Ανασχηματισμός «Εσωτερικών»: Ηχηρές έξοδοι και νέα πρόσωπα

Πλήρης αναδόμηση της πολιτικής ηγεσίας - Η απομάκρυνση Θεοδωρικάκου και η επιλογή Βορίδη 

voridis-makis
Γύρω από το υπουργείο Εσωτερικών περιστράφηκε ο πρώτος εκτενής ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, 18 μήνες περίπου από την ανάληψη της εξουσίας από την Νέα Δημοκρατία. Αφενός η πλήρης αναδόμηση της πολιτικής ηγεσίας του και αφετέρου η είσοδος ισχυρών πολιτικών παικτών στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας δημιουργούν μια ισχυρή δυναμική γύρω από το χαρτοφυλάκιο και τις αρμοδιότητές του, το οποίο δεν αποκλείεται να διαδραματίσει νευραλγικό ρόλο τους επόμενους μήνες.

Για τους λόγους αυτούς, η απομάκρυνση του μέχρι πρότινος υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου από τον υπουργικό θώκο και η οριστική έξοδός του από το κυβερνητικό σχήμα αποτέλεσε μια από τις ηχηρές εκπλήξεις του σημερινού ανασχηματισμού, η οποία εδράζεται κυρίως στην αδυναμία συντονισμού του με τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στον αντίποδα, την πόρτα της εξόδου από το υπουργείο Εσωτερικών είδε και ο υφυπουργός, Θοδωρής Λιβάνιος, για να κατευθυνθεί, ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς συνεκτιμήθηκαν ιδιαίτερα οι ικανότητες και οι χειρισμοί του κατά τη διάρκεια της πανδημίας (μεριμνώντας ακόμη και για τα αδέσποτα), αναβαθμιζόμενος σε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ.

Η αλλαγή σκυτάλης στο κομβικό για την εξέλιξη του κυβερνητικού έργου υπουργείο φέρνει στη θέση του υπουργού Εσωτερικών, τον Μάκη Βορίδη, μετακινούμενο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η παρουσία του κ. Βορίδη σε ένα υπουργείο με ευθεία διασύνδεση με την δημόσια διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και τα κοινοτικά έργα ενισχύει τη θέση του νέου υπουργού στο αναβαπτισμένο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και την επιρροή του στο εκλογικό του ακροατήριο. Πολύ περισσότερο, όταν κάτω από την ίδια υπουργική στέγη κατευθύνεται ως Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος αναμένεται να είναι υποψήφιος βουλευτής με την ΝΔ και στην ίδια εκλογική περιφέρεια με τον κ. Βορίδη, δηλαδή αυτήν της Α’ Ανατολικής Αττικής.

Η αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Εσωτερικών διατρέχει κάθετα όλη την πολιτική ηγεσία, αφού αντικαθίσταται και ο μέχρι πρότινος Υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τον Τομέα Μακεδονίας – Θράκης, Θόδωρος Καράογλου από τον Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Σταύρο Καλαφάτη. Η μετακόμιση του κ. Καλαφάτη στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης συμπαρασύρει και το οργανόγραμμα της ΝΔ στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλάζοντας στο σύνολό της την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος, η οποία διαμορφώνεται ως εξής:

Γραμματέας ΚΟ ΝΔ: Γιάννης Μπουγάς

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος: Γιάννης Βρούτσης

Αναπληρωτές Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι: Χρήστος Μπουκώρος – Θάνος Πλεύρης


Ειδήσεις σήμερα:  

Ανησυχούν οι ειδικοί λόγω γιορτών: 140 ασθενείς εισήχθησαν χθες στα νοσοκομεία

Τροχαίο στη Λάρισα: «Θέλουμε την αλήθεια» λέει η οικογένεια της 19χρονης που άφησε την τελευταία της πνοή την Πρωτοχρονιά

Αγωνία για τον διοικητή του Θριασίου - Νοσηλεύεται διασωληνωμένος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης