Πάπας Φραγκίσκος: Οι αναφορές στον Όμηρο, οι πρόσφυγες στη Λέσβο και η άρνηση να μείνει σε πολυτελές ξενοδοχείο

Πάπας Φραγκίσκος: Οι αναφορές στον Όμηρο, οι πρόσφυγες στη Λέσβο και η άρνηση να μείνει σε πολυτελές ξενοδοχείο

Τα θερμά λόγια για την συμβολή της Ελλάδας στον πολιτισμό και τη Δημοκρατία – Η δέυτερη επίσκεψή του στην χώρα μας σε πέντε χρόνια – Η αναφορά στα Πολιτικά του Αριστοτέλη, στην Οδύσσεια, στον Όμηρο και στον όρκο του Ιπποκράτη - Οι συναντήσεις του στην τελευταία ημέρα που βρίσκεται στην Ελλάδα

papas-ellada-5
Τρίτη και τελευταία ημέρα η σημερινή για τον Πάπα Φραγκίσκο στην Ελλάδα, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής στην Αποστολική Διακονία στην Αθήνα.

Αμέσως μετά θα δει νέους στο Σχολείο Αγίου Διονυσίου των Αδελφών Ουρσουλινών στο Μαρούσι και θα απευθύνει ομιλία. Κάπως έτσι, η επίσκεψη του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας φτάνει στο τέλος της.

Κατά τη διάρκειά της, σκόρπισε χαμογελά, ευχές, απολογήθηκε για τα λάθη του παρελθόντος, έριξε γέφυρες φιλίας και όρθωσε ουσιαστικό λόγο, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή του ελληνικού πνεύματος στο Δυτικό Πολιτισμό και τη Χριστιανική Θρησκεία. Η επιθυμία του να έρθει στην Ελλάδα για δεύτερη φορά σε πέντε χρόνια επιβεβαίωσε το ιδιαίτερα θετικό κλίμα μεταξύ Αθήνας και Βατικανού.

Μην ξεχνάμε ότι αναφέρθηκε στα Πολιτικά του Αριστοτέλη, στην Οδύσσεια και τον Όμηρο, στον όρκο του Ιπποκράτη, λέγοντας πως από την Ελλάδα «διευρύνθηκαν οι ορίζοντες της ανθρωπότητας», πως τα ελληνικά, τα οποία αποκάλεσε «γλώσσα αθάνατη» έγιναν η γλώσσα της ανθρώπινης σοφίας. Αναγνώρισε την Ελλάδα ως τον τόπο που ο άνθρωπος συνειδητοποίησε ότι «είναι ζώον πολιτικόν» και γεννήθηκε η δημοκρατία.

Οι σχέσεις Ρωμαιοκαθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας αναθερμαίνονται όλο και περισσότερο. Η επιστροφή του στη Λέσβο, το εμβληματικό νησί της μεταναστευτικής κρίσης και η συνάντηση του με τους πρόσφυγες, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη για την ανθρωπιστική κρίση, αλλά και την ανυπολόγιστη συμβολή της Ελλάδας σε αυτήν. Στο ενδιάμεσο, δεν ήταν λίγες οι στιγμές που ξεχώρισαν από τη δεύτερη επίσκεψη του συγκεκριμένου Ποντίφικα στη χώρα.

Η πρώτη του ημέρα στην Αθήνα κύλησε με απανωτές συναντήσεις. Ο Ποντίφικας έφτασε το Σάββατο στην πρωτεύουσα, όπου και έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο. Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Πρόκειται για μία από τις στιγμές που δίχως άλλο ξεχωρίζουν, καθώς αποτελεί έμπρακτο βήμα υπέρβασης της δυσπιστίας και του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο εκκλησιών που μετράει αιώνες. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υποδέχθηκε τον ομόλογό του της Καθολικής Εκκλησίας «με αίσθημα τιμής και αδελφοσύνης» και από την πλευρά του ο Πάπας Φραγκίσκος απολογήθηκε.

papas-ieronymos-1


Κλείσιμο
Η συγνώμη αυτή έρχεται 20 χρόνια αφότου ο Άγιος Ιωάννης Παύλος Β’ πραγματοποίησε την πρώτη τέτοια επίσκεψη μετά το Μεγάλο Σχίσμα και ήταν ο πρώτος που απολογήθηκε «για τις αμαρτίες που διέπραξαν οι Καθολικοί κατά των Ορθοδόξων ανά τους αιώνες». Το βράδυ του Σαββάτου, από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου των Καθολικών, απευθύνθηκε στα στελέχη της καθολικής εκκλησίας στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η ομιλία που απηύθυνε στο πλαίσιο της συνάντησής του με επισκόπους, ιερείς, μέλη μοναχικών ταγμάτων και της Αφιερωμένης Ζωής, ιεροσπουδαστές και κατηχητές στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου των Καθολικών. Τίποτα, όμως, δεν συγκρινόταν με τη στιγμή που ο Πάπας Φραγκίσκος έψαλλε το “Πάτερ Ημών” στα ελληνικά.



Στη Μυτιλήνη βρέθηκε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη, συνοδευόμενος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη. Εξέφρασε σχεδόν πολιτικό λόγο, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και στη συμβολή της Ελλάδας σε αυτό.

«Είμαι εδώ για να δω τα πρόσωπά σας, για να σας κοιτάξω στα μάτια. Μάτια γεμάτα φόβο και προσμονή, μάτια που είδαν βία και φτώχεια», ανέφερε στους αιτούντες άσυλο στο νησί. «Όποιος σας φοβάται δεν σας έχει δει στα μάτια», είπε. Τόνισε ότι η μετανάστευση είναι πρόβλημα του κόσμου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στην Ευρώπη υπάρχουν εκείνοι που εμμένουν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σαν να πρόκειται για μια υπόθεση που δεν τους αφορά. Το μήνυμα δόθηκε και από την πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού είναι κοινή ευθύνη της Ευρώπης», ενώ συμπλήρωσε με νόημα ότι «κανείς και ποτέ δεν πρέπει να επιτρέψει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού».

papas-paidi-5


Αργότερα χθες, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής «Χρήστος Λαμπράκης», όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό όργανο των Βαλκανίων. Χιλιάδες άτομα βρέθηκαν εκεί.
papas-megaro-mousikis-5
Αν και προτάθηκε στον Πάπα Φραγκίσκο κατά την παραμονή του στην ελληνική πρωτεύουσα να χρησιμοποιήσει πολυτελή και θωρακισμένα αυτοκίνητα από τον στόλο της Αστυνομίας και της υπηρεσίας συνοδείας επισήμων, εκείνος προτίμησε ένα Fiat500αράκι. Λιτός ήταν και ως προς τη διαμονή του. Αρνήθηκε να μείνει σε κάποιο από τα πολυτελή ξενοδοχεία, που βρίσκονται είτε στο κέντρο της Αθήνας είτε στην παραλία, επιλέγοντας την αποστολική μόνη της Αγίας Έδρας, στο Ψυχικό.

Το παιδί μεταναστών από την Ιταλία που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπουένος Άϊρες έχει κερδίσει το προσωνύμιο «ο Πάπας του λαού» και «των Φτωχών». Γελάει, βγάζει σέλφις, δεν μένει στα πολυτελή παπικά διαμερίσματα, αλλά σε ένα ταπεινό δωμάτιο του Βατικανού. Απέσυρε τον παπικό θρόνο, αντικαθιστώντας τον με μία απλή λευκή καρέκλα. «Δεν θα καλούμε τους πιστούς να έρθουν στην εκκλησία. Εμείς θα πάμε να τους βρούμε έξω από αυτήν», είναι το μόττο του.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα επιδείνωση του καιρού από σήμερα - Πού θα είναι ισχυρά τα φαινόμενα

Ανοιχτά σχολεία θέλει η κυβέρνηση: Τι δείχνουν τα στοιχεία για κρούσματα και κλειστά τμήματα

Λαμία: Θρήνος για την ανεμβολίαστη 14χρονη που νόσησε και πέθανε από κορωνοϊό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης