Λιβάνιος: Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις και πληρωμές της ρύθμισης 120 δόσεων για οφειλές σε Δήμους

Λιβάνιος: Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις και πληρωμές της ρύθμισης 120 δόσεων για οφειλές σε Δήμους

Η ρύθμιση προβλέπει 120 δόσεις και διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων από 60% έως 100% - Συνολικά το σύνολο των μη εισπραχθέντων οφειλών ανέρχεται σε  3,1 δισ. ευρώ

livanios_
Εξ’ αποστάσεως και μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής θα μπορούν οι δημότες να ρυθμίσουν τις οφειλές προς του ΟΤΑ α βαθμού με το νέο σύστημα που προβλέπει εως 120 δόσεις και διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων από 60% εως 100%.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το πολυνομοσχέδιο ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η νέα ρύθμιση αφορά πάσης φύσεως οφειλές προς τους Δήμους υπογραμμίζοντας ότι το σύνολο των βεβαιωθέντων και μη εισπραχθέντων οφειλών προς τους Δήμους όλης της χώρας ανέρχονται σε 3,1 δισ. ευρώ.


«Οι αιτήσεις επιχορήγησης από τους Δήμους αθροίζουν το μισό ποσό της οφειλής. Καταλαβαίνεται ότι αν καταφέρουν να εισπράξουν μέρος των οφειλών θα ενισχυθούν τα ταμεία τους» είπε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός για να προσθέσει: «Η ρύθμιση αφορά τους πάντες. Οφειλές για ενοίκια, μισθώματα κυλικείων, κλήσεις και οποιαδήποτε άλλη οφειλή. Η καινοτομία της ρύθμισης είναι ότι για πρώτη φορά οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά. Από 1.3.2021 εως 30.7.2021 ο πολίτες θα ενημερώνεται για τις οφειλές του και θα μπορεί να υποβάλει αίτηση ρύθμισης. Στην ίδια εφαρμογή θα αναρτηθούν από τους Δήμους όλες οι βεβαιώσεις οφειλών ώστε οι πολίτες να μπορούν να δούν τα ποσά του χρωστούν. Επίσης, το σύστημα θα διασυνδεθεί με το διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ ώστε οι πληρωμές να γίνονται ηλεκτρονικά χωρίς να πηγαίνουν στα γκισέ των δήμων»

Υπενθυμίζεται πως η ρύθμιση αφορά όλες τις οφειλές που δημιουργήθηκαν έως την 31.12.2020 και βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν μέχρι 28.2.2021 κατατέθηκε στην Βουλή.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Η ρύθμιση αφορά τόσο τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας αλλά και όλα τα χρέη του παρελθόντος καθώς δεν προβλέπεται κατώτερο χρονικό όριο γέννησης οφειλής. Κατά συνέπεια θα συμπεριληφθούν σε αυτή και χρέη από κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας που είχαν «κοπεί» την περίοδο 2015 – 16 αλλά πρόσφατα έγιναν απαιτητές από τους παραβάτες.

Σύμφωνα με την διάταξη αν ο οφειλέτης καταβάλει εφάπαξ το ποσό της οφειλής τότε διαγράφονται όλες οι προσαυξήσεις, τόκοι και πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλος.

  • Αν εξοφληθούν σε 2 εως 12 δόσεις η απαλλαγή ανέρχεται σε 90%
  • Αν εξοφληθούν σε 13 έως 48 δόσεις απαλλαγή κατά 80%
  • Αν εξοφληθούν σε 49 εως 72 δόσεις απαλλαγή 70%
  • Αν εξοφληθούν σε 73 εως 120 δόσεις απαλλαγή 60%.


Κλείσιμο
Να σημειωθεί ότι στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές που α) τελούν σε αναστολή, διοικητική ή εκ του νόμου β) έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής η οποία είναι σε ισχύ, με απώλεια των ευεργετημάτων της προηγούμενης ρύθμισης και χωρίς η υπαγωγή τους να συνεπάγεται επιστροφή καταβληθέντων ποσών γ) δεν έχουν βεβαιωθεί επειδή εκκρεμεί γι αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιοδήποτε βαθμό, εφόσον στην τελευταία περίπτωση ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα


Ειδήσεις σήμερα:

Ταμείο Ανάκαμψης: Προκαταβολή 13% θα λάβουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ


Εμανουέλ Μακρόν: Σε καραντίνα με βήχα, πυρετό και βαριά κόπωση λόγω κορωνοϊού


Πρόγραμμα μαζικών rapid test - Δηλώσεις στην πλατφόρμα testing.gov.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης