Ελληνοτουρκικά: Σε διάταξη μάχης ο ελληνικός στόλος λόγω Oruc Reis - Πώς «ξετρυπώσαμε» τρία τουρκικά υποβρύχια

Ελληνοτουρκικά: Σε διάταξη μάχης ο ελληνικός στόλος λόγω Oruc Reis - Πώς «ξετρυπώσαμε» τρία τουρκικά υποβρύχια

Τουλάχιστον πέντε ελληνικά πολεμικά πλοία έχουν σχηματίσει τείχος στην ελληνική κόκκινη γραμμή των 6 νμ - Την παράταση της Navtex προανήγγειλε η Γενί Σαφάκ

9
Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για πρώτη φορά από την έναρξη της ελληνοτουρκικής κρίσης, με τον ελληνικό στόλο σε διάταξη μάχης στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Τα πράγματα δεν βελτιώνονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η διπλωματική προσπάθεια αποκλιμάκωσης φαίνεται να μην λειτουργεί και η Αθήνα ανταλλάσσει δημόσια μηνύματα με την Άγκυρα προβάλλοντας το επίπεδο ετοιμότητας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Στις φωτογραφίες με τουλάχιστον πέντε ελληνικά πολεμικά πλοία σε παράταξη, φαίνεται να έχει δημιουργηθεί ένα τείχος στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, στο όριο δηλαδή της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης. Σε κάποια από τα φωτογραφικά στιγμιότυπα διακρίνεται σε ορατή απόσταση το Oruc Reis που συνοδεύεται από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και τα συνοδευτικά του Ataman και Cengiz Han. Δεν διευκρινίζεται αν η φωτογραφία αποτυπώνει την είσοδο του τουρκικού στολίσκου εντός του ορίου της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Μεγίστης. Ούτε και φαίνεται εύκολα αν πράγματι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έχει απλώσει τα καλώδια μήκους περίπου πέντε χιλιομέτρων που η Άγκυρα υποστηρίζει ότι έχουν ποντιστεί στη θάλασσα στο πλαίσιο διεξαγωγής δισδιάστατων σεισμικών ερευνών.
navy-6
Το πλοίο που διακρίνεται στη μέση είναι το Oruc Reis


Περίπου στις 4 το πρωί ο τουρκικός στολίσκος με το Oruc Reis έφτασε στο δυτικότερο άκρο της περιοχής ερευνών, ακριβώς στον 28ο μεσημβρινό που τέμνει την Ρόδο. Αυτή την ώρα το τουρκικό ερευνητικό πλέει 40 νμ νότια-νοτιοανατολικά της Ρόδου με πορεία Ανατολική-βορειοανατολική κινείται με ταχύτητα 3,9 κόμβους και απέχει 80 νμ από το Καστελόριζο.

oruts_reis


Κλείσιμο
Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου, περίπου στις 10 το πρωί, για δεύτερη φορά σε διάστημα 48 ωρών, το Oruc Reis έσπασε το όριο των 12 ναυτικών μιλίων της δυνητικής ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης και έφτασε σε απόσταση 9 ναυτικών από το Καστελόριζο. Σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων από το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης βρίσκονταν παραταγμένα πέντε ελληνικά πολεμικά πλοία, στέλντοντας το μήνυμα ότι η κόκκινη γραμμή της Αθήνας είναι η σημερινή ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη των 6 ναυτικών μιλίων.

Σε ύψιστη επιφυλακή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις


toyrkia1
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν σταματήσει δευτερόλεπτο να παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις τόσο του ORUC REIS όσο και του τουρκικού στόλου. Το στρατιωτικό προσωπικό έχει τεθεί για μία ακόμα φορά σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, με τα Πολεμικά μας Πλοία να έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή των τουρκικών προκλήσεων αναλαμβάνοντας καίριες θέσεις, πανέτοιμα να αντιδράσουν, σύμφωνα με την καθοδήγηση και τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας» εξήγησε στο protothema.gr ανώτατη στρατιωτική πηγή. Την ίδια στιγμή, οι πιλότοι των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών είναι επίσης σε ύψιστη ετοιμότητα στις μοίρες τους, ενώ οι σχηματισμοί του Στρατού Ξηράς έχουν θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις μονάδες τους, παραμένοντας σε άμεση ετοιμότητα, επισημαίνει ο ίδιος ανώτατος αξιωματικός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
toyrkia3

Ο υποβρύχιος πόλεμος στο Αιγαίο

Παράλληλα με την κατάσταση «μη πολέμου» που καταγράφεται στην επιφάνεια της θάλασσας, στον βυθό βρίσκεται σε εξέλιξη ένα αφανές κυνηγητό μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών υποβρυχίων.

Ο εντοπισμός τριών τουρκικών υποβρυχίων

Στον λεγόμενο υποβρύχιο πόλεμο, το ζητούμενο είναι η αφάνεια, να διατηρήσεις δηλαδή το ανεμπόδιστο και στήνοντας «καρτέρι» στον αντίπαλο να τον εντοπίσεις και να τον θέσεις σε παραμέτρους βολής, εντός της εμβέλειας των όπλων σου.

Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου μέχρι και χθες Τρίτη 20, οι ελληνικές ναυτικές δυνάμεις έχουν εντοπίσει τουλάχιστον τρεις φορές τουρκικά υποβρύχια που κινούνταν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Ο εντοπισμός των τουρκικών υποβρυχίων έγινε από ελληνικά πολεμικά πλοία επιφανείας που χρησιμοποιούσαν τις ανθυποβρυχιακές τους συσκευές, τα sonar τους δηλαδή, και τα radar τους αλλά και από ελικόπτερα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.
toyrkia2

Για το πλήρωμα ενός υποβρυχίου, το κρύο αίσθημα της αντίληψης ότι έχει εντοπιστεί από μια αντίπαλη μονάδα περιγράφεται ως εξαιρετικά ψυχοφθόρο, ειδικά από την στιγμή που δεν γνωρίζει τις προθέσεις και τις διαταγές των αντιπάλων σιωπηλών «θηρευτών».

Στρατιωτική πηγή επισημαίνει ότι ιδιαιτέρως τα πληρώματα των τουρκικών υποβρυχίων έχουν κακή ψυχολογία, αφού για τρεις ακόμη φορές, τα ελληνικά συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου εντόπισαν και «ξετρύπωσαν» τα τουρκικά υποβρύχια, «βομβαρδίζοντάς» τα με τα σόναρ τους και αναγκάζοντάς τα πληρώματά τους να νιώσουν τον πανικό του τι θα συνέβαινε σε πραγματικές συνθήκες μάχης.


Ειδήσεις σήμερα: 

Στο Βόρειο Αιγαίο πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού - Σε επαγρύπνηση οι ελληνικές δυνάμεις

Άνοιξη του 2022 η έναρξη της κατασκευής για την γραμμή 4 του μετρό

Κακοκαιρία εξπρές με ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Χαλάζι στην Κρήτη (βίντεο)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης