Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα: Τα μηνύματα Γκουτέρες και Δένδια στη μνήμη του

Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα: Τα μηνύματα Γκουτέρες και Δένδια στη μνήμη του

Οι εκκλήσεις του «Μαντίμπα» για αλληλεγγύη και τερματισμό του ρατσισμού, είναι ιδιαίτερα επίκαιρες σήμερα

mandella-5684
Ως ευκαιρία να αναλογιστούμε τη ζωή και την κληρονομιά ενός θρυλικού παγκόσμιου υπέρμαχου της αξιοπρέπειας, της ισότητας χαρακτήρισε σε μήνυμά του ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες την Διεθνή Ημέρα Νέλσον Μαντέλα.

«Κάθε χρόνο, αυτή τη μέρα, ημέρα γενεθλίων του Νέλσον Μαντέλα», επισημαίνει ο Αντόνιο Γκουτέρες, «αποτίουμε φόρο τιμής σ’ αυτόν τον ξεχωριστό άνθρωπο που ενσάρκωσε τις υψηλότερες προσδοκίες των Ηνωμένων Εθνών και της ανθρώπινης οικογένειας».

Επίσης, υπογραμμίζει πως οι εκκλήσεις του Μαντίμπα για αλληλεγγύη και τερματισμό του ρατσισμού, είναι ιδιαίτερα επίκαιρες σήμερα, καθώς η κοινωνική συνοχή σε όλο τον κόσμο απειλείται από τη διαίρεση.

Ειδικότερα, αναφέρει πως οι κοινωνίες είναι περισσότερο πολωμένες, με τη ρητορική του μίσους να ανεβαίνει και την παραπληροφόρηση να θολώνει την αλήθεια αμφισβητώντας την επιστήμη και υποσκάπτοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς και η συνεχιζόμενη πανδημία του COVID-19 έχει κάνει αυτά τα προβλήματα πιο σοβαρά και έχει ανατρέψει χρόνια προόδου στην παγκόσμια μάχη κατά της φτώχειας.

Όπως πάντα σε εποχές κρίσης, προσθέτει, είναι οι περισσότεροι ευάλωτοι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο, συχνά κατηγορούμενοι για προβλήματα που δεν έχουν δημιουργήσει. Σε αυτό το πλαίσιο, αναδεικνύει πως η πανδημία έχει δείξει τη ζωτικής σημασίας ανθρώπινη αλληλεγγύη, αξίες των οποίων υπέρμαχος ήταν με το παράδειγμά του ο Νέλσον Μαντέλα με αγώνες για δικαιοσύνη σε όλη τη διάρκεια της ζωή του.

Περαιτέρω, αφού αναφέρει πως κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι όλοι να είναι ασφαλείς, προτάσσει ότι ο καθένας μας έχει έναν ρόλο να παίξει.

Κλείσιμο
Καταληκτικά, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προτρέπει να εμπνευστούμε από το μήνυμα του Μαντίμπα ώστε ο καθένας από μας να κάνει διαφορά για την προώθηση της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αρμονίας με τη φύση και την αξιοπρέπεια για όλους. Εξίσου απευθύνει έκκληση να τιμήσουμε την έκκληση του Νέλσον Μαντέλα για δράση και ας πάρουμε δύναμη από την κληρονομιά του.

Μήνυμα Δένδια

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με μήνυμα του στο Twitter σχολίασε πως «Tο να είσαι ελεύθερος δεν σημαίνει απλώς να σπάσεις τις αλυσίδες σου, αλλά το να ζεις με τρόπο που να σέβεται και να υποστηρίζει την ελευθερία των άλλων».

Ειδήσεις σήμερα

Φολέγανδρος: Ομολόγησε ο 30χρονος τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς

Σανς - Μπακς 119-123: Άλωσαν το Φοίνιξ τα «Ελάφια» - Μια νίκη μακριά από το πρωτάθλημα

Μύκονος: Χαμός ακυρώσεων σε ξενοδοχεία - Αναχωρούν από το νησί της σιωπής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης