Εκπρόσωπος Ερντογάν: Σε τρία επίπεδα οι διερευνητικές με την Ελλάδα

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Σε τρία επίπεδα οι διερευνητικές με την Ελλάδα

Παράλληλα θα ξεκινήσουν πολιτικές και στρατιωτικές διαβουλεύσεις, σύμφωνα με τον Ιμπραχίμ Καλίν - Αναφέρθηκε σε «κοινό μηχανισμό εργασίας στο Αιγαίο μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτών»

kalin
Το οργανόγραμμα των διερευνητικών επαφών που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.

Όπως δήλωσε ο κ. Καλίν, οι συζητήσεις θα διεξαχθούν σε τρία επίπεδα, καθώς παράλληλα θα ξεκινήσουν πολιτικές και στρατιωτικές διαβουλεύσεις.

Όσον αφορά στις πολιτικές διαβουλεύσεις, θα συμματάσχουν αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χώρων που θα ασχοληθούν με τα ζητήματα διμερών σχέσεων, σε επίπεδο οικονομίας, τουρισμού, ασφάλειας συνόρων και μειονοτήτων.

Για τις στρατιωτικές διαβουλεύσεις, ο Ιμπραχίμ Καλίν ανέφερε πως πρόκειται για μία σειρά συναντήσεων, που θα περιλαμβάνουν έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει σε Έλληνες και Τούρκους στρατιωτικούς να συνεργάζονται στο Αιγαίο, σε θάλασσα, ξηρά και αέρα, καθώς και στα σύνορα.

Eν αναμονή της Συνόδου Κορυφής επου μετατέθηκε για τις 1 και 2 Οκτωβρίου, σήμερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά την ομιλία του στην 75η Σύνοδο του ΟΗΕ, εξέφρασε για άλλη μία φορά την ανησυχία της ΕΕ για τις εξελίξεις στην περιοχή, τονίζοντας ότι «οι μονομερείς ενέργειες και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου πρέπει να σταματήσουν εντελώς».

«Η ΕΕ ανησυχεί για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι μονομερείς ενέργειες και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου πρέπει να σταματήσουν εντελώς”, υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ, προσθέτοντας ότι “μαζί με τα κράτη-μέλη μας, καταβάλλουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσουν οι εντάσεις και για την προώθηση του διαλόγου».




Κλείσιμο
Καλίν: Σε τρία επίπεδα ο διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας | Κεντρικό δελτίο ειδήσεων 25/09/2020 | OPEN TV


Τις δηλώσεις του Καλίν μετέδωσε και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού. Όπως τονίζεται, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου έκανε δηλώσεις στους Τούρκους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι οι διερευνητικές συνομιλίες είναι ένας μηχανισμός που δημιουργήθηκε το 2002 για να συζητηθούν εδικά η υφαλοκρηπίδα, η οικονομική ζώνη και ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο και συνεχίστηκε μέχρι το 2016. Πρόσθεσε ότι ο 61ος γύρος των διερευνητικών διαπραγματεύσεων θα συνεχίσει από εκεί που έμεινε. «Όποια ήταν τα ζητήματα, όποια ήταν θέματα που συζητούσαν τότε θα συνεχίσουν να τα συζητούν και σήμερα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι σε αυτές τις διερευνητικές διαπραγματεύσεις θα υπάρχουν άλλες δύο σημαντικές διαπραγματευτικές διαδικασίες, η μια θα είναι σε πολιτικό επίπεδο και η άλλη σε στρατιωτικό επίπεδο για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Επομένως θα υπάρξουν τρία σκέλη διαπραγματεύσεων. «Περιμένουμε ότι θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία, ελπίζουμε και προγραμματίζουμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στις πολιτικές διαπραγματεύσεις που θα γίνουν σε επίπεδο ΥΠΕΞ θα συζητούνται θέματα οικονομίας έως τουρισμού, θέματα ασφάλειας συνόρων έως μειονοτήτων.

Στις στρατιωτικές συνομιλίες θα υπάρξει μια δομή στην οποία θα μπορεί να δημιουργηθεί ένας κοινός μηχανισμός εργασίας στο Αιγαίο μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτών σχετικά με τη θάλασσα, τον αέρα και τα σύνορα. Όπως είπε, έχουν γίνει μια σειρά επαφές γι αυτό και αυτή τη βδομάδα έγιναν σε αυτό το πλαίσιο συναντήσεις στο ΝΑΤΟ.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει η ημερομηνία πραγματοποίησης των διερευνητικών συνομιλιών.

«Είναι πολύ σημαντικό για τον Τούρκο Πρόεδρο να δώσει χώρο στην διπλωματία, παρέχοντας μια δεύτερη ευκαιρία για διαπραγματεύσεις», δήλωσε.

Για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Ιμπαρχίμ Καλίν ανέφερε πως αναμένουν επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, την επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, και την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.


Ειδήσεις σήμερα:

Ξύπνησαν μνήμες 2015 στο Παρίσι από τα μαχαιρώματα έξω από τα πρώην γραφεία του Charlie Hebdo

Απεβίωσε ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ και υπηρεσιακός υπουργός, Σίμος Σιμόπουλος

Καμένα Βούρλα: Κάτοικοι έκλεισαν ξανά την Εθνική Οδό διαμαρτυρόμενοι για τους μετανάστες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης