Oruc Reis: Έφτασε εννιά μίλια από το Καστελόριζο - Πού το πάνε οι Τούρκοι

Oruc Reis: Έφτασε εννιά μίλια από το Καστελόριζο - Πού το πάνε οι Τούρκοι

Κάνει ή δεν κάνει έρευνες το «Oruc Reis» σε ελληνική υφαλοκρηπίδα; - Διεξάγονται δισδιάστατες έρευνες, λέει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και απειλεί και με γεωτρήσεις

oruc-reis-polemika-arthro
«Πόλεμο νεύρων» κάνει η τουρκική κυβέρνηση στην Αθήνα τις τελευταίες ώρες, με το Oruc Reis να προσεγγίζει το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, έχοντας απλωμένα καλώδια και συνοδευόμενο από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και δύο βοηθητικά, το Ataman και το Cengiz Han.

Η πρώτη προσέγγιση του Oruc Reis στο νησιωτικό συγκρότημα της Μεγίστης έγινε το απόγευμα της Κυριακής, όταν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο προσέγγισε τη νήσο Στρογγύλη σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων.

Γιατί έχει σημασία η κίνηση του τουρκικού στολίσκου σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές των ελληνικών νησιών στην Ανατολική Μεσόγειο; Διότι, με αυτή την κίνηση, ο Ερντογάν έδειξε ότι αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές των νησιών.

Το δεύτερο μήνυμα της Άγκυρας διεθνώς είναι ότι η ελληνική υφαλοκρηπίδα εκτείνεται στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί τον θαλάσσιο και υποθαλάσσιο πλούτο πέραν της ζώνης της χωρικής της θάλασσας στα 6 ναυτικά μίλια.

Το απόγευμα της Δευτέρας, το Oruc Reis έφτασε μέχρι το όριο της ζώνης ερευνών, όπως περιγράφονται στην Navtex, στον 28ο μεσημβρινό. Από εκείνο το σημείο ξεκινά η οριοθετημένη ελληνική ΑΟΖ, επί τη βάση της συμφωνίας της 6ης Αυγούστου με την Αίγυπτο.

Κι ενώ η Άγκυρα δεν ξεπέρασε το όριο που η ίδια έχει θέσει με βάση τις συντεταγμένες της Navtex που εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλειας στις 11 Οκτωβρίου, με την κίνηση του ερευνητικού στο όριο του 28ου μεσημβρινού έδειξε ότι διεκδικεί ολόκληρη την θαλάσσια περιοχή μέχρι τον 28ο μεσημβρινό ως μέρος της υποτιθέμενης τουρκικής «γαλάζιας πατρίδας».

Σήμερα το πρωί, ο τουρκικός στολίσκος με το Oruc Reis κινήθηκε και πάλι εντός της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο. Στην γραμμή των 12 μιλίων από την Μεγίστη, το Oruc Reis -έχοντας απλωμένα καλώδια περίπου 5 μιλίων- ξεκίνησε να στρίβει κινούμενο αριστερόστροφα. Στο τέλος αυτής της στροφής το Oruc Reis είχε φτάσει περίπου εννέα μίλια από το Καστελόριζο και πλέον βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15-20 ναυτικών μιλίων από το συγκρότημα της Μεγίστης πλέοντας με πορεία νοτιοδυτική.

Ειδήσεις σήμερα:

Άνοιξη του 2022 η έναρξη της κατασκευής για την γραμμή 4 του μετρό

Ξυπνούν μνήμες από τη διπλή δολοφονία αστυνομικών της ΔΙΑΣ στου Ρέντη: Τα ντοκουμέντα της δικογραφίας

Γιώργος Καπουτζίδης: Αν θελήσω να αποκτήσω παιδί θα το καταφέρω, θα φύγω κι από τη χώρα αν χρειαστεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης