Παραιτήθηκε ο Λιβαθινός: «Ζητώ συγγνώμη αν πλήγωσα κάποιον», γράφει στους σπουδαστές του

Παραιτήθηκε ο Λιβαθινός: «Ζητώ συγγνώμη αν πλήγωσα κάποιον», γράφει στους σπουδαστές του

Η εξέλιξη ήρθε μετά από παράπονα για την συμπεριφορά του - Η ανακοίνωση από το Εθνικό Θέατρο

livathinos-54
Ο Στάθης Λιβαθινός υπέβαλε την παραίτησή του νωρίτερα, από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Η πρόθεση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου είχε γίνει ήδη γνωστή από χθές.

Οι πρώτες πληροφορίες βγήκαν στο φως την Δευτέρα το απόγευμα, όταν και το protothema.gr μετέφερε πως παρά τις όποιες προσπάθειες έγιναν, δεν γεφυρώθηκε το χάσμα που είχε δημιουγηθεί ανάμεσα στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και κάποιους σπουδαστές της δραματικής σχολής της πρώτης θεατρικής σκηνής της χώρας οι οποίοι εξέφρασαν παράπονα για την συμπεριφορά του κατά την διάρκεια των μαθημάτων. Έτσι αναμενόταν άμεσα η ανακοίνωσης της παραίτησης.

Ακολουθεί η δήλωση του, έως πρόσφατα διδάσκοντα στο τμήμα σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθη Λιβαθινού:

«ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Αγαπημένες μου μαθήτριες και αγαπημένοι μου μαθητές,

Μετά και την τελευταία σας άρνηση να συνεργαστείτε μαζί μου έστω για 2 ώρες την βδομάδα, ώστε να ολοκληρώσετε τον κύκλο των σπουδών σας, μέσα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, δεν μου μένει τίποτα άλλο από το να σας αποχαιρετήσω. Ζητώ και πάλι συγγνώμη αν τυχόν πλήγωσα κάποια ή κάποιον από σας - η όποια αυστηρότητά μου δεν έκρυβε τίποτα περισσότερο από έγνοια και αγωνία, ώστε να αποκτήσετε τα απαραίτητα εφόδια για τη μελλοντική σας πορεία στο θέατρο.

Χρειάστηκε πολύς κόπος και επιμονή χρόνων για να μπορέσω επιτέλους να δημιουργήσω αυτό το Τμήμα Σκηνοθεσίας στο οποίο βρίσκεστε σήμερα, αλλά και να διαθέτει η Σχολή του Εθνικού Θεάτρου τις υποδομές που διαθέτει. Κρατήστε μόνο τα καλά κι αλλάξτε το θέατρο. Σας ευχαριστώ για όλα, όπως και τη διευθύντρια της Σχολής, αλλά και όσους συναδέλφους με στήριξαν.

Καλή συνέχεια.

Στάθης Λιβαθινός».

Η ανακοίνωση του Εθνικού θεάτρου

Το Εθνικό Θέατρο σε ανακοίνωσή του σχετικά με την παραίτηση του Στάθη Λιβαθινού από τη Δραματική Σχολή του, δηλώνει ότι «παρά τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η διευθύντρια της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό να θεραπευθεί η δυσαρμονία που ανέκυψε κατά τη διδακτική διαδικασία και να επανέλθει κλίμα συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ του καθηγητή κ. Στάθη Λιβαθινού και των σπουδαστών της Σχολής».

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, «ο κ. Λιβαθινός, έχοντας τη διάθεση να διευκολύνει τη λειτουργία και το εκπαιδευτικό έργο της Δραματικής Σχολής αλλά και να αποφορτίσει την κατάσταση, έλαβε την απόφαση να αναστείλει επ' αόριστον τα διδακτικά καθήκοντά του».

Και καταλήγει η ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου: «Η Δραματική Σχολή σέβεται την απόφασή του αυτή και τον ευχαριστεί για τις υπηρεσίες του, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται, κατά τη θητεία του ως Καλλιτεχνικού Διευθυντή, η ίδρυση του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής και η μεταστέγασή του στις εγκαταστάσεις του "Σχολείον της Αθήνας-Ειρήνη Παπά"».

Ποιος είναι ο Στάθης Λιβαθινός

Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Πέλου Κατσέλη και με πλούσιες σπουδές υποκριτικής και σκηνοθεσίας στη Μόσχα, ο Στάθης Λιβαθινός έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα ως ηθοποιός στο Ελληνικό Θέατρο του Μάνου Κατράκη. Παρόλα αυτά έγινε πολύ σύντομα αισθητή η ιδιαίυερη κλίση του στην σκηνοθεσία στην οποία και αφοσιώθηκε με τις δουλειές του μάλιστα να αποσπούν πολυάριθμα ελληνικά αλλά και διεθνή βραβεία.

Έχοντας στο ενεργητικό του σημαντικές παραστάσεις, με έργα διαφορετικού ρεπερτορίου, κλασικά αλλά και σύγχρονα, τα οποία παρουσίασε σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθιερώθηκε ως ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους Έλληνες σκηνοθέτες.

Οι δεσμοί του με το Εθνικό Θέατρο είναι μακροχρόνιοι και ισχυροί. Το 2001 ανέλαβε το τιμόνι της της Πειραματικής του Σκηνής όπου παρέμεινε για έξι ολόκληρα χρόνια επιτελώντας σημαντικό έργο με αποκορύφωμα την ίδρυση της Εργαστηρίου Σκηνοθεσίας Θεάτρου. Το εργαστήριο αυτό αποτέλεσε το φυτώριο της νέας γενιάς Ελλήνων σκηνοθετών. Παράλληλα, διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κατά την περίοδο 2015 – 2019 οπότε και παρέδωσε τη σκυτάλη στον Δημήτρη Λιγνάδη, συνεχίζοντας όμως να διδάσκει στην δραματική σχολή.


Ειδήσεις σήμερα:

Κούγιας - Καινούργιου: Η κόντρα, τα μηνύματα στο Twitter και η στήριξη του καναλιού
MasterChef: Aποχώρησε οικειοθελώς για λόγους προσωπικούς - Άναυδοι οι παίκτες

Survivor: Η επική τούμπα του Τριαντάφυλλου και στο... εδώλιο ο Κρις Σταμούλης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης