ΚΙΝΑΛ: Στην κούρσα για την ηγεσία και ο Παύλος Χρηστίδης

ΚΙΝΑΛ: Στην κούρσα για την ηγεσία και ο Παύλος Χρηστίδης

Έκτη υποψηφιότητα για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής - Ο κ. Χρηστίδης παραιτείται από εκπρόσωπος του κόμματος και θα στείλει σχετική επιστολή στην αρμόδια επιτροπή του κόμματος - Καταθέτουν υπογραφές οι Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Καστανίδης - Παράταση ζήτησαν Γερουλάνος, Κεγκέρογλου

4962399
Και έκτη υποψηφιότητα για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, η τρίτη μετά την ασθένεια της Φώφης Γεννηματά, ανακοινώθηκε  πριν από λίγο. Ο Παύλος Χρηστίδης ανακοίνωσε ότι παραιτείται από εκπρόσωπος του κόμματος και ότι θα είναι υποψήφιος.

Ο κ. Χρηστίδης θα στείλει επιστολή στην αρμόδια επιτροπή, με την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.

Η ανακοίνωσή του έχει ως εξής:

«Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Ήταν καλοκαίρι του 2015 όταν η Φώφη Γεννηματά μου ανέθεσε το ρόλο του εκπροσώπου τύπου, μια επιλογή γεμάτη ρίσκο, σε μια πολυ δύσκολη συγκυρία. Έξι χρόνια μετά, ήμασταν έτοιμοι για μια μεγάλη πολιτική μαχη, όπου ο σταθεροποιητικος ρόλος της Προέδρου, εγγύηση της ενότητας και της προοπτικής της παράταξης, με πολιτική ταυτότητα και αυτόνομη, πρωταγωιστικη πορεία ήταν το επίκεντρο της συζήτησης. 

Για χιλιάδες ανθρώπους σε ολη την χώρα, όπως και για μένα, οι τελευταίες εξελίξεις ήταν ένα σοκ, που διαπέρασε τους πάντες και τα πάντα. Επικοινώνησα με την πρόεδρο και της ανακοίνωσα την απόφαση μου να παραιτηθώ απο τον ρόλο που μου έχει αναθέσει.

Θελω να ευχαριστήσω, με τρόπο που δεν μπορεί να γραφτεί, την Πρόεδρο για την επιλογή και τη στήριξη της. Άνοιξε δρόμους απέναντι στον ηλικιακό ρατσισμό της νεότητας. Θελω να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες ανθρώπους που συνάντησα σε αυτη την πορεία και με καλοδέχτηκαν, τους φίλους και συντρόφους που αντάλλαξα μια κουβέντα ή πολλές, πάντα στο πλαίσιο μιας συλλογικής προσπάθειας για την ανασυγκρότηση του χώρου, με ήθος και αξιοπρέπεια. Θέλω να ευχαριστήσω τους δημοσιογράφους για τη συνεργασία και τον τρόπο που αντιμετώπισαν εναν "πρωτάρη" στον κόσμο τους. Θέλω να ευχαριστήσω πολύ, όλους τους συνεργάτες στα γραφεία, στις εκδηλώσεις, στα συνεδρια, τους φίλους μου στην ασφαλεια του κτιρίου.


Θελω να ζητήσω συγγνώμη απο όποιους στενοχώρησα, ενόχλησα ή δεν προλαβα να σηκώσω το τηλέφωνο. Δεν ήταν στις προθέσεις μου. Σε λίγη ώρα θα στείλω επιστολή, στην αρμόδια επιτροπή, με την υποψηφιότητα μου για τη θέση του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. 

Τα όνειρα μας είναι πιο ισχυρά από τις αναμνήσεις μας. Ειδικά της δικής μου γενιάς. Αλλά και τα δυο μαζί, ως ένα ισχυρό μείγμα, μας δένουν, μας μαθαίνουν και μας εξελίσσουν. To ραντεβού με την ιστορία συνεχίζεται και αναμένεται πιο ανατρεπτικό παρά ποτέ. Για να γίνει αυτό όμως πράξη πρέπει να υπερβούμε τον εαυτό μας. Ό,τι μέχρι χθες θεωρούσαμε δεδομένο και κατοχυρωμένο, αλλάζει. Πρέπει να φύγουμε μπροστά και αυτό θα κάνουμε. Το μέλλον του κινήματός μας πρέπει να είναι ένα μέλλον συμπεριληπτικό, ενωτικό, εξωστρεφές και νικηφόρο. Είναι στο χέρι μας.»



Έτσι, ο Παύλος Χρηστίδης είναι ο έκτος υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ μετά τους Νίκο Ανδρουλάκη, Ανδρέα Λοβέρδο, Χάρη Καστανίδη, Βασίλη Κεγκέρογλου και Παύλο Γερουλάνο.

Οι κύριοι Λοβέρδος, Ανδρουλάκης και Καστανίδης πρόκειται να καταθέσουν κανονικά τις υπογραφές σήμερα, εντός δηλαδή του αρχικά προσδιορισμένου χρόνου. Η σχετική δέσμευση για την κατάθεση των υπογραφών (5000 μελών ή 45 μελών της Κεντρικής Επιτροπής), λήγει σήμερα, αλλά η δραματική τροπή με την υγεία της Φώφης Γεννηματά, η οποία δίνει σκληρή μάχη με τον καρκίνο και αποχώρησε από την κούρσα την Τετάρτη, άλλαξε τα δεδομένα.

Μετά από έντονες διεργασίες και πολύ παρασκήνιο, οι κύριοι Γερουλάνος και Κεγκέρογλου ανακοίνωσαν χθες την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την αρχηγία και με επίσημο αίτημά τους στην αρμόδια επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ) ζήτησαν μικρή παράταση, για την οποία κανείς εκ των τριών άλλων υποψηφίων είχε αντίρρηση. Η παράταση όμως αυτή, σύμφωνα με την άποψη και των τριών, δεν μπορούσε παρά να αφορά μόνο τις νέες υποψηφιότητες, ώστε όσοι έχουν ήδη τις υπογραφές και τις καταθέσουν σήμερα θα ανακηρυχθούν αμέσως υποψήφιοι και να μην συρθεί όλη η διαδικασία με βάση τις κινήσεις των νέων ενδιαφερομένων. Η συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ για την εξέταση των σχετικών αιτημάτων έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί.

Οι χθεσινές εξελίξεις με την εμφάνιση στην κούρσα των κυρίων Γερουλάνου και Κεγκέρογλου αιφνιδίασε πολλούς και ίσως να διαμορφώνει ένα εντελώς νέο πεδίο αναμέτρησης για την ηγεσία. Πολλοί εκτιμούσαν ότι εάν υποψήφιοι παρέμεναν στους 3 (Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Καστανίδης), ίσως ο νέος αρχηγός να εκλεγόταν από την πρώτη Κυριακή (στις 5 Δεκεμβρίου). Με πέντε υποψήφιους όμως αυτό το σενάριο απομακρύνεται.

Κλείσιμο
Προϋπόθεση βέβαια για να μπουν επίσημα στην κούρσα της διαδοχής οι κύριοι Γερουλάνος και Κεγκέρογλου είναι να καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις υπογραφές που απαιτούνται, δυνατότητα που πάντως δεν αμφισβητείται τουλάχιστον για τον πρώτο.

Πάντως και οι δύο νέες υποψηφιότητες προήλθαν από την προσπάθεια τόσο των ίδιων, όσο και άλλων στελεχών, να εκφραστεί εκείνο το κομμάτι του «γεννηματικού μπλοκ», που μετά την αποχώρηση της Φώφης ήθελε να εκφραστεί διακριτά και ξεκάθαρα. Βέβαια η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ξεκαθάρισε από χθες με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν δίνει «χρίσμα» σε κανέναν, ούτε εμπλέκεται στη μάχη, άρα ουδείς έχει το δικαίωμα να εμφανιστεί ως να την «εκπροσωπεί», πολύ δε περισσότερο κάποιος από τους συνεργάτες της. Γι’ αυτό και την υποψηφιότητα του κ. Κεγκέρογλου αντιμετωπίστηκε από το επιτελείο της προέδρου με αμηχανία, έως και δυσφορία, καθώς θεωρήθηκε ότι ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το «κενό» για τις προσωπικές του φιλοδοξίες.

Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του κ. Γερουλάνου, ο οποίος έτσι κι αλλιώς δεν είχε κρύβει από παλιότερα τις ηγετικές του φιλοδοξίες, αλλά μετά τις δημοτικές εκλογές του 2019, που τον έφεραν δημοτικό σύμβουλο, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του κόμματος στην Αθήνα, χάραξε διακριτή πορεία. Παρότι απέφυγε αρχικά να μπει στην κούρσα, βλέποντας ότι οι κύριοι Λοβέρδος, Ανδρουλάκης και Καστανίδης είχαν ήδη πάρει θέση απέναντι στην Φώφη Γεννηματά, τελικά οι εξελίξεις τον οδήγησαν να επανεξετάσει τη θέση του. Όπως δηλώνει, στόχος είναι να αυξηθεί η συμμετοχή του κόσμου στις διαδικασίες και μάλλον αυτό ήταν και το κριτήριο που η Χ. Τρικούπη και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι, αποδέχθηκαν την ανάγκη να παραταθεί η προθεσμία για τις υπογραφές και να δοθεί η δυνατότητα να εμφανιστούν κι άλλες υποψηφιότητες.

Το μεγάλο ερώτημα είναι βέβαια εάν και πόσο μπορούν να αλλάξουν οι δύο νέες υποψηφιότητες – κυρίως φυσικά του Παύλου Γερουλάνου -τους συσχετισμούς που ήδη διαμορφώνονταν στη μάχη για την ηγεσία. Αν και σε ποιο βαθμό θα εκφράσουν το γεννηματικό μπλοκ, αν και πόσο θα ανακόψουν τη δυναμική των άλλων τριών (και ποιος ή ποιοι εξ αυτών θα έχουν απώλειες) και αν θα φέρουν στις κάλπες κόσμο, που δεν είχε μέχρι τώρα την πρόθεση να ψηφίσει. Σε κάθε περίπτωση το σκηνικό αποκτά νέο ενδιαφέρον.

Ειδήσεις σήμερα:

Εξωπραγματικές εικόνες από Λα Πάλμα: Σκάβουν για να ξεθάψουν τα σπίτια από «βουνά» στάχτης

Τι θα γίνει με την τηλεκπαίδευση και τα σχολεία που έκλεισαν λόγω κακοκαιρίας

Απολογία Έφης Κακαράντζουλα: Η εμμονή με τον Νώντα, το τηλεφώνημα για το βιτριόλι, η συγνώμη και το «αίσθημα εκδίκησης»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης