Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη

Ο καθηγητής επικαλέστηκε πειράματα από επιστήμονες στη Νότια Κορέα - Ανακοίνωσε άλλους δύο θανάτους και έξι νέα κρούσματα, με τους συνολικούς αριθμούς να ανέρχονται σε 146 και 2.632, αντίστοιχα - 35 διασωληνωμένοι - 81 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ - Αποκάλυψε ότι το R0 (ο δείκτης του ρυθμού που μπορεί να μεταδοθεί ο ιός στον πληθυσμό) στη χώρα μας είναι πιο κάτω και από το 0,5

tsiodras01-mesa
Έξι νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον στα 2.632. Το 55,4% εξ αυτών αφορά άνδρες.

Σ. Τσιόδρας - Η ενημέρωση του Υπ. Υγείας για τον Κορωνοϊό 4 Μαϊου


35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, εκ των οποίων το 36% είναι γυναίκες. Αντίθετα, 81 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο.

Παράλληλα, έχουμε άλλους δύο νεκρούς το τελευταίο 24ωρο και συνολικά 146. Η ενδιάμεση ηλικία των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας είναι τα 75 έτη.

Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 80.951 κλινικά δείγματα.

Κλείσιμο
Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι το πρώτο κύμα της πανδημίας έχει περάσει πλέον στην Ευρώπη, αν και η Μεγάλη Βρετανία εξακολουθεί να καταγράφει σημαντικούς αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων. Ο καθηγητής σημείωσε ότι σήμερα ξεκίνησε το πρόγραμμα των κινητών μονάδων ανίχνευσης κρουσμάτων κορωνοϊού. Πρώτη προτεραιότητα είναι οι ευπαθείς ομάδες (οίκοι ευγηρίας, δομές αστέγων κ.τλ.).

Αναφορικά με τις ιατρικές εξελίξεις, σημείωσε ότι υπάρχουν πάνω από 100 ομάδες που αναζητούν εμβόλια. Εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους. Η έμφαση θα δοθεί στις ευπαθείς ομάδες, σημείωσε ωστόσο ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιο θα είναι το αποτελεσματικότερο.

Ο καθηγητής επικαλέστηκε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν από επιστήμονες στη Νότια Κορέα, για ίχνη του ιού σε ασθενείς, τονίζοντας ότι «κομμάτια του ιού μπορούν να ανιχνεύονται με PCR ακόμα και δύο μήνες μετά. Ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη». Όπως είπε, κομμάτια του νεκρού πλέον ιού μπορεί να ανιχνεύονται έναν έως δύο μήνες μετά την αρχική μόλυνση των κυττάρων του αναπνευστικού από τον κορωνοϊό.

Στη Νότια Κορέα, η οποία ακολούθησε μια διαφορετική στρατηγική για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε η πιο αξιόπιστη δοκιμή, αυτή της κυτταρικής καλλιέργειας για τον εντοπισμό ενεργού ιού. Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως σε κανένα δείγμα δεν βρέθηκε ζωντανός ιός. Στα ίδια πειράματα βρέθηκε πως η διαδικασία πολλαπλασιασμού του ιού αφορά το κύτταρο του ξενιστή, χωρίς να επηρεάζει τον πυρήνα του κυττάρου. Αυτό σημαίνει πως ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη, εξήγησε ο λοιμωξιολόγος.

«Με σύνεση και αίσθημα ευθύνης, πρέπει να καταλάβουμε ότι το επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα οι επόμενες 15 ημέρες είναι κρίσιμες» τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι όλοι θα κριθούμε με βάση τη συμμόρφωση στα μέτρα. «Τώρα που αυξάνονται οι επαφές στην κοινωνία, πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν στην απομόνωση, την έγκαιρη διάγνωση και την αποφυγή διασποράς του ιού στην κοινότητα» συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό εξήγησε ότι δεν είναι βέβαιο πως οι υψηλές θερμοκρασίες συνδράμουν στη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού. «Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, μειώνεται κατά περίπου 20%-30%» τόνισε, «αλλά δεν εξαφανίζεται». Επικαλέστηκε, δε, τα παραδείγματα της Σιγκαπούρης και του Ισημερινού, όπου, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας προχώρησε και σε μία αποκάλυψη, λέγοντας ότι σήμερα, 4 Μαΐου, που είναι και η πρώτη μέρα που εφαρμόζεται η άρση των μέτρων περιορισμού, σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, που είναι εύστοχα, όπως είπε, κατά 98,5%, το R0 στη χώρα μας είναι πιο κάτω και από το 0,5.

Ο συγκεκριμένος δείκτης, όπως είχε εξηγήσει σε παλαιότερη ενημέρωση ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, δείχνει τον ρυθμό που μπορεί να μεταδοθεί ο ιός στον πληθυσμό, βάσει του αριθμού των κρουσμάτων και αυτό γιατί «αποτυπώνει» το πόσοι μπορεί να κολλήσουν από έναν φορέα του ιού.


Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Ολλανδοί επιστήμονες ανακάλυψαν αντίσωμα που μπλοκάρει τη μόλυνση ων ανθρώπινων κυττάρων

Πώς μπορεί να εξηγείται το μυστήριο όσων ανάρρωσαν από Covid-19 αλλά ξαναβγήκαν θετικοί

Άρση μέτρων: Αναλυτικά τι ισχύει από σήμερα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ