Ράπτη: Αυξημένος κατά 62% ο προϋπολογισμός για την ψυχική υγεία

Ράπτη: Αυξημένος κατά 62% ο προϋπολογισμός για την ψυχική υγεία

Σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας  τα κονδύλια για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης για το 2021 είναι αυξημένα κατά 62% και διαμορφώνονται σε 58 εκατ. ευρώ από 34 εκατ. ευρω

zoi_rapti
Την υλοποίηση δράσεων για την ενίσχυση των προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και αντιμετώπισης των ψυχολογικών συνεπειών του Covid 19 προανήγγειλε η αρμόδια υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό υπογράμμισε πως τα κονδύλια για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης για το 2021 είναι αυξημένα κατά 62% και διαμορφώνονται σε 58 εκατ. ευρώ από 34 εκατ. ευρω. Τόνισε δε πως «το χαρτοφυλάκιο θα ενισχυθεί, περαιτέρω, με ποσά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στον οποίο έχουμε υποβάλει σχετικές προτάσεις για χρηματοδότηση δράσεων στήριξης του πληθυσμού σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας».

Πιο αναλυτικά, σημείωσε ότι « λειτουργούμε σε 24ωρη βάση την τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306. Πρόκειται για έναν δωρεάν δίαυλο επικοινωνίας, που ενημερώνει ανώνυμα και εμπιστευτικά τους πολίτες που αναζητούν ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη, ενώ στελεχώνεται από καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής Υγείας, σε συνεργασία με την Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου, την Ομοσπονδία «Αργώ» και το «Χαμόγελο του παιδιού»» και πρόσθεσε «δημιουργούμε περαιτέρω, προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης, με χρήση πλατφόρμας τηλεϊατρικής για τους ασθενείς που νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό για τα μέλη των οικογενειών τους και για το υγειονομικό προσωπικό των Νοσοκομείων μας, το οποίο την περίοδο της πανδημίας, καθημερινά αγωνίζεται για να σώσει τις ζωές των συμπολιτών μας και φτάνει στα όρια της σωματικής και συναισθηματικής εξάντλησης. Για το σπουδαίο έργο τους, τους ευχαριστώ.

Αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα του υπουργείου τρόπους αντιμετώπισης των ψυχολογικών συνεπειών του Covid19, ως πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας. Αναπτύσσουμε προγράμματα εξ’ αποστάσεως ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον γενικό πληθυσμό με στόχο την υποστήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν συναισθηματικές δυσκολίες με έμφαση: στους ανέργους, στους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και στις οικογένειές τους αλλά και στα παιδιά και τους εφήβους. Ενισχύουμε με προσλήψεις ψυχιάτρων τις δομές ψυχικής υγείας της χώρας που είχαν αποδεκατισθεί από προσωπικό, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών από τη διασπορά του κορονοϊού, με ταχύτατες διαδικασίες, σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν.4737/2020».

Παράλληλα τόνισε ότι «δημιουργούμε Εθνικό Δίκτυο για τις εξαρτήσεις, όσων αντιμετωπίζουν πρόβλημα με: καταχρήσεις, χρήση αλκοόλ και παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια, το διαδίκτυο και το gaming.

Για τον σκοπό αυτό, πέραν της λειτουργίας των υφισταμένων δομών του ΚΕΘΕΑ, δημιουργούμε νέες δομές και υπηρεσίες, διευρύνοντας την πρόσβαση σε βοήθεια και ενισχύοντας την κοινωνική ένταξη, μετά τη θεραπεία.

Ήδη ξεκίνησαν να λειτουργούν πέντε (5) Πολυδύναμα Κέντρα σε Ρόδο, Πύργο, Ναύπλιο, Καλαμάτα και Χίο, ενώ από τις αρχές του 2021, προβλέπεται η έναρξη λειτουργίας τεσσάρων ακόμη Πολυδύναμων καθώς και Κινητών Μονάδων για την υποστήριξη εξαρτημένων και από ναρκωτικά που διαμένουν σε περιοχές εκτός αστικού ιστού.

Αναπτύσσουμε νέες υποστηρικτικές δομές βραχείας διαβίωσης για ασθενείς με αυτισμό και άνοια σε όλη την Ελλάδα και δημιουργούμε προγράμματα εξ αποστάσεως ψυχοεκπαίδευσης και στήριξης της οικογένειας ή των φροντιστών τους.

Συστήνουμε Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στη ψύχωση. Στόχος των Μονάδων αυτών είναι η έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων ψυχικής διαταραχής στο πρώιμο στάδιο εμφάνισής τους, σε εφήβους και νέους,(ηλικίες 16-25), ώστε να προλαμβάνονται οι μακροχρόνιες επιπτώσεις και να διασφαλίζεται ότι τα παιδιά μας θα τύχουν αποτελεσματικής θεραπείας και θα έχουν μια πραγματική ευκαιρία, σε μια υγιή, ψυχικά, ζωή.

Δημιουργούμε Κέντρα Ημέρας και Συμβουλευτικής με στόχο την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο Φοιτητικό Πληθυσμό των Πανεπιστημίων, ώστε να ενισχυθεί η ανθεκτικότητά τους στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων σε συνδυασμό με τις φοιτητικές τους υποχρεώσεις.

Στο πλαίσιο της ψηφιακής μεταρρύθμισης υλοποιούμε Ψηφιακό Χάρτη Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας για την βελτίωση της προσβασιμότητας των συμπολιτών μας στις υπηρεσίες αυτές.

Με τη χαρτογράφηση όλων των δομών ψυχικής υγείας και θα γνωστοποιείται στον πολίτη ο πλησιέστερος διαθέσιμος φορέας στον οποίο μπορεί να απευθυνθεί για το πρόβλημά του».

Αναφορικά με το ΟΚΑΝΑ είπε ότι «υλοποιούμε 16 Προγράμματα, χρηματοδούμενα από το ΕΣΠΑ, τα οποία παρέμεναν σε αδράνεια, και προχωρούμε στη δημιουργία 18 Δομών :Πέντε (5) Πολυδύναμων Κέντρων για την αντιμετώπιση εξαρτήσεων από ουσίες και εθισμούς (αλκοόλ, τζόγος, διαδίκτυο). Μίας (1) Μονάδας για αλκοόλ και νόμιμες εξαρτήσεις. Πέντε (5) Κινητών Μονάδων και εξι (6) Κέντρων Ημέρας αστέγων και μη σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Εκπονούμε νέα επταετή (7ετή) Προγραμματική Σύμβαση για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων που λειτουργούν στους Δήμους, με τη συμμετοχή και συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών, της ΕΕΤΑΑ, της ΚΕΔΕ και του ΟΚΑΝΑ με σκοπό την υλοποίηση συντονισμένων δράσεων και την ένταξή τους σε ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, για την διαφάνεια της λειτουργίας τους.

Εξάλλου, εκπονούμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών με στόχο την παρουσίασή του από τον Εθνικό Συντονιστή, εντός του πρώτου τριμήνου 2021».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης