Αbdulhamid Han: Με «επιστράτευση» των συμμάχων απαντά η Ελλάδα

Αbdulhamid Han: Με «επιστράτευση» των συμμάχων απαντά η Ελλάδα

Η Άγκυρα ετοιμάζει σόου με φαραωνικού τύπου φιέστα - Η Αθήνα προσβλέπει στη στήριξη Ισραήλ, Αιγύπτου, Γαλλίας και ΗΠΑ

Abdulhamid_Han_2
Τις ισχυρές συμμαχίες που έχει χτίσει στην περιοχή με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, τις δεσμεύσεις αρωγής που έχουν αναλάβει, με βάση τις διμερείς αμυντικές συμφωνίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, αλλά και τη διπλωματική και στρατιωτική της ισχύ κινητοποιεί η χώρα μας, απαντώντας στην προκλητική κίνηση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην ΝΑ Μεσόγειο.

Τροφοδοτώντας συνεχώς την ένταση στην περιοχή, η τουρκική πλευρά έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις σχετικές προετοιμασίες αλλά και τις ανάλογες δοκιμές του γεωτρύπανου «Αbdulhamid Han», το οποίο είναι έτοιμο πλέον να αποπλεύσει από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνης, αύριο Τρίτη, 9 Αυγούστου, προς άγνωστο, επί του παρόντος, προορισμό, μια και η πορεία του θα ανακοινωθεί από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μέσα στις προθέσεις της Αγκυρας είναι, συνοδεύοντας τον απόπλου του γεωτρύπανου σε μία φαραωνικού τύπου φιέστα με τη συμμετοχή αρκετών μελών της τουρκικής κυβέρνησης αλλά και του ιδίου του κ. Ερντογάν, να στείλει ένα διπλό μήνυμα αφενός στο εσωτερικό ακροατήριο, αφετέρου στην ελληνοκυπριακή πλευρά και τη διεθνή κοινότητα ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τις παράνομες διεκδικήσεις της εντός της ελληνικής και κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Εχοντας ολοκληρώσει τις σχετικές δοκιμές των συστημάτων του, κατά την έξοδό του από το Σάββατο μέχρι και την περασμένη Τρίτη στα ανοιχτά της Μερσίνας, το «Αbdulhamid Han» αναμένει πλέον να συμπληρωθεί ο στόλος των σκαφών συνοδείας του προκειμένου να είναι όλα έτοιμα ώστε να ξεκινήσει το επίσημο παρθενικό του ταξίδι στη ΝΑ Μεσόγειο.
F2_068_AA_04082022_816868
Η καταστροφή του ιστορικού νοσοκομείου της Ομογένειας στο Μπαλουκλί μετά την περίεργη πυρκαγιά μπαίνει στην «εξίσωση» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τη στιγμή που την Τρίτη αποπλέει το γεωτρύπανο «Αbdulhamid Han»
Κλείσιμο

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλευρό του γεωτρύπανου θα βρεθούν τουλάχιστον δύο συνοδευτικά πλοία, εκ των οποίων το ένα, το ανεφοδιαστικό «Ilhan», έχει ήδη δέσει δίπλα του και το δεύτερο, έχοντας από προχθές ξεκινήσει από τον Βόσπορο, διασχίζει το Αιγαίο με κατεύθυνση τη Μερσίνα όπου και αναμένεται να φτάσει εντός της σημερινής ημέρας. Πέρα από τα βοηθητικά σκάφη, το γεωτρύπανο πρόκειται να πλαισιωθεί στην αποστολή του και από τουλάχιστον τρία πολεμικά πλοία, ένα υποβρύχιο, αλλά και με ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος Μπαϊρακτάρ ΤΒ2, το οποίο θα επιτηρεί τον χώρο από αέρος. Για την τουρκική πλευρά, εξάλλου, η έξοδος του γεωτρύπανου στη Μεσόγειο, πέρα από τις όποιες επιχειρησιακές, έχει και μια σειρά από επικοινωνιακές προεκτάσεις.

Ο πλους του εκτιμάται πως θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο για να τονώσει τόσο το εθνικιστικό αίσθημα των Τούρκων όσο και το αρχηγικό προφίλ του κ. Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας εν όψει και των κρίσιμων προεδρικών εκλογών του 2023. Προς αυτή την κατεύθυνση, κύκλοι του Πενταγώνου θεωρούν ότι ακόμη και η επιλογή του χρόνου εξόδου του πλοίου δεν είναι τυχαία, αφού η τουρκική πλευρά αναμένεται πως στη ρητορική της θα επιχειρήσει να συνδυάσει το γεγονός με την αντεπίθεση που ξεκίνησε ο Κεμάλ εναντίον των ελληνικών δυνάμεων τον Αύγουστο του 1922.

«Οι Τούρκοι αρέσκονται στους συμβολισμούς. Την περασμένη Πέμπτη τα μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου υπό την ηγεσία του Ταγίπ Ερντογάν επισκέφτηκαν στο Ανίτκαμπιρ το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, στην Αγκυρα. Τώρα εκτιμάται πως θα επιχειρήσουν να συνδυάσουν την έξοδο του γεωτρύπανου και με τις επιθετικές τους βλέψεις στα όρια της λεγόμενης “γαλάζιας πατρίδας”.

Το γεωτρύπανο για να λειτουργήσει θέλει τουλάχιστον δύο βοηθητικά πλοία. Αλλο να κουβαλάει σωλήνες και να πηγαινοφέρνει προσωπικό, άλλο τσιμέντο εφόσον τρυπήσει κ.λπ. Αναμένουμε την έλευση και του δεύτερου βοηθητικού του πλοίου για να αποκτήσουμε συνολική εικόνα ως προς το τι σκοπεύουν να κάνουν και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Τότε θα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι είναι έτοιμο να βγει», σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Να σημειώσουμε ότι το «Αbdulhamid Han» έφτασε στη Μερσίνη μόλις τον περασμένο Μάιο έχοντας αποπλεύσει από το λιμάνι Οκπο της Νότιας Κορέας με την αρχική ονομασία «Cobalt Explorer». Μία από τις πρώτες εργασίες που έκαναν οι Τούρκοι κατά τον ελλιμενισμό του ήταν να του αλλάξουν χρώμα. Από γαλάζιο και μπλε που ήταν αρχικά, το έβαψαν εξ ολοκλήρου με λευκό και κόκκινο χρώμα, ζωγραφίζοντας παράλληλα στα πλαϊνά του μια τεράστια τουρκική σημαία.

Ελληνική απάντηση

Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να τηρεί στάση αναμονής, διατηρώντας ωστόσο σε υψηλό επίπεδο την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα του Πολεμικού Ναυτικού. Ηδη ένα μεγάλο μέρος του Στόλου βρίσκεται εκτός Ναυστάθμου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερες εντολές έχουν δοθεί προς τα υποβρύχια και κυρίως στα σύγχρονα type-214 «Παπανικολής» τα οποία κινούνται με πλήρη φόρτο μάχης στις περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ όπου πιθανολογείται, σε ένα υψηλής έντασης σενάριο, πως θα επέλεγε να κινηθεί το «Αbdulhamid Han».

oruc_reis1
Tο «Αbdulhamid Han» έρχεται σαν συνέχεια των ερευνών που πραγματοποίησε πριν από δύο χρόνια το «Oruc Reis» στην περιοχή, όταν επί τρεις και πλέον μήνες κινούνταν εντός της ελληνικής ΑΟΖ από τη Ρόδο και την Κάρπαθο μέχρι το σύμπλεγμα της Μεγίστης.

Το γεγονός, εξάλλου, ότι το συγκεκριμένο πλοίο δεν πραγματοποιεί απλά έρευνες, αλλά φέρει επάνω του τρυπάνι, αποτελεί από μόνο του μια κλιμάκωση σε βάρος της χώρας μας από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία έχει πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσει σε γεωτρήσεις και μάλιστα σε βάθος που ξεπερνά τα 12 χλμ.. Επί της ουσίας, το «Αbdulhamid Han» έρχεται σαν συνέχεια των ερευνών που πραγματοποίησε πριν από δύο χρόνια το «Oruc Reis» στην περιοχή, όταν επί τρεις και πλέον μήνες κινούνταν εντός της ελληνικής ΑΟΖ από τη Ρόδο και την Κάρπαθο μέχρι το σύμπλεγμα της Μεγίστης, φτάνοντας τότε την Ελλάδα και την Τουρκία στα όρια της θερμής αντιπαράθεσης. «Το πιθανότερο είναι ότι το “Αbdulhamid Han” θα κινηθεί δυτικά και νότια της Κύπρου.

Θεωρητικά το συγκεκριμένο είναι τρυπάνι, οπότε θα πρέπει να κινηθεί κάπου όπου ήδη έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα. Μιλάμε για κίνηση εντυπωσιασμού. Εκτιμούμε πως δεν θα πάει στα άκρα, αλλά, από την άλλη, το ταξίδι του δεν θα είναι και εντελώς ανώδυνο, από τη στιγμή, μάλιστα, που αρκετοί Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δώσει τόσο μεγάλες διαστάσεις στο θέμα», επισημαίνουν σχετικά επιτελείς του ΥΠΕΘΑ. Από την πρώτη φορά, πάντως, που το τουρκικό γεωτρύπανο ξεμύτισε από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνης, μπήκε στο μικροσκόπιο ισραηλινών αλλά και γαλλικών δορυφόρων, οι οποίοι σε πραγματικό χρόνο μετέδιδαν εικόνα και πληροφορίες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Ιδιαίτερα η συνεισφορά του Ισραήλ όχι μόνο σε επίπεδο πληροφοριών αλλά και σε επίπεδο επιχειρήσεων χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική από ελληνικής πλευράς, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την άδεια που παραχώρησε η χώρα μας στο Τελ Αβίβ να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις από τις 26 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου σε περιοχές νοτίως της Κρήτης, οι οποίες συμπίπτουν με το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Ασκήσεις οι οποίες θεωρήθηκαν ως μήνυμα αμφισβήτησης των τουρκικών ανυπόστατων διεκδικήσεων επί της ελληνικής ΑΟΖ.

Παράλληλα, συνεχείς είναι οι κοινές ασκήσεις που πραγματοποιεί η χώρα μας και με τις δυνάμεις τις Αιγύπτου, των ΗΠΑ και της Γαλλίας που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Στις αρχές της εβδομάδας βορειοδυτικά της Κρήτης πραγματοποιήθηκε ελληνοαμερικανική άσκηση με τη συμμετοχή δύο αεροσκαφών F-16 Block 52+ Advanced της Πολεμικής Αεροπορίας και τεσσάρων μαχητικών F-18 που ανήκουν στη δύναμη του Αεροπλανοφόρου «USS Harry S. Truman» των ΗΠΑ, το οποίο τις τελευταίες ημέρες πλέει στην περιοχή. Ταυτόχρονα, πριν από μία εβδομάδα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου δύο ελληνικά F-16 πραγματοποίησαν σενάρια αντιαεροπορικής άμυνας, με τη συμμετοχή της Γαλλικής Φρεγάτας «FS Provence».

Την ίδια ώρα εξακολουθεί και παραμένει σε ισχύ η ΝΟΤΑΜ Α1781/22, με βάση την οποία οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες δέσμευσαν από τις 21 Ιουνίου μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου πέντε περιοχές του Αιγαίου για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το τουρκικό γεωτρύπανο θα κατευθυνθεί στην κυπριακή ΑΟΖ, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να κινηθεί και σε περιοχές της ΝΑ Μεσογείου, οι οποίες είτε θα βρίσκονται εντελώς εκτός, είτε στα όρια της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Στήριγμα στη Ρωσία

Για τις τουρκικές κινήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο, αλλά και για τις βλέψεις τις Αγκυρας σε σχέση με την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή, ενημέρωσε τη ρωσική πλευρά ο κ. Ερντογάν, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε προχθές Παρασκευή με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι, το πλέον γνωστό θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας.

Αν και στο επίκεντρο της συγκεκριμένης συνάντησης βρέθηκε η προσπάθεια της Αγκυρας να αποσπάσει την άδεια της Μόσχας ώστε να προχωρήσει η πέμπτη κατά σειρά τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη βόρεια Συρία ενάντια στις εκεί κουρδικές δυνάμεις, ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το πάγωμα των ελληνορωσικών σχέσεων λόγω της στάσης της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, προκειμένου να εξασφαλίσει την ανοχή αν όχι τη στήριξη της Ρωσίας για τις κινήσεις του «Αbdulhamid Han».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AFP / VISUALHELLAS.GR

Ειδήσεις σήμερα: 

Μυστήριο με τους ξαφνικούς και ανεξήγητους θανάτους νέων και παιδιών


Μύκονος: Κύκλωμα βάζει τους διαρρήκτες στις βίλες των vip

Σύβοτα: Ερευνούν τις συνθήκες της τραγωδίας - Έσπασε ο κρίκος ή ο ιμάντας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης