασία των συμφερόντων τόσο της Τουρκίας όσο και της “ΤΔΒΚ”», πρόσθεσε.


Δύο συνοδευτικά πλοία πλάι στο γεωτρύπανο

Το πλωτό γεωτρύπανο θα πλεύσει μαζί με τουλάχιστον δύο συνοδευτικά πλοία. Το ένα εξ αυτών, το ανεφοδιαστικό «Ilhan», έχει ήδη δέσει δίπλα του, ενώ το δεύτερο ξεκίνησε τη διαδρομή του από το Βόσπορο.

Παράλληλα, το γεωτρύπανο θα συνοδεύεται από τουλάχιστον τρία πολεμικά πλοία, ένα υποβρύχιο, αλλά και με ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος Μπαϊρακτάρ ΤΒ2, το οποίο θα επιτηρεί τον χώρο από αέρος.

Σε υψηλή ετοιμότητα η ελληνική πλευρά

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα τηρεί στάση αναμονής. Ωστόσο, η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαιτέρως του Πολεμικού Ναυτικού, είναι σε υψηλό επίπεδο. «Το σίγουρο είναι πως σε κάθε τουρκικό πολεμικό πλοίο ή αεροσκάφος που θα επιχειρεί στην περιοχή ερευνών του γεωτρύπανου, θα αντιστοιχεί και ένα δικό μας», τονίζουν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 


Πληροφορίες αναφέρουν ότι ιδιαίτερες εντολές έχουν δοθεί προς τα υποβρύχια και κυρίως στα σύγχρονα type-214 «Παπανικολής» τα οποία κινούνται με πλήρη φόρτο μάχης στις περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ όπου πιθανολογείται, σε ένα υψηλής έντασης σενάριο, πως θα επέλεγε να κινηθεί το γεωτρύπανο.


Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαθέτει μέσω ιραηλινών και γαλλικών δορυφόρων, εικόνα και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για το πλοίο. Παράλληλα, η Ελλάδα πραγματοποιεί συνεχείς κοινές ασκήσεις με τις δυνάμεις τις Αιγύπτου, των ΗΠΑ και της Γαλλίας που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Σε ισχύ παραμένει και η ΝΟΤΑΜ Α1781/22, με βάση την οποία οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες δέσμευσαν από τις 21 Ιουνίου μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου πέντε περιοχές του Αιγαίου για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.


Ειδήσεις σήμερα:

Τριπλάσια η αύξηση θανάτων από κορωνοϊό τον Ιούλιο σε σχέση με πέρσι, δηλώνει ο Καπραβέλος

Καταγγελία στα Χανιά: Ακτινολόγος επιτέθηκε σε γιατρό που ζήτησε να γίνει αξονική σε θύμα τροχαίου

ΔΕΔΔΗΕ: Επιτήδειοι προσπαθούν να αποσπάσουν στοιχεία καταναλωτών με αφορμή το Power Pass
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης