LIVE

Κορωνοϊός

Μητσοτάκης στο CNN: Για την Ελλάδα η κληρονομιά της κρίσης είναι το αίσθημα της συλλογικής επιτυχίας

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας - Τώρα εργαζόμαστε για να ανοίξει η τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου» είπε ο πρωθυπουργός - Ύμνοι από τον δημοσιογράφο του αμερικανικού δικτύου για την διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα: «Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν είναι λαϊκιστής, όπως ο προηγούμενος - Ο πραγματισμός έφερε την επιτυχία της χώρας στη διαχείριση του COVID-19»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο CNN και στον απεσταλμένο του δικτύου στην Αθήνα Nic Robertson, στο πλαίσιο ρεπορτάζ για την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού από την Ελλάδα και τους Έλληνες.

«Θα είναι ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι. Αλλά ελπίζουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Και πάλι, αυτό που κρατάω ως κληρονομιά αυτής της κρίσης είναι το αίσθημα συλλογικής επιτυχίας. Και τολμώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη υπερηφάνεια. Οι Έλληνες δεν έχουν νιώσει υπερήφανοι εδώ και πολύ καιρό» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξής του.

CNN MHTSOTAKIS1


Αναφερόμενος στις προοπτικές της τουριστικής περιόδου, ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Στο καλύτερο σενάριο η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Επομένως, προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό. Αλλά σχετίζεται ασφαλώς και με τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αεροπορικώς στην Ελλάδα. Και σχετίζεται επίσης με πολύ αυστηρά και εφαρμόσιμα πρωτόκολλα».Συνομιλώντας με τον απεσταλμένο του δικτύου στην Αθήνα, η παρουσιάστρια του προγράμματος Julia Chatterley σημείωσε ότι «τα γρήγορα μέτρα για το lockdown που έλαβε η κυβέρνηση έσωσαν ζωές», προσθέτοντας τα εξής: «το μήνυμα είναι επίσης ότι η Ελλάδα θα είναι έτοιμη για την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών».

mit1__1_


«Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν είναι λαϊκιστής, όπως ο προηγούμενος, είναι πραγματιστής και στο στοιχείο αυτό (στον πραγματισμό) αποδίδει τη δική του επιτυχία και την επιτυχία της χώρας στη διαχείριση του COVID-19 μέχρι τώρα. Στο γεγονός ότι έλαβαν μέτρα για το lockdown πριν καν καταγραφούν θάνατοι στη χώρα», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανταπόκριση από το Σύνταγμα ο πολυβραβευμένος δημοσιογράφος, σημειώνοντας ότι οι συνολικές ανθρώπινες απώλειες στην Ελλάδα είναι μικρότερες από αυτές που καταγράφονται σε άλλες χώρες στη διάρκεια μιας ημέρας.

Για να προσθέσει αμέσως μετά: «Επισκέφτηκα ένα νοσοκομείο και τις πτέρυγες για τον COVID. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των κρεβατιών στη ΜΕΘ είναι άδεια και η γιατρός που είναι επικεφαλής στο κεντρικό νοσοκομείο για τον COVID εδώ στην Αθήνα μου είπε ότι κανένας γιατρός, κανένας νοσηλευτής δεν έχει προσβληθεί από τον ιό. Και είναι κάτι που εκλαμβάνεται πια ως μια νέα κανονικότητα σε όλο τον κόσμο, πως αν ανήκεις στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να αρρωστήσεις από αυτό τον ιό. Δεν συνέβη εδώ στην Ελλάδα. Γιατί; Γιατί ο Πρωθυπουργός εφάρμοσε νωρίς ένα ισχυρό lockdown και υπήρχε επαρκής εξοπλισμός προσωπικής προστασίας για τους υγειονομικούς».

Ακολουθεί η ανεπίσημη μετάφραση της συνομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Nic Robertson:

*Nic Robertson: Η οικονομία της Ελλάδας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, 20% ή και περισσότερο εξαρτάται από τον τουρισμό. Επομένως το άνοιγμα σημαίνει ότι επιτρέπεις την έλευση τουριστών*.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι στο πρώτο στάδιο. Δεν εξαρτόμαστε περισσότερο (από τον τουρισμό) από χώρες όπως, για παράδειγμα, η Πορτογαλία ή ακόμη σε κάποιο βαθμό η Ισπανία. Όλες οι νότιες χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Τώρα το πραγματικό ερώτημα είναι αν θα μπορέσουμε να έχουμε τουρίστες, αργότερα, στη διάρκεια του καλοκαιριού.

*Nic Robertson: Θα μπορέσετε;*

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μόνο αν συμφωνήσουμε σε πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα, ας ελπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ας υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι θα κάνουν ένα τεστ πριν πετάξουν (είτε τεστ αντισωμάτων είτε μοριακό τεστ με τη μέθοδο PCR) και στη συνέχεια θα υπάρχει στενή παρακολούθηση. Και τότε, φυσικά, η τουριστική εμπειρία φέτος το καλοκαίρι μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική από αυτή που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Με τήρηση των αποστάσεων. Ίσως να μην υπάρχουν ανοιχτά μπαρ, να μην υπάρχει συνωστισμός, αλλά και πάλι θα μπορείτε να έχετε μια εξαιρετική εμπειρία στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η παγκόσμια επιδημία θα βρίσκεται σε καθοδική τροχιά. Αλλά στο καλύτερο σενάριο η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Επομένως, προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό. Αλλά σχετίζεται ασφαλώς και με τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αεροπορικώς στην Ελλάδα. Και σχετίζεται επίσης με πολύ αυστηρά και εφαρμόσιμα πρωτόκολλα.

*Nic Robertson: Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα για το πόσο μεγάλη πιστεύετε ότι μπορεί να είναι η οικονομική απώλεια, ίσως και ως ποσοστό;*

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω αποφύγει να κάνω προβλέψεις γιατί (ανάλογα με τις εξελίξεις) τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά. Δεν θα ήθελα να κάνω μια εκτίμηση με μεγάλο εύρος, αλλά ασφαλώς τα πράγματα αλλά θα είναι πολύ χειρότερα αν δεν ανοίξουμε καθόλου (για τους ξένους τουρίστες) το καλοκαίρι.

*Nic Robertson: Άρα πρέπει...*

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν καταφέρουμε να υποδεχτούμε κάποιους τουρίστες, τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Αλλά όπως γνωρίζετε, φαίνεται να υπάρχει συναίνεση μεταξύ των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, ως προς το τι θα μπορούσε να συμβεί, για ένα ποσοστό περίπου 10%, κάτι που αποτελεί πολύ μεγάλη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

*Nic Robertson: Θα είναι ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι, έτσι δεν είναι;*

mit1__3_


Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα είναι όντως ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι. Αλλά ελπίζουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Και πάλι, αυτό που κρατάω ως κληρονομιά αυτής της κρίσης είναι το αίσθημα συλλογικής επιτυχίας. Και τολμώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη υπερηφάνεια. Οι Έλληνες δεν έχουν νιώσει υπερήφανοι εδώ και πολύ καιρό. Γιατί, ξέρετε, επί δέκα χρόνια, ήμασταν ο σάκος του μποξ για την Ευρώπη.

*Nic Robertson: Αυτό αλλάζει τα πράγματα;*

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά την αυτοπεποίθησή μας αλλά και αναφορικά με την εμπιστοσύνη προς το κράτος. Δεν λέω κατ’ ανάγκην την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Αλλά οι πολίτες εμπιστεύονται το κράτος. Εμπιστεύονται τους ειδικούς. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να δώσω το λόγο στον κορυφαίο επιδημιολόγο μας. Και αυτός κάνει τις καθημερινές ενημερώσεις. Δεν τις κάνω εγώ.

*Nic Robertson: Αυτό φαίνεται, τολμώ να πω, να είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, για το Ηνωμένο Βασίλειο, των οποίων οι επιδόσεις απέναντι σε αυτή την πανδημία συγκαταλέγονται επί του παρόντος στις χειρότερες σε ό,τι αφορά τα ποσοστά θανάτων και λοιμώξεων.*

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο καθένας το κάνει με τον δικό του τρόπο. Αυτός είναι ο τρόπος...

*Nic Robertson: Το ξέρω, αλλά μήπως υπάρχει ένας σωστός τρόπος, και μήπως η Ελλάδα έχει τον σωστό τρόπο;*

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας και μοναδικός σωστός τρόπος. Αλλά πιστεύω ότι ξεκάθαρα τα καταφέραμε, τουλάχιστον όσον αφορά την πρώτη φάση, μέχρι τώρα, πιστεύω ότι το κάναμε με τον σωστό τρόπο.

mit1__2_


Δείτε βίντεο: Μητσοτάκης στο CNN: Για την Ελλάδα η κληρονομιά της κρίσης είναι το αίσθημα της συλλογικής επιτυχίας
Μητσοτάκης στο CNN: Για την Ελλάδα η κληρονομιά της κρίσης είναι το αίσθημα της συλλογικής επιτυχίας


Ειδήσεις σήμερα:

Πρεμιέρα για την άρση των μέτρων - Με μάσκες και από απόσταση οι Έλληνες

Προκαλούν οι Τούρκοι: «Πτήση ρουτίνας» η παρενόχληση του ελικοπτέρου του Παναγιωτόπουλου

Με... άδεια από το 13033, έγιναν 110 εκατ. έξοδοι από την καραντίνα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (74)

ξεκαβάλα

Μητσοτάκη γιατί σε λίγο δε θα έχεις που να κρυφτείς, ήδη ο κόσμος έχει αρχίσει να παίρνει χαμπάρι ότι η καταστροφή είναι αντιστρόφως ανάλογη της επικινδυνότητας της .... "πανδημίας", ότι κατά τη διάρκεια αυτής της καραντίνας έκανες όσα δεν θα μπορούσες εύκολα πριν (μεταναστευτικό), ότι αδειάζουν τα ράφια στα σούπερ, ότι ο Τσιόδρας ενίοτε λέει και μλκς ή του λένε τι να λέει.... ξεκαβάλα γιατί έρχεται τσουνάμι....

Σανοπωλείο η Ελλάς.

Δηλαδή αυτό που μας έμαθε η κρίση είναι ότι μαστίγωμα που φάγαμε από όλους τους " εταίρους" μας, σε όλους τους τομείς είναι συλλογική μας επιτυχία? Μήπως πρέπει να πούμε και ευχαριστώ? Ρε τι άλλο θα ακούσουμε...

ΓΙΩΡΓΗΣ

Επι κοινων προβληματων ισης δυσκολιας, οπως ειναι ο κορωνοϊός, κρινεται η ικανοτητα και των πολιτικων ηγετων και των λαων που ηγουνται Και ο ελληνικος λαος και ο πρωθυπουργος του, σε αυτον τον, τροπον τινα, διαγωνισμο, ηρθαν πρωτοι.Με αξια ηγεσια ο ελληνικος λαος καθε φορα μπορει να πρωτευει! Τι δεν καταλαβαινεις;

iam

συλλογική επιτυχία........από τους αραχτούς δημοσίους υπαλλήλους δεν κόπηκε ούτε ευρώ ..... δεν χάθηκε ούτε αραχτή θεση εργασίας ....... και πόλεμος να γίνει έχω την εντύπωση ότι στο στρατό θα πάνε μόνο οι ιδιωτικοί υπάλληλοι.....από τους μικροιδιοκτήτες έκοψε το 40% των ενοικίων κανοντας τον χουβαρντά με ξένα χρήματα.......ζήτω η νέα κομμουνιστική νεα δημοκρατία....πολυπολιτισμική.

deon

χαιρεται λες και κερδισαμε το μουντιαλ και το χρυσο παπουτσι ο τσορδας.αυτα μονο στην ελλαδα γινονται

Αντικειμενικός

Ε-ξαι-ρε-τι-κος

Αυτή είναι η αλήθεια

Αν μη τι άλλο ο λαός επιβραβεύει αυτούς που σε δύο δύσκολες στιγμές για την πατρίδα (Εβρος+Κορωνοιός), στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Για 1η φορά στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, κόμμα που κέρδισε τις εκλογές με 8 μονάδες διαφορά, μέσα σε 9 μήνες αυξάνει την διαφορά στις 23 μονάδες (μέτρηση Pulse 2/4/2020, μέτρηση ALCO 2-04-2020, μέτρηση Marc 15/4/2020, μέτρηση Kappa Research 23-04-2010, μέτρηση Metron Analysis 30-04-2020). Είναι απλά απίστευτο. Το λογικό θα ήταν η διαφορά να είχε μειωθεί στις 4 μονάδες λόγω της φυσιολογικής κυβερνητικής φθοράς. Είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι, αυτή η κυβέρνηση ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να μας τύχει. Και δεν είναι μόνο ο Μητσοτάκης, αλλά και οι υπουργοί οι οποίοι έχουν αποδειχθεί εξαιρετικοί. Μέσα σε 60 ημέρες εκδόθηκαν 300 υπουργικές αποφάσεις! Μην ξεχνάτε ότι είκοσι υπουργοί και υφυπουργοί της Κυβέρνησης δεν έχουν κολλήσει ούτε μία αφίσα της ΝΔ αφού είναι όλοι τους τεχνοκράτες, αποδεδειγμένα ικανοί στο αντικείμενό τους και άσχετοι με την πολιτική. Δεκάδες έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο έχουν να λένε για την επιτυχία της Ελλάδας, η οποία μέχρι τώρα έχει συνολικά τόσους νεκρούς, όσους έχουν άλλα Ευρωπαϊκά κράτη σε μία ημέρα ή σε μισή ημέρα ή σε 3 ώρες!!!

Θανος

Οι δημοσκοπήσεις φίλε ξέρεις ότι είναι μουφα! Κάθε κόμμα έχει και τον δικό του δημοσκόπο! Αυτά σε χώρες όπως Ζιμπάμπουε να τα λες...και ο τσιπρας όταν είχε βγει μετά από μήνες προηγούνταν με 18%...ξυπνα Έλληνα

Nomas

Για ποια επιτυχια μιλας,δεν εχεις ιδεα τι λενε στην ευρωπη για την Eλλαδα απολυτως τιποτα καλο, λενε οτι θα ειναι η χωρα με την πιο πολυ ανεργια και την πιο βαθια κριση και αυτη ειναι η πραγματικοτητα,διοτι αυτοι που κυβερνανε σημερα ηταν στο τιμονι επι δεκαετιες και κατεστρεψαν την χωρα με πτωχευση,η το ξεχασατε,η μηπως δεν βλεπεις σε τι χαλια βρησκετε το βλεπεις αλλα κανεις πως δεν καταλαβαινεις

Μάκης

Δεν ντρέπεστε ρε? Βγαίνετε και το παίζετε ήρωες... Το παρουσιάζεται σαν έργο... Τόσο καιρό ασχοληστε με τον κορωνοιο! Δώσατε 800αρια και 600αρια σε επιστήμονες και τεμπελιδες και σε αυτούς που σας κλέβουν στην εφορία! Οδοντίατρους... Ντροπή σας αντί να βοηθήσετε τον πρωτογενή τομέα ασχοληστε με τους λεφτάδες πάλι! Κλασσικά η νέα δημοκρατία στηρίζει πάντα τους φραγκατους... Θα δείτε τι θα πάθετε στις εκλογές με την αλαζονεία σας! Νομίζετε ότι ο προτωγενης τομέας θα σας ψηφησει πάλι...μας κοροιδεψατε και θα σας βγει μπροστά σας

Σωκράτης

Μας κοροιδεψαν φίλε μου όπως το είπες. Θα πάρουν την απάντηση των αγροτών στις κάλπες... Όλες οι κυβερνήσεις έτσι νόμιζαν ότι δεν θα πέσουν ποτέ... Έτσι και αυτή θα πέσει και θα λένε τι έγινε... Εμείς τους ψηφίσαμε

Μάνος

Καρανίκα εσύ?

Βαλαντης

Άμα σταματήσουμε να παράγουμε για έναν χρόνο... σταματήσει εντελώς ο πρωτογενής τομέας με συνεννόηση όλων των αγροτών ξέρεις τι θα γίνει? Θα πεθάνουν όλοι στην πείνα εκεί να δεις πανδημία! Ξεδιαντροποι .. Δεν σέβεστε καθόλου τους αγρότες πολιτικοί

Πάνος

Από κει που μας χρώσταγε ο Μητσοτάκης μας πήρε και το βόδι

First Order

Μέχρι εδώ καλώς. Τη συνέχεια να δούμε. Δέκα χρόνια πλάτη, ωριμότητα και συλλογική ευθύνη από ένα λαό δεν τα λες και λίγα. Ελπίζω να συνεχίσει με σοβαρότητα και να χτίσει ουσιαστικό κράτος που θα προωθεί την υγιή επιχειρηματικότητα και την ανταποδοτικότητα των φόρων στους φορολογούμενους πολίτες, γιατί τα συνήθη κορόιδα δε θα συνεχίσουν το honeymoon στο ανεπαρκές πολιτικό προσωπικό των τελευταίων ετών για πολύ ακόμα.

Δώσε ΠΟΝΟ Κυριάκο

Και να θυμάσαι: Ο Φασιστερός, όσο πιο πολύ πονάει, τόσο πιο πολύ του αρέσει!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης