Το βαλκανικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη παρουσία του Σολτς και η απόφαση των Τούρκων να μην αυτοαποκλειστούν

Το βαλκανικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη παρουσία του Σολτς και η απόφαση των Τούρκων να μην αυτοαποκλειστούν

Στο ξενοδοχείο Hyatt Regency η Σύνοδος - Ο Γερμανός καγκελάριος θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό - Ο Τούρκος υφυπουργός που θα παραστεί ήταν αυτός που είχε δηλώσει ότι... «η Τουρκία έχει δείξει εξαιρετικά μεγάλη υπομονή» -  «Ράπισμα» από την Κομισιόν στην Άγκυρα

mitsotakis_solts_thema_xr
Με το σύνολο των ηγετών των χωρών των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης να ετοιμάζεται να αφιχθεί στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή, στην Τουρκία αντελήφθησαν ότι δεν θα μπορούσαν να «μποϊκοτάρουν» τη Σύνοδο για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και θα στείλουν εν τελεί αντιπροσωπεία υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Φαρούκ Καϊμακτσί.

Η ενημέρωση έγινε σχεδόν… τελευταία στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που από την Παρασκευή είναι γνωστό ότι στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται για το δείπνο των ηγετών ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενώ άκρως πιθανό είναι να έρθει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο κ. Καϊμακτσί, βεβαίως, είναι ένας ακόμα Τούρκος αξιωματούχος που τις προηγούμενες μέρες επιτέθηκε εναντίον της Ελλάδας, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει δείξει εξαιρετικά μεγάλη υπομονή και, αν συνεχιστεί το ελληνικό μπλόκο στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην Ε.Ε. λόγω Κύπρου, «θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε μεγάλη κρίση».

Είναι ενδεικτικό ότι η Τουρκία ενημέρωσε την κυβέρνηση λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, την ώρα που ήταν πέρυσι η χώρα που διοργάνωσε τη Σύνοδο στην Αττάλεια. Τότε η χώρα μας είχε εκπροσωπηθεί σε επίπεδο υφυπουργού Εξωτερικών, με τον Κώστα Φραγκογιάννη να επωμίζεται την αποστολή. Βεβαίως, προ ημερών, ο κ. Ερντογάν είχε διαμηνύσει προς στελέχη και υπουργούς του ότι τελειώνουν όλα τα «κανάλια» διμερούς διαλόγου, εξ ου και οι Τούρκοι προ ημερών ακύρωσαν τη συνάντηση των υφυπουργών Φραγκογιάννη-Ονάλ που θα εστιαζόταν στη λεγόμενη» θετική ατζέντα».

Με δεδομένο, πάντως, ότι στη Θεσσαλονίκη θα είναι και σημαντικοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι Τούρκοι αποφάσισαν να μην τραβήξουν το σχοινί, αν και η διπλωματική τους εκπροσώπηση είναι δυσανάλογη των άλλων αποστολών.

Βαλκανικό ραντεβού

Για το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, μεγαλύτερη σημασία έχει η έλευση σειράς ηγετών των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, κάτι που αναβαθμίζει το διεθνές στάτους της συμπρωτεύουσας. Η έλευση του κ. Σολτς, δε, ανεβάζει το πρεστίζ της συνάντησης.

Κλείσιμο
Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, που θα γίνει στο ξενοδοχείο Hyatt Regency ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παραθέσει γεύμα σε ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως ο κ. Εντι Ράμα της Αλβανίας, ο κ. Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Μίλο Τζουγκάνοβιτς του Μαυροβουνίου και η κυρία Βιόσα Οσμάνι του Κοσόβου, ενώ εκκρεμούν ακόμα επιβεβαιώσεις. Το βράδυ, βεβαίως, θα υπάρξει επίσημο δείπνο, όπου θα δώσουν το «παρών» ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς, ενώ στη Θεσσαλονίκη έως τώρα έχουν προγραμματίσει να παρευρεθούν ο Σλοβένος πρόεδρος Μπόρουτ Παχόρ, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Νικολάε Τσούκα, η Μολδαβή πρόεδρος Μάγια Σάντου, που υπέγραψε την αίτηση της χώρας της για ένταξη στην Ε.Ε., ενώ θα έρθουν και οι τρεις ηγέτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

«Ράπισμα» από την Κομισιόν

Στο μεταξύ, η Κομισιόν χτύπησε χθες νέο καμπανάκι για την Άγκυρα, με τον Ούγγρο επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι να υπογραμμίζει ότι η γείτονας συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ε.Ε., μιλώντας στη συνεδρίαση επί της έκθεσης προόδου για την Τουρκία που συνέταξε ο Ισπανός ευρωβουλευτής Σάντσεθ.

«Οι αναφορές για υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικές περιοχές είναι πηγή ανησυχίας», ο κ. Βάρχελι, τονίζοντας παράλληλα ότι «η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας για μερικά από τα νησιά της είναι αντιπαραγωγική, και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο» Ο κ. Βάρχελι διεμήνυσε ότι αναμένεται από την Τουρκία να δεσμευτεί απερίφραστα στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και την ειρηνική επίλυση των διαφωνιών.

Ειδήσεις σήμερα:

Ασπρόπυργος: Σε ύφεση η φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών

Αυτοκτονία γυμναστή: Έτοιμη να καταθέσει η 50χρονη γυναίκα «αράχνη» - Ζητά άρση του τραπεζικού της απορρήτου

Τραγωδία στη Φλόριντα: Αγοράκι 2 ετών πυροβόλησε άθελα του και σκότωσε τον πατέρα του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης