Μητσοτάκης : «Η Ελλάδα αλλάζει - Δημιουργούμε ένα πραγματικό κέντρο καινοτομίας στην Αθήνα»

Μητσοτάκης : «Η Ελλάδα αλλάζει - Δημιουργούμε ένα πραγματικό κέντρο καινοτομίας στην Αθήνα»

Έρχονται κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών – Σύνδεση των κονδυλίων στα πανεπιστήμια με την αξιολόγηση – Κάλεσμα μέσω της Πρωτοβουλίας innovative Greeks του ΣΕΒ στους «καινοτόμους Έλληνες» να συμβάλουν στην επιτυχία της χώρας

5254658
Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός παρά τις αναταράξεις της πανδημίας, παρείχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στον ελληνισμό της Διασποράς μέσω της Πρωτοβουλίας «Ιnnovative Greeks» του ΣΕΒ να είναι «συνδεδεμένος» με την Ελλάδα και να συμβάλει στην επιτυχία της.

«Δεν εστιάζουμε σε μικρή αλλαγή, αλλά φιλοδοξούμε να αλλάξουμε τον παραγωγικό ιστό και την οικονομία της χώρας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα ριζικά εάν συνεχίσουμε να κάνουμε τα πράγματα όπως στο παρελθόν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε μία συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και την Πρόεδρο του Endeavor Greece κ. Κωστάντζα Σμπώκου Κωνσταντακοπούλου.

5254659__1_

Άμεσες Ξένες Επενδύσεις

Στην παρατήρηση του κ. Παπαλεξόπουλου ότι παρά την σημαντική αύξηση 10,9% των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στη χώρα το 2019 φθάνοντας τα 4,5 δισ ευρώ, εξακολουθεί η χώρα να εμφανίζεται ουραγός στην Ευρώπη με μία υστέρηση 20 δισ ευρώ και επομένως μεγαλύτερη απόσταση να διανύσει, ο πρωθυπουργός μίλησε για μία «χρυσή ευκαιρία» που έχει σήμερα η χώρα λόγω της πανδημίας, του υψηλού μεταρρυθμιστικού ρυθμού και του rebranding που έχει επιτύχει. «Μόλις σήμερα ψηφίσαμε νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, έχουμε μειώσει το φορολογικό άχθος, οριζοντιοποιήσαμε γραφειοκρατικές διαδικασίες, ξεκλειδώσαμε διαδικασίες ακόμα και σε πρότζεκτ που φάνταζαν ‘γόρδιος δεσμός’, όπως το Ελληνικό», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Εξάλλου, όπως σημείωσε πολλές πολυεθνικές εταιρείες, με πρώτη τη Pfizer, έχουν αναγνωρίσει την εικόνα σταθερότητα και της πιο φιλικής προσέγγισης στο επιχειρείν και τις επενδύσεις στη χώρα προχωρώντας σε μία σειρά επενδύσεων που θέτουν τις βάσεις ώστε η χώρα να μετατραπεί σε περιφερειακό κόμβο τεχνολογίας.

Κλείσιμο
«Υπάρχει λόγος που κάνουν κάτι τέτοιο αυτές οι πολυεθνικές εταιρείες. Νοιώθουν άνετα με την κυβέρνηση μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός προτάσσοντας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η γεωγραφική θέση της χώρας ώστε να παίξει το ρόλο κόμβου..

5254657

Υπογράμμισε παράλληλα την ευκαιρία λόγω και της πανδημίας για την εξ αποστάσεως απασχόληση των αποκαλούμενων «ψηφιακών νομάδων» που έχει θέσει ως στόχο να προσελκύσει η κυβέρνηση.

Κίνητρα για συγχωνεύσεις

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, προανήγγειλε κίνητρα για συγχωνεύσεις εταιρειών όταν ερωτήθη απ’ τον Πρόεδρο του ΣΕΒ για το πώς θα μπορούσε να αλλάξει το προφίλ των επιχειρήσεων στη χώρα ώστε να μπορούν να δαπανούν περισσότερα κεφάλαια στην «Έρευνα και Ανάπτυξη». Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παπαλεξόπουλος σήμερα μόλις το 12% των απασχολουμένων εργάζονται σε εταιρείες με προσωπικό άνω των 50 ατόμων ενώ το 62% απασχολείται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.

«Για να μεγαλώσουν οι εταιρείες και να μπορούν να δαπανούν ικανοποιητικά στην Έρευνα και Ανάπτυξη και έτσι να καινοτομούν βοηθώντας και τη χώρα θα πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες, συγχωνεύσεις και εξαγορές», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Επομένως χρειαζόμαστε ένα πακέτο που θα καταστήσει πιο ελκυστικές τέτοιες συναλλαγές», σημείωσε. «Βέβαια για να είναι αποτελεσματικό κάτι τέτοιο θα πρέπει και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες να δεχθούν ότι θα είναι μέτοχοι με ένα μικρότερο ποσοστό σε μία μεγάλη εταιρεία, απ’ το να έχουν μεγάλο ποσοστό σε μία μικρή εταιρεία», έσπευσε να συμπληρώσει ο πρωθυπουργός.

Κάλεσμα να επιστρέψουν

Ο κ.Μητσοτάκης κάλεσε τους Έλληνες επιστήμονες που έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια να επιστρέψουν επισημαίνοντας ότι δίδονται ήδη φορολογικά κίνητρα, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα αλλάζει και προσφέρει ευκαιρίες σε όσους έφυγαν. Επίσης αναφερόμενος στην ανάγκη επιστροφής των επιστημόνων που έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι πράγματι πολλοί ταλαντούχοι νέοι αναγκάστηκαν να φύγουν τα τελευταία χρόνια επειδή δεν υπήρχαν θέσεις εργασίας και τόνισε ότι η οικονομία θα δημιουργήσει δουλειές που θα καλύψουν τις φιλοδοξίες αυτών των ανθρώπων.
5254655
«Αν κάποιος πέρασε χρόνια στο εξωτερικό και θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα δεν θα έχει μόνο υψηλό επίπεδο εργασίας, αλλά και επίπεδο ποιότητας ζωής. Είμαστε στην αφετηρία ενός νέου κύκλου, είναι σημείο καμπής αυτό, και ενθαρρύνω τους Έλληνες του εξωτερικού να είναι μέρος αυτού του κεφαλαίου της ιστορίας. Τους χρειαζόμαστε θέλουμε τις δεξιότητές τους, τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Έχουμε τεράστια δεξαμενή ταλέντων. Μας παρέχουν ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα, και θέλουμε να διευκολύνουμε την επιστροφή τους με φορολογικά κίνητρα» είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε στα φορολογικά κίνητρα σε αυτούς που είχαν διαμείνει στο εξωτερικό και ήταν κάτοικοι εξωτερικού, λέγοντας ότι «έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τη φορολογία σε αυτούς που έχουν υψηλές αμοιβές καταργώντας την εισφορά αλληλεγγύης, και θέλουμε να έχουμε ένα πιο ελκυστικό καθεστώς για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Εάν το εισόδημά του είναι μικρότερο στην Ελλάδα απ' ότι σε άλλη χώρα θα το ξανασκεφτεί κάποιος να επιστρέψει», σημείωσε.
Παράλληλα τόνισε πως «είμαστε ελκυστικοί όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν εδώ» είπε ο πρωθυπουργός. Εκτίμησε ότι «δεν θα γυρίσουν όλοι οι Έλληνες που έφυγαν» αλλά τόνισε ότι «θέλουμε να συμμετέχουν στο τι συμβαίνει στην Ελλάδα, και γι αυτό δώσαμε δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους τηρώντας τις δεσμεύσεις μας και έτσι εξασφαλίζουμε τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στα κοινά».

«Οι ‘καινοτόμοι έλληνες’ να βοηθήσουν την Ελλάδα να καταστεί καινοτόμα»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει «να δημιουργήσουμε δίκτυα που αξιοποιούν την εμπειρία και την τεχνογνωσία των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό» και ανέφερε ως παράδειγμα το χώρο της Υγείας όπου, όπως είπε, «έχουμε πολλούς ταλαντούχους Έλληνες στις ΗΠΑ στο χώρο της Υγείας, ή άλλους που ηγούνται μεγάλων εταιρειών στο χώρο της Υγείας όπως στα εμβόλια. Δημιούργησα ένα δίκτυο και αυτοί τώρα είναι σύμβουλοί μας στον κλάδο της Υγείας για το πως να βελτιώσουμε την παροχή περίθαλψης και πως μπορούμε να επωφεληθούμε από τις αλλαγές που συμβαίνουν στην Υγεία συγχωνεύοντας την τεχνολογία στον κλάδο αυτό».
5254654

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι δεν χρειάζεται κατ΄ανάγκη να επιστρέψει κάποιος στην Ελλάδα για να δώσει προστιθέμενη αξία στη χώρα, αλλά «αρκεί να βοηθήσουν με τις γνώσεις τους ή τα κεφάλαιά τους". Απηύθυνε πρόσκληση σε Έλληνες και ξένους να επενδύσουν στην Ελλάδα "γιατί είμαστε ελκυστικός επενδυτικός προορισμός».

Ο κ.Μητσοτάκης επανέλαβε με έμφαση ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να βοηθήσουν οι Έλληνες του εξωτερικού την Ελλάδα και «να συμμετέχουν στην προσπάθεια υλοποίησης ενός νέου οράματος για τον προσανατολισμό της Ελλάδας. Γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση και είναι πολύ καλή ευκαιρία να κάνουμε έναν απολογισμό. Να χαρτογραφήσουμε μια νέα πορεία για ένα φιλόδοξο μέλλον».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός σε μήνυμα του προς την Διασπορά τόνισε πως «εάν μπορούσαν οι ‘καινοτόμοι έλληνες’ (σσ Innovative Greeks) να βοηθήσουν και η Ελλάδα να γίνει καινοτόμα χώρα θα ήταν μεγάλη επιτυχία»,

Καινοτομία, startups και εκπαίδευση

Για την άνθηση του οικοσυστήματος των startup εταιρειών ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως σε αυτό συνετέλεσε και το γεγονός πως οι νέοι πια βλέπουν ότι η επιχειρηματικότητα δεν είναι μια κακή έννοια όπως στο παρελθόν, είπε ο πρωθυπουργός.
Σημείωσε δε πως πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι τα πανεπιστήμια συνδέονται περισσότερο με την πραγματική ζωή και την αγορά και ότι όσοι δεν πετύχουν στα ΑΕΙ, θα πρέπει να έχουν τα εφόδια και την κατάρτιση ώστε να είναι επιτυχείς και ίσως να τολμήσουν να δημιουργήσουν και αυτοί επιχειρήσεις. Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι τα δημόσια πανεπιστήμια έχουν αποφοίτους που είναι πολύ ταλαντούχοι γι αυτό ξένες εταιρείες θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν επιχειρήσεις καινοτομίας αξιοποιώντας αυτούς τους αποφοίτους.

«Στα πανεπιστήμια όπως στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα και αλλού υπάρχει ισχυρό τεχνικό υπόβαθρο», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως «θα πρέπει να επιτρέψουμε στα πανεπιστήμια να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα κατά τρόπο ώστε να υπάρχουν αυτοί οι σύνδεσμοι κάτι που δεν γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια και ήταν ανάθεμα για πολλούς δυστυχώς. Ήταν μια μεγάλη στρέβλωση στον τρόπο που βλέπαμε την δημόσια εκπαίδευση» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι οι νέοι πια σκέφτονται να γίνουν επιχειρηματίες αντί να ζητούν μια θέση στο δημόσιο όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια και σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε στο σύστημα εκπαίδευσης ξεκινώντας από τα νηπιαγωγεία. «Πρέπει να δώσουμε έμφαση στο πως επιλέγουν τι θα σπουδάσουν τα παιδιά και θεωρώ ότι είναι κρίσιμης σημασίας θέμα αυτό. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να περιορίσουν τον αριθμό των σχολών στο μηχανογραφικό ώστε να σπουδάσουν αυτό που θέλουν, και όχι κάτι άλλο απλώς επειδή εκεί μπήκαν. Το ποσοστό αυτών που εγκαταλείπουν τις σπουδές τους επειδή δεν είναι αυτό που ήθελαν είναι υψηλό», είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Κονδύλια κατόπιν της αξιολόγησης…

Τέλος επισήμανε ότι πρέπει να αναπτύξουμε την κριτική σκέψη στα παιδιά και αυτό πρέπει να γίνει στο σχολείο, τονίζοντας ότι θα απαιτήσει χρόνο η αλλαγή στο σύστημα εκπαίδευσης, ενώ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει σύνδεση κάποιων κονδυλίων με την ανεξάρτητη αξιολόγηση των πανεπιστημίων.

Ειδήσεις σήμερα: 


Lockdown έως την Καθαρά Δευτέρα και... βλέπουμε - Καμία μείωση στο ιικό φορτίο της Αττικής

Θρήνος για τον 45χρονο αστυνομικό στον Πύργο: Γλίτωσε από τα πυρά Ρουμάνου κακοποιού και σκοτώθηκε σε τροχαίο

Παραιτήθηκε ο Λιβαθινός: «Ζητώ συγγνώμη αν πλήγωσα κάποιον», γράφει στους σπουδαστές του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης