ΗΠΑ: Καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις - Αίρει το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

ΗΠΑ: Καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις - Αίρει το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Διπλό μήνυμα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: από τη μία, επιμένει στην ανάγκη αποκλιμάκωσης, καταδικάζοντας τις έρευνες του «Oruc Reis» - Από την άλλη, προχωρά σε μερική άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, αντίθετα με την έως τώρα πάγια πολιτική των αμερικανικών κυβερνήσεων - Οργισμένη αντίδραση από την Άγκυρα: «Η απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς τους Ελληνοκύπριους, δηλητηριάζει τις ελπίδες για ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο» 

pom_peo-0
Την ιστορική απόφαση των ΗΠΑ να άρουν προσωρινά και μερικώς, το εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ITAR), ανακοίνωσε σήμερα προσωπικά προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Αυτό ανακοίνωσαν στη διάρκεια διάσκεψης τύπου, που παραχώρησαν τηλεφωνικώς στους Ελληνες ανταποκριτές οι βοηθοί Υφυπουργοί Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ για ευρωασιατικές υποθέσεις και Μάικ Μίλερ για στρατιωτικές.

Η μερική άρση θα ισχύει για ένα χρόνο -με δυνατότητα ανανέωσης- και θα αφορά «μη φονικά» (non lethal) συστήματα. Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ θα είναι βήμα – βήμα, δεν συνδέεται με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε σηματοδοτεί αλλαγή στην πάγια αμερικανική θέση στο Κυπριακό.

Στην ουσία, ωστόσο, στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, σε μια περίοδο που εκείνη επιχειρεί να προκαλέσει ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενδεχομένως, η αμερικανική απόφαση αποτελεί έκπληξη, καθώς είναι γνωστές οι σχέσεις του Τραμπ με τον Ερντογάν.

Σε μια πρώτη αντίδραση, την άποψή του ότι η απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι λανθασμένη, γιατί κατά τον ίδιο δεν θα ενθαρρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά να προχωρήσει προς την επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στην πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ.

Ο Ακιντζί είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γκάρμπερ, η οποία και τον ενημέρωσε για την απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο πώλησης αμυντικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία από την 1η Οκτωβρίου 2020 ως την 30η Σεπτεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ψευδοκράτους, η συνομιλία έγινε ύστερα από πρωτοβουλία της πρέσβειρας των ΗΠΑ, η οποία ανέφερε στον κ. Ακιντζί ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη ενημερώσει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την απόφαση αυτή και ότι η ίδια επιθυμούσε να ενημερώσει την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Οργισμένη αντίδραση από την Άγκυρα

Κλείσιμο
Η απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς τους Ελληνοκύπριους, δηλητηριάζει τις ελπίδες για ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι ασύμβατη με το πνεύμα της συμμαχίας, ανέφερε αργά σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση: «Η σημερινή απόφαση των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης αγνοεί την ισότητα και την ισορροπία μεταξύ των δύο λαών στο νησί. Είναι βέβαιο ότι αυτή η απόφαση θα πλήξει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι σε μια περίοδο εν εξελίξει προσπαθειών για μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ΗΠΑ λαμβάνουν μια τέτοια απόφαση που είναι ασύμβατη με το πνεύμα της συμμαχίας.

«Αναμένουμε από τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφασή τους και να υποστηρίξουν τις υπάρχουσες προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», συμπληρώνει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση: «Η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα για την Κύπρο, θα λάβει αποφασιστικά τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων σύμφωνα με τη νομική και ιστορική ευθύνη της».

To αυστηρό μήνυμα των ΗΠΑ στην Τουρκία

Εν τω μεταξύ, σε νέα καταδίκη των τουρκικών ερευνών προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Στόχος της Ουάσιγκτον είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επιστρέψουν όλα τα μέρη στο τραπέζι του διαλόγου και για αυτό ακριβώς τονίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μέσα από την επίδειξη ισχύος.

Γκάρμπερ: Προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας Κύπρου-ΗΠΑ

Στην απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να άρουν το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε το 1987 στην Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρεται η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ.

«Είμαι τόσο περήφανη που βλέπω πώς η σχέση Ασφάλειας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας εμβαθύνεται κατά την διάρκεια της δικής μου θητείας ως πρέσβειρα.

Προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας, που θα ανταποκρίνεται σε ζητήματα κοινής ανησυχίας, όπως η μη διάδοση, η εμπορία και οι απειλές στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αναφέρει στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter η κυρία Γκάμπερ.

Ειδήσεις σήμερα:

Welt: «Βυθίστε ελληνικό πλοίο ή καταρρίψτε μαχητικό» ζήτησε από τους στρατηγούς του ο Ερντογάν

Σχοινάς: Η Τουρκία δεν μπορεί να εκβιάσει την ΕΕ – Έχει μια τελευταία ευκαιρία


Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά - Δίκες εξπρές για χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης