Δένδιας: Κυπριακό, Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειος στην ατζέντα των επαφών του στον ΟΗΕ

Δένδιας: Κυπριακό, Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειος στην ατζέντα των επαφών του στον ΟΗΕ

Οι συναντήσεις με την Κύπρο και η συμμετοχή των ΗΠΑ – Ο ρόλος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, στο επίκεντρο – Επαφές και με σημαντικές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής

dendias-5
Το Κυπριακό, τα θέματα που αφορούν στη Λιβύη αλλά και οι σχέσεις της Αθήνας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, αναμένεται να βρίσκονται στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει με ομολόγους του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο κ. Δένδιας ο οποίος μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει εντατικό πρόγραμμα επαφών τόσο με χώρες που παραδοσιακά η ελληνική πλευρά έχει σχέσεις όσο και με άλλες, κυρίως της υποσαχάριας Αφρικής με τις οποίες οι δεσμοί ενδυναμώνονται χρόνο με τον χρόνο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει σειρά από συναντήσεις από Δευτέρα 20 μέχρι και Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, παράλληλα με ορισμένες επαφές σε Υπουργικό επίπεδο, θα ακολουθήσει το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το Κυπριακό

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει σε σημαντικές τριμερείς και τετραμερείς συναντήσεις μαζί με την Κύπρο όπου τα ζητήματα που αφορούν στην Μεγαλόνησο αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον.

Εκτός της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου και Αιγύπτου σε επίπεδο ΥΠΕΞ, προγραμματίζεται ακόμη τετραμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και ΗΠΑ. Σε αυτήν αναμένεται να συμμετάσχουν με φυσική παρουσία οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου καθώς και η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ αλλά και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γάιρ Λαπίντ μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου αναμένεται να αποτελέσει τον προπομπό ο οποίος θα προετοιμάσει το έδαφος για την προσεχή τριμερή σύνοδο κορυφής, η οποία προγραμματίζεται να λάβει χώρα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται πως την «αποκάλυψη» για την τριμερή στον ΟΗΕ έκανε χθες ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αθήνα, όπου βρίσκεται για τις εργασίες της συνόδου της EUMED 9. Όπως είπε η τριμερής θα είναι ουσιαστικά ένα πρόγευμα εργασίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών μεταξύ των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου, οι οποίοι θα έχουν συντονιστική συνάντηση την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου.

Το Κυπριακό αναμένεται να συζητηθεί και στις επαφές με τους ΥΠΕΞ της Γκάμπιας και της Κιργιζίας, καθώς και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες αυτές.

Ανατολική Μεσόγειος

Κλείσιμο
Στο πλαίσιο αυτό, η τετραμερής στην οποία θα συμμετάσχουν και οι ΗΠΑ αλλά και το Ισραήλ αναμένεται να εξετάσει την συνεργασία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, αλλά και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναμένεται, έτσι να αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθούν ζητήματα, τα οποία θα εξετασθούν εις βάθος στον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, επίσης τον προσεχή Οκτώβριο.

Επαφές με τον Αραβικό κόσμο

Ο Νίκος Δένδιας επίσης αναμένεται να έχει διμερείς συναντήσεις με παραδοσιακούς συμμάχους και εταίρους, αρχής γενομένης από την Αίγυπτο (ΥΠΕΞ), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Υπουργός Βιομηχανίας) και την Σαουδική Αραβία (ΥΠΕΞ).

Οι ανωτέρω συναντήσεις έρχονται στη συνέχεια των τακτικών επαφών του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τους ομολόγους του των ανωτέρω κρατών και αποτελούν εμπέδωση των στρατηγικών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί με τις χώρες αυτές τα τελευταία δύο χρόνια.

Λιβύη και Αρμενία

Ύστερα από την πρόσφατη συνάντηση με την Λίβυα ΥΠΕΞ, καθώς και την επίσκεψη στην Τυνησία, ο κ. Δένδιας αναμένεται να συναντηθεί με τον Αλγερινό ΥΠΕΞ, χώρα, η οποία έχει τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη αποφυγής ανάμιξης τρίτων στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.

Επίσης προβλέπεται συνάντηση με τον νέο Αρμένιο ΥΠΕΞ, προκειμένου να εξετασθούν οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών, καθώς οι εξελίξεις στην περιοχή του Καυκάσου.

Η υποσαχάρια Αφρική

Ο κ. Δένδιας επίσης αναμένεται να έχει επαφές και με χώρες της υποσαχάριας Αφρικής με τις οποίες η Αθήνα ενδυναμώνει τις σχέσεις της με απώτερο σκοπό την προβολή των θέσεων της χώρας μας.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξει συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Ρουάντας και την ΥΠΕΞ της Κένυας. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα δώρισε 200.000 εμβόλια στην Ρουάντα και 80.000 στην Κένυα.

Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματέας της Γαλλοφωνίας είναι από τη Ρουάντα. Αναφορικά με την Κένυα, συγκρατείται ότι η εν λόγω χώρα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι οι δύο Υπουργοί είχαν εγκάρδια συνάντηση τον περασμένο Ιούνιο στην Ρώμη, στο περιθώριο της Διάσκεψης της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά του Daesh.

Επίσης, προγραμματίζονται συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ της Γκάνας και της Γκαμπόν, υπό το φως της ανάληψης αμφοτέρων από θέσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2022-23.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί και με την Σουδανή ομόλογό του. Σημειώνεται ότι το Σουδάν αποτελεί σημαντική χώρα στην περιοχή, σύνδεσμο μεταξύ Αραβικού κόσμου και υποσαχάριας Αφρικής, καθώς και χώρα που επηρεάζεται, όπως και η Αίγυπτος, από την ροή των υδάτων του Νείλου.


Τέλος, έμφαση θα δοθεί και στην ανάπτυξη των σχέσεων με χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ο κ. Δένδιας αναμένεται να συναντηθεί με τους ομολόγους του από τον Παναμά και την Κόστα Ρίκα. Σημειώνεται ότι προγραμματίζεται εντός των επομένων μηνών επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή αυτή.

Ειδήσεις σήμερα:

Εμβόλια: Χάσμα στην εμβολιαστική κάλυψη ανάμεσα σε περιοχές της Αττικής

EUMED 9: Κρίσιμη σύνοδος με τον Μακρόν στην Αθήνα, μετά τη «βόμβα» της AUKUS

Κρήτη: Τρόμος για 18χρονη στην Κίσσαμο - Δέχθηκε επίθεση με χημικό υγρό - Συνελήφθη 56χρονος
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης