Ανοιχτά σχολεία θέλει η κυβέρνηση: Τι δείχνουν τα στοιχεία για κρούσματα και κλειστά τμήματα

Ανοιχτά σχολεία θέλει η κυβέρνηση: Τι δείχνουν τα στοιχεία για κρούσματα και κλειστά τμήματα

Τα σχολεία δεν κλείνουν, παρά την περί του αντιθέτου φημολογία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες

SXOLEIA_2
Ανοιχτά σχολεία θέλει η κυβέρνηση παρά την έξαρση της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη δια ζώσης διδασκαλία των μαθητών και την επαφή των παιδιών με το σχολικό περιβάλλον, το οποίο έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί απολύτως ασφαλές.

Τα σχολεία δεν κλείνουν, παρά την περί του αντιθέτου φημολογία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την οποία, πρόκειται να αποφασισθεί αναστολή της λειτουργίας τους λίγο πριν ή λίγο μετά τις διακοπές των εορτών, ως μέτρο ανάσχεσης του κύματος της πανδημίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι προχθές, είχαν κλείσει μόλις 14 τμήματα σε σύνολο 80.000 δηλαδή ποσοστό 0,001 πράγμα που σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας αλλά και τους καθηγητές λοιμωξιολογίας αποδεικνύει ότι στα σχολεία τηρούνται όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας με ιδιαίτερη σχολαστικότητα, παράλληλα με την διενέργεια εκατομμυρίων σελφ τεστ δύο φόρες την εβδομάδα από τους μαθητές. Το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός μαθητών γυμνασίων και λυκείου που έχει εμβολιαστεί και μετά τις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα που αφορά στους μαθητές 5-11 ετών δηλαδή νηπιαγωγείου δημοτικού, μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή.
5281989
Κλείσιμο

Το ενδεχόμενο να κλείσουν νωρίτερα τα σχολεία για τις γιορτές των Χριστουγέννων απέκλεισε ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, λέγοντας «Θεωρούμε ότι το εκπαιδευτικό πρωτόκολλο πάει καλύτερα από ό,τι περιμέναμε, λειτουργεί και, άρα, δεν υπάρχει λόγος να κλείσουν τα σχολεία».

Τέρμα στην φημολογία περί κλεισίματος των σχολείων επιχείρησε να θέσει και η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή. «Οι φήμες όσο πιο αστήριχτες είναι τόσο πιο πολύ ένταση έχουν. Δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση και η επιτροπή των ειδικών ούτε το σκέφτονται, ούτε το προτείνουν» είπε κατηγορηματικά.

Γίνονται σχεδόν 2.000.000 τεστ την εβδομάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο αριθμός των τεστ που γίνονται στους μαθητές είναι διπλάσιος αριθμός από αυτόν που επιβάλλει ο ΠΟΥ. Γίνονται σχεδόν 2.000.000 τεστ την εβδομάδα. Υπάρχουν και κάποιοι μαθητές που έχουν εμβολιαστεί και το ποσοστό αυξάνεται ενώ σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα παιδιά που νοσούν ηλικίας 4-18 ετών, σύμφωνα με την επιδημιολογική έρευνα, ότι δεν κολλούν πάντα στο σχολικό περιβάλλον.

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες, το ποσοστό των εμβολιασμένων παιδιών ηλικίας 12-14 είναι με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα στο 27,8% και στις ηλικίες 15-17 ετών είναι στο 44%. Οι εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό άνω του 83% στην Πρωτοβάθμια και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ενώ υπάρχουν και αυτοί που έχουν νοσήσει.

Σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην εκπαίδευση, που αγγίζει το 80% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων προέρχονται από σελφ τεστ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Παιδείας, καθώς όλος ο μαθητικός πληθυσμός κάνει τεστ, όντας η μόνη πληθυσμιακή ομάδα που κάνει συνεχώς τεστ. Την εβδομάδα από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 29 Νοεμβρίου Παρασκευή, καταγράφηκαν συνολικά 10.848 κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά ηλικίας από 0 έως 17 ετών.

Όσον αφορά τα σχολεία , σύμφωνα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας: Τα τμήματα που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας είναι μόλις 11
5369280


Τα σχολεία τα οποία βρίσκονται σε ολική αναστολή είναι μόλις 3

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λειτουργία τμήματος της σχολικής μονάδας αναστέλλεται μόνο όταν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στο πενήντα τοις εκατό (50%) συν ένα (1) του συνόλου των μαθητών που φοιτούν στο συγκεκριμένο τμήμα της σχολικής μονάδας.

Το θέμα αποτελεί και αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία θεωρεί ότι το απαιτούμενο ποσοστό 50 συν ένα για να κλείσει ένα τμήμα ή μία τάξη είναι υψηλό και ότι αν ίσχυε το περσινό όριο των τριών θετικών μαθητών ανά τμήμα θα είχαν κλείσει πολλά περισσότερα. Καθώς ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τα σχολεία ως υγειονομική βόμβα, ζήτησε αραίωση των τμημάτων και πρότεινε να κλείσουν για τρεις ημέρες με το πρώτο κρούσμα που εμφανίζεται.

5234795

Για να του απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι αν εφαρμοζόταν η πρόταση αυτή, θα έκλειναν τα μισά σχολεία με πολύ μεγάλη ταχύτητα και θα ξαναβρισκόμασταν σε ένα καθεστώς όπου τα μισά σχολεία θα ήταν ανοικτά και τα μισά σχολεία θα λειτουργούσαν με τηλεκπαίδευση. «Έχουμε επιλέξει να κρατήσουμε τα σχολεία μας ανοιχτά, με αυξημένα τεστ. Θα εξακολουθούμε να υπερασπιζόμαστε αυτή την πολιτική και είμαστε σίγουροι ότι και για τα παιδιά μας, αλλά και για τη συνολικότερη παρακολούθηση της επιδημίας μέσα από τα τεστ τα οποία κάνουμε, έχουμε τη σωστή αντιμετώπιση» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Ποινές στους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο

Διάταξη που θα προβλέπει έως και διετή ποινή φυλάκισης για γονείς που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία μέχρι και την τελευταία τάξη του Γυμνασίου, που η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική, ετοιμάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καθώς υπάρχουν, έστω και μεμονωμένα, περιστατικά οικογενειών αρνητών που κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι και τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν από απουσίες στην ίδια τάξη καθώς αυτές προσμετρώνται κανονικά. Στη χώρα μας η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική μέχρι και το γυμνάσιο.
5234802

Στις περιπτώσεις που τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο ακολουθείται η εξής διαδικασία: ο διευθυντής σε πρώτο στάδιο καλεί τους γονείς και συζητά το θέμα και αν συνεχιστεί η παρατεταμένη απουσία επιλαμβάνεται η εισαγγελία με κλιμάκια κοινωνικών λειτουργών που πηγαίνουν στο σπίτι και ασκείται έρευνα για την επιμέλεια του παιδιού.

«Μεμονωμένα περιστατικά»

«Είναι μεμονωμένα τα περιστατικά οικογενειών που κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι και ανεξαρτήτως κορωνοϊού πάντα υπήρχαν μεμονωμένες περιπτώσεις γονέων που για κάποιο λόγο δεν ήθελαν τα παιδιά τους να πάνε σχολείο» διευκρίνισε η υπουργός, σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις αρνητών γονέων που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.Ειδήσεις σήμερα:

Διασωληνωμένος με κορωνοϊό στη ΜΕΘ του Σωτηρία ο Γιώργος Τράγκας

Ανδρουλάκης και Παπανδρέου θα διεκδικήσουν την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ στο β' γύρο

Voice: «Φωτιά» η Φουρέιρα στο ντουέτο με τον Αργυρό - Ποιοι προκρίθηκαν στα lives - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης